Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Putyin a jövõ háborúját vívja

KülföldInkább a múltét, csak "futurisztikusnak" tûnõ technológiával. Az ukrán és újabban a szíriai hadszíntéren is újfajta frontot nyitott az orosz hadsereg. Ugyan az elektronikus hadviselés koncepciója nem tegnap született, de a korábban sosem látott szintre fejlesztett orosz haditechnika még az Egyesült Államokat is felkészületlenül érte.

Az elektronikus hadviselés (Electronic Warfare – EW) az elektromágneses spektrum dominanciájáért folytatott harcot jelenti. A fejlett EW-eszközök segítségével blokkolni lehet az ellenség kommunikációját, lekapcsolni elektronikus eszközeit, megvakítani a radarjait, és még számos egyéb módon összezavarni és sebezhetõvé tenni az egységeit.

Az orosz Krasukha-4 az egyik legfejlettebb ilyen eszköz a világon. Elsõsorban ellenséges drónok és légtérellenõrzõ gépek megvakítására és kisütésére találták ki, de alacsonyan keringõ mûholdakat és földi radarállomásokat is lehet vele zavarni, sõt radarvezérlésû rakétákat is képes eltéríteni. Moszkva a 300 kilométeres hatósugarú Krashukát Ukrajnában és Szíriában is bevetette, elsöprõ sikerrel.


„Az oroszok megmutatták, hogy az ukrán hadsereg lényegében teljes kommunikációját képesek gond nélkül lekapcsolni” – mondta Hodges altábornagy, az amerikai erõk európai parancsnoka a Defence News-nak.
Ukrajna jó lecke Amerikának

Hodges szerint az ukrán egységek kiképzésekor az amerikaiak is sokat tanulhatnak a fronton harcolóktól. Az Egyesült Államok katonái ugyanis évtizedek óta nem harcoltak olyan környezetben, ahol ne élvezhették volna a fejlett kommunikációs rendszerek elõnyeit – az ukrán erõknek azonban meg kellett tanulniuk blokkolt rádiókkal és radarokkal háborúzniuk.

Ugyan az Egyesült Államok is rendelkezik külön EW-hadosztállyal, az lényegesen kisebb, mint az oroszoké – alig több, mint 800 fõ a mintegy 450 ezres hadseregben –, és a Közel-Keleten vívott, aszimmetrikus harcokhoz alkalmazkodott. Emiatt az amerikai EW-eszközök inkább védelmi és megfigyelési célokat látnak el, például távirányítású robbanóeszközök jelét blokkolják, így védve a fontos konvojokat.

„A jövõ háborúját Ukrajnában vívják” – mondta Konstantin Liesnik, a hadügyminisztérium tanácsadója. „Az itteni tapasztalatokból az USA is megtanulhatja, hogy néz ki a 21. századi hadszíntér”.
Így marad védtelen a szuperhaderõ

Gregory Griffin alezredes, az amerikai hadsereg elektronikus hadviselésért felelõs divíziójának a parancsnoka szerint már az Egyesült Államok is dolgozik az oroszokéhoz hasonló, kimondottan offenzív EW-fegyverrendszer kifejlesztésén. Az MFEW (Multifunctional Electronic Warfare) azonban csak 2027-re várható, hogy teljes egészében bevethetõvé váljon.

Laurie Buckhout, a divízió korábbi parancsnoka szerint az USA blokkoló képessége talán tizede az oroszokénak. „Nagyon jól tudunk hallgatózni, de borzasztó védtelenek vagyunk a hálózatunkat érõ támadásokkal szemben”. Az amerikaik fõleg a frekvenciák közötti véletlenszerû ugrálással képesek védekezni a blokkolás ellen.

A radarok megvakításával az orosz technika képes megakadályozni, hogy az ellenség válaszolhasson például egy tüzérségi támadásra, így az orosz egységek retorzió nélkül tüzelhetnek. Az ukrán félnek a légvédelmi és rakétaelhárító képességeit is drasztikusan csökkentették a Krashukák, hiszen így nem láthatták még a beérkezõ rakétákat sem. „Ha nem látod a feléd jövõ lövedékeket, akkor az ellentámadást sem tudod koordinálni” – mondja Buckhout.

A Krashukák ráadásul lényegében mozgó légtérzárat tudnak létrehozni, hiszen képesek a hatókörükbe kerülõ repülõk fedélzeti elektronikáját tönkretenni. Emellett az ellenfél által kijelölt légtérzárat is semlegesíteni tudják, mivel a Krashuka által árnyékolt zónában nincs mivel leszedni a tilosban járó gépeket. Igor Sutyagin, a Royal United Services Institute nevû londoni székhelyû thinktank kutatója szerint Putyin így tudta megakadályozni az Ukrajna fölötti légtérzárat, és tarthatta meg a térségben a légi fölényét.

Az EW-hadviselés tökéletesen kapóra jön a nemzetközi reflektorfényben levõ Putyinnak, hiszen amellett, hogy rendkívül hatékony módszer, a külvilág számára láthatatlan, és nem tûnik túl agresszívnak sem.
Homokot szórni a NATO szemébe Szíriában

Egy október eleji felvételen azonban Szíriában is feltûnt egy Krashuka-4 – a visszatérõ orosz vadászgépeket bemutató propagandavideó 6. másodpercnél látszik a háttérben. Míg az eszközzel hatékonyan tudják blokkolni az Iszlám Állam kommunikációját, a NATO erõk vizslató tekintete elõl is el tudják rejteni a hadmozdulataikat.

Mivel Moszkva a hivatalos kommunikációja ellenére elsõsorban nem az Iszlám Állam állásait támadja, hanem a Aszad-rezsim megdöntésén fáradozó felkelõket – akik közül sokakat az Egyesült Államok vezette koalíció közvetlenül is támogat –, fontos számára, hogy bizonyos lépései rejtve maradjanak.

„Hogy ne lehessen kémkedni utánuk, az oroszok elvakítják és megsüketítik a NATO felderítõ-hírszerzõ rendszereit. A hadmûveleteik miatt így nem vonhatók késõbb felelõsségre” – mondta David Stupples, a londoni City Unversity EW-szakértõje az International Business Timesnak.

Stupples szerint ugyanakkor az USA már csak azért sem szeretné lekapcsoltatni az orosz zavarórendszereket, mert azzal tovább feszülne az ellentét a két szuperhatalom között, illetve Moszkva erõsen támaszkodik a Krashukákra a latakiai bázisának védelmében.
Link

Hozzászólások

137 #1 balu
- 2015-10-27 06:53
"...EW-hadosztállyal, az lényegesen kisebb, mint az oroszoké ... az amerikai EW-eszközök inkább védelmi és megfigyelési célokat látnak el

az Egyesült Államok is dolgozik ... kimondottan offenzív EW-fegyverrendszer kifejlesztésén ... azonban csak 2027-re várható, hogy teljes egészében bevethetõvé váljon"


Na ez a dezinformáció. Az USA a II. vh. óta fejleszt "kimondottan offenzív" EW fegyvereket. Csak nem olyan jók, mint az oroszok. :)

"az USA már csak azért sem szeretné lekapcsoltatni az orosz zavarórendszereket, mert azzal tovább feszülne az ellentét a két szuperhatalom között"
Hát zsenáns is beismerni, hogy nem tudják...
159 #2 vanyusha
- 2015-10-27 13:03
elektromágneses Vs földmágnes a fizikai törvényei nem változtak.
4 #3 Posta Imre
- 2015-10-27 15:06
Aláírták az EU és Koszovó közötti stabilizációs és társulási megállapodást

Aláírták kedden Strasbourgban az EU és Koszovó közötti stabilizációs és társulási megállapodást, amely szoros politikai, gazdasági és kereskedelempolitikai együttmûködést alapoz meg az unió és a legszegényebb balkáni ország között.
http://www.hirado...llapodast/

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.51 másodperc
4,440,285 egyedi látogató