Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Jobbikos politikusnak fedte fel magát az orosz propagandaoldal újságírója

BelföldFûrészelik a fingot..., de ennek leégés szaga lesz láng nélkül, füsttel. Felvezetik a múltat. Ha 5-6 éve jelentek vona meg ilyen cikkek, még csak-csak, de ma már más a kása Mása. Az Európa Kávézóban találkozott kétszer a bõnyi rendõrgyilkoshoz köthetõ orosz propagandaoldal, a Hídfõ újságírója Gyöngyösi Márton jobbikos politikussal. A katonai témákban rendkívül tájékozott férfi az Indexnek tagadta, hogy köze lenne az anonim portálhoz. Eközben rábukkantunk egy 2012-ben írt belsõ levelezésre, amely azt bizonyítja, hogy a Magyar Nemzeti Arcvonal már a szakadás elõtt remélt segítséget az oroszoktól.

Csütörtök reggel a Népszava egy furcsa cikket és fotót közölt Gyöngyösi Márton jobbikos parlamenti képviselõrõl. A lap azt állította, hogy "Gyöngyösi lehet a baljós kapocs" a Jobbik és a bõnyi rendõrgyilkosságot elkövetõ Gyõrkös István-féle náci Magyar Nemzeti Arcovonal (MNA) nevû szervezet között, amely egy Hídfõ.net nevû szélsõjobboldali portált is létrehozott.

Ahogy a múlt héten megírtuk, az MNA orosz diplomatákkal és az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU embereivel tartott közös airsoft-gyakorlatokat, a Hídfõ pedig orosz szerverre költözve az orosz titkosszolgálat egyik üzenõfüzetévé vált. A Népszava mai cikkében egy olyan fotót közölt, melyen a lap szerint "Gyöngyösi Márton jobbikos képviselõ egy másik férfi társaságában - tudomásunk szerint a nemzetiszocialista-hungarista-antiszemita, fegyveres kiképzéseket is tartó új mozgalmak egyik fontos személyiségével, Sz. Gáborral – tárgyal egy kávéházban".

Sz. Gábor valójában nem más, mint az orosz titkosszolgálati hátterû Hídfõ katonai múltú, elképesztõ külpolitikai tudással rendelkezõ újságírója, a Népszava cikke viszont egy Jobbik elleni lejáratókampány része – legalábbis Gyöngyösi ezt állította az Index megkeresésére.
A Népszava mai cikkében egy olyan fotót közölt, melyen a lap szerint "Gyöngyösi Márton jobbikos képviselõ egy másik férfi társaságában - tudomásunk szerint a nemzetiszocialista-hungarista-antiszemita, fegyveres kiképzéseket is tartó új mozgalmak egyik fontos személyiségével, Sz. Gáborral – tárgyal egy kávéházban".
A Népszava mai cikkében egy olyan fotót közölt, melyen a lap szerint "Gyöngyösi Márton jobbikos képviselõ egy másik férfi társaságában - tudomásunk szerint a nemzetiszocialista-hungarista-antiszemita, fegyveres kiképzéseket is tartó új mozgalmak egyik fontos személyiségével, Sz. Gáborral – tárgyal egy kávéházban".
Fotó: Népszava
Itt most háború van

Gyöngyösi a Népszavában megjelent cikkrõl az Indexnek azt mondta, ez „abszolút a Habony-mûvek, ez nem Népszava-stílus", a laptól õt meg sem keresték azzal kapcsolatban. (A feltételezés azért is érdekes, mert azt a Népszavát, ahol korábban Simicska Lajos szivárogtatott többször is, épp nemrég vásárolta meg egy liechtensteini cég, amely mögött piaci pletykák szerint éppen Simicska áll.)
Mészáros Lõrinc egy kikötõben luxusjachtozott Pharaonnal
Mészáros Lõrinc egy kikötõben luxusjachtozott Pharaonnal
A Magyar Narancs szerint az Interpol körözési listáján szereplõ milliárdos éppen azt az éjszakát és éppen abban a kikötõben töltötte nyáron, mint a nemzet gázszerelõje.
Tovább

Gyöngyösi szerint a baloldali napilapban megjelentek alapján teljesen egyértelmû, hogy ez a Fidesz bosszúja, titkosszolgálati eszközök felhasználásával a szintén titkosszolgálati vonatkozású Pharaon-ügy miatt, amiben "az Orbán-kormány tizenegy miniszterébõl hatnak van felelõssége", és amit a Jobbik és személyesen õ is hetek óta a kormány szemére olvas. Arra a kérdésünkre, hogy lehetnek-e még a kormányoldal kezében egyéb hasonló felvételek is jobbikos politikusokról, Gyöngyösi azt mondta a Fideszre és a Jobbikra utalva:

Hogyne, itt most háború van.

Gyöngyösi Márton az Indexnek elmondta, a Népszava fotóján szereplõ, Sz. Gáborként megjelölt férfit "Szalai Gábornak hívják, és a Hídfõ.ru újságírójaként mutatkozott be nekem". Szalai jelentkezett be a Jobbik elsõ számú külpolitikusának számító Gyöngyösinél egy beszélgetésre körülbelül egy évvel ezelõtt, a politikus pedig leült vele beszélgetni, amit azzal magyarázott, hogy õ minden újságírói megkeresésre nyitott.

Gyöngyösi és Szalai késõbb aztán még egy alkalommal találkoztak. A helyszín mindkét esetben a Parlamenthez közeli Európa Kávéház volt, a találkozók kétszer másfél óráig tartottak.

Kérdésünkre, hogy tisztában volt-e Hídfõ orosz titkosszolgálati hátterével, Gyöngyösi az Indexnek azt mondta, ez egy "közkeletû információ", "ezt tudja mindenki, aki olvassa a Hídfõvel kapcsolatos feltételezéseket", és egy ".ru-ra végzõdõ oldalnál amúgy is tudni, hová kötõdik". Gyöngyösi szerint azonban az nem az õ hivatása, hogy eldöntse, mindez igaz-e vagy sem.

A Hídfõ leghíresebb akciója az a diplomáciai bonyodalmat is okozó 2014-es tankos fotó volt, amire hivatkozva az orosz külügy Ukrajna fegyverekkel való segítésével vádolta meg a magyar kormányt. Ahogy elõzõ cikkünkben írtuk, a fotók készítéséhez a GRU-nak szintén köze volt.
A Hídfõ.net három olvasói fotóra hivatkozik, melyek augusztus 2-án készülhettek a magyar T-72-esekrõl Nyíregyházánál
A Hídfõ.net három olvasói fotóra hivatkozik, melyek augusztus 2-án készülhettek a magyar T-72-esekrõl Nyíregyházánál
Fotó: hidfo.net

A Hídfõ azóta sem állt le a hasonló tartalmakkal. Az elmúlt napokban például egy olyan, 80 oldalas orosz tanulmány magyar fordítását közölte, ami arról szól, hogy az amerikaiak hogyan használják fel a civil szférát abban a hibrid háborúban, ahol "az ellenséges kormányok megdöntését nem hivatásos katonák, hanem külföldrõl irányított civil szervezetek és pártok végzik el". A tanulmány közlése nem csak mély orosz nyelvtudást, de komolyabb erõforrásokat, valamint központi koordinációt is feltételez: nem sokkal korábban cseh nyelven is megjelent a tanulmány fordítása, amit egy ottani orosz propagandaoldal közölt. Az alacsony színvonalú tanulmány szerzõje, a bolgár Andrej Koribko "elemzõ" a Kreml egyik ismert fiatal propagandistája.
A hídfõs újságírót figyelhették meg

Gyöngyösi szerint a Népszavában megjelent fotó "kizárólag titkosszolgálati háttérrel készülhetett", és feltételezése szerint a felvétel készítõi nem õt, hanem Szalait figyelhették meg. (Mivel Gyöngyösi Márton országgyûlési képviselõ, a hatóságok vele kapcsolatban egyébként is rendkívül korlátozottan gyûjthetnének csak adatokat.)

A találkozók helyszíne, az Európa Kávéház mindig tele van politikusokkal, mondja Gyöngyösi, és mindkét találkozó körülményeire világosan emlékszik: egyszer a kávézó belsejében, egyszer pedig az ablak mellett ültek, forgalmas idõszakban, nagy volt a sürgés-forgás, a szomszédos asztaloknál többször is volt asztalcsere.

Gyöngyösi az Indexnek beszélgetõpartnerérõl a következõ élményeit mesélte: "Külpolitikailag rendkívül jól értesült, olyan információk birtokában volt, mint mi nem, pedig én bent ülök parlamenti bizottságokban. Roppant érdekfeszítõ volt õt hallgatni, különösen a katonai hadmûveletekkel kapcsolatos tudását, hogy éppen mi történik Donbasszban vagy Szíriában. Én klasszikus külpolitikus vagyok, politikai és gazdasági témákkal foglalkozom, nekem ez teljesen új volt."

És hogy Szalai miként lehetett ilyen jól értesült? Gyöngyösi úgy emlékszik, valahogy szóba került, hogy a férfinek valamilyen katonamúltja van, de ennek részleteit nem tudja. A jobbikos politikus beszámolója szerint Szalai azt mondta magáról, hogy a Hídfõnek dolgozik, gyakran jelennek meg ott az írásai. Gyöngyösi arra a kérdésünkre, hogy Szalain kívül vajon még kik és hogyan szerkeszthetik a Hídfõt, a politikus azt mondta, nem tudja, mivel

én többrõl azért nem érdeklõdtem, mert gondolom, hogy ez az oldal nem véletlenül anonim.

Az elsõ találkozó akkor volt, amikor Kelet-Ukrajnában még "tomboltak az események", és szinte végig csak külpolitikáról beszélgettek. Gyöngyösi szerint a Hídfõ szerzõje "a külpolitikai kérdéseket holisztikusan látó figura, elképszetõen széleskörû és komplex tudással bírt például arról, hogy Szíriában mik az amerikai, orosz, kínai és iráni érdekek".

A magyar belpolitikát csak röviden érintették, "objektív stílusban" beszélgettek a hazai erõviszonyokról. Szalainak semmiféle kapcsolata, szimpátiája a szélsõjobboldallal vagy konkrétan a Gyõrkös-féle Magyar Nemzeti Arcvonallal (MNA) nem merült fel a beszélgetés során Gyöngyösi beszámolója szerint.

Megkerestük Szalai Gábort is, a férfi az Index megkeresésére tagadta, hogy a Hídfõ-nek dolgozna. Arra sem válaszolt érdemben, hogy van-e katonai múltja. Jelezte: ebben az ügyben nem kíván a sajtóval "kooperálni". Arra a kérdésünkre, hogy hivatalosan kereste-e meg már valamelyik magyar nemzetbiztonsági szerv vagy egyéb hatóság, nemmel felelt.
Csodálkozunk, hogy az oroszok sem segítenek?

"(...) ne is csodálkozzunk, hogy a senki nem segített nekünk (pl. az oroszok) minek segítene, ha az egyik csúcs vezetõ olyan kapzsi, hogy még azt sem képes megvárni míg hatalomra kerülünk és onnan lopna a nagy állami vagyonból" - írta még 2012 augusztusában a Magyar Nemzeti Arcvonal miskolci csoportjának vezetõje a félkatonai szervezet többi vezetõjének. Az e-mail címzettjei között volt a szervezet alapítója, az akkor 72 éves Gyõrkös István is, de nem õt, hanem egyik fiát, ifjabb Gyõrkös Istvánt nevezte kapzsinak a miskolci csoportvezetõ. Ifjabb Gyõrköst a háta mögött ekkoriban már rendre kibeszélte az MNA több vezetõje, mondván, több százezer, egyesek szerint több millió forint sorsáról nem számolt el a többiek felé. (A miskolci MNA-vezetõ e-mailjét a szakadás után tették közszemlére a Gyõrkössel szembeforduló hungaristák.)
Thürmer Gyula, a Munkáspárt vezetõje és Ifj. Gyõrkös István egy közösen tartott rendezvényen 2012-ben
Thürmer Gyula, a Munkáspárt vezetõje és Ifj. Gyõrkös István egy közösen tartott rendezvényen 2012-ben
Fotó: szabadriport

A zavaros pénzügyeket felhánytorgató levél, amely egyúttal bizonyíték arra is, hogy az MNA oroszoktól is remélt külsõ, anyagi segítséget, olyan lavinát indított el a szervezeten belül, amely nem sokkal késõbb szakadáshoz vezetett.

A levélíró azt akarta, hogy ifjabb Gyõrkös "becsületbíróságon" tisztázza, igazak-e azok a többi vezetõ által hangoztatott állítások, miszerint nem tud elszámolni a tagdíjakkal. Ekkor már többen bírálták az akkor munkanélküli ifjabb Gyõrköst, mondván, a szervezetbõl tartja el magát. "Kivétel nélkül mindenkinél kiverte a biztosítékot az a kijelentése is, hogy 'ha a tagok nem fizetnek tagdíjat, akkor még a végén el kell mennem dolgozni'" - írta a miskolci csoportvezetõ. "Tudom, hogy a Vezetõnek ez az ügy hiányzott a legkevésbé, de ezeket a problémákat nem a hasamra ütve találtam ki. Ezek olyan problémák, amik nem oldják meg magukat, hanem csak súlyosbodnak" - írta.

A levél botrányt keltett az MNA belsõ körében. Idõsebb Gyõrkös azt követelte a levélírótól, hogy 24 órán belül álljon elõ az igazát alátámasztó bizonyítékokkal. Ha ezt nem teszi meg, akkor vádaskodásai alaptalanok - érvelt a "Vezetõ". De idõsebb Gyõrkös utasítása sokak szerint eleve teljesíthetetlen volt, mivel a fiának átadott pénzekrõl a reklamálók szerint soha nem írtak elismervényeket. Végül a levélírót árulónak, ügynöknek kiáltotta ki a Gyõrkös-család, és hasonló sorsra jutottak mindazok, akik a miskolci csoportvezetõ pártját fogták. Ez vezetett oda, hogy még abban az évben az MNA kettészakadt. Persze a szakadást is kétféleképpen értelmezték: Gyõrkös szerint az árulók otthagyták a szervezetet, míg a Vezetõvel szembefordulók szerint õk zárták ki az alapítót és a fiát. Utóbbiak ugyan maguk mellett tudtak tartani néhány vezetõt, de az MNA nagy része a Gyõrkösék által szakadároknak kikiáltott hungaristákkal tartott.

A szakadást ugyanakkor csak részben okozták a pénzzel kapcsolatos viták. Szerepet játszott benne az is, hogy Gyõrkösék a kommunisták, a Thürmer Gyula vezette Munkáspárt felé húztak. Önmagában ezzel az MNA többi vezetõjének sem volt különösebb baja, de a mértékkel igen. Sokan úgy látták, Gyõrkösék lepaktálnának a kommunistákkal, teljesen feladva azokat a hungarista eszméket, amelyek a mozgalmat eredetileg jellemezték. Bárkinek volt is igaza, a szakítás utáni idõszak meglehetõsen békétlen volt. A Gyõrkösék által szakadároknak nevezett csoport megtartotta az irányítást a szervezet portálja, a Jövõnk.infó fölött, míg a Vezetõ és a vele maradt tagok 2012-ben új portált indítottak. Ez volt a Hídfõ.net, ami mára a magyar nyelvû orosz propagandaoldalak egyik legfontosabb szereplõje lett.
Ellentmondások Gyõrkös nyilatkozataiban

Bár idõsebb Gyõrkös ügyvédje a Pestisrácoknak tagadta, hogy kapcsolatban állt volna az orosz titkosszolgálat embereivel, az Indexnek több, egymástól független biztonsági forrás is azt állítja, hogy az MNA-t megkörnyékezte az orosz katonai hírszerzés. Ahogy korábban írtuk, az MNA tagjaival orosz diplomaták airsoftoztak, a Hídfõ.nethez köthetõ úgynevezett tankbotrányban pedig nyakig benne volt az orosz hírszerzés. Gyõrkös az airsoftozással kapcsolatban az ügyvédjének azt mondta: ezeken a gyakorlatozásokon bárki megjelenhetett, de tudomásuk szerint orosz diplomaták ebben nem vettek részt.

Idõsebb Gyõrkös állításának ugyanakkor ellentmond, hogy az MNA "kiképzésein" nem jelenhetett meg csak úgy bárki, a félkatonai szervezet - az ilyen típusú csoportokhoz hasonlóan - meglehetõsen zárt volt, az ismertebb, kultikus figurák nevein kívül a tagok és a vezetõk neve sem volt nyilvános. Az viszont igaz, hogy a szervezet szakadása után éppen Gyõrköséket vádolták meg azzal a "szakadárok", hogy elenyészõ taglétszámukat úgy próbálták nagyobbnak láttatni, hogy airsoftozó fiatalokat fotóztak le a bõnyi gyakorlópályájukon, azt a látszatot keltve, mintha a szervezetük erõsebb lenne annál, mint amilyen valójában.
Gyõrkös István
Gyõrkös István
Fotó: szabadriport

De nem ez Gyõrkösék egyetlen ellentmondó nyilatkozata. A bõnyi rendõrgyilkosság után ifjabb Gyõrkös István a Tv2-nek azt nyilatkozta, hogy a Magyar Nemzeti Arcvonal nevû szervezet már évek óta nem létezik, a régebbi táborok helyén már semmilyen kiképzés nem folyik. Ennek viszont ellentmond, hogy a hozzájuk tartozó nemzetiarcvonal.net weboldal a gyilkosságig nagyon is létezett, táborokat is meghirdetett a neten, és csak a tragikus esemény óta elérhetetlen. De az internet nem felejt, idén augusztusban például ezt a szöveget írták ki az oldalukra: "üzenjük, megvagyunk, dolgozunk, készülünk a jövõre. Nem vesztünk el, nem törtünk meg." Olyannyira létezett az oldal, hogy annak egyes tartalmát még Széles Gábor médiavállalkozó, a Magyar Hírlap és az Echo Tv tulajdonosa is elõszeretettel osztotta meg.
A pénzügyeket a Gyõrkös-család látta csak át?

Ahogy a miskolci csoportvezetõ levele is bizonyítja, az MNA már a 2012-es szakadás elõtt nyitott volt az oroszokra, de a levél szerint semmilyen segítség addig nem érkezett onnan. Vagy ha érkezett, akkor arról legfeljebb csak a Gyõrkös-család tudott. Bár Gyõrkösék a szakadás környékén vitatták, hogy a pénzek felett kizárólag õk rendelkeztek volna. Azt állították, hogy a szervezet portálján, az azóta már megszûnt Jövõnk.infón keresztül érkezõ támogatások egy késõbbi „szakadár”, Sz. Gábor feleségének a bankszámlájára érkeztek. Gyõrkösék szerint a tagdíjakat eleinte egy gyõri pénztáros kezelte, majd a törökszentmiklósi csoportvezetõ, de szerintük mindketten pontos nyilvántartást vezettek a pénzekrõl, melyek csak az állandó jellegû kiadásokat fedezték. Mindenesetre ifjabb Gyõrkös intézte a propagandaanyagok elõállítását, szétküldését. A másik oldal szerint ez hazugság, a pénzek ifjabb Gyõrköshöz folytak be.

Az MNA kettészakadása után a két csoport látványosan fújt egymásra. A Jövõnk.infót megtartó "szakadárok" úgy vélték, az általuk egykoron tisztelt alapító, idõsebb Gyõrkös István megszegte saját esküjét és az évtizedeken át felépített imázsát rombolta szét azzal, ahogy a felmerülõ problémákat kezelte. Gyõrköséket azzal is vádolták, hogy az MNA-ra családi vállalkozásként tekintettek és az érdekeik mentén alakult, hogy a Vezetõ éppen kivel van jóban vagy rosszban a szélsõjobboldalon.

Mindkét fél azzal fenyegetõzött, hogy kiteríti a másikról a szennyest. Gyõrköst köpönyegforgatónak tartották, aki korábban a Jobbikot szidta, majd a 2014-es választások elõtti hónapokban a hozzá tartozó Hídfõ már arra buzdította az olvasóit, hogy menjenek el szavazni a pártra. Gyõrkös a "szakadárokat" titkosszolgálati ügynököknek, bomlasztónak tartotta, akik tudatosan rombolták szét az MNA-t. "Jól tudjuk, hogy kinek milyen pénzalapú változások (gazdagodások) következtek be az életében a közelmúltban. Azt is tudjuk, hogy milyen pénzszerzõ mûveletekbe keveredtek" - írták Gyõrkösék a szakadás után a "szakadárok" vádjaira válaszul. A kölcsönös fenyegetõzések végül elültek, olyannyira, hogy a bõnyi rendõrgyilkosság után a "szakadárok" - bár jelezték, hogy Gyõrköshöz már semmi közük - az egykori alapító védelmére keltek, megkérdõjelezve a rendõri akció jogosságát, azt sugallva, hogy a 76 éves öregember esetleg önvédelembõl lövöldözhetett.

(Borítókép: Gyöngyösi Márton, a Jobbik képviselõje. Fotó: Kovács Attila/MTI)
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2016-11-03 15:41
Újabb titkok derülhetnek ki a Jobbik elnökérõl?

Terry Black, az egykori transzvesztita elõadómûvész - aki egykor kirobbantotta a politikus hûtlenségi ügyét - most azt állítja: további sötét titkokat õriz Vona Gábor életébõl.

Rácz Károly (alias Terry Black) most azt állítja a Lokálnak: nem csak korábbi hûtlensége írható a Jobbik-pártelnök számlájára.

Terry Black 2013 karácsonyán azért nevezett erkölcstelennek három konzervatív politikust, mert kiakadt, hogy a pornós múltú X-Faktor-szereplõt, Krasznai Tündét kitiltották a Parlamentbõl. Black az akkori kifakadásában hûtlenséggel vádolta Vona Gábor – aki a családi értékeket zászlajára tûzõ Jobbik pártelnöke –, aki késõbb nyilvánosan is beismerte, megcsalta a feleségét.
Fotó: MTI Fotóbank

A házasságomnak néhány évvel ezelõtt volt egy nagyon nehéz válsága, ami majdnem véget vetett a kapcsolatunknak. Ebben az idõben házasságon kívüli kapcsolatom alakult ki, amivel nagyon sok szenvedést okoztam szeretteimnek"

– vallotta be házasságtörését Vona Gábor.

Mint a Lokál cikkébõl is kiderült, most is a Jobbik elnökére célzott Terry Black.

Ha valaki színt vall, tegye rendesen! Vona Gábor csak egy részét ismerte be annak, amit egy közszereplõnek nem szabad elhallgatnia a múltjából! Nem azért, mert bárkinek is köze van ahhoz, hogy egy politikus kivel bújik ágyba – legalábbis addig, amíg az nem bûncselekmény kategória"

– nyilatkozta Terry Black.

Forrás: Lokál

Sokkal inkább azért, mert amíg valaki olyan titkokat õriz, mint õ, addig zsarolható, ennélfogva irányítható. Arról nem is beszélve, hogy bort iszik és vizet prédikál"

– magyarázta a lapnak Rácz Károly.

A Lokál hozzáteszi: Terry Black szavai arra utalhatnak, hogy a fenti megcsaláson kívül lehetnek más erkölcstelen titkolnivalói is a Jobbik elnökének.
http://888.hu/art...e=hirstart
154 #2 kakas
- 2016-11-03 16:59
Dicsak'- Gyõrkös mellett ki ezaze?67.media.tumblr.com/e2c7216f158d813fd1e79947da3f53c6/tumblr_ofpyq4IrMf1so87tso1_400.jpg orsós vala? s_hihi
4 #3 Posta Imre
- 2016-11-03 18:12
Tragikus kézfogás
Orbán és a hungaristák
Munkatársunktól 2003. 06. 06. (VII/23)

Orbán Viktor miniszterelnök 1999. október 21-én az Országházban fogadta a vitéz Bánkuty Géza vezette küldöttséget. A felvétel elsõ alkalommal az amerikai szélsõjobboldali Szittyakürt hasábjain jelent meg

A múlt pénteki, Üllõi úti pogrom ismét rávilágított arra, hogy a náci, fasiszta és nyilas eszméktõl hatvan év alatt sem sikerült megtisztítani Magyarországot. A hazai és nemzetközi hungarista mozgalmak kialakulásáról, jelenlegi helyzetükrõl, céljaikról és politikai kötõdéseikrõl beszélgettünk Szemenyei-Kiss Tamás újságíróval, a Hungarista Mozgalom Hírszolgálatának egykori vezetõjével.Orbán Viktor miniszterelnök 1999. október 21-én az Országházban fogadta a vitéz Bánkuty Géza vezette küldöttséget. A felvétel elsõ alkalommal az amerikai szélsõjobboldali Szittyakürt hasábjain jelent meg

– Ön volt a Hungarista Mozgalom Hírszolgálatának utolsó vezetõje 1994–1998 között. Mit kell tudni a Hírszolgálatról?

– 1946-ban a Nyugatra özönlött magyarok százezreibõl a Nyilaskeresztes Párt külföldre távozott vezetõi is létrehozták a nemzetiszocialista-hungarista eszme továbbélését biztosító szervezeteiket. A venezuelai Caracasban a hungarista állam legfelsõbb titkos tanácsa tagjai közé tartozott Henney Árpád altábornagy (Szálasi kijelölt utódja, a "Nemzetvezetõ" személye körüli miniszter) és Nyisztor Zoltán katolikus lelkipásztor alapította meg a Hungarista Mozgalom Hírszolgálatát (HMH). Ez egy illegálisan mûködõ nemzetiszocialista központ volt, a többi kontinensen szétszóródott hungaristákat, a Nyilaskeresztes Párt háborús bûntettekkel vádolt tagjait kellett összefognia.


– Hogyan láttak munkához?

– Az óriási távolságok miatt a kapcsolattartás hatékony formájának a nemzetiszocialista szellemiség? sajtótermékek alapításának, fennmaradásának anyagi, erkölcsi segítését tartották.

– Mondjon egy-két sajtóterméket ebbõl a körbõl!

– Ausztráliában Kántor Béla, majd a Magyarországon sem teljesen ismeretlen Gede testvérek kiadásában megjelenõ Út és Cél, Dél-Amerikában és Európában a Hídverõk, a Hídfõ, valamint a 24. Óra voltak a HMH legrangosabb orgánumai.

– Ön hogy került a HMH élére?

– 1988-ban politikai okokból hagytam el az országot, és Németországban telepedtem le. Ott keresett meg Lovas István, és felkért arra, hogy vállaljam el az Alapítvány a kommunizmus áldozataiért nev? szervezet németországi igazgatóságát. Ez egy dokumentációs iroda volt. Abban az idõben a legnagyobb németországi mûvészeti, politikai magazinnál dolgoztam, ezt az állást hagytam ott az alapítványnál végzendõ munkáért.

Az irodát több mint három éven keresztül, 1993-as hazaérkezésemig vezettem. A hungarizmussal a németországi évek alatt kezdõdött el a konkrét kapcsolatom. Eközben 1989-tõl Magyarországon már beindult

a nemzetiszocialista szervezkedés.

A Hírszolgálat – ami kifelé egy sajtószervezet volt – gyakorlatilag a magyar nemzetiszocialisták központi szervezését látta el.

– Ez hogyan történt?

– Volt egy nagyon jól fedett ház a városban, maradjunk annyiban, hogy Csepelen. Az ausztráliai, kanadai, amerikai központból jött az iroda anyagi támogatása, és természetesen a feladatok meghatározása is.

– Milyen feladatokat kaptak, és kik adták ezeket?

– A legfontosabb feladatunk az volt, hogy a Független Kisgazdapártot, az FKgP-t emeljük kormányba, így állt az utasításban. A mozgalmat Pákh Sándor és Vitéz Bánkúty Géza finanszírozták, elsõsorban õk voltak a hungarista mozgalom anyagi támogatói.

– Miért éppen a kisgazdákat segítették?

– Pákhék választották ki õket az akkori három magyarországi jobboldali párt közül. Egyébként a bukása elõtt Szálasi is azt mondta, hogy amennyiben nem mehet tovább a nyilas mozgalom, a kisgazdákat kell támogatni.

– Milyen célokat akartak elérni a kisgazdák támogatása által?

– Nem is elsõsorban politikai, hanem szociális céljaink voltak, a hungarizmusnak megfelelõen. Tömegmozgalmat akartunk szervezni, hogy a rendszerváltás kézzelfogható eredményt hozzon mindenkinek. Egy ideig tehát nem volt ebben politika, de a német nemzetiszocialisták külföldi szervezeteinek nyomására egyre több zsidózás, "a zsidók a hibásak mindenért" típusú szöveg került bele ebbe. A hungaristák nem akartak zsidólikvidálást, gázosítást meg hasonlókat. A német nácik vezetõi azonban faji alapon pörgették a dolgokat, és az õ irányításuk alatt mûködött a Magyar Nemzeti Arcvonal (MNA), a Györkös István-féle csoport.Szemenyei-Kiss Tamás Fotó: Somorjai L.

– Mit jelent a közvetlen irányítás? Telefonálgattak egymásnak?

– Nemcsak telefonálgattak, hanem össze is jöttek, többnyire Nürnbergben voltak a találkozók. A lényeg, hogy 1993-ra kiderült, ez az erõszakos irányvonal nem fog mûködni, ezért taktikát változtattak. Ismét létrehozták a hungarista mozgalmat: ez 1994. április 27-én történt meg, ekkor jelentette be Magyarországon a hungarista mozgalom újraindítását Györkös István, Szabó Albert és Ekrem-Kemál György.

– A kisgazdapárt hatalomba emelésétõl kanyarodtunk el.

– Igen, meg volt beszélve, hogy a hungarista mozgalom segíteni fogja a kisgazdapártot, de volt egy kis probléma: nem tudtunk együttmûködni Torgyánnal. Emiatt 1997-ben Magyarországra jöttek Bánkúty, Pákh Sándor és a többiek, és a következõt tárták elém: amennyiben a mozgalom nem kötelezi el magát egyértelmûen az FKgP mellett, megvonják a mozgalomtól az anyagi támogatást. Mondtam, hogy akkor már el is kezdhetik, ugyanis a magyarországi hungarista tömegek, ez 200-300 ezer embert jelentett akkor, képtelenek együttmûködni Torgyánnal. Bárkivel hajlandóak vagyunk, de Torgyánnal nem. Nemcsak, hogy hungarista nem volt, hanem kifejezetten az elõzõ rendszer embere volt. Azt mondtam, ha Torgyánt onnan kiveszik, és beteszik mondjuk Lányi Zsoltot, vele tudunk dolgozni, mert õ hungarista.

– Mekkora támogatásról volt szó?

– Több millió dollár évente. Simon László volt megbízva az itthoni pénztárosi teendõkkel, aki ellen most büntetõeljárás folyik. Mi a HMH-ban nem foglalkoztunk pénzzel, mi azt mondtuk, hogy mondjuk szükségünk van két nyomdára, akkor kaptunk két nyomdát, vagy szükségünk van három autóra, szükségünk van két fénymásolóra. Mi csak az igényt adtuk be, ezután jött a szállítás. Megkérdezték, hová kérjük, Szekszárdra, Budapestre, Gyõrbe, Debrecenbe. És én is megkaptam a magam 300-500 dollárját.

– Ezt a munkát fõállásban tudta csinálni?

– Igen, teljesen függetlenítve voltam, én dolgoztam emellett újságíróként lapoknak, például az Esti Hírlapnak, Franka Tibor fõszerkesztése idején.

– Tudták Önrõl, hogy mi a "mellékfoglalkozása"?

Hogyne, természetesen, én a MÛOSZ-nak is tagja voltam 2001-ig. Azt hiszem, ha máshonnan nem, a tévébõl meg a röplapokból tudta mindenki, hogy hungarista vagyok, de soha nem követtem el semmilyen bûncselekményt. Én szerveztem egy olyan szervezetet, amit nem tiltottak be.

– Megtalálták a jogi kiskaput?

– Igen. Voltak jogászaink és bíróink, akik nekünk dolgoztak. És a rendszerváltás óta volt legalább 25 hungarista parlamenti képviselõnk is.

– Visszatérve a kisgazdákhoz, Pákhék ultimátumot intéztek Önhöz.

– Igen, és csökkentették is a támogatást, sõt, 1997 végétõl elkezdték favorizálni a különbözõ hungarista csoportokat egymás ellen. És én azt mondtam, hogy ebben a helyzetben nem vállalom tovább a Hírszolgálat vezetését. Ráadásul a velünk a háttérben folyamatosan együttmûködõ jobboldali pártok a nyilvánosság elõtt többször elítélték a hungaristákat, elhatárolódtak tõlünk, kiváltképp akkor, amikor 1997-ben letartóztatták Ekrem-Kemál csoportját. Nálam tehát azzal telt be a pohár, hogy a nyilvánosság elõtt megtagadtak minket.

– Mit érdemes tudni a Pákh családról?

– A családfõ Pákh Sándor, mozgalmi neve "pénztáros". Kilencvenöt éves, eredetileg katonatiszt volt. Magyarországi ügyeit két személy intézi: unokája, Szrebrodolszki Maita és Pákh Imre, Pákh Sándor fia. Õ az ügyvezetõ igazgatója az Európa LTD-nek, ami valójában egy fedõcég, zuglói központtal. Pákh Imre beosztottja volt Simon László, aki Torgyán József tanácsadójaként vált ismertté az Orbán-kormány idején. 1998 elõtt a Pákh családnak három-négy érdekeltsége volt Magyarországon, a 98-as kormányváltást követõen azonban körülbelül száz cégben szereztek részesedést.

– Mivel foglalkoznak?

– A mûtrágyagyártástól kezdve a mezõgazdasági vállalkozásokon át

a fegyverkereskedelemig sok mindennel, leginkább Észak- és Kelet-Magyarországon. Õk elsõsorban üzletemberek, másodsorban hungaristák, ezért is neveztem a Pákh családot több cikkemben devizahungaristáknak.

– Említette Vitéz Bánkúty Géza nevét is. Õ kicsoda?

– Bánkúty 1956 után hagyta el Magyarországot. Elõzõleg katonatiszt és kétszeres motorbajnok volt. Amerikában meggazdagodott, New England Machinery nev? céghálózata fõleg mûszaki cikkek kereskedelmével foglalkozik. Az õ érdekeltségébe tartozik a Szittyakürt nevû, Amerikában megjelenõ hungarista lap. Orbán Viktor miniszterelnöksége alatt Szabó János honvédelmi miniszter ezredessé léptette elõ.

– Korábban kapcsolatban állt Orbánékkal?

– Hogyne, az ellenzéki idõszakában többször is találkoztak. Amikor Orbán Amerikában járt, és a sajtó az amerikai magyar emigráció képviselõivel történt találkozóiról írt, az azt jelentette, hogy találkozott Pákhékkal, Bánkútyval és másokkal is. De más fideszesek is jártak náluk, például a nemrég elhunyt Varga László is, vagy a KDNP-bõl Hasznos Miklós, a MIÉP-bõl Csurka István és Gyõri Béla, illetve Lentner Csaba vagy a már említett kisgazda Lányi Zsolt és Homoki János.

– A fotó, amelyen Orbán a Parlamentben fogadja Bánkúty Gézát, hol jelent meg eddig?

– Magyarországon sehol, Amerikában elõször a Szittyakürtben, majd a Spotlightban. Ez az amerikai nácik lapja. Ezután rúgták ki Orbán protokollfõnökét, aki felelõs volt azért, hogy fényképfelvétel készült a hungaristákat fogadó miniszterelnökrõl. Tudtommal egyébként e miatt az eset miatt "haragudtak meg" Orbánra az Egyesült Államok vezetõi.

Hungarizmus tegnap és ma

Fradi-pálya 17-es szektor, tüntetés az Erzsébet-hídon, "õrállás" a Parlament elõtt, egyes polgári körök rendezvényei, szõdligeti fehér karácsony – sorolható, hogy hol jelentek meg az elmúlt idõszakban szélsõjobbos személyek.

A második világháborút követõ békeszerzõdés értelmében betiltották a Szálasi Ferenc nevével jelzett, akkor több százezer tagot számláló hungarista szervezõdéseket. Ennek köszönhetõen 1945 és 1989 között Magyarországon nem beszélhetünk hivatalos hungarista mozgalomról. A nyilasok így csak az emigrációban voltak képesek szervezõdni és politizálni az ötvenes évektõl, mivel az emigrált vezetõréteget a hidegháború kitörése miatt nem toloncolták vissza Magyarországra. Beépültek a nyugati társadalmakba, voltak, akik egyetemet végeztek, mások jelentõs vagyonra tettek szert.

Szálasi Henney Árpádra ruházta át a tisztséget, illetve megbízta a szervezési feladatokkal. Henney 1980-ban a Németországban élõ Tatár Imrét – aki egykor a Korona Tanács tagja volt – bízta meg az emigráció irányításával. Tatár az egyre öregedõ, belviszályoktól nem mentes mozgalmat nem tudta egységesíteni, így 1989 után nem maradt más választása, mint hogy itthoni szélsõjobboldali politikusnak adja át a jogot a Szálasi nevéhez fûzõdõ Hungarista Mozgalom szervezésére és irányítására. Feladatként határozta meg, hogy tegyék a hungarizmust a politikát módosító tényezõvé Magyarországon.

A hungarista jelleg? szervezõdéseket – amint felütötték a fejüket – a kilencvenes évek elején azonnal betiltották, így azok illegális mozgalmi formává átalakulva mûködnek. Tatár Imre végül – több személy megvizsgálása után – Györkös Istvánt találta a legalkalmasabbnak, és nevezte ki utódjául. Györkös István egyedüli és – a nyilas hagyományok szerint – jogos vezetõként kísérletet tett a magyarországi szélsõjobboldali szervezetek egységesítésére hungarista vezetéssel, ez azonban máig nem sikerült. Például több, egymástól különálló szkinhed csoport mûködik az országban, akik nem fogadják el Györköst vezetõjüknek. De a témával foglalkozók szerint a hivatalos hungaristáknál lényegesen több embert lehet hungarista, illetve nemzetiszocialista szellemiségûnek nevezni. Igaz, ezt a két "eszmeiséget" egyes mozgalmi emberek élesen elválasztják egymástól. Mindenesetre a magyar szélsõjobboldalnak – mint láthattuk a Fradi pályánál – van utánpótlása. A téma kutatói szerint az elmúlt években több szkinhed múlttal rendelkezõ fiatal épült be hivatalos jobboldali pártokba.
http://www.hetek....ungaristak
www.hetek.hu/files/styles/hetekcimlap-223/public/images/2016/43/borito1_43.jpg
238 #4 bivaly
- 2016-11-03 20:35
Kicsit nagyon kacskaringós az egész. Mert ugye, ha egyenes lett volna, lehet, hogy nem itt tartanánk ? Ezt a fenti zagyvaságot aki mondja, vagy írja, maga sem hiszi el.
Mit is írtam múltkorában ? Lassan már csak az ügynökök ügynökeinek ügynökei írnak, "felvilágosító, igaz történelmet", mélymagyar oldalakon !
Uraim ! A fenti cikkben Lányi Zsolt, meg Szabó Albert mint hungarista !? Szabó Albertrõl tudunk egy's mást, Izraelból jött, és ment vissza, biztosan komoly nagy hungarista volt, Lányi Zsolt meg, ha jól emlékezem a Hajógyár párt titkára volt a mocskos nagy rendszerváltás elõtt, Torgyán meg csak egy ügyök.
Tetszenek itt még páran emlékezni a Kisgazda Párt leszalámizására ?
Gyõrkös mint "szálasista vezetõ" ?! Anyád jól van cikkírókám ?
4 #5 Posta Imre
- 2016-11-03 20:46
Bivaly az MNA "puccs" itt van "jegyzõkönyvezve".

Reményhal a tortán, hab nélkül

http://magyarnemz..._start=190

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.70 másodperc
3,398,693 egyedi látogató