Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Már Németországban, Ausztriában és Svájcban is terjed a madárinfluenza

KülföldMigráncs-átok! Madárinfluenza jelenlétét mutatták ki egy második helyszínen is az észak-németországi Schleswig-Holstein tartományban, a dán határ melletti Flensburgban, egy zárt baromfitelepen - közölte a német mezõgazdasági minisztérium szombaton a Friedrich Löffler szövetségi állategészségügyi kutatóintézet (FLI) vizsgálatára hivatkozva.
Már Németországban, Ausztriában és Svájcban is terjed a madárinfluenza

A madárinfluenza rendkívül fertõzõ H5N8 altípusának jelenléte Németországban elõször Lübeck-Travemünde térségében bizonyosodott be egy kisebb pulykatelepen pénteken. A gazdaság teljes állományát leölték, és körülötte 3 kilométer sugarú védõkörzet kialakítását rendelték el.

Egyelõre nem világos, hogy a flensburgi zárt baromfitelepre hogyan juthatott be a madárinfluenza vírusa.

Az FLI szakértõi csoportot küld a helyszínre az okok megállapítására. A telepen tenyésztett összes 30 ezer csirkét levágták.

Pénteken Mecklenburg-Elõ-Pomeránia tartományban is kimutatták a vírus jelenlétét egy baromfitelepen Greifswald térségében. Az agresszív H5N8 altípus már Baden-Württembergben és Bajorországban is megjelent.

A járvány terjedése miatt Christian Schmidt német szövetségi gazdasági miniszter válságstáb felállítását rendelte el. A német baromfitenyésztõk szövetsége (ZDG) kezdeményezte, hogy a gazdálkodókat országszerte kötelezzék az állatok zártan tartására.

A vándormadarak által elindított jelenlegi, kontinenseket átszelõ, emberre nem, de a baromfiállományra rendkívül veszélyes fertõzési hullám már Ausztriára és Svájcra is átterjedt. Az ausztriai Vorarlberg tartományban, Hard településen, egy pulykatelepen pénteken mutatták ki a vírus jelenlétét, az ott tenyésztett 1100 állatot elpusztították. Szombaton, ugyancsak Vorarlbergben, Möggers településen is bizonyítást nyert a vírus jelenléte egy baromfitelepen, ahol 4 ezer állatot kell elpusztítani. Minthogy ez a telep közvetlenül a német határ mellett helyezkedik el, a tíz kilométeres védõkörzetet német államterületre is kiterjesztették.

Svájcban a Boden-tó után a Genfi-tó mellett is megjelent a madárinfluenza vírusa: Lausanne kikötõjében egy kimúlt kontyos réce és egy elpusztult dankasirály szervezetében mutatták ki a kórokozót. A svájci szövetségi élelmiszerbiztonsági és állategészségügyi hivatal (BLV) szombaton elrendelte az ellenõrzött területek kiterjesztését, és fokozott biztonsági intézkedéseket léptetett életbe a vadmadarak által látogatott térségekben, fõként a nagyobb tavak környékén.

atv.hu / MTI
Link

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.30 másodperc
4,460,871 egyedi látogató