Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Rejtélyes eredetû fegyverarzenál Gyõrköséknél

BelföldPolitika. Kiderítik, hogy a hatástalan légfegyvereket az oroszoktól származik, mert beléjük van ütve, hogy made is China és Tajvanról származnak, ahová a CIA szállította egy Izraelnek nevezett terroristafészeknek szánva. Gyõrkös Istvánnak, a bõnyi rendõrgyilkosság elkövetõjének fia, ifjabb Gyõrkös István az egyike annak a tizenegy gyanúsítottnak, akiknél kedd hajnalban összehangolt razziát tartott az ország több pontján a Terrorelhárítási Központ (TEK) – értesült a Magyar Nemzet.

A razzia során különféle sorozat- és maroklõfegyvereket, valamint robbanóanyagot foglaltak le a Készenléti Rendõrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai. Az Index értesülései szerint fõleg orosz és szlovák gyártmányú fegyvereket találtak, de a hatóságoknak még nincs információjuk arról, hogy a szélsõségesek honnan szerezték be azokat. Valamint egyelõre még vizsgálják, de az a gyanú: ha kizárólag ártalmatlan airsoft- vagy engedéllyel tartott fegyverek lettek volna, nem rejtegetik õket a szervezet tagjai. A rendõrség arról tájékoztatott, hogy a TEK Bõny, Budakalász Budapest, Jászberény, Mosonmagyaróvár, Rád, Sajókeresztúr és Vác területén „hajtott végre elfogásokat” a nyomozó iroda felkérésére, amelyek során 12 embert elõállítottak.

Közülük tizenegyet közösség tagja elleni erõszak elõkészülete, valamint lõfegyverrel való visszaélés gyanúja miatt gyanúsítottként hallgattak ki, két személlyel szemben pedig indítványozták az ügyészségnél, hogy elõzetes letartóztatásba helyezzék õket. Errõl várhatóan ma hoz döntést a Gyõr-Moson-Sopron Megyei Fõügyészség. A rendõrség úgy véli, a gyanúsítottak mindegyike összefüggésbe hozható a Magyar Nemzeti Arcvonal (MNA) valamelyik ágával.

A szélsõjobboldali militáns szervezet alapítója idõsebb Gyõrkös István. Október 26-án õ adott le öt-hat lövést egy gépkarabéllyal Bõnyben a Nemzeti Nyomozó Iroda egyik tisztjére. Az egyik lövés a fejét érte, és a helyszínen meghalt.
Ifjabb Gyõrkös nem tett vallomást

Az MNA alapítójának fia, ifjabb Gyõrkös István védõügyvédje a Magyar Nemzetnek elmondta, ügyfele nem tett vallomást, de panasszal élt a gyanúsítás ellen, ugyanis nem követett el bûncselekményt. Németh Imre hozzátette, október 26-án egy alkalommal védencénél is tartottak házkutatást, akkor lefoglalták az engedéllyel tartott fegyvereit, kedden azonban az informatikai eszközöket vitték el a hatóságok: egy számítógépet és két táblagépet. Mint mondta, bizonyítékokat egyelõre senki nem mutatott az ügyben. Úgy tudjuk, hogy az elsõ házkutatás alkalmával a rendõrség a Gyõrkös család 33 hektáros erdejét is teljesen átkutatta, ám a négynapos átvizsgálás során a nyomozók nem találtak semmit.

A rendõrségnél maradnak a járõrök

Célegyenesben van a teljes ügy felgöngyölítése – így fogalmazott Németh Szilárd, miután az Országgyûlés nemzetbiztonsági bizottsága beszámolót hallgatott meg a Teréz körúti robbantás kapcsán zajló nyomozásról. A testület fideszes alelnöke szerint abban egészen biztosak lehetünk, hogy a robbantót fogták el, a gyanúsított azonban egyáltalán nem mûködik együtt a hatóságokkal. – Az okozatok és célok tekintetében van még mit dolgozni az ügyön – jelezte, majd ennek némileg ellentmondva hozzátette, hogy az ügyész szerint a robbantó a rendõrség – mint intézmény – ellen hajtott végre tervezett és elõkészített támadást. A robbantásban megsebesült két járõr egyébként – állította Németh Szilárd – a rendõrség kötelékében tud maradni. (K. M.)

Utolértük ifjabb Gyõrkös Istvánt is, aki megkeresésünkre annyit mondott, a vele közölt gyanúsításokról nem kíván nyilatkozni. Azt azonban hozzátette, nem tudja, kik a további gyanúsítottak, ahogyan azt sem, ki az a két személy, akivel szemben elõzetes letartóztatást kezdeményezett a rendõrség. A most meg­gya­núsított fiatalabb Gyõrkösrõl egyébként az Alfahír portál írta meg, hogy rokonságban áll a köztársasági elnökkel. A nyilvánosan is elérhetõ anyakönyvi kivonatok alapján Áder János másod-unokatestvére ifjabb Gyõrkös Istvánnak. Igaz, úgy tudjuk, a kapcsolat nem szoros a köztársasági elnök családjával.

Az üggyel az Országgyûlés nemzetbiztonsági bizottsága is foglalkozott tegnap. A zárt ajtók mögött lezajlott ülés után elõször Németh Szilárd, a testület fideszes alelnöke nevezte álhírnek a rokoni szálról megjelenteket. Arra hivatkozott, hogy Áder Jánosnak semmilyen rokoni vagy egyéb kapcsolata nincs a bõnyi gyilkossal. Elmondása alapján ez egyértelmûvé vált, miután a köztársasági elnök közvetlenül fordult a titkos­szol­gálatokhoz, hogy végezzék el soron kívüli átvilágítását. Ugyanezt erõsítette meg Molnár Zsolt, a bizottság MSZP-s elnöke is, aki szintén azt hangsúlyozta, hogy az elkövetõ nem áll rokoni kapcsolatban közjogi méltósággal. A Magyar Nemzet úgy informálódott, a zárt ülésen a szolgálatok is csak a rendõrgyilkossal foglalkoztak, de érdemben nem cáfolták, hogy fiai hozzátartozói lennének az államfõnek.
Évek óta a hatóságok látókörében

Az ülésen a képviselõk a keddi rajtaütésrõl is kaptak tájékoztatást, de arról szinte semmit sem árultak el. Németh Szilárd nem adhatott ki információt arról, hogyan halmozhattak fel ennyi – tudomása szerint – éles fegyvert is, ha a szervezet már hosszú évek óta a hatóságok látókörében volt. Arra sem válaszolhatott, honnan lehetett a fegyverarze­nál, vagy hogy lehetnek-e még hasonló fegyverraktárak Magyarországon.

A fideszes politikus csak annyit jelentett ki, hogy a Belügyminisztériumtól jelentést kért a hazai paramilitáris szélsõjobboldali szervezetekrõl, illetve azok esetleges politikai kapcsolatai­ról. Ezúttal nem említette, amire korábban már egyértelmûen utalt, hogy a Jobbikkal vélt összefonódásokra kíváncsi. A jelentés várhatóan a héten elkészül, és reméli, a nemzetbiztonsági, illetve a honvédelmi és rendészeti bizottság együttes ülésén hallgatják meg az errõl szóló tájékoztatót.Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés idõpontja: 2016. 11. 17.
Link

Hozzászólások

83 #1 Sbert
- 2016-11-18 06:06
Imre! Ösmerjük, jól, az Ellenfelet, nem csak Gyõrkös Urat!
Nem értem, mit nem értek. (!?)
Mennyit vittek oda, bûnjelnek....
Illetve: Hol is az a rendõr-kisasszonyka, aki fejbelõtte azt a "szerencsétlent"?
Jahh, kimentették, még az országból is, családostól, mert egy korona-Pelikán-nyelvtárs-ra vak szükség, mint lehet, minap?
ÁÁÁ, belefáradok ebbe, nem kicsit mán de hamar.
NAV irritálóba is a bajonettel megyek az oldalamon. a "csúzli" az Izsákban pihen......
MI FOLYIK ITT?
s_ezt-ni
4 #2 Posta Imre
- 2016-11-18 06:17
Semmi nem az, aminek látszik. Nagy pofáraesés lesz ebbõl és lesz olyan visszarugózás, mint ide Lacháza!

Ha "rendõrt" látok, köpnöm kell, sõt már rég nem tekintem embernek, csak kétlábú gerinctelen fehérjekupacnak. Egyet leölni közülük teljesen felesleges, ha mindet el lehet takarítani gazdástól. Erre gondolj!

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.34 másodperc
3,398,347 egyedi látogató