Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Horthy Miklós beszéde budapesti bevonulása alkalmából 1919. november 16-án

BelföldNagyon aktuális ez judapesten a cigány-zsidó szeméttelepen! Kár, hogy nem igaz. Akkor sem volt az!
Polgármester Úr! Szívbõl köszönöm szíves üdvözlõ szavait. Mondhatom, nem vagyok abban a lelkiállapotban, hogy e percben megszokott frázisokat használjak, igazságérzetem azt parancsolja, hogy minden kertelés nélkül azt mondjam, amit e percben érzek. Mikor még távol voltunk innen, és csak a remény sugara pislogott lelkünkben, akkor -kimondom- gyûlöltük és átkoztuk Budapestet, mert nem azokat láttuk benne, akik szenvedtek, akik mártírok lettek, hanem az országnak itt összefolyt piszkát. Szerettük, becéztük ezt a várost, amely az elmúlt évben a nemzet megrontója lett. Tetemre hívom itt a Duna partján a magyar fõvárost: ez a város megtagadta ezeréves múltját, ez a város sárba tiporta koronáját, nemzeti színeit és vörös rongyokba öltözött. Ez a város börtönre vetette, kiüldözte a hazából annak legjobbjait és egy év alatt elprédálta összes javainkat. De minél jobban közeledtünk, annál jobban leolvadt szívünkrõl a jég, és készek vagyunk megbocsátani. Megbocsátunk akkor, hogy ha ez a megtévelyedett város visszatér megint a hazájához, szívébõl, lelkébõl szeretni fogja a rögöt, amelyben õseink csontjai porladoznak, szeretni azt a rögöt, amelyet verítékes homlokkal munkálnak falusi testvéreink, szeretni a koronát, a dupla keresztet. Katonáim, miután földjeikrõl betakarították Isten áldását, fegyvert vettek a kezükbe, hogy rendet teremtsenek itt e hazában. Ezek a kezek nyitva állanak testvéri kézszorításra, de büntetni is tudnak, ha kell. Meg vagyok gyõzõdve róla, azaz úgy remélem, hogy erre nem fog sor kerülni, hanem ellenkezõleg, akik bûnösöknek érzik magukat, megtérnek, és hatványozott erõvel segítenek a nemzeti reményekben tündöklõ Budapest felépítésében. A mártírokat, az itt sokat szenvedett véreinket meleg szeretettel öleljük szívünkhöz. barikád.hu - 2007. november 17.


Hozzászólások

238 #1 bivaly
- 2016-11-17 09:47
Ez pont annyira szép és igaz, mint hogy "csapataink harcban állnak". Deja Vu, de többedszer.
329 #2 gutai zub
- 2016-11-17 10:32
Rendet teremteni

"ameddig a szavaink igaz jelentésében nincs rend, úgy a fejekben sem lesz soha"

Budapestnek nincs ezer éves múltja
Annak a Budának, széthordták még a köveit is az idegenek

De még így is: a Város miben bûnös vagy hibás?

Tetszett volna megnevezni az ártatlan városba zsúfolódott idegen és hozzájuk züllött hazaárulókat, belsõ ellenséget.
Horthynak nem volt joga kezet nyújtani...........

Szegeden, a diadal kapun, fel vannak írva a katonatisztek nevei akik elkezdték az "ellenforradalmat", amikor Horthy ott sem volt.
Ott van a nagyapám és nagybátyám neve is (egyetlen család, ahol két név van).Soha nem értettem, hogy késõbb miért nem csatlakoztak Hortyhoz, és vállaltak késõbb részt, jól jövedelmezõ hivatalt.
Ma már értem...........
58 #3 ssman
- 2016-11-17 13:49
Koszi trianont..... is!
118 #4 keepfargo
- 2016-11-17 15:12
"nem azt lattuk benne akik szenvedtek"

Ugyan biza miert nem? Nem kell a teljes kep? Ja, hogy az kozelebb allna az igazsaghoz?

"az orszagnak osszefolyt piszkat"

Ez sem igazan teljessegre torekvo fogalmazas. Persze megertem (valahol), ha diplomata, akkor hazudjon, ezert fizetik (kik?). Azt is mondhatta volna: a vilagnak idefolyt piszkat, mert hiszen a zsizsik nem a magyar videkrol jott, idegen foldrol folytak itt be ezek - vagy en tudom rosszul?

"Akik bunosnek erzik magukat"
(ezt ma igy irnak: "erzik maguk" - mert mi a f...nak a magyarnak a targyrag, ha a cel a magyarsag teljes, tehat ugyancsak nyelvi kifosztasa)
ez nem egyeb, mint nyilt bevallasa annak, hogy a bunosseget nem a bunt elszenvedo, az aldozat allapithatja meg, hanem az elkoveto sajat maga. Ilyen meg mikor fordult elo, kerdezem, nyugodtan; az emberiseg torteneteben?

Hat igen, Horthynak megadatott hogy talpra allitsa az orszagot, csak ne teljesen, eleg, ha felterden marad. Ebbol a celbol az egyik kezet hatrakotottek, csak akkor hasznalhatta mindkettot, amikor zsido kartyapartnereivel talakozott....
254 #5 mujko
- 2016-11-18 19:20
keepfarago

Utolsó mondatodat iskolában kellene tanítani !
238 #6 bivaly
- 2016-11-18 20:41
Keepfargo !

Horthy nem volt államférfi, csak elhitették vele, és el is hitte önmagáról. Ha államférfi lett volna, másokat választ kártyapartnernek is. E felõl, hogy nem így van, nem vagyok meggyõzhetõ !
329 #7 gutai zub
- 2016-11-19 07:13
Bivaly,

Összes tudománya a kormányzónak az volt, hogy a kretén habsburgok alatt ellentengernagynak szerepelt.
Késõbb ez nagyon sokat ért egy tenger nélküli országban.

Szegeden a katonatisztek jó magyar szokás szerint összevesztek, hogy ki is legyen a vezér. Ezt aztán úgy oldották meg, hogy behívták Horthyt, gondolván nem sok vizet zavar.

A háttér hatalom átvilágította és bele egyezett, hogy nem sok vizet zavar.

Egy dolog dicséretére legyen mondva: nem lopott mint a maiak......

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.69 másodperc
3,399,691 egyedi látogató