Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Világelsõ Magyarország a tüdõrák okozta halálozásban!

BelföldMilyen furi nem? Még meg se születtél szinte, már belédbaxák a BCG oltást, majd szívsz, mint torkosborz és még szét is röntgeneznek...és milyen fura az eredmény nem? Nem is annyira. Vegyipermet szóba se jöhet, sem a szándékos orvosságos túltömés.... Magyarországon évente tízezren halnak meg tüdõrákban. A tüdõbetegségekrõl kiadott évkönyv becslése szerint jelenleg is közel 30 ezer tüdõrákos beteg él közöttünk. Mivel a daganatot gyakran már elõrehaladott stádiumban fedezik fel, az ötéves túlélési arány 17 százalék vagy még annál is kevesebb. Ez azt jelenti, hogy minden hatodik betegnek van esélye legyõzni a tüdõrákot. Az arány javítása érdekében az Affidea Diagnosztika az Országos Korányi Tbc és Pulmológiai Intézet Hunchest programjához kapcsolódva ötezer, tüdõrák miatt veszélyeztetett emberen végez térítésmentes mellkas CT-vizsgálatot.

„Életet menthet a korai felismerés” – hívta fel a figyelmet a megelõzésre Kerpel-Fronius Anna, az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet fõorvosa a Hunchest programról tartott tájékoztatón. Az orvosok szerint a szûrés jelenleg egyetlen hatásos módját az alacsony dózisú komputertomográfiás vizsgálatok jelentik, amelyekbõl jóval kevesebbet végeznek a hagyományos tüdõszûrésnél. Az intézet ezért 2013-ban elindította Hunchest nevû, tüdõrák-szûrést célzó kutatási programját. A projektben a kiemelten veszélyeztetett páciensek bevonásával vizsgálják az alacsony dózisú mellkas-CT (LDCT) hatékonyságát tüdõrák-szûrésre.

A vizsgálatokat az Affidea Diagnosztika decembertõl 5000 emberen térítésmentesen végzi el. Leitner György a cég ügyvezetõje a felmerülõ költségeket több 10 millió forintra becsüli.

Kovács Gábor, az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet fõigazgató fõorvosa örömmel fogadta a cég felajánlását. „A tüdõrák az egyik legsúlyosabb népegészségügyi kihívás Magyarországon, az aggasztó statisztikák pedig elsõsorban a szûrõvizsgálatok rendszeresítésével javíthatók. Az intézet egyik hosszú távú célja, hogy a Hunchest-program bekerülhessen a népegészségügyi szûrõprogramok közé, és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár égisze alatt a lehetõ legtöbb veszélyeztetett ember szûrését elvégezhessék” – mondta.

A kutatásban négy kategóriát vizsgálnak: a dohányos, krónikus obstruktív tüdõbeteg (COPD-s), a dohányos, nem COPD-s, a nem dohányos, COPD-s, illetve az egészséges, vagyis nem dohányos, nem COPD-s csoportot. A fõigazgató arról is beszélt, hogy becsléseik szerint országosan 200-300 ezer ember tartozik azokba a rizikócsoportokba, amelyek szûrésével csökkenthetõ lenne a tüdõrák-halálozás. A programba így csak az jelentkezhet, akinek életkora 50 és 79 év között van, és a kórtörténetében nincs tumoros megbetegedés.

A szûrésben részt vevõk életkori meghatározásával kapcsolatban Kovács Gábor statisztikai adatokra hivatkozott. Kimutatható ugyanis, hogy 50 év alatt tüdõrák ritkán fordul elõ, 80 éves kor felett pedig kevés a betegek esélye az életmentõ mûtét túlélésére. Kerpel-Fronius Anna szerint ráadásul még az alacsony sugárterhelés is kockázatos lehet. „Az egészségügyben a legfontosabb az ár és a haszon aránya. Ebben az esetben az ár nyilvánvalóan nem pénzbeli, hanem egészségügyi. Nem mindegy, hogy milyen kockázatokat vállal a beteg ezzel a vizsgálattal; még az alacsony sugárterheléses vizsgálatokat sem szabad túl korán kezdeni” – mondta.

Az 5000 ingyenes alacsony dózisú mellkas-CT-t az Affidea két fõvárosi központjában, a Korányi Intézetben, illetve Debrecenben és Szegeden végzik majd el. A legtöbb jelentkezõt az érintett központok közelébõl várják, ám a vizsgálatba az ország bármelyik pontjáról be lehet kapcsolódni. A szûrés mellett a dohányzó betegeket a leszokási programok egyikébe is igyekeznek majd bevonni, hogy a tüdõrák kialakulását elõsegítõ káros szenvedélytõl mihamarabb szabadulhassanak.

Kovács Gábor fõigazgató úgy véli, jövõ év végén már meglesznek a kutatás részeredményei, 2018-ban pedig a tervek szerint a bázisvizsgálatokat is publikálják majd. A kutatás eredményeitõl függõen így egy évtizeden belül akár 20 százalékkal is csökkenhet a tüdõrák halálozási aránya.

A rendezvényen a komputertomográfiás vizsgálat kapcsán az is felmerült, hogy az egészségügyben a tüdõszûrés reformjára volna szükség. Jelenleg 108 hagyományos tüdõszûrõ-állomáson 1,6 millió tüdõszûrést végeznek 1,8 milliárd forintból. „Ha sikerül megfelelõ szakmai elvek alapján átalakítani a tüdõszûrést, akkor a szûrés harminc megfelelõen felszerelt centrummal és 200-300 ezer vizsgálattal, hatékonyabban megvalósítható” – érvelt Kovács Gábor. A fõigazgató kiemelte, hogy mivel a TBC manapság ritka betegség Magyarországon, a tüdõszûrésekre vonatkozó jogszabályt is érdemes volna újragondolni.
Link

Hozzászólások

37 #1 HER
- 2016-11-17 20:31
" A tüdõbetegségekrõl kiadott évkönyv becslése szerint jelenleg is közel 30 ezer tüdõrákos beteg él közöttünk."


Jól lehet félni egymástól, nem fognak kezet, nem érintik meg egymást az emberek ezek után?
37 #2 HER
- 2016-11-17 20:35
Élt egy bácsi, 82 évesen ismertem meg, néha fulladt, de nem volt veszélyes, nem ment orvoshoz, 5 évet élt még, mikor meghalt, akkor a boncolásnál derûlt ki a tüdõrákja!
Ha kemozzák, 6 hónap!
4 #3 Posta Imre
- 2016-11-17 20:43
Koré!
37 #4 HER
- 2016-11-17 21:05
Bizony Imre, mennyit könyörögtünk neki, ne menjen bele az utólsóban a kísérletibe! De bízott valamibe, de életébe kerûlt!

Másik ismerõsöm meg a gyógyszerkísérletekbe ment bele, voltak bajai, de nem krónikusak! Túlzpttan elhíízott mikor utóljára találkoztam vele, ez kb négy éve volt! A múltkorában hívtam telefonon, mi van vele, nem csörgött ki a telefonja, nem találkoztam vele azóta!
Mind azért, hogy fizettek érte, étkezési utalványt, öt évig, tán nyolcezret havonta, ha jól emlékezem rá.
Mennyi ilyen lehet még, és még cifrábbak is!
267 #5 Perle
- 2016-11-17 21:07
Füstölnek, fûtenek mindennel, amit nem ellenõriz, nem szabályos senki. A szegényeknél ez még értehetõ, de az újgazdag rétegnél, a 200nm feletti házaknál ez felfoghatatlan. Megy a luxus ezerrel, egyedül a fûtésen probálnak megtakarítani. Nem érdekli õket, ha a környezetükben fulladoznak az emberek. Akarták tiltani a lignittel való fûtést, de a kezdeményezés is befulladt. A törvényhozók is azzal fûthetnek.
Van egy szomszédom, egy tanár ember. Egész nyáron hever a Balaton partán, most pedig november elején összeszedi a utcára frissen kidobott . kivágott fenyõket, tujákat, azokkal fût.

Ipar már jóformán alig van, mégis szennyezettebb a levegõ, mint az átkosban.. Most a jóléttõl, a családokban megtalálható 2-3 szeméyautó füstjétõl is. A chemtrailrõl nem is szólva.

Minél több repülõ száll fel innen, annál veszélyesbb lesz a levegõ és a nemzetközi helyzet.
Fejlesztik Pápát:
http://mno.hu/bel...on-1371964
8 #6 miskolcilaci
- 2016-11-18 17:34
[movie=youtube]https://www.youtube.com/watch?v=skBrwEyX5T8[/movie]

[movie=youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Tbw0kqSC9P0[/movie]
99 #7 MORMOTA1968
- 2016-11-19 04:23
Hát nálunk már két szomszéd is megkeseríti az életünket, fõleg az újak, mert a fene tudja mivel fûtenek, de általában északi szél fúj és pont az udvarunkra hozza az egészet. Iszonyú büdös és fullasztó, egyszerûen nem lehet megmaradni kint az udvaron. És ha leereszkedik a köd a helyzet csak még jobban romlik. Törõdnek is itt már egymás egészségével az emberek! Nemrég paprikát voltam csípedni, hát ott is jól körbe füstöltek. Tréfásan meg is jegyeztem, hogy amiért nekik drága pénzt kell fizetniük, azt én ingyen szívom. Már mint a füstjét. Utána egész éjjel a torkomban éreztem a füst ízét, eléggé kellemetlen volt. Néha vannak köhögési, fulladási rohamaim, a tüdõm környéke is szúr, de a röntgen, mikor voltam, semmit nem mutatott ki. Lehet választani milyen rák legyen, homár vagy csak garnéla, esetleg olyan tarisznyás?
238 #8 bivaly
- 2016-11-19 05:50
Mormota !

Pest külsõ kerületeiben este felé, meg hajnalban olyan csípõs, savanyúan büdös a levegõ, mint az ötvenes, hatvanas évek falujában ! És ahogy mondod, amikor a köd lenyomja az egészet, rá lehet akasztani a kabátot a bûzre. Nesze neked fennttartható fejlõdés, meg természetvédelem !
A röntgen semmit nem fog kimutatni, mert a ma használt készülékek egytizede alkalmas csak arra, hogy valami elváltozást ténylegesen kimutasson. A többi csak díszlet, a mûködõ egészségügy egyik hazugsága a sok közül.
Milyen embert keresel, hol keresel embert ? Ezt tárgyaljuk minden szinten, hogy ember van a legkevesebb. Kihalásra ítélt, veszélyeztetett fajta. A nememberek által veszélyesnek és kiirtandónak minõsítve. Irtásuk nagy erõkkel folyik minden szinten, és minden eszközzel.
Ugye hallottad már, hogy elembertelenedett a Világ ? Na, azóta meg még jobban !
37 #9 HER
- 2016-11-19 14:29
Itt a bünbakk! 30 millió embert oltottak be SV40 rák vírussalhttp://hirorigo.n...-virussal/
267 #10 Perle
- 2016-11-19 16:35
A kenyai nõket olyan fogamzásgátló injectióval oltják be (Depo Provera) ami AIDS fertõzötté válásukat elõsegíti. Évente 100 ezer ilyen új beteg van.
http://learningen...50359.html
Nálunk is oltogattak ezzel a "csodaszerrel". talán mág ma is alkalmazzák.

Májkroszaftos Bilinek és kedves feleségének és a gyártónak hozza a extra profitot eza fogamzásgátló injekció. Melindát biztosan nem ezzel oltják.
http://www.ncregi...traceptiv1
267 #11 Perle
- 2016-11-22 10:03
http://www.pnas.o...1611283113

A háborús konfliktusok és a néovándorlás az oka a TBC terjedésének. Az a vírus, ami Nyugat-Európát fertõzi és ellenáll az antibiotikumnak, az Afganisztánból szármatik az afgán-orosz háború idejébõl.
http://www.pnas.o...1611283113
267 #12 Perle
- 2016-11-23 21:24
2020-ig beszünttethetik a vegyes tüzelést.:
http://www.piaces...yituzinek/

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.95 másodperc
3,405,508 egyedi látogató