Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Az orosz medvétõl retteg a magyar

BelföldAjvé! A héber medve, na az már valami! Bocs. Jobban örülne a magyar nép, ha Barack Obama maradna az Egyesült Államok elnöke, tartunk Donald Trumptól, de még inkább az oroszoktól, valamint az Európai Uniót tartjuk természetes szövetségesünknek. Mindez a Publicus Intézetnek a Vasárnapi Hírek megbízásából november 11-15. között készített, 1100 fõs közvélemény-kutatásából derült ki.

55 százalék bízik inkább Obamában, Trumpban csak 21. Az EU iránt 46 százalék érez bizalmat, 44 százalék pedig bizalmatlan. Vlagyimir Putyin szavára 47, Angela Merkelére 61 százalék egy garast se adna. Társadalmi csoportok terén eltérõ a külföldi vezetõk megítélése:

Obamában és Merkelben (és az EU-ban) az MSZP-szavazók, Putyinban a jobbikosok és fideszesek bíznak.

Összességében kijelenthetõ, hogy a vitatottabb megítélésû vezetõket inkább a jobboldali szavazók kedvelik, míg a balosok a liberálisabb értékeket képviselõket, ami nem meglepõ.

Az EU-t nagyrészt kedveljük, 53 százalék természetes szövetségesnek tekinti, de 14 százalék szerint a saját utunkat kellene járnunk. 11 százalék azt vallja, hogy az USA-hoz és Oroszországhoz kéne közelednünk. Az EU-t a szocialista szavazók, a diplomások és a budapestiek csípik inkább, a jobbikosok és szakmunkások pedig kevésbé. Szintén a jobbikosok, valamint a középkorúak közelednének jobban Moszkvához.

A 60 éve felettiek már gyanakvóbbak az orosz medvével: csak 3 százalékuk közeledne.

Külsõ veszélyt a megkérdezettek többsége szerint nem jelent semelyik állam sem Magyarországra, de ha már választani kell, 32 százalék az oroszoktól, 18 százalék az amerikaiaktól tart. Nem meglepõ módon az MSZP-sek tartanak jobban az oroszoktól. A fideszesek 70 százaléka szerint pedig kiváló a magyar külpolitika iránya. Az EU-tól a fideszesek 33 és a jobbikosok 27 százaléka fél, az USA megítélése minden csoportban egységes.


Ha már USA: ugyanannyian szurkoltak Trumpnak és Hillary Clintonnak, de eltérõbb a dolog, ha pártszimpátia szerint nézzük. A fideszesek 53 százaléka szerint jó dolog Trump gyõzelme (18 százalék Clintonnal örült volna), az MSZP-sek 68 százaléka Clinton veresége miatt busong. A jobbikosok a legmegosztottabbak: 36 százalék Trump, 24 százalék Clinton gyõzelmét látta volna jónak.

Mindenesetre az emberek 36 százaléka nem örvend Trump diadala láttán, 24 viszont igen. Csak a fideszesek körében népszerûbb Trump, 43 százalékuk pukkanthatott pezsgõt november 9-én.
Link

Hozzászólások

118 #1 keepfargo
- 2016-11-19 18:28
rovid leszek: ennyi hulyet!!!
120 #2 Vakeger
- 2016-11-19 20:36
Jópofa kutatás volt, csak épp a közvélemény nem érdekelte õket. Illetve annyiból, hogy mennyire tudják utólag befolyásolni a paraszt véleményét. Reménykedve a csordaszellem mûködésében. Bízva az állítólagos sokaság véleményében akkor még többen elhiszik, ami meg sem fordult a fejükben. Szép dolog ez a média, kár, hogy nem én hazudok benne... s_kot
267 #3 Perle
- 2016-11-21 19:40
Miközben amerikai páncélosokat telepítenek Romániába:

http://www.atv.hu...-romaniaba

A fenti közvéleménykutatás arra jó, hogy a fenti megszálló katonai mozgásokat indokolják vele.
Miért nem errõl kérdezik az embereket? Nem néhány százat, hanem legalább a lakosság egynegyedét?
116 #4 livia
- 2016-11-21 20:47
Csak a csõcseléket kérdezték? Ma jobbra, holnap balra? No, és holnapután lesz mit enni? Ma már több a hajléktalan, mint amennyit bevallanak, Ja! És egy cigány, és egy zsidó sincs köztük. Ha, van örömmel várjuk jelentkezésüket, mert kötelességünk õket kimosdatni a szarból. No, ezek fognak majd harcolni értük, röhög a vakbelem.
267 #5 Perle
- 2016-11-22 11:42
"Rettegnek" a svájciak is, mert vasárnak 3 vadászgép kísérte végig a légterükön át az orosz kormánygépet, amely a perui APEC csúcsra ment, ujságírókkal a fedélzetén. Az orosz nagykövetség tiltakozását fejezte ki emiatt.s_olvas
http://www.swissi...e/42605958

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.56 másodperc
3,392,689 egyedi látogató