Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Népszava: Vona mint miniszterelnök

BelföldEs ezt nem viccnek szánták! Szánalmas. A szar cigány-zsidó, vagy a fos zsidó-cigány- ó mondd tek-it választanál?
Régóta várt, hiánypótló publicisztikával jelentkezett a Népszava. Odze György író arra ösztönzi a baloldali lap olvasóközönségét, hogy kezdjen megbarátkozni a Jobbikkal és Vona Gáborral mint miniszterelnökkel. Ha ugyanis nem változik az ellenzék állapota, akkor Orbán leváltására nem lesz más lehetõség, mint a nagykoalíció.

„És amennyiben a folyamatok nem változnak, és a baloldalon nem találnak igazi vezetõ egyéniséget, és a Jobbik sem tudja tovább növelni a szavazóbázisát, akkor bizony el kellene gondolkodni egy koalíció megalkotásán, még akkor is, ha itt kölcsönösen minden résztvevõnek engedményeket kellene tennie. Más remény ugyanis nem látszik az erõsen bebetonozódott kormánypárt megbuktatására. Tudom, hogy ma szinte elképzelhetetlen az álláspontok közelítése a baloldal és a Jobbik között, nehéz lenne összeegyeztetni a pártok elképzeléseit, de talán nem lehetetlen. A baloldal ideológiája nehezen felismerhetõ, és a Jobbik is sokat engedett a radikalizmusából, nem is beszélve a régen még hangoztatott – valójában divatjamúlt – antikommunizmusából” – írja Odze.

Külön figyelemre méltó észrevétel, hogy a Jobbik már nem olyan nagyon utálja a komcsikat. Érdekes, hogy a szerzõ az antiszemitizmusról (lásd. Gyöngyösi-lista) és a Jobbik által hangoztatott cigánybûnözésrõl már említést sem tesz. Úgy látszik, már ez is megvan bocsátva Vonáéknak. Pedig nem volt olyan rég, csak fél éve, amikor a pártelnök mellõl elült az izraeli nagykövet a futballmeccsen.

A belvárosi értelmiségnek elég nagy békát kellene lenyelnie egy baloldal-Jobbik pártszövetséghez. Idézzük is fel, hogy mekkorát: (egy videó arról, amikor Vona még a magyar földet elbitorló Salamonról beszélt, és arról, hogy majd Morvai Krisztina köztársasági elnök fogja eldönteni, ki a „magunkfajta”)
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2016-11-25 19:48
Térfélválasztás

A politikában szinte bármi megtörténhet. Emlékeinkben él még, amikor a harcos antikommunistaként indult SZDSZ 1994-ben összebútorozott az utódpárttal azok után, hogy Magyar Bálint a választások másnapján kijelentette: szó sem lehet koalícióról az MSZP-vel, különösen akkor nem, ha Horn Gyula lesz a miniszterelnök. Egy esetleges 2018-as MSZP–DK–Jobbik „nagykoalíció” ugyanolyan abszurditásnak tûnhet most, mint a 90-es évek elején a vörös–kék paktum. Az utóbbi hónapok eseményei kísértetiesen emlékeztetnek az akkori folyamatra, amelynek végkifejlete a koalíció lett.

De kezdjük a legfrissebbel: tegnap a Népszava publicistája játszott el a nagykoalíció gondolatával. „Tudom, hogy ma szinte elképzelhetetlen az álláspontok közelítése a baloldal és a Jobbik között, nehéz lenne összeegyeztetni a pártok elképzeléseit, de talán nem lehetetlen. A baloldal ideológiája nehezen felismerhetõ, és a Jobbik is sokat engedett a radikalizmusából, nem is beszélve a régen még hangoztatott – valójában divatjamúlt – antikommunizmusából”. Odze György szerint tehát alakul a dolog, a nemrég még rasszistának, olykor nácinak titulált Jobbik immár kompatibilis a „demokratikus ellenzékkel”.

Vélhetõen saját egykori radikális antikommunista pártjának metamorfózisa jutott Kõszeg Ferenc eszébe, a régi SZDSZ-s megmondóember októberben az Élet és Irodalomnak azt vetette fel, hogy „Orbán ellenében még Vona Gáborra is lehet szavazni. Mert e pillanatban semmi sem elõbbre való, mint Orbánt kirobbantani a székébõl”. Haraszti Miklós egykori SZDSZ-alapító néhány hónappal korábban az ATV-ben azt fejtegette, hogy a baloldalnak össze kellene fognia a Jobbikkal, hogy közösen rászorítsák a kormánypártokat egy arányosabb választási rendszer kialakítására.

A fenti idézetekbõl teljesen világos, hogy a balliberális elit – saját erõ híján – kísérletet tesz az eredetileg radikális nemzeti pártként indult Jobbikot áthúzni a másik térfélre. Döntõ kérdés ugyanakkor, hogy mindehhez mit szólnak a pártok táborai és az átlagszavazók.

A közvélemény-kutatások jó ideje azt mutatják, hogy eddig nem jött be Vona Gáborék néppártosodási kísérlete, legutóbb a Medián mért érzékelhetõ népszerûségvesztést a Jobbiknál. Komoly figyelmeztetés a pártvezetés számára az értelmiségi holdudvar kritikája is, amelyet azután fogalmaztak meg, hogy a parlamenti frakció nem szavazta meg a kötelezõ betelepítést tiltó alaptörvény-módosítást. Vélhetõen már Vona és tanácsadói is ráeszméltek, hogy politikai párt esetében nem olyan egyszerû végrehajtani a 180 fokos fordulatot, mint egy médiaportfóliónál.

Ennek a felismerésnek a jele, hogy az utóbbi napokban három olyan javaslattal is elõállt a Jobbik, amelyek az elpártolt vagy elbizonytalanodott radikális tábor visszacsalogatását célozzák. Ilyen a 2006–2010 közötti politikai tüntetõkre vonatkozó amnesztiaindítvány, valamint a beilleszkedési problémákkal küzdõ gyerekek számára bentlakásos iskolák létrehozása, amit egyébként évekkel ezelõtt már felvetettek. Szintén a radikális szimpatizánsoknak üzentek azzal a Btk.-módosító javaslattal, hogy teremtsék meg a kémiai kasztráció lehetõségét a gyermekek elleni szexuális bûncselekmények elkövetõi esetében.

A cukiságot és a radikalizmust nehéz összeegyeztetni, de ennél is nagyobb probléma, hogy a Jobbik táborának döntõ többsége nem ellenségként tekint Orbán Viktorra. Õk nem azt várják Vona Gáboréktól, hogy úton-útfélen csapdákat állítsanak a miniszterelnöknek és minden fronton össztüzet zúdítsanak a kormányra.

Nyilvánvaló, hogy nagy nyomás nehezedik a pártelnökre. Az Orbán-kormány megbuktatását különbözõ okokból életcélnak tekintõ új és újabb támogatóival gátlástalan hatalmi játszmába kezdett, miközben a régi hívei számonkérik rajta a párt eredeti értékrendjén alapuló felelõs nemzetpolitikát. A következõ hónapokban végleg eldõl, melyik térfelet választja. Az viszont biztos, hogy a jobbikos gárdát a Toroczkai–Gyurcsány-tengely gondolatától is a hideg rázza.http://magyaridok...s-1203697/

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.35 másodperc
3,397,807 egyedi látogató