Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Izraeli nagykövet: Ha Magyarországot megértik Európában, Izraelt is meg fogják

BelföldAjvé, hisz "Magyarország" = új-izrael, vagy judea, vagy mi a retkes nyûves zsidó paradicsom. Ideje lenne lecsót csinálni! Hírszerzési, terrorelhárítási és honvédelmi együttmûködés ösztönzését tûzte ki célul az új izraeli nagykövet, Yosef Amrani, aki szerdán adta át megbízólevelét Áder János köztársasági elnöknek. A több mint 30 éves külügyi tapasztalattal rendelkezõ diplomata szerint nagy változások elõtt áll a globális színtér, és ha az új szereplõk nem hozzák el a beígért csodákat, még nagyobb lehet a baj.

hvg.hu: Nem ezzel akartam kezdeni az interjút, de miközben beszélgetünk, az ön országa éppen lángokban áll. Csak Haifáról 60 ezer embert kellett evakuálni. Rendõri tisztviselõk és tûzoltók is állítják, hogy az esetek egy részét gyújtogatás okozta. Mekkora részét?

Yosef Amrani: Korai lenne még bármilyen végleges következtetést levonni ezzel kapcsolatban. Nekem azonban ez nem csak egy tûz, hanem az otthonom és a családom. Haifáról származom és ma a 92 éves édesanyámat is ki kellett menekíteni a városból 60 ezer másik emberrel együtt. A helyzet leírhatatlan, a felvételeken, amelyeket láttam, emberek futva mentik az életüket a hatalmas tûz elõl, miközben az otthonukat és az ingóságaikat felfalják a lángok. (Szombatra sikerült a lángokat visszaszorítani, országszerte több száz lakás leégett, több gyújtogatót elfogtak – a szerk.)
© Fazekas István

A rendõrfõkapitány szerint egyelõre semmit nem tudnak kizárni. Mint mondtam, nem szeretnék következtetéseket levonni, de ha valóban gyújtogatásokról van szó, annak katasztrofális következményei lesznek.

hvg.hu: Elõdje, Illan Mor elsõsorban az oktatásra és a kultúrdiplomáciára helyezte a hangsúlyt. Ön hol kezdi?
Yossi Amrani
1983 óta az izraeli külügyminisztériumnál dolgozik. 1994-ben az izraeli elnök politikai tanácsadója volt. 1995-1996-ban a palesztinokkal folytatott tárgyalási delegáció tagja volt. 2000-2004-ig az Egyesült Államokban, San Franciscóban konzul, 2009-tõl 2014-ig nagykövet volt Horvátországban, ezzel egy idõben 2012-2014-ig kihelyezett nagykövet Macedóniában. Mielõtt kinevezték magyarországi nagykövetnek, az izraeli külügyminisztérium stratégiai fõosztályát vezette.

Y. A.: Elsõsorban a gazdasági együttmûködésre szeretnék koncentrálni. Ezalatt értem a tudományos csereprogramokat, de a közös mezõgazdasági projekteket is. Mindemellett szeretném a stratégiai együttmûködést is erõsíteni. Tudja, mi egy elég problémás környéken élünk a Közel-Keleten és önöknek is megvannak a saját nehézségeik Közép-Európában, Európa kapujának számítanak, délrõl nézve. Innen nézve a közel-keleti egyensúly nem csak izraeli, hanem magyar érdek is. Mi élünk ott, de maguk vannak a határon. Itt még számos lehetõséget látok a közös munkára.

hvg.hu: Stratégiai együttmûködésrõl beszél, a biztonság és a határvédelem ide tartozik. Adnának tippeket kerítésépítéshez?

Y. A.: Hírszerzési, technológiai, honvédelmi és terrorelhárítási együttmûködésrõl beszélünk, de része még a politikai szélsõségek elleni küzdelem is. Több stratégiai területen is együttmûködünk, ezek része a határvédelem is. Magyarország uniós határokat véd. Nagyon fontos, hogy Európa is megértse, mit jelent ez a felelõsség. Emlékezzen csak vissza a kritikákra, amelyek az országot érték, mikor bizonyos lépéseket meghozott ennek érdekében. Nem mondom, hogy jó vagy rossz döntések voltak, és a bírálók kritikáját is nyilván okok és érdekek vezették. Önök akkor a megelõzés, a határok lezárása mellett döntöttek és ezt egyre többen megértik a kontinens nyugati részén is. Ez a párbeszéd pedig elõremozdíthatja az Izrael és Európa között folyó diskurzust is.

hvg.hu: Elég határozott biztonságpolitikai együttmûködésnek tûnik, amit felsorolt. Beszélhetünk konkrétumokról?

Y. A.: Ön is jól tudja, hogy nem, nem volna bölcs dolog. Elég, ha annyit mondok, hogy van potenciál az ilyen irányú közös munkában, ezt kell feltérképeznünk, hiszen az érdekeink ezen a téren közösek.

hvg.hu: Van személyes szál is, ami Magyarországhoz köti?

Y. A.: Számos alkalommal jártam már itt. A magyar kultúra és a magyar civilizáció lebilincsel és nagyon szeretem a magyar konyhát is. És persze nem elhanyagolható szempont, hogy közel van Izraelhez.
© Fazekas István

hvg.hu: A magyar és az izraeli kormány meglehetõsen hasonló ideológiai platformon mozog, mindkettõt jobboldali, nacionalista pártok alkotják…

Y. A.: Ez lassan az egész világra igaz, egyébként.

hvg.hu: Kétségtelen. Ahogy említette is, a két ország, illetve a zsidóság és Magyarország közös történelmének vannak pozitív és nagyon negatív pontjai, ezek pedig a mai napig meghatározzák a magyar közbeszédet és a politikai gondolkodást. Bizonyos szempontból egy „aknamezõre” érkezett. A magyar zsidóság képviselõi és egyes kormányzati tényezõk között számos kardcsörtetés lezajlott az elmúlt idõszakban.

Y. A.: A kihívás abban áll, hogy az emlékezés mellett ne engedjük, hogy a múlt közénk álljon. Én több vidéki városban látom, hogy zsinagógákat, zsidó temetõket újítanak fel. Ez egy fontos gesztus. A zsidóság és az ország közötti szoros kapcsolatot mutatja, és azt is, hogy milyen fontos volt az eltûnt vidéki zsidóság az ország számára. Ha egy magyar diák ellátogat a szegedi, a pécsi vagy a szombathelyi zsinagógába, vagy akár a Dohány utcába, láthatja, hogy a magyar zsidóság milyen fontos tartópillére volt a magyar társadalomnak. Én nem ítélkezni szeretnék, hanem jobbá tenni a jelent. Lehet, hogy naiv vagyok, de van más választásom?

hvg.hu: Ezt fogja mondani akkor is, ha megint kitüntetnek egy rasszista közéleti szereplõt, vagy újabb szobrot emelnek egy háborús bûnösnek?

Y. A.: Amennyiben elõfordulna ilyesmi, az én üzenetem a kormány felé nagyon egyszerû lesz. Azonban mielõtt abból bármit is nyilvánosságra hoznék, mindent megpróbálok, hogy az emlékezet, az emberiesség és a felelõsség üzenetét eljuttassam a megfelelõ helyekre. Nem ítélkezni fogok, udvarias leszek, de nagyon egyértelmû. Meggyõzödésem, hogy a szélsõségek elleni harc egyáltalán nem zsidó ügy és nem is izraeli ügy, hanem magyar ügy. Természetesen, ha nem találok ilyen partnereket, akkor a nyilvánossághoz fordulok majd, ez pedig az én felelõsségem.

hvg.hu: Ha vidéken nem is, Budapesten mindenképpen pezseg a zsidó közösségi élet. Ott van mindjárt két, a magyar kormánnyal eltérõ viszonyt ápoló zsidó szervezet, amelyek most már viszonylagos rendszerességgel nekimennek egymásnak. Az EMIH és a hivatalos képviseletet ellátó Mazsihisz legutóbb a temetkezési szokásokon különbözött össze a nagy nyilvánosság elõtt. Ön izraeli, van önnél egy béketerv?

Y. A.: Egyáltalán nem áll szándékomban közvetítõként pozicionálni magamat. Nagykövetként a zsidóság minden ágával kapcsolatban kívánok állni Magyarországon. Nem az én dolgom igazságot tenni a belsõ vagy vitás ügyeikben. Túl kevesen vagyunk ahhoz, hogy egymás ellen harcoljunk.
© Fazekas István

hvg.hu: Távolodjunk el egy kicsit Magyarországtól. Ahogy említette is, egyre több országban jutnak hatalomra olyan politikai erõk, melyek a magyar kormányéhoz nagyon hasonló attitûddel állnak olyan témákhoz, mint a migráció, vagy a határvédelem. Az Egyesült Államok Trump gyõzelme után jelentõs átalakulások elõtt áll, csakúgy, mint Nyugat-Európa, ahol hamarosan több kulcsállamban is választások lesznek, a kontinens számtalan belsõ problémájáról nem is beszélve. Ha minden szövetségese magával van elfoglalva, abból hogyan jöhet ki jól Izrael?

Y. A.: A 2008-as világválságnak még nincs vége. Számos ország gazdasága még nem tért teljesen magához, vagy nem úgy, ahogyan arra számítottak. Az átlagos amerikai szavazók és talán sokan a Brexit Nagy-Britanniájában is fenyegetve érzik magukat, mert a szétesés küszöbén állnak. A politikai széljárás megváltozásával ott tartunk, hogy most viszont nagyon magasak az elvárások az új szereplõkkel szemben. Az emberek csodákra várnak, ha viszont nem teljesítjük a csodákat, nem találunk kiutat a válságból, akkor a reakció sokkal agresszívabb lehet az eddigieknél.

A világban most nincsenek széles körben elfogadott irányítóelvek. A berlini fal leomlása után ott volt két szuperhatalom: nyugati értékek, szabad piac, az egyik, kommunizmus, szocializmus a másik oldalon. A fal leomlásával és a Szovjetunió bukásával az USA és a kapitalizmus gyõzedelmeskedett. 2016-ban azonban jogosan vetõdik fel tudományos körökben a kérdés: vajon még mindig a kapitalizmus a legjobb válasz? Talán a kapitalizmust eltérítették bizonyos érdekcsoportok. Nem kapnak választ a rászorulók: az afgán bevándorlók, akik az önök ajtaján kopogtatnak, a kékgalléros amerikai munkások (akik többségükben Trumpra szavaztak – a szerk.), a kiábrándult britek vagy a németek és a franciák, akik hamarosan az urnák elé vonulnak majd. Ha már most instabilitásról beszélünk, én azt mondom, ennél csak keményebb kihívások jönnek majd.

hvg.hu: Ezek a kihívások pedig nem kerülnék el Izraelt sem.

Y. A.: Nem kerülnének el senkit sem. Ha tanulmányozza a történelmet, láthatja, hogyan kezdõdtek a nagy háborúk. Gazdasági nehézségek, a belsõ egyensúly felbomlása, politikai változások, háború.

hvg.hu: Jól értem, hogy egy lehetséges háborúról beszélgetünk éppen, valóban tart ettõl?

Y. A.: Úgy gondolom, nagyon óvatosnak kell lennünk. Az országok vezetõinek egy átfogó, globális gazdasági elképzeléssel kell elõállniuk, hogy kielégítsék az emberek igényeit.
© Fazekas István

hvg.hu: Izrael az utóbbi idõben több érdekes új szövetségesre tett szert. Talán ne nevezzük barátnak Szaúd-Arábiát, de mindenképpen jobb kapcsolatokat ápolnak, mint a múltban bármikor.

Y. A.: Izrael meglehetõsen jó kapcsolatokat ápol most a régióban, anélkül, hogy konkrét országokat megneveznék. Ez nem barátságról, érdekekrõl szól. Az ország régiós stabilitási pontnak számít, kiegyensúlyozottabbá teszi a Közel-Keletet. A legtöbb környékbeli országnak érdekében áll egy erõs Izrael.

hvg.hu: Törökország is visszatérõben van Izrael szövetségesei közé és feltûnt Oroszország is a kapuban.

Y. A.: Az orosz-izraeli kapcsolatok fejlõdnek. Izrael elismeri Oroszország meghatározó szerepét a térségben és azon túl is. Nem árt nem elfelejteni azt sem, hogy az izraeli lakosság egy meghatározó része orosz származású, Oroszország nem furcsa, nem távoli számunkra, vagy sokunk számára. Az orosz katonai erõk szíriai szerepvállalása megadta a lehetõséget egy szorosabb katonai együttmûködés elõmozdítására is. A stratégiai együttmûködés folyamatos, szoros és hatékony. Törökország is úgy döntött, hogy újra felveszi a kapcsolatot Izraellel. hogy ne ismételjük meg a múltban elkövetett hibákat. Elismerjük Törökország történelmi szerepét a térségben, cserébe Törökországnak is el kell ismernie, hogy Izrael a régiós egyensúly biztosításának fontos szereplõje.

hvg.hu: És mit szól az orosz közeledéshez az önök legnagyobb szövetségese, az Egyesült Államok?

Y. A.: Az USA-val ápolt kapcsolataink szorosabbak és fontosabbak, mint valaha. Ezt remélhetõleg semmi nem áshatja alá. Nem hinném, hogy az Egyesült Államok függõséget vár el tõlünk. Nekik is érdekük egy erõs Izrael a térségben, ez pedig csak úgy lehetséges, ha a térség más fontos szereplõivel és a szomszédainkkal is kiegyensúlyozott viszonyt ápolunk.
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2016-11-29 18:17
Élénkülõ erdõgazdálkodási és öntözési technológiai együttmûködés Izraellel
2016. november 29. 12:16

Az élelmiszergazdasági stratégia megvalósításához növelni kell hazánkban az öntözött területek arányát, ezért a különbözõ izraeli partnerekkel folytatott tárgyalások, valamint az öntözéses technológiák legújabb módszereinek megismerése és adaptálása hasznos számunkra, jelentette ki Fazekas Sándor földmûvelésügyi miniszter izraeli látogatásának elsõ napján. http://www.korman...-izraellel


A magyar hatóság engedélyezheti a húsüzemek izraeli exportjogosultságát
2016. november 25. 15:01

A magyar és az izraeli élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság kiváló kapcsolatának köszönhetõen Magyarország – néhány másik uniós tagállam mellett – megkapta a jogot, hogy maga terjeszthesse fel, mely húselõállító üzemei exportálhatnak Izraelbe. http://www.korman...osultsagat
5 #2 kincses
- 2016-11-29 18:28
Nekünk élénk erdõgazdálkodásunk van Németországgal, több millió köbméter fát vittek már el tõlünk, az öntözéses földmûvelés meg egy pár helyen a bolygón csinált már sivatagot! Fõ a jókedély meg a házikoszt. Örülünk a kóser húsnak, az legalább nem lehet génmódosított, sem génmódosítottal etetett!
69 #3 Szalonna
- 2016-11-29 21:18
Putyin is jól összeborul a zsidókkal. Nem az hogy felszámolják õket, mert ez kamu, ez a beetetés. Inkább osztozkodás megy itt, ezt az országot is beleértve. Tulok levezetése egyre egyértelmûbb.
118 #4 keepfargo
- 2016-11-30 01:29
Biztosan nem csak kaprazat, vagy elorevetitett latomas: az izraeli magyar egyuttmukodes fokozasa olyan mintha a gyarmatositas felgyorsitasat latnank.
Persze nem lehet csodalkozni. Kik is ulnek a "magyar" parlamentben?

Putyinrol: DrSzeszak szerint Putyin anyja zsizsik. Nem tudom, honnan vette, de tobbszor olvastam nala ezt az adatot. Nehezen hittem el, mert eleg orosz pofaja van a KGB ugynoknek, de aztan eszembejutott Bill Clinton, akinek zsizsik anyja van(vagy volt) de ettol nem nezett ki kevesbe amerikainak, mint amennyire Putyin nez ki orosznak.
118 #5 keepfargo
- 2016-11-30 02:04
"a magyar zsidosag milyen fontos tartopillere volt a magyar tarsadalomnak"

es milyen sok magyart tettek munkanelkulive, foldonfutova, hanynak vagtak el a karrierjet, hanynak a nyaki utoeret, hanyat kinoztak halalra, hanyat akasztottak fel, hanyat akaszttattak fel, hanyat kergettek oruletbe a bortonokben, hanyat uldoztek kulfoldre, s mindezt nyugodt lekiismerettel, hiszen ok voltak a magyar tarsadalom "tartopillere"....

es most tovabb szivjak a magyarsag veret, amig vegelgyengulesben ki nem mulik...

a "tartopiller"
99 #6 MORMOTA1968
- 2016-11-30 04:42
Azokat, akik az egykori magyar parlamentben támogatták és megszavazták a zsidók és óhéberek egyenjogúsítását, hazaárulóvá kellene minõsíteni örökre! A nevük megtalálható a neten és elõadásokban is megemlítik. 1918-19 hamarosan meg fog ismétlõdni és most már mint "nemzet" a zsidóknak is van hadseregük, de ha akarnák, be sem kellene vetniük ellenünk van elég csicska a Földön, aki csatába menne helyettük és az érdekeikért. Ott van jó példának az USA vagy a NATO. De persze az oroszokra is számíthatnának. 1848, 1956. Az egész világrendszer a zsidókra épül. Úgy hogy õket bántani a legnagyobb bûn és kutya kötelessége minden ostoba gój baromnak megvédeni "Jahve kiválasztott népét!" A "Hit gyülevészeire" judeo keresztényekre is bizton számíthatnak. Rohadt nagy mészárlásnak nézünk mi még elébe, de addig még levágnak közülünk jó pár áldozati bárányt. Jobban hullunk béke idõben, mint ha egy tomboló háború közepén lennénk. A kórházak is nagy segítségére vannak a zsidó hatalomnak a népirtásban. Morfinnal ölik az idõseket, betegeket. Meg kemoval, védõoltásokkal, gyógyszerekkel és stb...A több ezer évi gyilkosságról nem is beszélve. Egy pillanatra szeretném csak kiverni a fejembõl ezt a rémálmot, de még annyira sem megy.

"Ha egy elmegyógyintézetbe születtél volna és élnél, soha nem kérdõjeleznéd meg az ott élõk ép eszûségét, hiszen mindenki azt tekintené normálisnak. A "FELÉBREDÉS" az a folyamat, amikor egyre inkább meglátod a normálisban az õrültséget. Emberek milliói, (milliárdjai) élnek õrült tudatállapotban és ezt tekintik normálisnak. Mélyen belül azonban mindenki érzi a hatalmas mértékû stresszt, boldogtalanságot és szenvedést, melyek mind jelzések, hogy valami nincs rendjén". (Eckhart Tolle.) És én pontosan ezt érzem és nincs is már sok kedvem semmihez! Semmihez! Lesz még bármi pozitív változás még az én életemben? Én szimpatizálok az orosz néppel, annak ellenére is, amit a hazámban tettek, de a zsidó kiszolgáló vezetõségükkel már a legkevésbé sem. A zsidó "SOHASEM LESZ ELTAKARÍTVA" mert túl sokan szimpatizálnak velük a legnagyobb országok vezérkarából is. Ezt bizonyítja a fenti cikk is.
118 #7 keepfargo
- 2016-11-30 06:57
Tiz eve is lehet (vagyis nem olyan regen) hogy egy 15 eves lany megkerdezte tolem: mi az hogy zsido? Probaltam neki megvalaszolni, ahogy tudtam.
Hanyan lehetnek meg ma az orszagban, akiknek ez kerdes? Na, es meddig?
MORMOTA, szeretnem nem erteni a pesszimizmusodat, de sajnos, nagyonis ertem.
Kulonosen egy kepzelt kulso szemlelo objektiv lencsejevel nezve; az emberiseg elmebetegek gyulekezete, akik a sajat vesztukbe rohannak, s radasul van egy a rohanast levezenylo kivalasztott vezetoi kaszt is, ami nelkul le lehetne fekezni ezt az ongyilkos folyamatot.
Ami megiscsak ad valami remenyt a tulelesre: a felismeres folyamata kell begyorsuljon. Mikor es mennyire, ez ido kerdese, mint annyi minden mas. Na de tegnap vagy tegnapelott Internet sem volt, ahol megnezheti ma mar akarki az auschwitzi kamu napnal vilagosabb bizonyitekait, azt hogy media-trukk volt az egesz, s ma is az. (David Cole:Auschwitz;YouTube)
Amikor mar zsidok is kerdojeleket hasznalnak a sajat tevekenyseguket illetoen (Norman Finkelstein, Noam Chomsky, Shlomo Sand, es meg sorolhatnam,) akkor nekunk gojoknak kutya kotelessegunk az informaciok terjesztese, az ebresztes valamilyen formaja, mert anelkul evtizedekig tart majd ez a felebredes, a tenyek felismerese. Tessek nyugodtan Szeszakot is olvasni, (a rola elnevezett honlapjan) fuggetlenul attol, hogy Imre nem kedveli az oreget - lehet hogy nem ok nelkul - es nala szepen meg lehet talalni az ok es okozati osszefuggeseit az egesz zsido biznisznek.
Tehat onkepzes, es a kepzetlenek kepzese: ez a programunk - egyenlore.
99 #8 MORMOTA1968
- 2016-11-30 19:43
Kedves Keepfargo! Én is szoktam olvasni Szeszákot, Drábikot vagy ép Tulok oldalát, vagy a "Visz a víz, sodor" honlapot és stb...és nem mindig értek egyet az ott leírtakkal, kivéve talán Tulok honlapját. Több mint 3 vagy inkább 4 éve, még én is azok közé tartoztam, akinek fogalma sem volt arról, hogy mi az, hogy zsidó, nem foglalkoztatott a dolog. Csak azt tudtam róluk, mint mindenki más (kivéve a felébredteket) hogy azok a csúnya nácik legyilkoltak közülük 6 milliót. A dokumentumfilmekben látottak elborzasztottak, még csak nem is sejthettem az igazságot. Többször fordult már elõ velem, hogy másokkal való beszélgetéseim során szóba került a holokauszt. Volt aki járt is a leghírhedtebb koncentrációs táborban és el hit mindent, amit ott látott és amit mondtak nekik. És az ilyen emberek, tapasztalatból mondom, meggyõzhetetlenek. Õk csak makacsul hajtogatják a saját (vélt) igazukat, hogy minden úgy történt, ahogy tanították nekik. Nos! Ezeket rávenni egy valós történelmi tényeket felsorakoztató írás elolvasására kemény feladat volna. Én ajánlanám nekik inkább a recski haláltábor és a gulág haláltáborok meglátogatását, bár utóbbi igen messze van. De ezekrõl valamiért sokkal kevesebbet beszélnek az emberek, vagy a többi népirtásról, kiemelve azok közül is a zsidók által végrehajtott borzalmas népirtásokat. Na, azokról sehol nem fognak nyilvánosan tanítani! Jó, hogy vannak olyan zsidó emberek, akik próbálnak nyitni az igazság felé, mint David Cole is, többek között és talán még megérjük azt is, hogy zsidó mondja ki és bizonyítja be, hogy nem volt megtervezett népirtás az európai zsidóság ellen, tekintve, hogy egyetlen eredeti írott bizonyítékot sem tudnak erre felmutatni. De az ellenkezõjére igen. Hogy nem léteztek gázkamrák, mert nem a zsidók elpusztítása, hanem egybegyûjtése és kiválogatása volt a cél. A többi meg, akik nem kellettek a cionista álom megvalósításához, mehettek a lecsóba. Ott maradtak közmunkásnak a náciknál. Egyre több könyv szól a holo-kamuról, amit cionisták találtak ki valamikor az 50-es, 60-as években. Törvény tiltja a holokauszt kutatást, vajon miért? Kedves Keepfargo! Én is ezt mondom évek óta, az információkat terjeszteni kell! Már csak a célközönség hiányzik hozzá, de pont itt van a kutya elkaparva! Nézem ezeket a nemzeti és ébresztõ jellegû elõadásokat is. Hát! Nem valami nagy az érdeklõdés, tolongás, fiatalokat meg nem is igazán látok. Ja, hogy a "Való Világ" villa elõtt tolongnak, meg a "X faktorosoknak" drukkolnak! Az más. Akkor minden meg van bocsájtva! Az sokkal fontosabb, mint a haza jelene és jövõje! A diktatúra jó kezekben többet ér minden izmusnál. Éjjel-nappal kötelezném a lakosságot egy másik (valódi) világ meg és felismerésére, amíg csak jól felfogott érdekükben meg nem értenék, mirõl szól a "láthatatlan hatalom" minden törekvése. Szép szavakkal nem lehet jó útra terelni a tévelygõket, csak erõ, megfelelõ ráhatás alkalmazásával.
118 #9 keepfargo
- 2016-12-04 05:12
Megerteni Magyarorszagot, megerteni izraelt?
Ki fogja megerteni azt, hogy Magyarorszag, hiaba van elotte a palesztin pelda, meg akarja engedni a zsidoknak hogy egy uj Izraelt csinalajon az osi magyar foldon?

Ki erti meg Izraelt, hogy a palesztinokat, miutan azok foldjebol kaptak egy darabot, 70 ev alatt teljesen lehetetlenne tettek, es ki akarjak irtani, el akarjak uldozni; mintegy "halabol"?

Ugyanaz a penzehes, elvtelen, gyilkos embertipus, aki oda nyal, ahol a hatalom s a penz van. Vagyis lesznek elegen: igaza lehet ennek a nagy kovet(elo)nek...

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.73 másodperc
3,401,579 egyedi látogató