Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

A V4-ek a B6-ért

BelföldKészül a "folyosó" jewrópa és jewrázsia közt. Magyarország a Balkán felé bõvítené az EU-t.
A visegrádi csoport (V4) tagországainak külügyminiszterei nyilatkozatot adtak ki keddi varsói tanácskozásukon az Európai Unió bõvítésérõl. Ebben támogatásukról biztosították azon hat nyugat-balkáni országnak az EU-tagság elérésére tett erõfeszítéseit, amelyek még nem tagjai az uniónak.

A V4-ek külügyminiszterei nyilatkozatot adtak ki az EU bõvítésérõl

Witold Waszczykowski lengyel, Lubomir Zaorálek cseh, Miroslav Lajèák szlovák és Szijjártó Péter magyar külügyminiszter megerõsítették hazájuk arra irányuló szándékát, hogy együttmûködnek a balkáni országokkal, és támogatják integrációs törekvéseiket. Pozitívan értékelték minden eddigi lépésüket az EU-hoz és a NATO-hoz való közeledés érdekében.

„Az EU bõvítése felbecsülhetetlen értékû eszköz a Nyugat-Balkán biztonságának, stabilitásának és jólétének növelésére. Amint az EU Globális Stratégiájában is szerepel, a hiteles bõvítési politika stratégiai befektetés Európa biztonságába és jólétébe, és egy


bizonyos mértékig már eddig is hozzájárult Európa békéjének fenntartásához”

– olvasható a közleményben.

A jószomszédi kapcsolatok a sikeres EU-integráció egyik feltétele. Ezért arra bíztatjuk nyugat-balkáni partnereinket, hogy folytassák az egymás közötti kapcsolataik normalizálását és fejlesztését, és a párbeszéd útján közelítsék egymáshoz társadalmaikat – tették hozzá.

A varsói tanácskozáson a visegrádiakon kívül az említett hat nyugat-balkáni ország (Albánia, Bosznia-Hercegovina, Szerbia, Macedónia, Montenegró és Koszovó), valamint Bulgária, Horvátország, Görögország, Románia, Szlovénia és Olaszország külügyminiszterei vettek részt. A találkozón a migráció, az energiabiztonság, a hibrid fenyegetések, a terrorizmus és a szervezett bûnözés kérdése is szerepelt.
Fotó: MTI/AP / Alik Keplicz
LAJCÁK, Miroslav; WASZCZYKOWSKI, Witold; Szijjártó Péter

Miroslav Lajèák szlovák, Witold Waszczykowski lengyel, Szijjártó Péter magyar és Lubomir Zaorálek cseh külügyminiszter (balról jobbra) a visegrádi négyek (V4) és a Nyugat-Balkán külügyminisztereinek találkozóján Varsóban

Magyarország kedden Varsóban három konkrét javaslatot tett az európai uniós bõvítési folyamat felgyorsítására – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azon a sajtóértekezleten, amelyet a V4 csoportot alkotó országok külügyminiszterei, valamint Federica Mogherini kül- és biztonságpolitikai uniós fõképviselõ tartottak, miután megbeszélést folytattak hat nyugat-balkáni ország külügyminiszterével is.

A V4-eknek az eddigieknél is aktívabbaknak kell lenniük az Európai Unió bõvítésének felgyorsításában– hangoztatta Szijjártó az új kezdeményezéseket indokolva.

Az elsõ javaslat az, hogy Szerbiával az EU még az idén megnyisson három fejezetet a csatlakozási tárgyalásokon, mégpedig a közbeszerzésrõl, az oktatásról és a kutatás-fejlesztésrõl szólókat.
A másik javaslat az, hogy Albánia esetében „ne toljuk el a csatlakozási tárgyalások megkezdését az Európai Bizottság következõ jelentéséig, vagyis 2018-ig”, hanem azonnal kezdõdjenek el, amint Albánia erre készen áll.
Harmadrészt pedig „fejezzék be a Macedóniával ûzött csúf játékot, és vegyük rá Görögországot arra, hogy a vétójogával ne éljen, ne blokkolja a macedón csatlakozási folyamat megkezdését” fogalmazott Szijjártó Péter. (Görögország elsõsorban a kis ország nevét kifogásolja.)

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt
Szijjártó Péter

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter
Szijjártó: a bevándorlási válság miatt is szükséges a nyugat-balkáni országok integrációja

A bevándorlási válság miatt is szükséges a nyugat-balkáni országok uniós integrációja – értékelte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Varsóban, a V4 külügyminisztereivel, valamint Federica Mogherini kül- és biztonságpolitikai uniós fõképviselõvel közösen megtartott sajtóértekezleten.

Nem tudhatjuk, hogy az Európai Unió (EU) és Törökország megállapodása meddig tart ki, és mikor indul újabb bevándorlási nyomás Európába a Nyugat-Balkánon keresztül – értékelte Szijjártó. Ebben az összefüggésben Európa alapvetõ érdekének nevezte azt, hogy a nyugat-balkáni országok legyenek abban az erõállapotban, hogy megvédjék határaikat egy újabb bevándorlási nyomás esetén.

A nyugat-balkáni országok megerõsítéséhez vezetõ leggyorsabb és leghatékonyabb út az európai integráció - fejtette ki. Ezért Magyarország a V4-ekkel együtt mindent megtesz annak érdekében, hogy a nyugat-balkáni országok európai integrációja minél gyorsabban megtörténjen – szögezte le.
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2016-11-29 20:16
[movie=youtube]https://www.youtube.com/watch?v=_64VSIwmdXE[/movie]
267 #2 Perle
- 2016-11-30 11:38
Az ebben a különös számomra, hogy éppen a magyar külügyér veri legjobban a nyálát a B6-ért. Kizárt, hogy saját döntés, ki lehet adva neki adva a feladat, hogy a szerbek unióba való beintegrálásának elõsegítésével húzogassa a medve szakállát.
Régebben az volt az elv az unióban, hogy konfliktusos országokat ne vegyenek fel a tagok közé. A Balkán nem nagyon tûnik számomra békés övezetnek.

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.45 másodperc
3,402,788 egyedi látogató