Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Létrejöhet a diaszpóra központ

BelföldMagyar Emigrációs és Diaszpóra Központ jöhet létre, külön hangsúly kerül az oktatás fejlesztésére - többek között ezt tartalmazza a Magyar Diaszpóra Tanács zárónyilatkozata, amelyet a testület szerdai budapesti ülésén fogadtak el a résztvevõk.

Az MTI-hez eljuttatott dokumentum szerint a felek üdvözlik a Magyar diaszpórapolitika – Stratégiai irányok címû dokumentum elkészítését. Az anyag a diaszpóra kapcsán a nemzetpolitikai stratégiai dokumentumban megfogalmazott célok teljesülése érdekében megvalósult intézkedéseket foglalja össze. A mûködõ nemzetközi gyakorlatokkal összehasonlítva értékeli a magyar diaszpórapolitika eddigi eredményeit, valamint meghatározza annak fejlesztési irányait.

A résztvevõk egyetértenek a négy kitörési ponttal: a Magyar Emigrációs és Diaszpóra Központ létrehozásával, az anyaország és a diaszpóraközösségek közötti gazdasági kapcsolatok erõsítésével, a diaszpóradiplomácia megerõsítésével, és az oktatásfejlesztés fontosságával. Bíznak abban, hogy a dokumentum segítségével új lendületet vehet a diaszpóráról való gondolkodás, amelynek eredményeképpen további közös kezdeményezések indulhatnak el.

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelõs miniszterelnök-helyettes (j) és Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelõs államtitkára a világban szétszórtságban élõ magyarság szervezeteit tömörítõ Magyar Diaszpóra Tanács ülése után tartott sajtótájékoztatón a fõvárosi Várkert bazárban 2016. november 30-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán

A dokumentum szerint a tanács tagjai örömüket fejezik ki, hogy 2016-ban is folytatódik a Kõrösi Csoma Sándor Program, amelynek segítségével az elmúlt három évben összesen 34 ország magyar közösségeihez érkeztek ösztöndíjasok. Idén is 100 fiatal segíti munkájával a diaszpórában mûködõ magyar szervezetek közösségépítõ tevékenységét.

Meggyõzõnek tartják a program eddigi eredményeit és bíznak annak sikeres folytatásában.

Sikeresnek ítélik a veszélyeztetett emigrációs hagyatékok megmentése érdekében indított Mikes Kelemen Programot, amelynek keretében folyamatosan zajlik a felajánlott könyvtári és levéltári anyagok hazaszállítása, feldolgozása és kiajánlása. Üdvözlik, hogy hét kutató közremûködésével tovább folytatódik a gyûjtés a tengerentúli magyar közösségek központjaiban.

Üdvözlik továbbá a Julianus Program folytatását, melynek eredményeképpen eddig több száz magyar emlék vált megismerhetõvé a Nemzeti Regiszteren. Elkötelezettek a tekintetben, hogy adatszolgáltatásukkal, saját gyûjtésükkel a jövõben is segítik a kataszter folyamatos bõvítését – olvasható a zárónyilatkozatban.

Üdvözlik, hogy elindult a diaszpórában élõ magyar gyerekek és fiatalok Kárpát-medencei táboroztatása, amelynek lebonyolítója a Rákóczi Szövetség. Méltányolva az egyházak és cserkészek szerepét a magyar közösségek identitásának megõrzésében, fontosnak tartják a keresztény, keresztyén nevelési programok megerõsítését a diaszpórában.
Csütörtökön ülést a Magyar Állandó Értekezlet is.Link

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.36 másodperc
3,410,710 egyedi látogató