Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Hányingerem van a sportágam vezetésétõl

BelföldEjnye no, milyen csipogósak lettünk! Hányinger ellen: Daedalon! Majd elmúlik! Ha nem tûnt volna fel, az egész tetves rendszer ilyen zsidó-g.cikkel és megalkuvó gerinctelen nyáltengerrel van tele. Sportállások, bújtatott fedõhelyek a szolgálatnak, a "sport" meg sima pénzmosás és kifizetõhely.Ja, hogy mellette még mozogtok, meg versenyeztek, meg eredmény? Az grátisz, de messze nem ez a lényeg. Jó reggelt! Megrendítõ erejû beszédet mondott az olimpiai ezüstérmes, világbajnok öttusázó Marosi Ádám a Magyar Öttusa Szövetség (MÖSZ) hétfõi tisztújító közgyûlése elõtt.

Mivel Marosi 2012-ben lett bronzérmes, ezért ezt az olimpiai ciklust az öttusa az õ eredménye miatt is élhette jómódban, a kiemelt sportágak közé került, költségvetése jelentõsen emelkedett a korábbi idõszakhoz képest..

A sportág jelenlegi topversenyzõje kimondta azt, amirõl sokszor írtunk mi is, az is baj, ha nincs pénz a sportban, és az is, ha túl sok van.

Megállapította még:

Nagyon súlyos pénzek tûnnek el
Nem vagyunk mi hülyék, versenyzõk, pontosan látjuk, mi zajlik a háttérben. Lehetetlen kimaradni belõle.
Aki egy kicsit is ért ehhez a gyönyörû sporthoz, az pontosan tudja, nem egy drámatáborral fog megoldódni a vívás.
Lemaradtunk a világtól
Két kezemen meg tudom számolni, hány kemény, bátor, ambiciózus, szavahihetõ, minden tekintetben hiteles szakember van a mai magyar öttusasport életében.
Hitelesség. Egy újabb erény aminek híján vagyunk.
Egyoldalú információk, egymásra mutogatás. Mutyizás. Az elõbb felsoroltak a gerinctelenséggel kiegészülve átragad ránk is, versenyzõkre. Sajnos megmérgezett minket is.
A figyelmesség is jólesik a sportolónak, de nem kapták meg.
Nincs felelõsségvállalás az edzõk részérõl, önkritika és alázat sem.
Hányingerem van attól, amit tapasztalni lehet a sportágban. Mindenki keresi a pozíciót, a tuti állást, mennek az ígérgetések. Közben pedig minden felelõsség rajtunk, versenyzõkön volt és van.
A megoldás szerinte a tisztító tûz. Mindent újra kell gondolni, ami az öttusában történt.

A MÖSZ végül a 76 éves Bretz Gyulát választotta elnöknek, az elnökségben egy tag cserélõdött ki, minden más változatlanul maradt Rió után. A korábbi klubfüggetlen bajnokokra: Fábián Lászlóra, Mizsér Attilára a sportág nem volt kíváncsi. Mizsér helyére olyan alelnök került, aki ott sem volt a szavazáskor.

Az öttusa két érmet szeretett volna Rióból, a közelében sem volt senki. Marosi is indult, neki sem volt esélye rá. Bánkódik emiatt mind a mai napig.

Azt kérdeztem tõle, hogy két nappal a beszéd után milyen reakciókat kapott.

Retorzió nem ért, negatívan senki sem közeledett hozzám.

Vívódó típus vagyok, sokat gondolkodtam, hogy ki kell, lehet-e teregetni a szennyest. Ott tartunk pillanatnyilag, hogy nem lehet tovább hallgatni, mert egymás közötti, hatszemközti beszélgetésekkel már semmire sem jutunk. Ha ezt nem tettem volna meg, megviselt volna lelkileg. Mélységesen csalódott vagyok és szégyellem magam azért, ami a közgyûlésen történt, hogy minden megy ugyanúgy tovább, és a sportág egykori bajnokai nem kellenek.”

Marosi hozzátette, katonaruhában volt - fõhadnagy egyébként -, amikor a közgyûlésre ment, és engedélyt kért a beszédre Simicskó István honvédelmi minisztertõl, aki természetesen megadta neki. Állítja, szétvetette volna a méreg és a düh, ha magában kellett volna tartania mindazt, amirõl beszélt, és ami egyébként a sportágban élõknek nem újdonság, de mindenki inkább hallgat, õ viszont nem akart néma cinkos lenni.

Úgy gondolja, azért nincs akkora hordereje és visszhangja ennek az ügynek, holott keményebb állításokat fogalmazott meg, mint Hosszú Katinka, mert õ nem olimpiai bajnok.

„Ha olimpiai bajnok lennék, talán másként néznének rám. Nem tudom. Az úszásban a többség indította el a változásokat. Bátorítottak, egyetértenek velem, lebeszélni amúgy sem tudtak volna róla. Edzek tovább, tiszta lelkiismerettel, én nem akarok lemondatni senkit, de hogy elmondtam az érzéseimet, megkönnyebbültem” - összegzett.

Magyarország 2019-ben olimpiai kvalifikációs világbajnokságot rendez, jól kellene szerepelni.
Link

Hozzászólások

238 #1 bivaly
- 2016-12-08 18:58
Úgy látszik, a legtöbb biliben negnõtt a nyomás, letagadhatatlanul. Kívülállók számára egy mondat, ne higgyétek azt, hogy nem Gyárfások vezetik a "magyar" sportot ! Legjobb és legeklatánsabb példa erre a Ferencváros. Oldalakat tudnék írni, csak a kérdésekbõl, hogy ki miért van ott ahol van ?
4 #2 Posta Imre
- 2016-12-09 06:41
Tisztelt Címzettek!
Levelem és a csatolmányok szabadon terjeszthetõk, másolhatók. Minden felelõsség engem terhel. - AA

Fölbolydult - érthetõen és megkésve - a magyar (sport)társadalom. Van miért, hiszen ha az olimpia után el is tudták Riót adni, mint sikerest a közvéleménynek, a hozzáértõk és az illetékesek nyomban konstatálták, hogy amit küldöttségünk alig néhány tagja produkált (Hosszú Katinka és Kozák Danuta 3-3, Szász Emese és Szilágyi Áron...), az bizony sokkal inkább kudarcot jelent a sportélet egésze számára. Lehetett itt azzal kábítani, hogy a 12. hellyel mekkora nemzeteket elõztünk meg az éremtáblázaton, hogy a régióban mi voltunk (még) a legjobbak, csakhogy arról nem beszélt a fáma, hogy az utóbbi években minden korábbi állami és egyéb financiális támogatás 5-10-szerese ömlött a sportba! Azt is mindenki tudta, hogy ezek a pénzek csak részben jutottak el a címzettekhez, a sportolókhoz, meg az edzõkhöz, és ki mindenki mennyit tett zsebre a MOB és a sportági szövetségek emberei közül.
Azt ugye senki sem hiszi, hogy éppen Borkai Zsolt ne tudott volna szimultán (egyidejûleg) Szabó Bence és társai önkényes eljárásairól, alkalmasint visszaéléseirõl? Hiszen régi cimborák voltak õk! Csakhogy valami látványosnak kellett történnie, hogy ha már kiborulással fenyeget a "bili", legyen egy (pár) bûnbak. Kirúgta tehát azonnali hatállyal a fõtitkárt, másnap meg a szóvivõt. Nagyjából ezzel egyidõben lázadtak föl az úszók Gyárfás Tamás önkényuralma ellen, amelynek egyes elemei úgyszintén régóta keringtek a zuhanyhiradóban. És hiába tudott mindenkirõl mindent a rosszarcú elnök, csak meg kellett értenie, hogy ha megpróbál bárki(ke)t is megzsarolni, csak kitörik végül a nyakát. Így megy ez...

Nem szeretnék az általánosságok rengetegében eltévedni, ezért egy olyan témát bontok ki, amelynek sértettjei - velem együtt - éppen azok az olimpiai bajnokok és helyezettek voltak, akik nélkül a MOB, mint intézmény még (show)hivatal formájában sem létezhetne.
Íme a konkrét ügy, amelyre vonatkozóan az írásos emlékeket betûhíven csatolom. Eredeti dátummal, követhetõen. Azt semmiképp sem tagadhatja le sem Szabó, sem Borkai úrtárs, hogy én a "szolgálati utat" betartva leveleimet postai (tértivevényes) úton és e-mail formájában is eljuttattam hozzájuk. (És persze nemcsak hozzájuk - gyarló az ember - hanem pl. Kamuti Jenõhöz is, aki épp nemrégiben kapott újabb 4 éves mandátumot a NOB Fair Play Bizottságának elnökeként. Meg más címekre is. Hangsúlyozom, hogy a sajtóhoz NEM, remélvén, hogy ezeknek a felkent kreatúráknak csak megjön az esze.)
Szabó Bence egy hazug és ostoba körlevelet juttatott el azokhoz a kedvezményezettekhez (olimpiai bajnokok, helyezettek, edzõk), akik hosszabb-rövidebb ideje járhattak a Héliába térítésmentesen. Keservesen sírt, milyen ádáz sorsa van a MOB lélekvesztõjének, melyet a financiális problémák már-már elsüllyedéssel fenyegetnek. Õ egyoldalúan a "reformok" útjára lépett, azaz megsarcolt valamennyiünket abszolút pitiáner,kretén módon. Vajon mire kellett neki(k) a rajtunk megspórolt pénz, mikor csak a látható költségvetés 6 és fél - 7 milliárd volt a MOB-ban? Ahol az utóbbi években valami 70 + munkatárs dolgozik(?), nem karitatív módon. Na mindegy!
Én a magam kedélyes módján válaszoltam erre a felháborító tahóságra. Ha õ akkor kap észbe Borkaival együtt, az egész ügy házon belül megnyugtató módon elboronálható lett volna. Ehelyett az én "Édes Bencém" másodjára már magázódva írt, csak nekem, és minden teketória, formalitás, jog, etika mellõzésével tudtomra adta, hogy "nem vagyok méltó" a MOB támogatására. Ismétlem:
A kedves olvasó mindezt egy betû változtatás nélkül olvashatja a csatolmányban.
Mármost, hogy az eljárás formailag sem felelt meg semmiféle kritériumnak, fölösleges mondani. Fordulhattam volna a MOB etikai, fegyelmi bizottságához, elnökségéhez, csak mûködik ezek közül valamelyik, vagy Török Ferenchez, aki perben bizonyította a 2012-es MOB közgyûlés törvénytelenségét. Ehelyett én még egy sanszot adtam Gyõr polgármesterének, aki nem is olyan régen - többedmagával - még mint (FIDESZ) országgyûlési képviselõ is kaszált, hogy tegye a dolgát. Egy ilyen Izé, vagy Hogyishívják, hogy másképp ne nevezzem, válaszra sem méltatott.Azt hinné pedig az ember,hogy legalább "kiszignálja" az ilyen (.... .. ) valakire.
Idén április 6. óta újra a Héliába járok. Mint vendég. A magam vendége! Szerencsére nem szorulok rá arra, hogy ilyen alacsonyrendû fõemlõsök ítélkezése mindjárt ki is tilthatott volna, ha egyszer én meg tudom fizetni a saját éves bérletemet. DE!
Rögtön az elsõ alkalommal, és utóbb is észleltem, hogy bizony megritkultak az ismerõs arcok. Azok, akik mégis megmaradtak, ezt egyértelmûen annak tulajdonítják, hogy a bajnokok és más kiváló sportemberek a megaláztatás ellen távollétükkel tüntetnek. Ez volt talán a célja is az ilyen szabóbencéknek, borkaizsoltoknak? Akiket házmesternek alkalmaztak, s úgy viselkedtek, mint háziurak?

Ugye nem hányhatják szememre az intoleranciát azok, akikrõl (meg a sameszeikrõl) beszélek, vagy nevezhetik hebehurgya hõbörgésnek a soraimat ma, 2016.december 5-én tavaly február 14 - hez képest? Ebben a "jogállamban" nem voltam bolond pereskedni, meg kitenni magam mindenféle további macerának - csakis a nyilvánosság erejében bízhatok.

Különben azt hallottam a zuhanyhiradóban a szomszédból, hogy Borkainak már megvan a kijelölt utódja is. Valami simicskóser! Vagy valaki egész más - az ember könnyen félrehallhat a zubogó víz zajától zavarva...

Ha jól értem, a MOB immár egy financiális és egyéb szempontból is csupán koordináló sóhivatal lesz. Béke poraira!

Adorján András


ADORJÁN András nemzetközi sakknagymester
olimpiai bajnok, világbajnokjelölt,
háromszoros magyar bajnok
238 #3 bivaly
- 2016-12-09 07:48
Ez így egészében nem jutott el a fülemig, mert nekem is zajos a zuhany, de van néha, hogy beszélek emberekkel a zuhanyon kívül is. Azt meg jól hallom, és meg is jegyzem, Esetenként itt az oldalon is. Konklúzió, a "magyar" sport rohad "magyar" vezetésétõl ! A tényleges kivételektõl elnézést kérek !
9 #4 vala_ki
- 2016-12-09 10:49
Majdnem 100 angol futballklub érintett a pedofilbotrányban
http://index.hu/s...otranyban/
4 #5 Posta Imre
- 2016-12-09 15:47
21 év után lemondott posztjáról Baráth Etele

Baráth Etele 21 éve után lemondott posztjáról. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöki tisztjét ezentúl Schmidt Gábor látja el.

Baráth Etele 21 év után jelentette be távozását a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöki posztjáról, utódja Schmidt Gábor lett. A szövetség sajtóközleménye szerint a pénteki tisztújító közgyûlésen a 150 megjelentbõl 144-en szavaztak bizalmat az új elnöknek, aki továbbra is ellátja a fõtitkári teendõket is.http://www.nlcafe...ok-lemond/
238 #6 bivaly
- 2016-12-09 16:44
Nocsak, nocsak !?
51 #7 Skorpio58
- 2016-12-09 18:16
Lehet, hogy másnak is van ilyen levele, csak még nem kapta meg...http://tibiatya.b...bol/31789/

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.70 másodperc
3,386,643 egyedi látogató