Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Kitisztulóban az õrzõ-védõ cégek piaca

BelföldTisztán zsidó biznisz, s mióta az in-kalosokat simán "integrálták" a "magyar" honvédségbe...és az elmúlt évek csalásainak egyetlen elkövetõje, csak sok tetves haszonélvezõje van...immár lehet "tisztítani". 2011 óta folyamatosan évrõl-évre csökken a személy- és vagyonvédelemmel foglalkozó vállalkozások száma Magyarországon, ami az idei évben még nagyobb arányú is lehet - nyilatkozza Hantos Zoltán az OPTEN céginformációs szolgáltató projektmenedzsere.
Egy korszak vége

Leáldozóban van az alacsony munkabérekkel dolgoztató biztonsági cégek mûködésének 90-es években kezdõdõ fénykora, derül ki az OPTEN céginformációs adataiból.

A biztonsági cégek száma a 2011-évben 6529 darabról egyenletesen csökkent, míg 2015-ben már csak 5738 darab ilyen profilú vállalkozás mûködött az országban és bár még az idei évnek nincs vége, az már most megállapítható, hogy 2015-2016 vonatkozásában ez a csökkenés még drasztikusabb lesz, hiszen míg tavaly 5738 darab ilyen mûködõ cég létezett, idén már csak 5070 darab maradt talpon.

Ezzel szemben a szektor árbevétele, ha nem is jelentõsen, de 2013 óta folyamatosan növekszik, 269 milliárd forintról, a tavalyi évben 294 milliárd forintra emelkedett.

Forrás: Opten
Mi áll a folyamat mögött?

A fenti folyamatok legfõbb oka az a 2015. január 1.-tõl hatályba lépett kormányrendelet, ami 1929 forint/óra díjban határozza meg a kifizethetõ legkisebb összeget minden vagyonvédelmi szolgáltatásért, ami professzionálisabb szolgáltatást és kevesebb feketemunkát eredményezett a szektorban.

Ezt támasztja alá a cégek létszámadatainak vizsgálata is. A 2014-ben 31 646 fõ bejelentett dolgozói létszám, 2015-re 39 754 fõre emelkedett, idén pedig elérte a 44 947 fõt. Sok cég ugyanakkor munkaerõ kölcsönzõkön keresztül biztosítja feladatai elvégzéséhez a szükséges humánerõforrást, hiszen kb. 100-120 ezer vagyonõr végzettséggel rendelkezõ ember él ma Magyarországon, ami jóval több, mint a biztonsági cégek bejelentett dolgozói létszáma. Ebbe a számba beletartozik az adminisztratív és egyéb kiegészítõ területen dolgozók száma is.

Természetesen ez azt is magával hozta, hogy sok olyan cég, amely nem tudott, vagy akart a megváltozott jogi és gazdasági környezethez alkalmazkodni megszûnt, vagy profilt váltott.
Kifehéredés

Mivel a piac szereplõi továbbra is létszámhiányról számolnak be, ezért valószínû, hogy az alkalmazotti létszámot a jövõben is növelni szeretnék. A kérdés csak az, hogy képesek lesznek e versenyképesebb bérekkel, kedvezõbb munkaidõ beosztás biztosításával magukhoz csábítani a munkaerõt. Mindenesetre ez a tendencia a szektor kifehérítésének egyik elsõ eredménye.

A személy és vagyonvédelemmel foglalkozó cégek jövõjét a kifehérítés következtében megemelkedett megbízási díjak piaci elfogadtatásán túl, leginkább a megfelelõen képzett és tapasztalt munkaerõ megtalálása és megtartása fogja meghatározni.

Kérdés még az is, hogy sikerül e tovább fehéríteni az ágazatot, ami nemcsak a fekete foglalkozatás visszaszorítását jelenti, hanem a biztonságos munkavégzés feltételeinek minél teljesebb biztosítását is. Ezen kívül készülõben van az új vagyonvédelmi törvény, ami alaposan átrendezheti a piaci szereplõk helyzetét.
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2016-12-09 18:18
Biztonsági céget alapított Gergényi Péter volt budapesti rendõrfõkapitány

MG-SERVICE Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. néven új vállalkozást indított Gergényi Péter tábornok – derül ki a Cégközlöny legújabb számából.A Fõvárosi Törvényszék Cégbírósága október 26-án elrendelte a fõtevékenységként személybiztonsági tevékenységet szerepeltetõ, XI. kerületi székhelyû társaság bejegyzését. Az MG-SERVICE Kft. foglalkozhat majd többek között út, autópálya építéssel, közremûködhet követelésbehajtásban és szervezhet épületépítési projektet is.

A 3 millió forintos jegyzett tõkéjû vállalkozás ügyvezetõje Gábriel György, tulajdonosai pedig Mészáros Katalin és Gergényi Péter.

A tábornoknak egy korábbi cégével nem volt nagy szerencséje: az Admiral Tours Hungary Utazásszervezõ Kft. néhány évnyi mûködés után 2011 õszén jogutód nélkül megszûnt. A vállalkozást Gergényi Péter a P&V Kft.-vel együtt alapította, amelyben 2010-ig tulajdonos volt Pintér Sándor belügyminiszter is.

Miközben a volt fõvárosi rendõrfõkapitány új cégének a beindításával foglalkozik, zajlik az a büntetõper a Fõvárosi Törvényszék Katonai Tanácsán, amelyben volt rendõri vezetõket – köztük Gergényi Pétert – elöljárói intézkedés elmulasztásával vádolnak a tíz évvel ezelõtti MTV-székház ostroma és az október 23-ai tömegoszlatás miatt.

A tábornokra a másodfokú eljárás elsõ tárgyalási napján felfüggesztett börtönbüntetést kért az ügyészség. Gergényi Péter elsõ fokon megrovást kapott, ugyanakkor védõje szerint semmilyen bûncselekményt nem követett el.https://blog.atla...okapitany/
267 #2 Perle
- 2016-12-10 11:48
A nagy hal megeszi a kisebbet elv mûködhet az õrzõ-védõ piacon.
Eddig senki sem ellenõrizte õket, mert a biztonsági õrõk többsége egyáltalán nem volt bejelentve. Ismerek közülük olyan személy, akik a kifizetetlen bérét sem merte reklamálni, mert verés járt volna érte. Amíg a munkaügyi felügyelõség kiment néha egy-egy építkezésre a munkásokat ellenõrizni, ezekhez az õrzõ-védõ cégekhez senki sem. Vajon miért????
Lehetséges, hogy ma ég többezer ilyen cég van, a tulajdonosi háttér, ha jól megbolygatnák az ügyet, kiderülne, hogy 2-3 befolyásos emberbõl áll.
396 #3 Kujak
- 2016-12-20 12:45
egy nagy rizsa az egész.....ez is nagy üzlet, a piacot felosztották a nagyhalak....majd egyszer lesz idõm leírom a mûködését :)

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.42 másodperc
3,392,438 egyedi látogató