Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Macedóniából jöttem, mesterségem címere: álhírgyártó

GondolatokNa, tehát aki nem jár utána, az így járt! Emlékeztek, nemrégiben több "ország" szolgálata keresett netes, informatikus mókusokat. Most szépen az õ nyakukba van varva az évezredes csalás, amit Vatikán és a mocskos zsidó banda mûvelt eddig és most is. Az NBC elképesztõ interjút közölt egy macedón sráccal (hívjuk Dmitrinek), aki az elmúlt hat hónapban több mint 60 ezer dollárt (18 millió forint) keresett álhírek írásából. Az NBC és a Buzzfeed elkezdett utánajárni, vajon tényleg a Facebookból ömlõ álhírtenger felelõs-e azért, hogy Trumpot megválasztották. Mi korábban azt írtuk, nem szabad a social mediára kenni az egészet, de most úgy tûnik, az álhíreknek gyakran a valódi híreknél is nagyobb volt az elérése, és ami még ijesztõbb, ezeket az olvasók hajlamosak is elhinni.
Nem fogja elhinni, kik állnak a választási eredmények mögött!

Trump gyõzelme után kicsit szétcsúszott az internet. A szakemberek nem gyõzték elemezni a történteket, még az év szava is a poszt-igazság lett, hiszen úgy tûnik, a tények ideje lejárt.

A bûnbakkeresés elsõ áldozata a Facebook volt: sokan azt állították, hogy komolyan befolyásolhatta a választási eredményeket a közösségi médián megosztott rengeteg álhír. Zuckerberg ezt egy éles megjegyzéssel cáfolta: kijelentette, hülyeség a Facebook nyakába varrni az egészet - ha érdekli, itt elolvashatja, miért van igaza a CEO-nak. De a vezetõség sarkos állásfoglalása és a felelõsség elhessegetése kiverte a biztosítékot néhány Facebook-alkalmazottnál, akik releváns adatokat továbbítottak a Buzzfeednek.

Az újság tényfeltárásba kezdett, és kimutatták:
Ha összehasonlítjuk a Facebookon megosztott hírek olvasottságát, kiderül, hogy az álhírek több embert értek el, mint a valódiak.

Ezek a hírek majdnem kizárólag Trumpot támogatták. Ráadásul az Ipsos közvéleménykutató intézettel együttmûködve a Buzzfeed azt is bebizonyította, hogy az amerikai olvasók háromnegyede elhiszi, amit a hoax-oldalakon olvas. A fejlemények hatására Mark Zuckerberg is megváltoztatta az álláspontját, a Facebook pedig kidolgozta az álhír-ellenes stratégiáját. A hoax-ellenes küzdelem nehéz menetnek ígérkezik: ahogy az NBC riportere is elmondta, egyelõre nem lehet tudni, hány hamis híreket terjesztõ oldal létezik, ráadásul bárki bármikor létrehozhat egy újat.
Milliomos kamaszok Macedóniában

Hogy jön a Facebookhoz a 18 éves Dmitri? Ahogy az MTI is beszámolt, nemrég az NBC ellátogatott egy apró macedón városba, Veleszbe, ahonnan az újságírók szerint több mint 150 álhírportál származik. Dmitri, és a városban élõ számos fiatal a kampányhajrában felismerte a lehetõséget, és addigi munkájukat otthagyva kacsákat kezdtek írni.

Pontosan úgy generáltak bevételt, ahogy bármelyik piaci alapú híroldal. Regisztráltak a mindenki számára elérhetõ Google AdSense-re, kirakták a hirdetéseket a cikkjeikbe, és a kattintások után kaptak részesedést.
Így történt, hogy Dmitri hat hónap alatt 60 000 dollárt, azaz közel 18 millió forintot keresett

- ez egy olyan balkáni kisvárosban, ahol az éves átlagkereset nem éri el az 5000 dollárt, hatalmas összegnek számít.

A videóriportban a többiek közül is kiemelkedõen sikeres 18 éves fiú elmondta, egyértelmûen a Trump-szavazóktól jött a legtöbb bevétel. Csak ki kellett ismerni a kedvenc témáikat, és máris ömlöttek a kattintások. Dmitri legsikeresebb cikkei többek közt olyan hazugságokat állítanak, mint hogy Obama a veteránoktól vont meg támogatásokat, hogy Clintont támogassa. Clinton szidása egyébként is nagyon népszerû téma volt, rendszeresen jelentek meg újabb kiszivárogtatott "részletek" a demokrata jelölt email-botrányával kapcsolatban.

A Trump-támogatóknál senki sem figyel jobban a social mediára. Ezért maradtunk Trumpnál

- meséli az arca és neve eltitkolását kért tinédzser.

A fiatal nem talált ki semmi újat: valahol ironikus, hogy a Buzzfeed és hasonló clickbait, azaz kattintásra utazó oldalak esetében jól bevált hatásvadász címeket adta a cikkjeinek, sokszor az "Úristen", "Wow" és hasonló kezdetû posztok teljesítettek a legjobban.

Mivel nem lehet teljesen átlátszó, égbõl kapott hazugságokkal rávenni az internetezõket a klikkelésre, Dmitri azzal kezdi a napját, hogy megnézi, melyek a legnépszerûbb politikai témák. Ezután átmásolja a tartalmakat más - gyakran amerikai - kacsaoldalakról, vagy a fõsodratú médiából. Ez utóbbi forrásból származó híreket saját szája íze szerint, a célnak megfelelõen alakítja át, mivel nagyobb bevételt generálnak az álhírek. American Politics Today nevû Facebook-oldalát 86 ezren kedvelik - ennek fényében lenyûgözõ, hogy
sem az álhírgyáros Facebook-oldalt, sem a fiú Google AdSense fiókját a mai napig nem törölték.

Az üzlet még az amerikai választások után is jól megy, Dmitri szerint mintegy 300 fiatal dolgozik a környezetében hamis hírek gyártásán, közülük ötvenen "tisztességes" összegeket, egytucatnyian "sokat" keresnek a megtévesztéssel. Nincs lelkifurdalásuk sem: szerinte õ csak a kínálatot nyújtja a keresletre. Azt is elmondta,

az amerikai választók a felelõsek, mert nem foglalkoznak eleget a politikával. Nálunk senki nem venné be ezeket.

Tisztességes adófizetõ állampolgárok

Az NBC riportere bulizni is elkísérte a fiatalokat, egy olyan klubba, ami kifejezetten az álhírekbõl meggazdagodottaknak nyílt. A milliomos tindzserek most italra és bulizásra költik a hatalmas összeget, és úgy tûnik, nem okoz nekik fejtörést az ügy morális oldala.

A város lakói sincsenek ellene lennének a veleszi hírgyártásnak, sõt a polgármester büszkén nyilatkozott a helyi fiatalok ereményeirõl. A városvezetõ hozzátette azt is, hogy a macedón törvények szerint a fiatalok nem követnek el törvénysértést, az adót pedig befizetik bevételük után.
Link

Hozzászólások

267 #1 Perle
- 2016-12-10 19:20
4 #2 Posta Imre
- 2016-12-11 10:31
Megnyíltak a szavazóhelyiségek Macedóniában

Megnyíltak a szavazóhelyiségek vasárnap reggel 7 órakor Macedóniában, ahol az 1,78 millió szavazásra jogosult állampolgár a 123 fõs törvényhozás új képviselõire adhatja le voksát.

A közvélemény-kutatások alapján a gyõzelemre az eddig is kormányzó, Nikola Gruevszki vezette, jobboldali Belsõ Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) és koalíciója számíthat.

A szoros küzdelem sem kizárható, ugyanis a felmérések eredményeiben rendre 30 százalékos volt azok aránya, akik nem tudták még, hogy kire voksoljanak, vagy nem akartak a feltett kérdésekre válaszolni. A VMRO-DPMNE legnagyobb ellenfele Zoran Zaev pártja, a baloldali Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) által vezetett koalíció lehet.http://www.hirado...edoniaban/
4 #3 Posta Imre
- 2016-12-11 13:19
Itt a fideszes belsõ utasítás facebookos kommentháborúhoz

Egy nagyon érdekes dokumentum kezdett szombaton terjedni az interneten, ami elsõ, sõt második ránézésre is úgy néz ki, mint egy elég részletes sorvezetõ arra, hogy hogyan támogassák a fideszes országgyûlési képviselõ, Simonka György támogatói és választói õt a Facebookon a kommentjeikkel.

A Békés megyei politikus azért szorulhat támogatásra, mert költségvetési csalás ügyében nyomoz ellene a Központi Nyomozó Fõügyészség. Mindez úgy derült ki a héten, hogy Bod Tamás, az Együtt Békés megyei szervezetének elnöke feljelentette Simonkát, amit az ügyészség a már elindult nyomozásra hivatkozva utasított vissza. Simonka neve még Mengyi „Voldemort” Roland ügyével kapcsolatban került elõ – errõl már õsz elején írtunk –, Békés megyében ugyanis ugyanaz a pályázatíró cég a Public Sector Kft. bonyolította több nagy projekt elõkészítését és pályáztatását, mint Mengyi ügyeit. Simonkánál a nyáron házkutatást is tartottak, bár ezt a képviselõ tagadta.

Miután a héten újra a hírekbe került a békési képviselõ, úgy tûnik, valakik a segítségére akartak sietni, és a "stáb", ami nem tudni, kiket takar pontosan, egy nappal a Simonka elleni nyomozás hírének megjelenése után összeállított egy "Hírlevél - Facebook kommunikáció" nevû négyoldalas anyagot. Ezt aztán az Együtt Békés megyei 4. választókörzeti szervezetének Facebook oldalára töltötte föl a párt egyik aktivistája, onnan pedig terjed a neten. Bod Tamás, aki szintén megosztotta a hírlevelet tartalmazó bejegyzést, az Index kérdésére azt mondta, a dokumentumot egy ismerõse küldte el neki és másoknak, aki egy zárt Facebook-csoportban látta azt.
3
A képre kattintva elolvashatja a nagy felbontásban!

A dokumentumban azt javasolja a "stáb" megnevezésû szerzõ a címzetteknek, hogy lájkolják Simonka saját Facebook-oldalán az ügyben közölt bejegyzését és 4-8 sorban kommenteljenek is alá. Megosztás szabadon választott. A címzettek arra is kapnak paneleket, hogy mit írjanak a kommentekbe. Többek között olyanokat, hogy

a Simonka elleni mondvacsinált vádakkal Dél-Békés fejlõdését akarják gátolni,
szakmailag nem találnak rajta fogást, ezért vádolják korrupcióval,
valószínûleg a gyulai érdekkörök állnak a háttérben, akiket zavar, hogy nem az õ térségük,
az pedig egy kommunista ÁVH-s tempó, hogy 5 percenként feljelentgetjük egymást, utalva Bod Tamás feljelentésére.

A bejegyzések stílusa lehet együtt érzõ a megvádolt képviselõvel, dühös a rágalmak miatt, lehet bátorító, de mindenképpen arra kell kihegyezni, hogy meg kell védeni Simonka Györgyöt. Viszont, ahogy erre több helyen is felhívják a figyelmet, hogy
mindenki a saját szavaival írja le a dolgokat, ne szó szerint vegye át a paneleket a hírlevélbõl!

Simonka György Facebook posztja alatt pont ilyen kommentek jelentek meg december 8-án.
fidesz kommentek.png
Fotó: fedor.blog.hu

A hírlevélben nincs nyoma annak, hogy ki a feladó, a levelet "a stáb" aláírással küldték, logó, elérhetõség, minden egyéb nélkül. A kommentelõk közül volt, aki vállalta is, hogy van szervezés: Bod Tamás Facebook-bejegyzése alá egy férfi, aki a saját oldalán megosztotta Simonka György ajánlott posztját, azt kommentelte:

Kedves Tamás, csak nem gondoltad, hogy szó nélkül hagyjuk az aljas rágalmidat? Az a bajotok, hogy szervezettek vagyunk? :) Itt senki nem áll karakterek mögé bújva posztol, mint ahogy Ti teszitek. Tudom, hogy megdöbbentõ, de mi vállaljuk az arcunk és még jó, hogy meg is szervezzük magunkat...

Megkérdeztük a Fidesz sajtóosztályát, hogy tudnak-e valamit egy ilyen hírlevélrõl, eddig még nem kaptunk választ.

Két nappal korábban Simonka Gábor egyik közeli munkatársa saját Facebook-oldalán nem is csinált titkot abból, hogy szervezetten kell fellépni „Simi” támadóival szemben. Szegedi Balázs, a Békés Megyei Közgyûlés tagja, a területfejlesztési bizottság egyik alelnöke nagyjából a fenti pontoknak megfelelõen azt írta:

„Én mindenkit arra buzdítok, hogy saját szavaival, érzéseivel és nyelvén írjuk le amit gondolunk. Fontos, hogy a valóságra és a lényegre világítsunk rá. Sokan tudjuk, hogy az ügy hátterében az áll, hogy Simit megpróbálják félreállítani, Gyula környéki gazdasági és politikai érdekkörök csak azért, hogy ne tudja a továbbiakban is elérni, hogy a Dél-Békésiek sikeresen szerezhessenek forrásokat a terveikhez. Ha ezek az érdekkörök támadásai sikerrel járnak Simi ellen akkor a pénz az õ ölükbe hullhat.

Szóval posztoljunk, osszunk, szóljunk hozzá. Ha valakinek mankóként, vagy csak megerõsítésként szüksége lenne segítségre akkor privátba írjatok és felveszlek titeket egy tematikus kommunikációs hírlevélre.

Oda összegyûjtök néhány gondolatot és megküldöm. Privátba szívesen fogadok minden egyéb tippet, mert baromira bosszant, hogy mit meg nem engednek maguknak.”
http://index.hu/b...ideszesek/

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.54 másodperc
4,611,055 egyedi látogató