Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Az egész társadalmat megbetegíti a neoliberális gazdaságpolitika

BelföldÓ, ez már majdnem postaimre, csak nagyon lebutítva, cserébe fogyaszthatóvá téve a zombiknak is. Magyarországon tartott elõadást Tim Kasser pszichológus, boldogságkutató, aki az értékek és a fogyasztói társadalom kapcsolatát vizsgálja többek között. Kasser szerint a tisztán pénzügyi mutatók mellett más mérõszámokat is figyelni kellene akkor, amikor gazdaságról beszélünk, kiemelt céljai közé tartozik, hogy megszûnjenek a gyermekeknek szóló reklámok.


Az elõadó rögtön az elején fontosnak kiemelni, hogy õ nem közgazdász, hanem pszichológus, ebbéli minõségében viszont a kapitalizmust, a vállalati kapitalizmus vizsgálja. Teszi mindezt a pszichológia szemszögébõl, vagyis, arra kíváncsi, milyen hatást gyakorol az emberekre, a társadalomra a kapitalizmus.

állampolgárok a neoliberális államban

Kasser egy olyan általánosan elfogadott értékrendszert vett alapul kutatásai során, amely egy izraeli szociálpszichológus, Shalom Schwartz nevéhez köthetõ. Schwartz értékrendszerében az egyes fogalmakat egy kör mentén helyezte el, és azok közül az egymás mellettiek kapcsolódnak szomszédjukhoz, az egymással szemben állók pedig ellentétei egymásnak. Konkrétan szemléltetve a hatalom és a hierarchia szomszédok, és kapcsolódnak egymáshoz, velük pedig gyökeresen szemben áll a harmónia, és az egyenlõség, avagy társadalmi igazságosság.

A neoliberalizmus az egész társadalom szövetét átjárja

A neoliberalizmus jellemzõje, hogy az emberiességi szempontok helyett megvalósíthatatlanul szoros költségvetési fegyelem és elszámoltathatósági kényszer uralkodik el a közszférában. A neoliberalizmus annyira a világképünk része lett, és annyira áthatja az átlagos nyugat-európai állampolgár mindennapjait, hogy már nem is pusztán ideológiaként tekintünk rá. A szemlélet az egyetemeken is elterjedt, így a kikerülõ diákok is a neoliberális elveket követik – idézi a Századvég a téma szakértõjét. A mondandó egybecseng Tim Kasserével: a neoliberalizmus nem pusztán egy gazdaságpolitikai filozófia, az egész társadalom szövetét átjárja, roncsolva azt, sokszor éppen õk a gyermekek az elsõszámú célpontok, áldozatok.

A pszichológus 2007-ben készített egy elõrejelzést, amelyet a késõbbi széles körben elvégzett tesztek és vizsgálatok elmondása szerint maximálisan igazoltak. Kasser szerint az államot jellemzõ és irányító vezérelv átsugárzik az állampolgárokra – vagyis például ha minél inkább a neoliberális gazdaságpolitikai elveket követik, az ország polgárai is ahhoz az értékrendhez kezdenek el igazodni. Ezen államokat a fenti értékrendszerbõl elsõsorban a hierarchia és a hatalom az, ami jellemzi, ezeket az értékek felé fordultak az ott élõk.
A gyermekek is célpontban

Az állampolgárok számára így a legfontosabb értékké az válik, hogy pénzt gyûjtsenek, és költsenek, utóbbit akár kényszeresen is.

Mindez nem jár elégedettséggel, szorongás, depresszió, testi és lelki bajok, negatív érzelmek kapcsolódnak mindezekhez.

Ez ráadásul tovább gyûrûzik a többi ember irányába, így a társadalom tagjainak egymással szembeni hozzáállása is negatívabb lesz. kevés az empátia. Ahogy fogalmazott, az általános szubjektív jóléti érzet alacsony lesz. Ennek hatására növekszik a bûnözés is, a környezetvédelem viszont ennek a társadalomnak már kevésbé lesz fontos.

timkasser5

Forrás: Magyar Kurír

Külön kiemelte, hogy minél több hierarchia és hatalom van jelen a társadalomban, a gyerekek számára is annál károsabb folyamatokat indít el ez a testi-lelki fejlõdésükben. Szintén tetten érhetõek ezek a gyermekvállaláshoz kapcsolódó állami intézkedésekben, mint megemlítette, az Egyesült Államokban például különösen kevés idõt adnak szülési szabadság gyanánt.

Pozitív példát is említett, mint mondta, vannak országok, ahol akár két év is lehet mindez – ez egyébként igaz Magyarországra is.

Lehet javítani a helyzeten

Tim Kasser nem állt meg a probléma bemutatásánál, megoldásokat is keresett.

Egyrészt egyéni tréningeket javasol, elmondása szerint egy nagyszabású kísérlet igazolta, hogy azok a gyerekek, akik a belsõ értékek, vagy a természet felé közelítenek, sokkal kiegyensúlyozottabb tinédzserek lesznek, mint akik csak a pénzszerzést ismerik, mint legfõbb célt.

Az egyéni ráhatáson túl a társadalmi szinten történõ odafigyelést is fontosnak tartja Kasser.

A gyermekekrõl szólva külön kitért a reklámokra, Tim Kasser ugyanis amellett kardoskodik, hogy betiltsák a gyermekeknek szóló reklámokat, Brazíliában és Lengyelországban is ért el ezzel kapcsolatban eredményeket elmondása szerint. Negatív példaként egy amerikai esetet is említett: egy ottani iskola értesítõjében a jobb jegyeket elérõ diákoknak ingyen menüt kínáltak egy népszerû gyorsétteremben.

timkasser_4

Forrás: Magyar Kurír

Alulról jövõ kezdeményezés

Javaslata szerint el kellene érni, hogy alternatív mérõszámok kerüljenek bevezetésre, ne csak és kizárólag a közgazdasági adatok alapján.

A GDP mellett helyet szorítana például a már korábban említett, a gyermeknevelésre fordítható idõnek, és más, pénzben elsõre nehezebben átváltható értékeknek.

Ugyanakkor meglátása szerint a mai generáció gyermekei, már máshogy állnak hozzá a reklámokhoz, mint a korábbiak.

Tiszteletét fejezte ki azok iránt, akik képesek egy rosszabbul fizetõ állást elfogadni, csak azért, hogy több idõt töltsenek például a családjukkal. Szerinte minél többen tesznek így, az intézményeknek annál inkább lépniük kell erre, amely megkönnyíti azok dolgát a késõbbiekben, akik hasonlóképpen tesznek majd a jövõben. Ahogy fogalmazott, ennek egy alulról jövõ kezdeményezésnek kell lennie, amely elõbb önkormányzati, majd késõbb állami szintre is juthat. A túlzott pénzhajhászás ellen pedig fontos ellenszernek tartja a spiritualitást.
Át lehet esni a ló túloldalára is

Fontos ugyanakkor szerinte, hogy nem szabad átesni a ló túloldalára sem: ha valaki egy jó ügyben túlságosan erõszakossá válik, „dühös aktivista” válik belõle, akkor az káros az egyén és a társadalom számára is, ugyanolyan negatív érzetben éli az életét, mint ami ellen elvileg küzdene.

A hallgatóságból érkezõ kérdésre adott válasszal zárta elõadását Tim Kasser, amikor azt tudakolták tõle. hogy valóban hisz-e abban, hogy elérhetõek ezek az elképzelések, amelyeket felvázolt Budapesten is.

„Ha elérted az életcélod, nem álmodtál elég nagyot” – felelt zárszóként az Magyarországon több elõdadást tartó amerikai pszichológus.
Tim Kasser Magyarországon

Tim Kasser 1966-ban született. Tudományos fokozatát (PhD) a Rochesteri Egyetemen (University of Rochester) szerezte 1994-ben. 1995 óta az amerikai Knox College tanára és kutatója. Négy könyv és több mint 80 cikk és könyvfejezet szerzõje, számtalan konferencia elõadója. Szakterülete a boldogságkutatás, a fogyasztói társadalom, a fenntarthatóság. Házas, két gyermek édesapja, Nyugat-Illinoisban él családjával. Tim Kasser magyarországi elõadásait és azok tudományos hátterét a KETEG (Keresztény Társadalmi Elvek a Gazdaságban) biztosította. A KETEG fõ célja az Egyház társadalmi tanítására alapozva utat mutatni az embereknek egy emberközpontú és fenntartható világ felé, mind elméleti, mind gyakorlati síkon. Olyan elkötelezett magyar oktatók és üzletemberek közössége, akik azt a célt tûzték ki maguk elé, hogy elméletben és gyakorlatban segítsék és terjesszék ezt az értékvezérelt gazdasági és üzleti gondolkodást.

Tim Kasser Magyarországi elõadásainak anyagai hamarosan olvashatóak lesznek a keteg.hu oldalon.
Link

Hozzászólások

329 #1 gutai zub
- 2016-12-12 07:53
"adjátok a kezembe a gyermekek nevelését, néhány éven belül megfelelõen elhülyült lakosság felett uralkodhatunk"

Maga a cikk írója Tim is ilyen áldozat:
"õ nem közgazdász, hanem pszichológus"

Véleménye, tudása, hozzáértése, mindennek csak egy kis része.
A fiatalokat így nevelik, tanítják már a kezdetektõl, és lesznek agymosott, kütyükkel babráló jó szagemberek aztán.

én csak a széklábakhoz értek......................
238 #2 bivaly
- 2016-12-12 14:37
Gutai !

Szerinted Te, vagy én, elmondhatnánk-e ugyan ezt ? Nem ! Vagy már elõtte, vagy utána kivonnának a forgalomból. Van akinek, meg szabad okosnak lenni. Mi sokadmagunkkal ugyen ezt mondjuk, igen régóta, és sokkal ígyebbül. Nem is vagyunk kóserek a kósereknek !
329 #3 gutai zub
- 2016-12-12 15:48
Kedves Bivaly,

"sokkal ígyebbül"
borzalmas leépülés egy emberi közösségben, hogy azonosítom magam, egyedül álló és megismételhetetlen lényemet azzal, amivel a megélhetésemet keresem:
ügyvéd, doktor, hegesztõ, tanár, politikus!, tolvaj, stb.

Bocsánat Én nem az vagyok

Apám mesélte még, hogy a Nagyapám amikor bemutatkozott:
Nagy Mihály Lajos, Szegedrõl
Csend volt és tisztelet

Nem kellett sorolni a rangokat, tisztségeket

Legyél Ember.................
238 #4 bivaly
- 2016-12-12 16:18
Kedves Gutai !

Nagyon igyekszem, remélem sikerül.

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.54 másodperc
3,398,733 egyedi látogató