Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Kisöprik az újságírókat a lengyel parlamentbõl

BelföldNa, a közös program fut. Itt a médiás büdös zsidót a politikus budös zsidó tíccsa ki a zsinagógábó, mert kérem itt "lázadás lösz" azt a qva istenitjét az annyájának! Közben meg posta-humusz rendfokozdták jaruzelskit, mert lüvetett a tömegbeeee! Na birka, lázaggy, mert most nem lüvetnek majdan! Majd tartanak sajtótájékoztatót a politikusok, ha szeretnének mondani valamit a választóiknak.

Komoly tiltakozást váltott ki Lengyelországban, hogy az ultrakonzervatív populista kormány a jövõ évtõl erõsen korlátozná az újságírók jelenlétét a parlamentben. A tervek szerint a parlamenti ülésekrõl csak öt kiválasztott tévécsatorna készíthetne felvételeket, és csak korlátozott számú újságíró tartózkodhatna az épületben.

A legnagyobb lengyel független médiumok közös nyilatkozatot tettek közzé pénteken. Ebben azt írják: ezzel a döntéssel nem az újságírókat sújtják, hanem az állampolgárokat, akiknek joguk van ahhoz, hogy teljes tájékoztatást kapjanak arról, hogy mit csinálnak a parlamentben azok az emberek, akiket megválasztottak.
27 évig nyitva állt

A lengyel parlament alsóházának tájékoztatása szerint idén 300 állandó és 200 ideiglenes belépõt adtak ki újságíróknak, ülésnapokon pedig további 300 napi belépõt adnak ki, vagyis egyszerre akár nyolcszáz újságíró is tartózkodhat az épületben. A törvény szövege szerint a változások az újságírók és a politikusok biztonságát és munkáját egyaránt szavatolják, sõt, javítják a parlamentrõl alkotott képet.

A terv része az is, hogy egy közeli épületben médiaközpontot nyitnának, ahol a politikusok megtartanák sajtótájékoztatójukat.

Az ellenzéki Lengyel Parasztpárt vezetõje azt mondta: a lengyel parlament az elmúlt 27 évben nyitva állt az újságírók elõtt, és a demokrácia fejlõdését szolgálta, hogy kemény kérdéseket tehettek fel a képviselõknek. Ehelyett a jövõben a politikusok határozzák meg, hogy mirõl akarnak beszélni.
Nincs több kellemetlen kérdés

A lengyel emberi jogi biztos úgy vélte: az alkotmány biztosítja, hogy az újságírók bemehessenek a parlamentbe. „Nekik nemcsak az a dolguk, hogy egy számítógép képernyõjét nézzék, hanem az is, hogy megragadják a lehetõséget, beszéljenek a politikusokkal és folyamatosan ellenõrizzék, hogy mi zajlik” – jelentette ki Adam Bodnar.

Az alsóházban is tiltakoztak az ellenzéki képviselõk a döntés miatt – a Himnuszt énekelték és azt skandálták, hogy „Szabad sajtót”, valamint „Demokráciát”.

A TVN24 lengyel hírcsatorna pénteki parlamenti közvetítése alatt végig az a felirat volt olvasható a képernyõn, hogy „január elsejétõl már nem mutathatjuk ezt”. A magántelevízió egyik újságírója, Monika Olejnik elismerte: elõfordult, hogy túl messzire mentek a riporterek, például a vécéig követték a politikusokat. Ugyanakkor úgy vélte, hogy a törvénnyel a kellemetlen kérdések elõl akarják kimenteni magukat a döntéshozók. (AP, Euractiv)
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2016-12-16 19:46
Jaruzelskit és Kiszczakot posztumusz megfosztják tábornoki rangjuktól
[Wojciech Jaruzelski] Megfosztják tábornoki rangjuktól Wojciech Jaruzelskit és Czeslaw Kiszczakot, a 35 éve kihirdetett lengyelországi hadiállapot fõ felelõseit – közölte Antoni Macierewicz nemzetvédelmi miniszter.

Macierewicz errõl a döntésrõl a hadiállapot bevezetésének keddi évfordulója alkalmából tartott sajtóértekezletén számolt be, bejelentve, hogy tárcája jogi lépéseket kezdeményezett a két néhai lengyel kommunista pártállami vezetõ posztumusz lefokozására. “A saját nemzetük ellen elkövetett fegyveres fellépésért felelõs bûnösök nem érdemelték meg, hogy ezeket a katonai rendfokozatokat viseljék” — jelentette ki a miniszter.

Az 1981. december 13-án hajnalban az akkori lengyel kommunista miniszterelnök, Jaruzelski által kihirdetett, 1982. december 31-én felfüggesztett hadiállapot több tucat ember halálával és tízezrek internálásával járt. A halálos áldozatok számát máig nem sikerült pontosan megállapítani, egyes források 56, mások több mint száz kioltott emberi életrõl beszélnek.

A hadiállapot bevezetését az 1948-tól hatalmon lévõ Lengyel Egyesült Munkáspárt (LEMP) Központi Bizottsága hagyta jóvá, az elõkészületeket Viktor Kulikov marsall, a Varsói Szerzõdés egyesített fegyveres erõinek szovjet fõparancsnoka felügyelte. Jaruzelski a hadiállapot tervein a Szolidaritás szakszervezeti mozgalom megalakulása óta dolgozott, s december elején Kulikovtól hangsúlyozottan kérte a Varsói Szerzõdés katonai támogatását a hadiállapot bevezetéséhez. Kulikov nem zárta ki a beavatkozást, de aláhúzta: “elõször a saját lehetõségekbõl kell meríteni”. Az egykori szocialista blokk országainak katonai szövetsége végül nem vetette be fegyveres erõit.

A hadiállapot során elkövetett bûntettek miatt a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) ügyészi osztálya által indított eljárásokban a lengyel bíróságok eddig öt embert ítéltek el másféltõl három évig terjedõ, letöltendõ börtönbüntetésre, néhányat pedig felfüggesztett szabadságveszésre. Az összesen 136 vádlott többségét ártatlannak minõsítették, illetve elévülés, amnesztia vagy az illetõ halála miatt megsemmisítették az eljárásokat.

Az 1981-ben a belügyminiszteri posztot betöltõ Czeslaw Kiszczak elleni per több menetben zajlott, a tábornok rossz egészségi állapotára hivatkozva késleltette a tárgyalásokat. 2015 júniusában a fellebbviteli bíróság megerõsített egy korábbi, ellene hozott, kétévi felfüggesztett szabadságvesztéssel járó ítéletet. Kiszczak 2015 novemberében hunyt el.

Kiszczak közeli munkatársa, Jaruzelski 2007-ben elindított perét 2011-ben szintén a tábornok egészségi állapota miatt függesztették fel. Mindazonáltal 2012-ben a varsói bíróság kimondta: a hadiállapotot az általa irányított egyik titkos bûnszövetkezet tagjai vezették be törvénytelenül, azzal a szándékkal, hogy a Szolidaritás független szakszervezetet felszámolják és megõrizzék a kommunista rendszert, ezen belül pedig saját hatalmi pozíciójukat.

Jaruzelskit, aki az 1989-es lengyelországi kerekasztal-tárgyalásokon kötött kompromisszum értelmében 1989-1990-ben lengyel elnök volt, 2014-ben katonai tiszteletadással temették el a varsói Powazki nemzeti sírkertben.
http://biztonsagp...rangjuktol
4 #2 Posta Imre
- 2016-12-16 20:51
Na, itt a kaptafa! Közben tennap a 888-ban jelent meg a korszakos nyekergése, ami azért nem volt teljesen mega-lapozatlan. Ilyen kis fos blogok még hasítani fognak, mint a liba a fosban!

Kiküldték Orbán brüsszeli sajtótájékoztatójáról a Népszabadság volt újságíróját

Havasi Bertalan kiküldte a terembõl a Népszabadság korábbi, szabadúszóként jelenleg is hivatalosan akkreditált tudósítóját, Halmai Katalint.

Orbán Viktor sajtófõnöke azzal érvelt, hogy

kicsi lenne a terem, ha minden blog szerzõjét meghívnák az eseményre.http://24.hu/kulf...sagirojat/
7 #3 virag
- 2016-12-17 08:12
Könnygázzal oszlatták a tüntetõket a lengyel parlamentnél
http://www.origo....adsag.html
238 #4 bivaly
- 2016-12-17 09:56
Virag !

Tombol a demokrácia. A seggagyúra nevelt birkák, a "nép" mehetnek négyévente szavazni, sõt, nagyon ajánlott, mert "kifejezheti a szavazatával a ...-t". Mindenki írja be, amit gondol ! De utána csak kussolni szabad, sõt, nagyon ajánlott. Mint a fenti példa is mutatja. Arra felé is sok gyurcsányi demokrata , és orbáni demokrata hazafi üldögél a lengyel ( milyen lengyel ?) parlamentben.
27 #5 etele
- 2016-12-17 10:10
A seggagyúra nevelt birkák, a "nép"

Mint aki szavazott itthon is, a legutóbbi "népsavazáson" s_franc

www.kephost.com/images/2016/12/17/bullshit_t109b04.jpg
238 #6 bivaly
- 2016-12-17 10:58
Etele !

Igen, ott elmentem, mert ott akartam hagyni egy ujjlenyomatot, értelmetlenül, de érzelmileg érthetõen, sõt ! Nézd, nem akarok visszaélni , hogy megnyilatkoztál, de azt hiszem, te csak azt kapod a sorstól amit megérdemelsz. A gyûlõleted ledarál, megemészt. Nem vetted még észre ? Aki meg nem tud, nem képes határozott különbséget látni, két választás között, ismerve annak tartalmát, az hozzá még gyengeelméjû is, bár szerintem te saját magad fogod eltenni láb alól a benned tomboló gyûlölettel. Akinek mérgezett a lelke, elõbb-utóbb áttélesen megmérgezõdik a teste is. Ez önsorsrontás, de tudod, írj, tégy, mondj amit akarsz ! Nem leszek tõle sem több, sem kevesebb.
27 #7 etele
- 2016-12-17 11:31
Bivaly! A túlburjánzó önbizalmadhoz szelektív következetesség párosul!

Egyébiránt igazad van, teljesen amortizálódott az egészségem, de nem az általad felrótt "hibák" miá', talán az a 45 évnyi robot az 'segített' hozzá.

Nincs bennem gyûlölet, az a mindenki lekezelõ, felsõbbrendû, okoskodó, egoista nagyképûség, ami zavaró veled kapcsolatban.
Mindenkinél mindent jobban tudsz, és ezt próbálod olyan hangnemben közölni, ami engem nagyon irritál, de fölvállalom ezt a 'sorsot'!

Pihentetõül aljánlhatom:
[movie=youtube]https://youtu.be/gMk2eTqPLWk[/movie]

Hajrá, csak így tovább!
Áldás!:)
131 #8 lalapapa
- 2016-12-17 17:10
ott sok a zzsegyi a golundki meg a kilbasza is,
dobbzse lesz
barcak maradnak meg hat a
baratsag is,
s_hihi

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.76 másodperc
3,397,747 egyedi látogató