Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Óriási botrány a gyógyszergyártóknál

BelföldA piacot átrendezik. Az OGYÉI-törvény elfogadva a jogkörök "ávo-sításáról". Lesz itt is nemulass és "nemzeti patika", bár a nemzet a hugyozóban sincs, de végül is a "nemzeti híradóban" a "nemzeti médiában" a "nemzeti khón-mány" azt mondja, akkó miért ne? 2017 a "lázadás éve". Bérlázadókat keresnek a szolgálatok. Bérnemzetieket, bérnemzetet, hû béreseket a hûbéresek. Ja, majd elfeledem: az mind érted és értem van, de persze értük, mert ha nem, akkor igen! Egyre több gyógyszeripari óriásvállalatról derül ki, hogy titokban egyeztettek egyes antibiotikumok és diabétesz elleni készítmények áráról. Az USA-ban már két éve 20 államban folyik a nyomozás az ügyben. Olyan gyárak is érintettek, amelyek termékei Magyarországon is kaphatóak.

Már hat gyógyszergyártó vállalatot gyanúsítottak meg az USA-ban, amiért titokban egyeztettek bizonyos antibiotikumok és diabétesz elleni készítmények árával kapcsolatban, de az ügyben ennél több gyógyszergyártó is érintett lehet.

A hat vállalat közül négy amerikai (Teva USA, Heritage, Mylan, Citron Pharma) egy indiai (Aurobindo), egy pedig ausztráliai (Mayne).

A botrány a Heritage vállalat két vezetõjének lefülelésével kezdõdött, õk állítólag már be is ismerték a kartellezést.
Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Maurizio Gambarini

A megbundázott árú gyógyszerek között a doxycyclin és a glyburid hatóanyagú termékek találhatóak, több közülük Magyarországon is kapható.

A vád szerint a kartellezésben részt vevõ vállalatok vezetõi összejátszottak a generikus gyógyszerek árának kialakításakor: informális találkozókon, vacsorákon és személyes telefonbeszélgetések alkalmával egyeztettek egymás között. A BBC-nek nyilatkozó szakemberek szerint

a kartellezés gyakori a generikus gyógyszergyártók körében, és ezzel az egy esettel csak a jéghegy tetejét látjuk.


A vád szerint a Heritage gyógyszergyár úgy játszott össze a "versenytársaival", hogy õ volt a közvetítõ a gyógyszergyárak között. A Mylan, a Teva és az Aurobindo tagadják az ellenük felhozott vádakat, az ausztrál Mayne és az amerikai Citron Pharma egyelõre nem nyilatkozott az ügyben.

A BBC-nek a connecticuti ügyész, George Jepsen úgy fogalmazott, hogy a gyógyszergyárak körében nagyon széles körben elterjedt az árak elõzetes egyeztetése, és a kartellezés sok más gyártót is érint.

Egy demokrata szenátor az ügyben példaként hozta fel, hogy egy 500 darabos, doxycyclin tablettát tartalmazó doboz ára 20 dollárról 1849 dollárra emelkedett hét hónap leforgása alatt.
Link

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.28 másodperc
3,405,206 egyedi látogató