Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Mégsem árulták el Anna Frankot?

BelföldSõt! Halálra röhögte szegín magát a golyóstollas mizérián, ha létezett egyáltalán, s ha igen, akkor sem ott, akkor és úgy, de a többi majdnem úgy lehetett, azt el tudom képzelni. A korábbi elmélettel szemben lehetséges, hogy mégsem árulták el az Amszterdamban rejtõzködõ Anne Frankot és családját, hanem véletlenül fedezték fel õket a más ügyben nyomozó hatóságok.

Az Anne Frank Alapítvány hétvégén közzétett jelentése szerint a 15 évesen a bergen-belseni koncentrációs táborban meghalt zsidó lány világhírû naplójának elemzése során a kutatók arra jutottak, hogy az élelmiszerjegy-hamisítás ügyében nyomozó hatóságok véletlenül bukkanhattak a zsidó család rejtekhelyére.

A Prinsengracht 263. szám alatt 1942 óta rejtõzködõ zsidókat, köztük a Frank családot 1944. augusztus 4-én tartóztatták le és elõször Lengyelországba, az auschwitzi koncentrációs táborba küldték õket. Anne 1945-ben tífuszban halt meg Bergen-Belsenben. A második világháborút csak az apa, Otto Frank élte túl, aki meg volt gyõzõdve arról, hogy elárulták õket. De évtizedeken át tartó kutatások és különbözõ gyanúsítottak megnevezése után sem találtak erre egyértelmû bizonyítékot.

Régóta élt az a feltételezés, hogy egy névtelen telefonáló jelentette fel a rejtõzködõ zsidókat a német biztonsági szolgálatnál (SD). A nyilvánosságra hozott új jelentés azonban megkérdõjelezi, hogy a náci hatóság a razzia elõtt tudott-e arról, hogy az épületben zsidók bujkálnak.

Anne naplója szolgált új nyommal. 1944. március 10-én ugyanis többször megemlíti két, B és D néven nevezett férfi letartóztatását, akik hamis élelmiszerjegyekkel üzleteltek. Mindketten egy olyan cégnél dolgoztak, amely szintén a Prinsengracht 263. szám alatt mûködött.

"A cég, amelynek két dolgozóját letartóztatták élelmiszerjegyekkel való üzérkedés miatt, nyilvánvalóan azt kockáztatta, hogy felkelti a hatóságok figyelmét" - áll a tanulmányban. Vélhetõen a házkutatást, amely a Frank család végzetét okozta, emiatt az ügy miatt rendelték el.

Az esettel kapcsolatban más körülmények is felmerültek, amelyek eltérnek egy "átlagos" zsidófeljelentéstõl, például az a tény, hogy 1944-re a telefonkapcsolatok nagy része megszûnt és a Sicherheitsdienst telefonszáma sem volt benne a telefonkönyvben. Így lehetséges, hogy a telefonhívás, ha megtörtént egyáltalán, egy másik állami szervtõl érkezhetett.

A razziában résztvevõ három SD-rendõr egyike sem foglalkozott a kérdéses idõpontban hangsúlyozottan bujdosó zsidók felkutatásával és letartóztatásával. Sokkal inkább olyan gazdasági bûncselekmények és vétségek felderítésével, mint az élelmiszerjegy-hamisítás.

Az SD emberei két órát töltöttek a házban, miközben többen ki-be járhattak az épületben. "Ha a hatóság emberei azért jöttek volna, hogy rejtõzködõ zsidókat tartóztassanak le, ez nem lett volna lehetséges" - írják a kutatók.

"Az árulás lehetõségét természetesen nem lehet teljesen kizárni, ahogyan az élelmiszerjegy-hamisítás és a letartóztatások közti összefüggés sem bizonyított. Nyilvánvaló, hogy az 1944-es végzetes nyári napról nem lehet biztos ítéletet mondani" - vonja le a következtetést az Anne Frank Alapítvány jelentése.Link

Hozzászólások

267 #1 Perle
- 2016-12-19 18:28
De kár, hiszen olyan szép történet volt. :P Kislány koromban még én is elszörnyûlködtem a sorsán. Rossz nyelvek már azt beszélik. hogy a napló egy pénztárnapló volt a napi álkajajegy kiadás-bevételét tartalmazta.
Hogy meglepõdhetett a leany apja, aki csak most értesülhetett az igazságról! Nem beszéjve a japánokról, akik emiatt százával fognak szeppukkot elkövetni.:D
118 #2 keepfargo
- 2016-12-20 00:12
a zsizsik mar csak ilyen; az sem baj ha sotet ugyeikrol ir valaki, csak irjon, es csak roluk...
267 #3 Perle
- 2016-12-20 20:49
7 #4 virag
- 2016-12-21 06:23
Akkora ügy lett a neonáci holokauszttagadás miatt, hogy belenyúlt a keresõjébe a Google
http://hvg.hu/tud...uj_sorrend

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.44 másodperc
3,397,341 egyedi látogató