Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Netanjahu az izraeli külügyminisztériumba kérette ezen országok nagyköveteit

KülföldJahve hanukázott egyet a nagy hantaszta! Le is esett egy orosz zenegép. Benjámin Netanjahu miniszterelnök az izraeli külügyminisztériumba kérette a telepbõvítések leállításáról szóló ENSZ BT-határozatot aláíró országok nagyköveteit vasárnap - jelentette a jeruzsálemi közszolgálati rádió.

Összesen tíz nagykövetet rendeltek karácsony elsõ napján a külügyminisztériumba, hogy Izrael nemtetszését kifejezzék a döntés miatt, de az Egyesült Királyságból és Spanyolországból a nagykövetek távollétében csak helyetteseiket tudták Jeruzsálembe kéretni.

Kína, Oroszország, Franciaország, Egyiptom, Japán, Ukrajna és Uruguay nagykövetei már vasárnap délután találkoznak a külügyminisztérium képviselõjével, de a határozatot megszavazó Szenegálnak és Új-Zélandnak nincs követsége Izraelben, Venezuelának és Malajziának pedig nincs diplomáciai kapcsolata az országgal.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök a szokásos vasárnapi kormányülés kezdetén azt mondta, hogy õ is "osztja a kormány tagjainak frusztrációját a Biztonsági Tanács által elfogadott, szerinte kiegyensúlyozatlan, és Izraellel szemben ellenséges döntés miatt".

Netanjahu azt is kijelentette: semmi kétsége sincs afelõl, hogy Barack Obama amerikai elnök kezdeményezte és állt a határozat mögött, õ fogalmazta meg és gondoskodott elfogadtatásáról, egyértelmûen szembehelyezkedve az amerikai politika hagyományos elkötelezettségével, miszerint nem próbálnak végleges rendezést kikényszeríteni az ENSZ BT-ben.

"Az amerikai és az izraeli kormány között évtizedek óta nézetkülönbség volt a telepekkel kapcsolatban, de abban egyetértettünk, hogy nem a Biztonsági Tanácsban kell megoldani ezt a kérdést"

- mondta az izraeli miniszterelnök. Hozzátette: az amerikai elnök kifejezetten kötelezte magát, hogy elkerüli az efféle lépéseket. Hangsúlyozta: Izrael mindent elkövet, hogy ne érje kár a szégyenteljes döntés nyomán.

A pénteken elfogadott, jogilag kötelezõ érvényû ENSZ BT-határozat azt követeli Izraeltõl, hogy "azonnal és teljes körûen vessen véget a telepépítéseknek a megszállt palesztin területeken, köztük Kelet-Jeruzsálemben". A dokumentum szerint az izraeli telepes tevékenységnek "nincs jogi alapja és súlyosan sérti a nemzetközi jogot".

A határozat elfogadását az tette lehetõvé, hogy az Egyesült Államok - amely a BT állandó tagja és Izrael fontos szövetségese - e kérdéskörben 1979 óta elõször nem élt a vétójogával, hanem tartózkodott a szavazáson. A BT többi 14 tagállama igennel szavazott.

atv.hu/MTI
Link

Hozzászólások

154 #1 kakas
- 2016-12-26 09:58
68.media.tumblr.com/00160a94bf42582827da0a6866ae3cc9/tumblr_ohfgb5gECE1uyh3jfo1_500.jpg

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.58 másodperc
4,440,279 egyedi látogató