Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Kõkemény játszmába állt bele a búcsúzó Obama

KülföldIzrael és a zsidók nagy "barátja" Putyin- Tárt karókkal várja a sok férget, tõkéstõl start-up-ostól és off shor-ostól, sorostól. Persze judapest és az itteni mocskos paraziták is ebbe a körbe tartoznak. Még az õsszövetséges USA is Izrael ellen fordult a telepépítések miatt. Az izraeli kormányfõ acsarog, Obama óriásit trollkodik, a palesztinok pedig röhögnek a markukba. Az biztosnak tûnik, hogy csak nagyon aljas eszközökkel és zsarolással lehet majd visszacsinálni az ENSZ BT 2334-es határozatát, ami egy életre beleéghet az izraeli nacionalisták agyába. Donald Trump fegyver lehet Izrael kezében, ha zsarolni kell majd.

Kõkemény játszmába állt bele az Egyesült Államok leköszönõ kormánya, amikor szakítva a több évtizedes hagyománnyal nem vétózta meg az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) azt a határozatot, ami elítélte a telepépítõ Izraelt. A 14 mellette és zéró ellene szavazattal elfogadott, 2334-es számú határozat kimondja a logikust: nem segíti elõ a békét és a kétállami megoldást, ha Izrael palesztin területekre telepít be zsidó lakosságot.

A határozat szerint “nincs jogi érvényességük” a telepeknek, sõt a nemzetközi jog megsértésének számítanak.

A dokumentum kötelezi Izraelt, hogy

azonnal és teljesen szüntessen be minden betelepítési cselekedetet a megszállt palesztin területeken, Kelet-Jeruzsálemet is beleértve, és teljességgel tartsa tiszteletben a jogi kötelezettségeit ebben a tekintetben.

Még az ENSZ-fõtitkár is üdvözölte a BT-döntést, szóvivõje el is mondta, hogy itt az idõ, hogy az izraeli és palesztin vezetés leüljön tárgyalni. Azonban nem lennénk a Közel-Keleten, ha a játszma ennyivel lezárult volna. De hogy is jött össze ez a határozat, hogy fogott össze 15 állam a cél érdekében (még az oroszok és amerikaiak is)?
A Hawaii-ról mozgatott szálak

Obama a Ynet szerint mindent alaposan megfontolt, a szöveget többször átnézte, a hawaii-i szabadságán is kormánytagokkal egyeztetett, mielõtt rábólintott a renitens szövetséges elfenekelésére. Egyiptom nyújtotta be volna a javaslatot, de az izraeli fenyegetés hatására visszatáncolt, mire a washingtoni és wellingtoni külügy állítólagos lepacsizása nyomán Új-Zéland és három másik ország közösen tette meg ezt. Izrael még az ellenségének, Iránnak a barátjánál, Oroszországnál is vétóért kilincselt, hiába (és tegyük hozzá, a kérdésben aránylag semleges kínaiak is igent nyomtak).

A teleppárti izraeli politikusok meg vannak gyõzõdve róla, hogy az amerikaiak nem csupán tartózkodtak a szavazásnál, de Obama tudtával, direkt alakították így a voksolást. Eközben a palesztinok persze örülnek, és már be is jelentették, hogy a határozatra építve minden nemzetközi fórumot megkeresnek, hogy valamit elérjenek, pl. az izraeli telepekrõl származó termékek bojkottját.

Izrael igazolva látja magát ezzel, hogy a palesztinok nem is akarnak tárgyalni, csak hadakozni és követelni.
U.S. President Barack Obama (R) and Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu (L) are pictured after holding a bi-lateral meeting at the White House in in Washington, DC, USA, 30 September 2013. Photo: Chris Kleponis / Pool via CNP
Benjamin Netanyahu és Barack Obama
Fotó: Getty Images/Chris Kleponis
Tel-Aviv bosszúja
Az ENSZ BT jelenlegi tagjai

Az öt állandó tag: Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Franciaország, Kína, Oroszország. A tíz nem állandó tag: Angola, Egyiptom, Japán, Malajzia, Spanyolország, Szenegál, Ukrajna, Uruguay, Új-Zéland, Venezuela.

Benjamin Netanjahu a határozat elfogadása után elkezdte szekírozni az összes ENSZ BT tagot, fõleg azokat, akik nem rúgnak vissza nagyot. A brit miniszterelnökkel, Theresa Mayjel már közölték is, hogy Netanjahu nem kíván négyszemközt beszélni vele a hamarosan következõ davosi világgazdasági fórumon.

Piti bosszút is állt Izrael a határozatért: felfüggesztette a Szenegálnak nyújtandó segélyt, hazahívta az új-zélandi nagykövetet és kitiltotta az új-zélandiakét, valamint elhalasztott egy találkozót az ukrán miniszterelnökkel (az ukránok amúgy bekérették az izraeli nagykövetet, és közölték, a Krím orosz megszállása miatt akarják betartatni mindenkivel a nemzetközi jogot).

Mindenesetre egyes vélemények szerint Netanjahu tisztában van a realitásokkal, nem akarja elszigetelni Izraelt, ellenben a szélsõjobba hajló koalíciós társakat és saját Likud pártját is meg kell nyugtatnia azzal, hogy erõt mutat. Az erõ kell is, rengetegen kritizálják a Bibinek becézett kormányfõt, mert elszigeteli Izraelt az õrült külpolitikájával. Bibi persze kitart, közölte:

Izrael egy nemzeti büszkeséggel rendelkezõ ország, és nem fogjuk odatartani a másik orcánkat is. Ez egy felelõs, kimért és erõteljes válasz, az egészséges emberek természetes válasza, hogy világossá tegyük a világ nemzetei számára, hogy amit tettek az ENSZ-ben, az elfogadhatatlan számunkra.

Avigdor Lieberman izraeli külügyminiszter kijelentette, a 19. századi francia zsidó tiszt, Alfred Dreyfus peréhez hasonló lesz a Párizsba tervezett közel-keleti békekonferencia, ahol az izraelieket állítják majd pellengérre. Keményeket mondott még, pl. felszólította a francia zsidókat, hogy tagadják meg francia hazájukat és költözzenek Izraelbe.
Trumpék válasza

Donald Trump leendõ amerikai elnök az ENSZ kritikájával válaszolt minderre, mondván nagy potenciál van a világszervezetben, de jelenleg csak arra szolgál, hogy emberek leüljenek, jól érezzék magukat, beszélgessenek. A leendõ, Izrael-párti elnök belengette azt is, ha az ENSZ így játszik, akkor majd az USA is jól megvonja a pénzügyi támogatását a világszervezetnek.

Megszólalt az ügyben John Bolton, az ifjabbik George Bush kormányának egyik ENSZ-követe is (ha másról nem, hát a kefebajszáról mindenki emlékezhet rá), aki védelmébe vette Netanjahuékat és ostorozta Obamát. A Wall Street Journalba írt publicisztikája szerint az amerikai tartózkodás helyett olyan értékû tett kellett volna,

mint amikor 1975-ben az ENSZ arról szavazott, a cionizmus rasszizmus-e. Az akkori amerikai nagykövet akkor közölte, országa a büdös életben nem ismeri ezt el, nem fogja támogatni a határozati javaslatot.

Bolton egyébként az 1967-es hatnapos háborút lezáró 242-es ENSZ BT-határozattal játszik, ami a békés egymás mellett élés, és világos államhatárok mellett kitûzte, hogy Izrael vonuljon ki a konfliktusban megszállt területekrõl. Bolton szerint hiányzik a szövegbõl, hogy pontosan mely területekrõl, ezért Amerika ezt a határozatot veszi azóta is alapul. Azzal mindenesetre Bolton is tisztában van, hogy a határozatot már nem lehet visszavonni, de a hatályba lépését és végrehajtását még tudja gáncsolni a Trump-kormány. Ráadásul az ENSZ szakosodott szervezeteiben nincs Amerikának vétójoga, ezek hivatkozhatnak a határozatra, de olyan nemzetek feletti tömörülések, mint az Európai Unió is (ami akár szankciókat is kivethet).

A mocskos kártyát õ is kijátssza: szerinte gyakorlatilag meg kéne fenyegetni az ENSZ BT tagjait, hogy egy új határozattal nyilvánítsák semmissé a 2334-est. Az is riasztó, hogy Bolton szerint megoldás lenne az egész problémára, ha nem lenne független Palesztina, csak hozzácsapnák Gázát Egyiptomhoz, Ciszjordániát pedig Jordániához.
Netanjahuék félnek

Nagyon úgy tûnik jelenleg a Guardian cikke szerint, hogy Izrael fél. Attól tartanak, hogy Barack Obama hattyúdala az lesz, hogy ha már elnöksége egyik fõ külpolitikai céljaként nem érte el a kétállami megoldást, aláaknázza Izrael pozícióit, mielõtt Trump hivatalba lép. A mostani határozat fegyver lehet az Európai Unió, a nemzetközi bíróságok és egyéb intézmények kezében, hogy Izrael betartsa a nemzetközi normákat, Trump keményvonalas Izrael-párti politikája pedig ne ártson sokat a Közel-Keletnek.

Az izraeliek most John Kerry amerikai külügyminiszter – épp az ENSZ-határozat miatt elhalasztott – beszédétõl tartanak, amiben Kerry várhatóan fel fogja vázolni, hogyan kéne megvalósítani a kétállami megoldást.

Ha Trump megválasztása elõtt ezt az ENSZ-be is benyújtja valaki, és megszavazzák úgy, mint az elõzõt, akkor gondban lesz az izraeli kormány.

Netanjahunak otthon több gondja akadhat: ha bele is áll az egészbe, és telepeket épít meg annektál palesztin területeket, még jobban elszigeteli Izraelt, akár az apartheid korában tette Dél-Afrika. Ha Izrael gazdasági bojkottot hirdet, azt is õk fogják megszívni, a Haaretz elemzése szerint össze is omolhat az izraeli gazdaság ettõl.

Az õrület akkor is tovább dübörög, a New York Times arról cikkezik, hogy a jeruzsálemi önkormányzat 618 új lakás építését kezdi meg a palesztin többségû keleti városrészben. Ez csak a kezdet, a tervek 5600 lakásról szólnak. A telepek terjedését jól mutatja, hogy Ciszjordániában 2009-ben még csak 297 ezren éltek zsidó telepeken, 2014-ben már 386 ezren. Ez is indokolhatja Obamáék kemény kiállását most.
Link

Hozzászólások

48 #1 ro-zsola
- 2016-12-27 21:08
267 #2 Perle
- 2016-12-27 22:41
Vizsgálat indul Bibi ellen csalás és kenõpénz elfogadása ügyben:
http://www.timeso...ery-fraud/
329 #3 gutai zub
- 2016-12-28 08:28
ENSZ határozatok

Izrael soha de soha nem tartott be egyetlen határazatatot se mióta létezik.

A nagy bohóckódás, licitálás izrael kegyeiért folyik.
trump nyelvcsapásokkal obama elõtt
Nagyon hülye ember kell, hogy legyen, vagy egy zászlós amerikai, aki az egész elnökválasztási müsorban mást is lát, vagy látott...........
33 #4 vizilo
- 2016-12-28 10:30
A Zsidok mindenkit leszarnak nem véletlen hogy a világ leg utátltabb nemzete ha lehet öket nemzetnek nevezni ...)) Szaud Arábia , USA , Izrael és az Angolok az milyen sok örömöt teremtettek a világnak ))))
63 #5 GP
- 2016-12-28 18:21
Netanjahu hadüzenettel fenyegeti Új-Zélandot
:owww.kephost.com/images/2016/12/28/bandicam2016-12-2819-14-44-643.jpg
118 #6 keepfargo
- 2016-12-29 18:10
Lehet hogy úgy hülyülnek majd meg a zsizsikek, ahogy a helyzet fokozodik, s a vész közeledik? Nem bánnám, ha igy lenne, gondolom, ti sem. Kinek kell egy hülye zsizsik, mikor már az értelmesebbjével is tele a hócipö?

Obamának szorítok, hogy sikerülkön neki bosszút állni net-a-nyaku összes gusztustalanságáért. Aztán ha megvan a bibi (szivatva) akkor majd azért szoríthatok barack-nak hogy a mindenre rátelepedö moszat tegye izgalmassá nyugdijas éveit...
238 #7 bivaly
- 2016-12-29 20:18
Emberek, a francba is !

Itt Shakespeare-t játszanak , nem Molier-t! Más a hangnem, meg a cél. Ja, hát a színészek ugyan azok, de azért a kurva életbe, a "Magbeth" még sem "A fösvény" !
267 #8 Perle
- 2016-12-29 21:43
Obama elrendelte 35 orosz diplomata kutasítását, akiknek 72 óráb belül el kell hagyniuk Amerikát. Az indok , a választásba való állítólagos beavatkozás.
http://www.reuter...SKBN14I1TY
267 #9 Perle
- 2016-12-30 18:58
Elhúzhatna már Obama addig, amig ki nem robbantjatják vele a III.világháborút. Ez a kiutaításos játszma egyenlõre nem jött be, mert az orosz elnök nem azonos intézkedéssel válaszolt arra. Megdobták kõvel, kenyeret dob vissza.

Minden esetre azért elkészült a mozgósítással kapcsolatos törvény kiegészítése, amely megnevezi annak régiók szerinti felelõseit:
https://topwar.ru...aciyu.html
:|

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.66 másodperc
4,440,178 egyedi látogató