Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

A vecsési Jobbik és Vona Gábor egy vezetõ héber újságban

BelföldA jóbik zsidó vezetõseggérõl már rég lerántottuk a leplet. Hitvallás helyett színvallás van. Még nem kaptam gratulációt és már nem is várok a leleplezé-sért, mert ma már sértõ lenne azoktól, akiktõl elvárható lenne. A kurucon nemrég még nyerítve röhögtek az elmeorvosi szakértésemen is. A híg fos tengere az új "magyar" Pannon-tenger, mely feltöltötte a Kárpátok közét. Vona Gábor, a Jobbik elnöke és a vecsési Jobbik nem sokkal ezelõtt kikerült Izrael legolvasottabb héber nyelvû újságjának, a Jediot Áháronotnak a honlapjára, mégpedig a hanuka nevû zsidó ünnep körüli magyarországi szócsatározások jóvoltából. Kisebb-nagyobb csúsztatásokkal, pontatlanságokkal ugyan, de végül is az izraeli lap összefoglalja az elmúlt két nap hanukával kapcsolatos, már-már tragikomédiába forduló magyarországi eseményeit. Az írás jobb oldalán Vona Gábor kisebbik fényképe fölött a „kellemes ünnepet!” jó kívánság, míg a pártelnök fotója alatt a „Vona Gábor: Ki lesznek zárva a lázadók” szöveg olvasható.

„Fogadják az antiszemita párt hanukai üdvözeletét!” címmel a Jediot Áháronot címû izraeli héber napilap világhálós kiadása röviddel ezelõtt tette ki a Vona Gábor hanukai üdvözletérõl és annak zsidó, illetve magyar fogadtatásáról szóló hírt. A „fények ünnepére” küldött üdvözlet ismertetése elõtt a cikkíró megemlíti, hogy a Jobbik az utóbbi idõkben igyekszik megváltoztatni a róla, mint szélsõjobboldali pártról alkotott képet, s ezért a pártelnök hanukai üdvözlete is hûvös fogadtatásban részesült mind Köves Slomó rabbi, mind az egyik budapesti alapszervezet (Vecsésrõl lenne szó, s Izraelben nem tudják, hogy ez a város nem tartozik Budapesthez – H. J.) részérõl.

„Az éveken keresztül durva antiszemita pártnak számító magyar Jobbik Párt (sic!) az elmúlt napokban igyekezett a mérsékeltebb arcát mutatni, s ezért kellemes hanukát kívánó üdvözletet is küldött a Magyarországon élõ zsidóknak”, állapítja meg a cikkíró majd hozzáfûzi: „Ám ezt a gesztust sem a zsidó közösség, sem a párt tagjai nem nagyon értékelték.” Izraelbe is eljutott tehát a fiaskót vallott ünnepi jó kívánság híre, s egyben az is, hogy Vona Gábor végül a saját tagtársai elõtt is magyarázkodásra kényszerült: „Vona Gábor, a Jobbik elnöke megpróbált mentegetõzni, mondván, az üdvözlet küldése a magyarországi keresztények és zsidók közti megbékélésre irányuló erõfeszítés részét képezi. Elmondása szerint: büntetést kapnak azok a párttagok, akik erélyesen elítélték a (hanukai – H. J.) üdvözlet küldését”, írja az izraeli újság.

A cikkíró ezután rátér arra, hogy miért nem fogadták kitörõ lelkesedéssel a hanukai jó kívánságokat a zsidók: „Annak ellenére, hogy a jelek szerint a párt mérsékli a nacionalista hangnemét, az elmúlt években tett antiszemita megnyilvánulásai miatt nem képes gyorsan meggyõzni a zsidókat arról, hogy valóban megváltozott volna. Nem felejtik el neki Izrael támadását (igen, ismét a Golda Méír megfogalmazta régi lemez: aki bírálni merészeli Izraeli politikáját, az antiszemita – H. J.) vagy a ’nemzet biztonságára veszélyes’ magyar zsidók listájának összeállítására vonatkozó követelését.”
Hírdetés

A Jediot Áháronot idéz Vona Gábor zsidóknak írt hanukai üdvözletébõl: „Reméljük, hogy az elgondolkodás és az öröm ideje lehetõséget ad a szellemi ébredésre is, s mint a fények ünnepe (a hanuka egyik héber jelzõje – H. J.) elhozza az utat megvilágító valódi világosságot.” (Vona eredeti szövege ezzel szemben így hangzik: „… az emlékezés és az örvendezés eme idõszaka lehetõséget nyújtson a lelki megújulásra, s mint a fények ünnepe, árasszon valódi világosságot, amely képes utat mutatni.”)

A vecsési Jobbik-alapszervezet hanukával kapcsolatos megnyilvánulásával is részletesen foglalkozik az izraeli lap. A vecsési jobbikosok közösségi oldalán napvilágot látott sokszor idézett elutasító vélemény kissé pontatlan idézése után Vona Gábor válaszát ismerteti a lap: „Vona az egyik helyi újságnak ma azt mondta, hogy pártja vecsési alapszervezetének reakciója elfogadhatatlan, s ezért õ eltávolítja azokat a tagokat, akik ezt az agresszív posztot kitették. Nincs helye a pártban olyan embernek, aki így beszél”, idézi Vona Gábort a Jediot Áháronot.

Zárszóként az izraeli újság régebbi és jelenkori történelmet is felemlít: „Magyarországon a holokauszt elõtt nagy és virágzó zsidó közösség élt, ám csak kis része élte át a második világháborút. A lengyelországi Auschwitz-Birkenau megsemmisítõ táborban meggyilkolt 1,3 millió ember közül mintegy 430 ezer magyar zsidó volt. Az elmúlt esztendõkben a magyarországi zsidó közösség egyre inkább növekszik, fõleg Budapesten, de közben aggódik is a fokozódó antiszemitizmus miatt”, írja a Jediot Áháronot.

Hering J. – Kuruc.info
Link

Hozzászólások

154 #1 kakas
- 2016-12-31 11:32
68.media.tumblr.com/533d22d2c516a5b62aa6b8b458112cb6/tumblr_oi4y60jNoo1tqvv5eo1_1280.jpg68.media.tumblr.com/ab528de5a8109bdcbffb39b056c9a671/tumblr_inline_oi51s379xw1sz6re6_500.gif
267 #2 Perle
- 2016-12-31 13:57
Másik ottani újságban is megjelentek írások az üggyel kapcsolatban:
http://www.timeso...ght-party/

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.40 másodperc
3,392,667 egyedi látogató