Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

A második világháború óta nem volt ennyire puskaporos a hangulat a világban

KülföldVárjatok má', hat árrõl én lemaradtam. Mikor, hol, miért...én meg sok éve papolok itt szereterõl, békérõl meg hit-reményrõl, vagy Hitlerrõl, már nem is tudom, olyan összevisszaság van, oszt közben meg puskapor? Kokaintot szíttok, szitotok, uszítotok? Totóznom kéne. Fix X és egy Y-is mellé, hogy p-öccse legyen a menyasszonynak! Magát függetlenítõ Egyesült Államok, túlságosan érzékenyen reagáló Kína, meggyengülõ Angela Merkel - a három legfontosabb globális politikai kockázat az Eurasia Group elemzõi szerint. Mindezek alapján szerintük a geopolitikai recesszió idõszakába léptünk.


A Portfolio tavaly év végi elemzõi körképébõl is világosan kiolvasható volt, hogy a 2017-es évet meghatározzák a politikai kockázatok, nemcsak Európában, de az Egyesült Államokban is. Ebben a tekintetben nagyon aktuális a londoni elemzõház, az Eurasia Group kedden bemutatott, a 10 legfontosabb globális politikai kockázatot bemutató anyaga (az elemzést minden év elején elkészítik). Sorrendben idén ezek a következõk::

A második világháború óta nem volt ennyire puskaporos a hangulat a világban

Ian Bremmer és Cliff Kupchan, az Eurasia elsõ emberei szerint
2017-ben a világ belép a geopolitikai recesszió idõszakába. Az idei lehet a legbizonytalanabb év a második világháború óta. A globális piacok számára majdnem annyira fontos lehet a 2017-es év, mint a nagy gazdasági recesszió 2008-as éve.


Mindehhez nincs szükség arra, hogy a helyzet geopolitikai depresszióvá fajuljon, amely katonai konfliktusokat vált ki és/vagy fontos kormányzati intézmények bukását hozza el. A jelenlegi környezetben azonban ez a forgatókönyv is elképzelhetõ - vélekednek.

A gyengülõ nemzetközi biztonsági és gazdasági keretrendszer, valamint a mélyülõ bizalmatlanság a világ vezetõ hatalmai között óriási kockázatokat hordoz.

Elemzésükben a szakértõk emlékeztetnek arra, hogy elõször hat évvel ezelõtt írtak a G-Zero állapotról. Ez lényegében egy globális vezetõ nélküli világot jelent. Szerintük egyre gyorsabban tart a világ ebbe az irányba.

TOP 3

Az elsõ és legfontosabb globális kockázat a Donald Trump vezette USA "függetlenségi harca". A második helyen szerepel Kína esetleges túlzott reakciója az õt körülvevõ tûzfészekben.

A második világháború óta nem volt ennyire puskaporos a hangulat a világban
Klikk a képre!


A harmadik fontos veszélyforrás, ha Angela Merkel túlzottan meggyengül.

Érdemes még kiemelni a tízes listáról a hatodik legfontosabb kockázatot, az Eurasia Group szakértõi szerint a jegybankok függetlenségének kikezdése lehet ez. Nem csak a feltörekvõ piaci országok esetében merülhet ez fel, hanem az Egyesült Államokban, az eurózónában és az Egyesült Királyságban is. A politikusok egyre inkább a független jegybankokat okolják majd a gazdasági bajokért.Link

Hozzászólások

329 #1 gutai zub
- 2017-01-04 10:16
G zéró állapot?

A teljesen elhülyült, vagy félre tájékoztatott közönségnek forgatókönyveket írnak a politikai elemzõ házak?(bolondok házak)
Lehet drukkolni, izgulni, élvezni a mûsort.

Mintha a világháborúk, csak úgy, kiszámíthatatlan külsõ tényezõk hatására robbantak volna ki, mint egy nyári vihar.
Soha nem voltak láthatatlan egyezkedések, ördögi tervek,nincs semmi összeesküvés, háttér hatalom, és nincs egy örökösen haszonélvezõ csoport se.

Puskaporos levegõ van, az usa független szeretne lenni ezért szorosabbra fûzi izrael támogatását, és nehogy a mutti merkel meggyengüljön, mert az tutti mutti háború

Nincs globalista törekvés, sõt a veszélye fenn áll egy G zéró állapotnak, és nem lesz a világnak jóságos csendõre...........
48 #2 ro-zsola
- 2017-01-04 18:36
Nem G zéró az hanem G pont. Aki azzal " játszik " , komoly kockázatnak teszi ki magát
Érdekes a II. világháborút emlegetni . Egy érdekes cikk : http://72varmegye...aboru_utan
" Kína esetleges túlzott reakciója az õt körülvevõ tûzfészekben " Mi ez ? Valami vicc ? Miért és kire nézve veszélyes ha Kína megvédi magát ?
118 #3 keepfargo
- 2017-01-04 18:49
rozsola
Kína önvédelme szerintem Tibetben kezdödött, 49-ben, és pl. ma Vietnámban (is) folyamatosan elötérbe kerül. (A vietnámiak azt mondják: sose tudhatod, mit találnak ki a kíniak hogy megtámadhassanak minket - ök csak tudják: eddig három honvédö haborúban verték ki a kinaiakat)
Ha valaki(k) megtámadná(k) Kínát, az önvédelem címén újabbakat tudna és akarna hódítani, és ha legyözi a támadóit, ki állna neki ellen?

Ezt vedd úgy ahogy kell: egy hadviselésben és külpolitikában járatlan ember kérdezi.
Ha válaszolsz, itt van még egy kérdés: mit jelent egész pontosan a Kinát körülvevö "tüzfészek"? Nem épp ellenkezöleg van-e ez: a lehetséges tüz van középen mint egy fészek, és a környezetének van oka félelemre?
267 #4 Perle
- 2017-01-04 19:03
Valóban feszült a hangulat, A bajt csak tetézi, hogy a legtitkosabb titkosszolgáta kifogyott a mataharikból . Tökös nénikémeket keresnek. Jó lesz óvakodni az ismeretlen nõszemélyektõl.
http://www.timeso...-campaign/

i.dawn.com/large/2017/01/586bfedb16835.jpg
Viszik-veszik m int a cukrot Németországban.

Ukrajna több városában január 1-én éjszaka fáklyás felvonulást tartottak a fiatalak. Sztepan Bandera 108, születésnapja alkalmából. A tömeg zsidóellenes jelszavakat kiabál, azokat, amelyeket 1941-ben is:
http://www.kp.ru/...3/3645416/
48 #5 ro-zsola
- 2017-01-04 19:45
Tûzfészek ?
Kína ipari nagyhatalom. Nagy szüksége van az olajra és a gázra
Amerika szállítana neki a szaudiaktól cseppfolyósan.
Viszont Kína nyugati határai mentén van Irán és Türkmenisztán. Melyik az olcsóbb ? Irán elfogadja a " terméket az olajért " üzletet. Miért baj az ha a " Siratófal " utca zsidajai által reklámozott dollár helyett a türkmének ipari termékeket ( Kínából ) és élelmiszert ( pld Magyarországról ) kapnak az olajért ? Magyar élelmiszerért nem nagyon lehet fegyvert venni. A dollár váltópénze nem más mint fegyverek és kábitószer
A térségben sok a sivatag. A türkmén kormány pedig nagyméretû erdõsítésbe kezdett a sivatag terjeszkedése ellen. Víz kell oda nem fegyver
Miért érzékeny Kína ? Nos , Kína termel és szállít. X kormány megrendeli , fogadja és értékesíti. Viszont jön Y és " megpuccsolja " X kormányát. Y nem fogja elismerni az országának Kínával meglévõ tartozását.
Vagyis X nem fizet , Y pedig b@szik rá .
Ki veszít ezen ?
Kína leszarja hogy ki van hatalmon. Neki csak az számít , megkapja a pénzét
Németország. A német cégek szinte ingyen megkapták Közép-Európa iparát. Nagyrészét elbontották , a maradékot pedig üzemeltetik. Adót sokszor nem fizetnek , és kedvükre bármikor csõdöt jelentenek amelyet az adott ország kell elviselje. Ha az adott ország kormánya követelésekkel lép fel a német cég irányába , az amerikai nagykövet átsétál a parlamentbe és háborúval fenyegetõzik. Ez van /volt például Romániában
Az SzSÁ hatalmas adósságot halmozott fel Kínával szemben. Fizetni nem akar , nem is tudna mégha akarna se. Marad a háború. Lásd : Irak , Líbia stb
Mi célja lenne Kínának egy háborúval ? Vajon üzletileg jó e neki ha csökken a fogyasztók létszáma ? Terjeszkedés ? Megteheti csakhogy ebben az esetben komoly gazdasági problémái lennének. Ha Kína megszállná pld Iránt , Amerika és Izrael atomot dobna rájuk. Pár évig az olajtermelés leállna
Oroszország hasonló helyzetben van. Mit nyerne Oroszország egy nagy európai háborúval ? A gáz szállítás leállna mindaddig amig újjá nem épülne Európa. A temérdek halott miatt alig lenne fogyasztás. Terjeszkedés ? Egy vég nélküli háborúhoz vezetne
Igazából a Nyugat álmodozik háborúról. Sem Oroszországnak sem Kínának nem érdeke egy nagy háború kirobbantása. Alig nyernének bármit is viszont rengeteget veszítenének. Aki termel az el is akarja adni. Ki ismer olyan termelõt amely megölné a vásárlóját ?
A tolvaj más. Õ bármikor képes ölni
4 #6 Posta Imre
- 2017-01-04 20:41
Rozsola, a "kínai" helyzetrõl sokat elmond ez a nagyfalas filmecske, nem ksiebb illumináti sztárral, mit M. Demon.

http://kinokrad.c...stena.html legalább gyakorlod az oroszt! Nincs halivúdi kasszasiker film kínai sztárok nélkül, ez az új recipe, de ez jellemzõ lesz az orosz filmiparra is. Kínát emlegetve ki ne hagyd Afrikát! Az a "fõ célpont". Ázsia lényegében bezsákolva, s ha a zsidókat kiszedik, akkor lesz itt akkora béke és szeretet, hogy csak gyõzzük nyállal.


Obama visszarendelte az összes anyahajót és kommandósokat küldött Litvániába

Barack Obama visszahívta az Egyesült Államok összes, eddig a Közel-Keleten tartózkodó, tehát mind a 10 repülõgéphordozó anyahajóját. A második világháború óta most elõször alakult ki ilyen helyzet. Ugyanakkor egy kommandós alakulat Kalinyingrád közelébe küldését is elrendelte.

Az USA globális katonai erejének jelképeiként és a globális nagyhatalmi státusz szimbólumaiként ismert amerikai anyahajóknak az egyszerre történõ hazai kikötõbe rendelése, katonai értelemben hihetetlenül különleges helyzetnek számít, mivel erre a második világháború óta nem volt példa.http://888.hu/art...e=hirstart
267 #7 Perle
- 2017-01-13 11:55
Ismét izraeli rakáta támadás érte Nyugat Damascust, egy repülõteret: A szír hadsereg választ igér arra.
http://sana.sy/en...

Csak tudnám, miért nem hatott újra az orosz rakétavédelmi rendszer?:|

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.88 másodperc
4,460,842 egyedi látogató