Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Lövészet a testnevelésórán: Fegyverliberalizáció jöhet Magyarországon?

BelföldJó, nagyon jó! Mondtam, nem? De! Sorállomány lesz, behívókkal mög minden! Miután a kormány bejelentette, hogy minden járásban lõteret kíván létrehozni, az ellenzék arra a következtetésre jutott, hogy a Fidesz militarizálni akarja a magyar társadalmat. Ha errõl talán nincs is szó, tény, hogy öles léptekkel haladunk egy lehetséges fegyverliberalizáció irányába.

Orbán Viktor a Modern Városok Program keretében tavasszal Dunaújvárosban járt, ahol bejelentette, hogy az ország minden járásába szeretne lõteret, vívótermet és lovas központot. A miniszterelnök szerint bár sportos nemzet vagyunk, a túlsúlyra és a betegségekre való hajlam össznemzeti szintû felszámolása ilyesfajta beavatkozást is megkíván.

Nem sokkal késõbb a honvédelmi miniszter a 27. elöltöltõ fegyveres világbajnokság megrendezése kapcsán tartott sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a Magyar Honvédség következõ tízéves fejlesztési tervének kitüntetett részét képezi a társadalom felé történõ nyitás.

Mivel ez leginkább az önkéntes tartalékos rendszeren keresztül valósítható meg, Simicskó István szükségesnek látja az állampolgárok lõkészségének elmélyítését az erre célzottan létrehozott lõterek segítségével, hogy fiataljaink biztonságos körülmények között szerezhessék meg a szükséges tudást.

„Egy lõtérfejlesztési programot szeretnénk elindítani, egyeztetve a sportlövõk szövetségével. Remélem, hogy a kormány hamarosan rábólint erre a törekvésre, és ilyen módon a sportlövészet tovább erõsödhet, fejlõdhet Magyarországon”

– bontotta ki a részleteket Simicskó István, aki akkor még nem is sejthette, hogy év végére a kormány talál a padláson forrást a kezdeményezésre.

Lövészet a testnevelés órán

Lázár János Miniszterelnökséget vezetõ miniszter december közepén jelentette be az országos lõtérfejlesztési programot, amelynek keretében 27 milliárd forintból országszerte 197 sportlõtér létesül a közeljövõben. Még konkrétabban 25, 50, illetve 100 méteres lõtereket kell elképzelni közösségi terekkel és klubházakkal megtûzdelve. Az elsõ száz lövészklub a tervek szerint 2019-ig el is készül, és elsõsorban megyei jogú városok pályázhatnak eséllyel az ütemezés kezdeti hullámaira.

E bejelentés napjaiban kérdezte, még az utolsó ülésnapok egyikén a parlamentben Sneider Tamás (Jobbik) Balog Zoltánt, az EMMI vezetõjét, hogy: „Milyen konkrét tervei vannak a kormánynak a honvédelem rendkívül felelõsségteljes hivatásának megismertetésére, az alapvetõ tudnivalók iskolai elsajátítására?” Rétvári Bence államtitkár válaszában a szabadon választható „katonai alapismeretek” elnevezésû tantárgy mellett arról a kormányzati szándékról is beszélt, amely szerint a jövõben

az iskolai testnevelés kiegészülne a lövészet lehetõségével „mint kifejezetten honvédelmi jellegû választható sporttal”, amely a „lõkészségen túl fejleszti a felelõsségteljes eszközhasználatot, a koncentrációt és a biztonság szem elõtt tartását is.”

Militarizált társadalom?

A DK szerint a lõtér lett az új stadion. Vadai Ágnes alelnök nyilatkozatban ment neki a 27 milliárdos költésnek, és annak tudta be, hogy a kormány nem a gyermekéhezés felszámolására vagy a várólisták csökkentésére költi ezt az összeget, hogy utóbbiakon „nem tudnának milliárdokat keresni a fideszes haverok”. A DK szerint ennél nemzetellenesebb és keresztényietlen intézkedést nem is kaphattunk volna karácsonyra.

vadai Ágnes.Vadai Ágnes.
„Elfogadhatatlan, hogy a magyar kormány ahelyett, hogy az oktatás informatikai lehetõségeit fejlesztené, 27 milliárd forintból 197 állami lõteret hoz létre. A magyar társadalmat nem kell militarizálni, nem kell felfegyverezni a lakosságot, sokkal inkább arra kellene költeni, hogy a gyerekek az iskolában modern eszközökkel tanuljanak” – ezt már Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke nyilatkozta, aki arra is rámutatott, hogy Magyarországon nincs még kultúrája a fegyverhasználatnak és a fegyverviselésnek.

Nem könnyû fegyverhez jutni

A hatályos jogszabályok alapján puskát vadászat vagy sport célból, míg maroklõfegyvert sport vagy önvédelmi célból lehet vásárolni Magyarországon. Aki sport célból kíván fegyverhez jutni, annak szüksége lesz a sportegyesületen belül elért eredményei és minõsítés megszerzése után rajtengedélyre, sportorvosi engedélyre, majd a hatósági fegyvervizsga után a rendõrhatóság dönti el, hogy kérelme indokolt-e. Amennyiben önvédelmi célból szeretnénk maroklõfegyvert tartani, akkor a hatósági fegyvervizsga, orvosi alkalmasság igazolása után benyújtott kérelmünket utasítja majd el a rendõrség.

Egy 2015 nyáron publikált adathalmaz szerint

hazánkban 5683 magánszemélynek van engedélye önvédelmi lõfegyver tartására, õk összesen 6650 fegyvert birtokolnak.

Rajtuk kívül még 366 vagyonvédelmi vállalkozás összesen 3876 lõfegyverrel rendelkezik. Öt éve a magánkézben lévõ önvédelmi lõfegyverek száma még meghaladta a 8500-at.

2010 és 2015 elsõ fél éve között 48 ezerrõl 56 ezerre nõtt a gáz- és riasztófegyverek önvédelmi célú viselésére kiadott engedélyek száma. Országos viszonylatban nyílván ennek legalább a négyszerese a valós adat. Szemben az európai gyakorlattal, Magyarországon hatósági fegyvervizsga és orvosi alkalmasság igazolása is szükséges az önvédelmi cél indoklása mellé, hogy kiadják a hatósági engedélyt.

Liberalizálná a fegyvertartást a cseh belügyminiszter

Milan Chovanec cseh belügyminiszter az év elsõ munkanapján azt indítványozta, hogy a nizzai és berlini terrortámadásokra válaszul rögzítsék az ország alkotmányában a fegyverviseléshez való jogot. A szociáldemokrata tárcavezetõ hétfõn közzétett elõterjesztése szerint a törvényes fegyvertartók szükség esetén használhatnák fegyverüket a terroristák ellen. Ötlete egyelõre heves ellenállásba ütközött mind a politika, mind a társadalom részérõl.

A cseh belügyminiszter indítványa kapcsán megkerestük a Honvédelmi- és a Belügyminisztériumot is. Azt akartuk megtudni, hogy tervben van-e hazánkban a lõfegyverhez való jutás, lõfegyverviselés megkönnyítése, az ehhez való jog rögzítése, és ha igen, milyen jogszabályi változtatások várhatóak, mivel segítené a kormány ezt a folyamatot. Megkérdeztük továbbá, hogy a sportlövészet fiatalok közötti elterjesztésének szorgalmazása összefügg-e hazánk honvédelmi és a társadalom önvédelmi képességeinek növelésével? Amint válaszaik megérkeznek, frissítjük cikkünket.Link

Hozzászólások

48 #1 ro-zsola
- 2017-01-04 19:18
Magyaroszág , Szlovákia és Csehország orosz haditechnikát fog vásárolni. Sajnos ezen országok katonái csak a szovjet technikát ismerik. Szükség lesz " kiképzõkre "
A tökéletesség kedvéért hozzá kell tennem , a szilveszterkor törökföldön robbantó tenorista kirgiz állampolgár !
Éberség elvtársak ! Kirgizisztán ? Üzbég tenoristák ? Türkmén olaj és gázmezõk orosz technológiával kitermelve , kínai felvásárlókkal megfûszerezve ? Afganisztánból és Pakisztánból depotálják a hulladékot Alj-Rópába ? Szíria = orosz , irán és török összeborulás ? Izrael egyre nagyobb bajban ? Lesz e Palesztín Állam ? Illegális zsidótelepek Filisztínában , hontalanná váló zsidók , ukrajnai " menekültek " Magyarországon , a V4 kiválása az EU-ból , török kilépés a Nato-ból , Trump ( magyarul " trombita " befeléfordulása , Magyar-Szerb összeölelkezés orosz áldással , Lengyelország kegyeiért folyó rejtett háború , Ukrajna romlása , Románia ajvékolása és a magyarok elleni hangulatkeltés , Ficó cigányozása stb
https://www.youtu...oAhcIBQViQ most sem piskóta de mi lesz még ? A " Kalibr " - álás elkerülhetetlen
Ismétlés a tudás anyja : " Vigyázzó szemeitek Varsóra vessétek "
V4 katonái ! Fegyverbe ! Nyugat felé fordulj ! https://www.youtu...I7Qc0Be2cI
4 #2 Posta Imre
- 2017-01-04 19:36
Rozsola, semmilyen ellentét nincs. Az a fedõtörténet, mely alatt a káposta kirotyogja a fingszagot és marad a borscs. El van döntve és nagyjából tartják magukat a tervhez, mert ugye a hülyeség mindig okozhat némi késedelmeket. Nincs "külsõ ellenség", csak "belsõ".

Felmelegítheti a román–magyar viszonyt az új kormány

Teodor Melescanu segíthet tényleg stratégiaivá alakítani az együttmûködést

Enyhülést hozhat az elmúlt idõszakban fagyossá vált magyar–román viszonyban az új, bukaresti balliberális kormány, amelynek tagjai szerdán este tehetik le hivatali esküjüket, azután, hogy a kabinet összetételét jelentõs többséggel megszavazta a román parlament.http://mno.hu/kul...ny-1379508
154 #3 kakas
- 2017-01-04 19:39
68.media.tumblr.com/273deb1417bb2b9ea632ac7829085ad3/tumblr_oizxc0iWKQ1va9uf8o2_500.gif
48 #4 ro-zsola
- 2017-01-04 19:54
Errõl van szó . A V4 mint biztonsági övezet már létezik. Gazdaságilag halad a stabilizáció felé , marad a katonai védelem megszervezése
Naponta történnek a világban mindenféle terrortámadások. Természetesen követi a megtorlás
Robbanán Isztambulban , a tömeg dühöng , miközben orosz és török közös likvidálja a Moszadosokat Szíriában. A török hadseregnek az oroszok adják meg a koordinátákat. Meghalt a nagykövet , hullanak a fejek. Törökörszágban mindennnaposak a letartóztatások. Természetesen az orosz nagykövetségek környékén is vannak átvilágítások. A nemrég lezuhant orosz géprõl egyre érdekesebb információk jönnek. Egy biztos , megy az FSZB-s nagytakarítás mindenhol
Az Iszlám Állam gyakorlatilag megszûnt. A kecskebaszók vagy elmenekültek vagy kinyúltak. Maradtak az ügynökök. Szíria teljesen le volt fedve a Moszad által. Mindenütt be voltak épülve. Zsidót ölni ugye nem szabad de iszlamistát igen.
Kit lõttek le ? Azt akit mi mondunk
4 #5 Posta Imre
- 2017-01-04 19:55
Botrány: 1400 bûnözõt nem találnak a hatóságok

Sokkolta a briteket a legfrissebb rendõrségi statisztika, ami egy újfajta rekordról számol be: 1428 olyan elítélt él szabadon az országban, akiket a bíróságok elítéltek.
http://faktor.hu/...e=hirstart
329 #6 gutai zub
- 2017-01-05 14:05
Imre,

Azt hiszem a hülye briteket még jobban sokkolná a statisztika, amelybõl kitudódna mennyi pedofil van a kormányukban, rendõrségben, politikusai között, árvaházak élén, papoknál, stb.
ezek még elítélve sincsenek....
(a hivatalos közlések szerint havonta több mint 1000 gyermeket választanak el szüleiktõl ilyen vagy olyan zaklatás,, vagy egyéb okok miatt Angliában).......
267 #7 Perle
- 2017-01-15 14:36
Azért különös, hogy azok akarják liberalizálni a fegyvert és taníttatni a lövészetet az iskolásoknak, akik tönkretették a hazai fegyvergyártást.
Itt egy érdekes írás a százéves gyár elpusztításáról:
http://bco.gporta...g=35480162

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.74 másodperc
3,449,666 egyedi látogató