Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

'Ilyen veszélyt még sosem tapasztaltam', aggódik az MI5 vezetõje

KülföldVan egy csomag zabszemem. Míg nem vót dógom, nektek hegyezzem, hátha még felcsúszik. Kéritek, vagy már a sok buzi segglyuknak mindegy? A brit titkosszolgálat vezetõje 32 éves karrierje során nem tapasztalt még ennyire fenyegetõ a dzsihadista terrorveszélyt Nagy-Britanniában. Arra figyelmeztetett, hogy az egyre erõsebb Iszlám Állam mellett nem szabad elfelejtkezni a szintén aktív Al-Kaidáról sem.

Az Iszlám Állam komoly terrortámadásokat tervez Nagy-Britanniában – figyelmeztetett Andrew Parker, a brit titkosszolgálat, az MI5 vezetõje. Parker szerint a Nagy-Britanniában született, vagy ott élõ radikálisok, akik szívesen csatlakoznak az Iszlám Államhoz, nem mutatják az enyhülés jelét. Az MI5 vezetõje elsõ alkalommal ismerte el azt is nyilvánosan, hogy a brit titkosszolgálatnak kibertámadásokat kellett végrehajtania, hogy összezavarják a terrorista hálózatok kommunikációját.

Parker egy londoni biztonságpolitikai és védelmi elõadáson elmondta: 32 éves karrirerje során nem tapasztalt még olyan fenyegetettségi szintet, mint ami most van. A brit titkosszolgálat az elmúlt 12 hónapban hat terrortámadást hiúsított meg az Egyesült Királyságban, hét másikat pedig külföldön.

Parker elmondta: a négyezer fõs hivatal állományának négyötöde a terrortámadások elhárításán dolgozik, ezek a fenyegetések pedig egyre inkább az Iszlám Államhoz köthetõk. Parker és az MI5 adatai szerint Nagy-Britanniából több mint 750 szélsõséges utazott Szíriába, és a fenyegetés nem mutatja a csökkenés jelét.

andrew parker, a brit titkosszolgálat vezetõjeAndrew Parker, a brit titkosszolgálat vezetõje
„Az Egyesült Királysággal szemben Szíriában tervelnek ki merényleteket a terroristák, ezeket a szíriai terroristákkal való kapcsolat teszi lehetõvé, illetve az egészet az Iszlám Állam inspirálja a kibertérben, remekül kihasználva a technológiai adottságokat” vélekedett.

A britek gyorsan radikalizálódnak online, majd arra bátorítják õket, hogy primitív, de halálos kimenetelû támadásokat hajtsanak végre.

„Ráadásul idén az európai, illetve más helyeken elkövetett merényletekbõl az látszik, hogy súlyosabb véráldozatot követelõ támadásokat igyekeznek végrehajtani” – mondta Parker.

Hozzátette: bár az elmúlt évben az Iszlám Állam felemelkedése uralta a szalagcímeket, nem szabad elfelejtkezni az Al-Kaidáról, amely szintén komoly támadásokat tervez az Egyesült Királyságban. „Olyan mértékû a veszély, és olyan gyorsan közeledik, hogy én ilyet még nem láttam munkásságom során” – fogalmazott.

Súlyos figyelmeztetés

Az elért sikerek ellenére sem lehetnek soha biztosak abban, hogy minden fenyegetést meghiúsítottak mondta az MI5 vezetõje utalva az Egyesült Királyságban és a külföldön meghiúsított támadásokra. Kiemelte, hogy pont erre utal a sousse-i tragédia. Júniusban a tunéziai tengerparton 31 brit turistát gyilkolt meg egy gépfegyveres támadó – Parker szerint ez egy súlyos figyelmeztetés volt.

Így nézett ki a tunézéiai tengerpart a merénylet után. fotó: reutersÍgy nézett ki a tunézéiai tengerpart a merénylet után. Fotó: Reuters
Az MI5 vezetõje szerint az ehhez hasonló támadások elkerülése végett kellett a titkosszolgálatoknak fejleszteni az „eszköztárat”. Ebbe pedig Parker szerint beletartozik a kibernetikai háború, a kibertámadások is.

„IT támadásokat tudunk végrehajtani a belügyminiszter engedélyével a terrorszervezetek hálózatai ellen, hozzáférve a belsõ kommunikációjukhoz és egyéb kibernetikai mûveletekre vagyunk képesek” – mondta, de hozzátette, hogy továbbra sem fognak, és nem is tudnak kutakodni a civilek életében.

„Azért, hogy ügynökségünk hírközlési adatokhoz hozzáférhessen – szigorú biztosítékok keretein belül és szigorú felügyelet mellett – használjuk ezeket az eszközöket, de nélkülük nem lennénk képesek az országot biztonságosan megõrizni” – fogalmazott Parker

atv.hu / The Telegraph

Link

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.27 másodperc
4,440,158 egyedi látogató