Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

'Az albánok háborút akarnak' - elszabadultak az indulatok a Koszovóba induló vonat miatt

BelföldA cigányok? Ejnye no! Erre várunk már sok éve! Tomislav Nikolic szerb elnök szerint az eddigi amerikai vezetés távozásának "utórengéseként" értelmezhetõ minden esemény, amelynek köze van ahhoz, hogy Koszovó nem engedte be a területére azt a szerb vonatot, amely szombaton indult útnak Belgrádból, az államfõ arra is figyelmeztetett, rosszul fog végzõdni, ha Pristina továbbra is összeütközéseket próbál gerjeszteni.

Tomislav Nikolic szerb elnök szerint az eddigi amerikai vezetés távozásának "utórengéseként" értelmezhetõ minden esemény, amelynek köze van ahhoz, hogy Koszovó nem engedte be a területére azt a szerb vonatot, amely szombaton indult útnak Belgrádból, az államfõ arra is figyelmeztetett, rosszul fog végzõdni, ha Pristina továbbra is összeütközéseket próbál gerjeszteni.

A szerb köztársasági elnök a nemzetbiztonsági tanács ülése után nyilatkozott a sajtónak vasárnap Belgrádban. A találkozót az államfõ azért hívta össze, mert Koszovó szombaton nem akarta beengedni a területére a Belgrádból az észak-koszovói Mitrovica felé indított, "Koszovó Szerbia (része)" többnyelvû feliratot viselõ vonatot – adta hírül az MTI.
Fotó: AFP

Tomislav Nikolic kijelentette, a Belgrád és Pristina között 2013-ban megkezdett, a kapcsolat normalizálását célzó párbeszédnek a továbbiakban errõl a vonatról, illetve a mozgás szabadságáról kell szólnia. Ironikusan megjegyezte, úgy tûnik, a brüsszeli megállapodások arra szolgálnak, hogy Szerbiát az ígéreteire emlékeztessék, a koszovói albánok pedig egyszerûen semmibe vegyék.

Leszögezte: a koszovói albánok és "szponzoraik" is gondolkodjanak el azon, hogy ha Pristina továbbra is összeütközéseket igyekszik gerjeszteni, akkor azok rosszul fognak végzõdni. Mint mondta, a koszovói különleges rendõri alakulat megjelenése a koszovói-szerb átkelõnél, illetve a szerbek lakta Észak-Koszovóban annak a jele, hogy az albánok háborút akarnak.

Tomislav Nikolic szerb elnök.
Fotó: AFP

Emlékeztetett arra, hogy a brüsszeli megállapodás garantálja a szabad mozgást a Koszovóban élõ szerbek számára, és tiltja, hogy a koszovói különleges rendõri alakulat Észak-Koszovóba vonuljon a NATO és a helyi vezetés engedélye nélkül.

Újságírói kérdésre válaszolva kijelentette, hogy ha szükség lesz rá, akkor a szerb hadsereget is a helyszínre vezényelik, hogy a helyi szerbek életét megvédje, ugyanakkor hozzátette, Belgrád nem akar háborút.

Mi a szerb alkotmánnyal összhangban lépünk fel"

– hangsúlyozta Tomislav Nikolic, egyben emlékeztetve arra, hogy a szerb alaptörvény szerint Koszovó Szerbia elválaszthatatlan része.

Az egykor Szerbia déli tartományát képezõ Koszovó 2008-ban egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét, ezt azonban Belgrád azóta sem hajlandó elismerni, és mindent megtesz, hogy fenntartsa befolyását Koszovó északi részében, ahol a koszovói szerb kisebbség döntõ része él. A szerbek vallásuk és kultúrájuk bölcsõjének tekintik a túlnyomó többségében albánok lakta Koszovót.
Fotó: AFP

Tomislav Nikolic egyúttal választ vár az Európai Uniótól arra, hogy igaz-e Isa Mustafa koszovói miniszterelnök állítása, miszerint az EU jóváhagyta Koszovó minden szombati lépését.

Aleksandar Vucic szerb kormányfõ szombati sajtótájékoztatóján kijelentette, a (koszovói) albánok és különleges egységeik a nap folyamán megpróbálták aláaknázni a vasúti síneket a Belgrádból elindult szerelvény vonalán, ezután pedig kivezényelték a különleges alakulataikat, hogy összecsapásokat provokáljanak, a koszovói rendõrség pedig le akarta tartóztatni a vonatvezetõt és az utasokat. A kormányfõ utasítására még a határ elõtt leállították a vonatot, amely vasárnap hajnalban visszaért a szerb fõvárosba.

Az észak-koszovói Mitrovicán a szombaton történtek miatt a helyi szerbek tiltakozást szerveztek vasárnap. A demonstrálók szerint azzal, hogy a koszovói vezetés kivezényelte a különleges egységeket, és nem engedte be a szerb vonatot a területére, a helyi szerbeket akarta megijeszteni és félelemben tartani.
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2017-01-15 17:55
Orosz veszélyre figyelmeztetnek a németek

Oroszország évek óta törekszik a közvélemény és a politikai viták befolyásolására az Európai Unió országaiban, és igyekszik éket verni Európa és az Egyesült Államok közé - állapították meg német nemzetbiztonsági szolgálatok a Der Spiegel címû német hírmagazin értesülése szerint.http://www.hirado...meztetnek/

Az üres gáztározókra kíváncsi a DK


Ha a hideg marad, akár februárban elfogyhat a lakossági gáz és fûtés nélkül marad az ország – vetette fel vasárnapi közleményében a Demokratikus Koalíció, feltéve a kérdést, miért állnak üresen a gáztározók.http://mno.hu/bel...dk-1381221

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.44 másodperc
3,386,709 egyedi látogató