Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Bõnyi rendõrgyilkosság: akár szabadlábra is helyezhetik a hungaristát

BelföldMég ilyet! Több hónappal a bõnyi rendõrgyilkosság után sem lehet tudni, hogy ki lõtte le Pálvölgyi Péter nyomozót. A védõi álláspont szerint a most nyilvánosságra hozott bizonyítékok alapján hamisan vádolják és tartják fogva Gyõrkös Istvánt, ezért ügyvédje szabadlábra helyezést indítványoz – tudta meg a PestiSrácok.hu.

Az Index ma megjelent írásában megpróbálta rekonstruálni a történteket, a helyszínrajz és nyomozati dokumentum alapján. Az általuk megismert vizsgálati anyag szerint kérdéses, hogy a rendõrség belsõ vizsgálata hogyan juthatott arra a következtetésre, hogy nincs személyi felelõs, amikor az ügy jelenlegi szakaszában “azt sem lehet egyértelmûen kijelenteni, kinek a tölténye végzett Pálvölgyivel.” Az Index azt írja, hogy Gyõrkös a vallomásában azt állította, hogy az egyébként mindig töltve tartott, betárazott fegyvert azért vette magához, hogy a ház egyik helyiségében elrejtse, nehogy a rendõrök rátaláljanak. Mindeközben Gyõrkös felesége is a házban volt. Amikor a belsõ szobából Gyõrkös kifelé ment, kezében a gépkarabéllyal, az “elõszobában összefutott az idõközben az épületbe belépõ és pillanatokkal késõbb lelõtt Pálvölgyi Péterrel. “

Gyõrköst a TEK fogta el és vitte ki a házból; Fotó: TEK
Nem tudni, ki és miért adta le az elsõ lövést

A portál szerint Gyõrkös a gépkarabéllyal a kezében a belsõ szobából kiment az elõszobába, akkor lépett be az elõszobába Pálvölgyi, mögötte pedig két másik rendõr állt, de õk nem mentek be az elõszobába, hanem az elõteret és az elõszobát elválasztó küszöbnél álltak meg. Gyõrkös felesége is az elõszobában tartózkodott ekkor, az idõs asszony megpróbálta feltartóztatni Pálvölgyit, aki azonban félretolta õt. Az elõszobában tehát összesen hárman voltak ekkor: Gyõrkös István, Pálvölgyi Péter és Gyõrkös felesége. A gyanúsított vallomása szerint õ le akarta tenni a fegyvert a felszólításra és éppen lehajolt, amikor lövést hallott, majd pedig erõs fájdalmat érzett, és elveszítette az eszméletét. A rendõrség verziója szerint viszont Gyõrkös lõtt rá Pálvölgyire, majd ekkor lõtték le õt a szoba elõtt álló nyomozók. Tény, hogy Pálvölgyit egyetlen találat érte a fején, és hogy ez a lövedék átment rajta. A helyszíni szemle alapján készített, a lövések irányát meghatározó szakértõi anyag akár a védelemnek azt az álláspontját is igazolhatja, hogy nem Gyõrkös lõtte le a rendõrt. Az Index rendelkezésére álló dokumentum alapján ugyan nem lehet kijelenteni, hogy nem Gyõrkös lõtte le Pálvölgyit, de azt sem lehet állítani, hogy bizonyosan õ adta le a halálos lövést – írja a portál.
Homályosak a részletek

A portál szerint ha Gyõrkös sorozatlövést adott le, és tényleg az õ lövése érte Pálvölgyi fejét, akkor a többi lövedéket a feje felett, a fal tetején, a plafonban kellett megtalálniuk a helyszínelõknek. Fontos bizonyíték lehet még Pálvölgyi baseballsapkája is, amit a rendõr holttestétõl távolabb, de egy Gyõrkösnek tulajdonított lövés vonalában találtak meg a helyszínelõk. Mellette vérnyomot is rögzítettek a falon, viszont ezt egy olyan helyen, amerre Gyõrkös és a rendõrök egyaránt lõhettek. Ez lehet az egyik kulcs ahhoz, hogy a szakértõk meghatározzák, kinek a tölténye végzett a rendõrrel. Az akcióról szóló beszámolókat ismerõ informátorai az Indexnek azt állították, hogy a lövöldözés után a házból kiszaladó, illetve a ház körül várakozó rendõröknek fogalmuk sem volt, mit tegyenek. A meglõtt Pálvölgyi társai állítólag úgy akarták a mentõsöket elõreküldeni a házba, hogy õk maguk továbbra sem mertek bemenni. Ez az állítólagos közjáték azonban a hivatalos jegyzõkönyvekbe nem került be – írja az Index.

Pálvölgyi Péter nyomozó halálát egyetlen fejlövés okozta, de azt, hogy ki adta le, egyelõre nem tudni biztosan. Fotó: Blikk

Ha Pálvölgyi még életben is volt a lelövése és a kihozatala között eltelt idõben, kommunikálni már nem tudott – írja a portál.

Az a tény viszont, hogy társai magára hagyták, nem csupán bajtársiassági és etikai kérdéseket vet fel, hanem jogi következményekkel is járhat. A jogszabályok, valamint a rendõri eskü értelmében ugyanis egy ilyen helyzetben a rendõrnek kötelessége segíteni, akár élete kockáztatásával is. Ráadásul odakint ekkor nem egy, nem kettõ, hanem tucatnyi rendõr volt. Õk ekkor már attól féltek, hogy Gyõrkös rájuk is lõne, és nem tudták, vannak-e odabent esetleg más fegyveresek is.

– vélekednek az Index szerzõi. Sok a kérdõjel az ügyben, a ballisztikai jelentésre még közel egy hónapot várni kell és még a helyszíni bizonyítási eljárás sem történt meg, ami sokat segíthet a történtek rekonstruálásában.
Védõje szerint Gyõrkös ártatlan

Nem igazolható, hogy elkövette az emberölést Gyõrkös István – mondta a a PestiSrácok.hu-nak a férfi ügyvédje, Takács Zoltán, aki szerint a bizonyítékok nem arra utalnak, hogy Gyõrkös István lõtte le a nyomozót. Portálunknak nyilatkozott a férfi fia, Gyõrkös Kolos, aki elmondta azt is, hogy a ballisztikai jelentést február 20. utánra ígérte a nyomozóhatóság. Azonban a helyszínen talált lövedékek becsapódási helye véleménye szerint egyértelmûen arra utal, hogy édesapja nem úgy és nem annyi lövést adott le, ahogyan azt a rendõrök állítják.

Gyõrkös Istvánt is meglõtték, a Tököli rabkórházban került elõzetesbe; Fotó: MTI

A gyanúsítás szerint öt-hat lövést, legyezõszerûen adott le édesapám, azonban a valóság az, hogy három lövedék csapódott, amit AMD (kalasnyikov) fegyverbõl származott és ami V alakban, egymáshoz képest 120 cm-re a gardrób falában állt meg, miután a falat is áttörte. Ezek a lövedékek a rendõrökhöz képest V alakban, 90- 120 fokban csapódtak be – mondta el kérdésünkre Gyõrkös Kolos.

A férfi szerint a bizonyítékok arra utalnak, hogy Gyõrkös István nem a rendõrök felé lõtt és nem legyezõ, hanem v alakban adott le három lövést, holott a zsaruk 5-6 lövedékrõl beszéltek. Kiemelte azt is: édesapja által leadott lövések nem metszik az elhunyt rendõr, Pálvölgyi Péter tartózkodási helyét, ugyanis másfél méterre volt a lövés röppályája a nyomozóhoz viszonyítva. Így akár az is bebizonyosodhat, hogy a rendõrrel baráti tûz végzett. Portálunk korábban már foglalkozott a témával, cikkünkben egy exzsaru is megszólalt, aki súlyos szalmai hibákra hívta fel a figyelmet a bõnyi esettel kapcsolatban. Gyõrkös Kolos a PestiSrácok.hu kérdésére válaszolva elmondta, hogy a rendõrség által lefoglalt fegyvereket visszakapta és nem gyanúsították meg bûncselekménnyel. Mint ismert: a Nemzeti Arcvonalat azóta felszámolták, több helyszínen tartottak házkutatást és foglaltak le fegyvereket a zsaruk. Sõt, nem csupán büntetõeljárások indultak, hanem az airsoftozó szélsõségesek és az orosz titkosszolgálat közötti kapcsolat is nyilvánosságra került.

PestiSrácok.hu

Címlapfotó: MTVA
Link

Hozzászólások

1 #1 Pitkin
- 2017-01-19 06:58
De most mint laikus kérdezem. Mivel átment a golyó, ahogy írják, akkor van bemenet és a kimenet?
30 #2 osmagyar
- 2017-01-19 08:13
Megvárom a február 20. utáni ballisztikai jelentést. Csak nehogy az legyen benne, hogy Pálvölgyi Péter nyomozó halálát egy kalasnyikovból kilõtt 9 mm-es lövedék okozta. :) Nagy bukta lesz ez.
30 #3 osmagyar
- 2017-01-19 09:02
Nahát, "véletlenül" megjelent most egy cikk, ami a Teréz körúti robbantással vádolt fickó ártatlanságát említi. http://24.hu/belf...ansagaban/ Már csak a cigánygyilkosság vádlottjainak felmentõ ítélete hiányzik a képbõl.
396 #4 Kujak
- 2017-01-19 10:31
A Kalasnyikovba 7,62-es dukál. Ha 9 mm-es akkor még "öngyilkosság" is lehetett......
:D
83 #5 Sbert
- 2017-01-19 11:17
Egészen pontosan, az István Kalasába 7.62x39 mm a járandóság. Mely egyeslövés leadására volt "butítva", Ellenben a hírekkel.....
Nato-szar 5.56x 45 mm-est az István is megveti.
Mindegy is ez, lesz itt még meglepi.
Olyan, hogy lesz mit figyelneTEK.
....az is érdekes, de még nem nyílvános momentuma az Ügynek: Miszerint megadta magát....
Pitkin: igen, átszalad egy ajtón is, többszörösen, majd a testen is, azt ajtó veszteségét leszámítva kb 650 m/s- sebességgel. És, mégis, nagyon azt akarják, hogy a Kalas lõszere a végzetes, nem egy hátulról érkezõ Parabellun 9 mm-es lövedék, a koponyába.....
Ösmagyar: A nem hivatalos vizit már kész, de hezitálnak. Hagyjuk már Ibolyákat, békén....
Arról nem beszélve, egy "nyelentésbe", azt írnak, amit szeretnének, nem?
Jóröggelt!
238 #6 bivaly
- 2017-01-19 20:27
A 7,62 es nem pisztoly, kicsit ágyú, egy pisztolyhoz képest. Akit evvel fejbe lõnek, annak nem luk lesz a homlokán.
45 #7 micro
- 2017-01-20 13:19
4 #8 Posta Imre
- 2017-01-20 15:25
Kezdeményezik Gyõrkös szabadlábra helyezését
Továbbra is az ismert hungarista vezetõ a gyilkosság gyanúsítottja

A végleges fegyverszakértõi vélemény február 20-ra készülhet el, ám a védelem szerint az eddig eléjük tárt bizonyítékok nem igazolják, hogy id. Gyõrkös István lõtte volna le tavaly október 26-án Pálvölgyi Péter rendõr õrnagyot.

Indítványozni fogja ügyfele, id. Gyõrkös István szabadlábra helyezését, mivel az eddig a védelem elé tárt bizonyítékok egyáltalán nem igazolják, hogy õ lõtte volna le a rendõrtisztet Bõnyben – közölte a Magyar Idõkkel Takács Zoltán ügyvéd.

A Magyar Nemzeti Arcvonal (MNA) egykori vezetõje ellen hivatalos személy sérelmére elkövetett, több ember életét veszélyeztetõ emberölés és lõfegyverrel visszaélés miatt rendeltek el nyomozást, miután október 26-án illegálisan tartott gépkarabéllyal adott le több lövést Bõnyben, és az alapos gyanú szerint megölte Pálvölgyi Péter rendõr õrnagyot. Az ügyvéd kérdésünkre elmondta: az lehet, hogy a nyomozó hatóság eddig nem tárt minden bizonyítékot a védelem elé, ám amelyeket megismerhettek, azok alapján az álláspontjuk az, hogy nem id. Gyõrkös lõtte le a házkutatásra érkezõ fõtisztet. Az ügyvéd szerint szinte példa nélküli, hogy az áldozat boncolási jegyzõkönyvé­ben nem szerepel, hogy a halált milyen lõszer okozta. Ez azért lényeges, mert felmerülhet a „baráti tûz”, azaz hogy a fõtisztet az õt védõ rendõrök valamelyike lõhette meg.

Forrás: Bach Máté

Ügyvédje vitatja, hogy védence lõtte le tavaly októberben az õrnagyot

(A gépkarabély 7,62 mm-es, a rendõröknél rendszeresített pisztolyok 9 mm-es kaliberû lõszerekkel mûködnek – a szerk.) Az ügyvéd szerint védence egyáltalán nem tüzelt Pálvölgyi õrnagy irányába, így nem is lõhette le. A tanúként kihallgatott rendõrök szerint azonban Gyõrkös lelõtte az õrnagyot, mire õk tüzet nyitottak Gyõrkösre.

Ami tény: a Központi Nyomozó Fõügyészség továbbra is egyetlen gyanúsított, id. Gyõrkös István ellen nyomoz. A gyanúsított elõzetes letartóztatása február 28-ig tart, de várhatóan indítványozzák a meghosszabbítását. A nyomozás határideje április 26. A végleges fegyverszakértõi vélemény elkészítésének határideje február 20.

Mint azt egy volt szakértõtõl megtudtuk, a fegyverszakértõ is „hozott anyagból”, esetünkben a helyszínrõl begyûjtött lõszermaradványokból, hüvelyekbõl és az érintett fegyverekbõl dolgozik, ám azt nem veheti figyelembe, hogy megállapításai kinek kedveznek: a nyomozóknak vagy a védelemnek, azaz objektívnak kell maradnia. A szakvéleményét úgy kell kidolgoznia, hogy azt meg tudja védeni az igaz­ságszolgáltatás valamennyi fórumán, így a bíróság elõtt is. Ebben az adott esetben a lövedék fedetlen testrészen érte az áldozatot, áthatolt a koponyáján, így azt, hogy milyen lövedék okozta a halált, bár ránézésre is meg lehet állapítani, de a hivatalos szakvéleményt orvos szakértõnek kell írásba foglalnia.http://magyaridok...t-1341358/
120 #9 Vakeger
- 2017-01-20 18:14
Azonnal "ránézésre is meg lehet állapítani" mi történt, de bizonyítani hónapokkal késõbb sem. Annak a közel egy órás idõkiesésnek csak lesz hatása a kvantumfizikára. Szerencsétlen Schrödinger, ha tudta volna, hogy 7,62 nem is szám, és nem is szerepel az egyenletben, akkor inkább a macskáját odaadja egy egérnek játszani.
s_hihi

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.89 másodperc
3,392,336 egyedi látogató