Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Teljhatalmat kaphat Erdogan

KülföldNa azé mondom! Szuljemán Szultánt nem véletlen adják. Az is kiderült, hogy az orosz-török konfliktus is csak álca volt, ahogy azt mindig is mondtam. :-)) A tavaly nyári puccskísérlet nyomán hozott intézkedésekre teheti fel a pontot Erdogan azzal, hogy népszavazáson bõvítteti ki az államfõi jogköröket.

Népszavazást tartanak Törökországban arról, hogy bevezessék-e az elnöki rendszert. Ezzel lényegében nem a kormányfõé lenne a legnagyobb hatalom, hanem az államfõé. A Török Köztársaság kilencvenéves berendezkedését írná át az az alkotmánymódosítás, amelyrõl ma hajnalban szavazott az ankarai parlament. A szükséges háromötödös többségnél 9-cel több, 339 képviselõ támogatta az elnöki rendszert bevezetõ módosítást. „A végsõ szót a nemzetnek kell kimondania, az lesz a végsõ döntés” – közölte Binali Yildirim miniszterelnök.

Törökországban a jelenlegi alkotmányos rend szerint a végrehajtó hatalmat a kormány gyakorolja, melyet a miniszterelnök vezet, az államfõ jogkörei ehhez képest korlátozottak. Ám amióta Recep Tayyip Erdogan korábbi kormányfõt elnökké választották, egyre több jogkört igyekezett magához vonni. Az alkotmánymódosítás elnöki rendszert hozna létre, melyben a végrehajtó hatalmat az államfõ gyakorolja.

A politikai rendszer átalakításának hívei szerint így lehet biztosítani az államvezetés stabilitását. Bírálói szerint viszont az egyre tekintélyelvûbb Erdogan csak személyes hatalmát akarja megerõsíteni. Sokan már most padisahként utalnak rá, ami a szultánok perzsa eredetû megnevezése volt.

A tavaly nyári puccskísérlet után Törökországban rendkívüli állapotot vezettek be, és példátlan megtorlás és tisztogatás kezdõdött a közigazgatásban, az igazságszolgáltatásban, az oktatásban és az erõszakszervezeteknél. Több tízezer embert bocsátottak el vagy függesztettek fel állásából, tömegével tiltott be a kormány újságokat, szüntetett meg tévé- és rádiócsatornákat, és sok újságíró is börtönbe került arra hivatkozva, hogy terroristákat támogat. Ankara az Egyesült Államokban élõ Fethullah Gülen hitszónokot teszi felelõssé a puccskísérletért, aki viszont azt mondja: semmi köze nem volt a történtekhez. A Gülenhez köthetõ szervezetek hálózatát Törökország terrorszervezetnek minõsítette, így aki Gülennel szimpatizál, könnyen azzal kerülhet szembe, hogy a hatóságok potenciális terroristaként kezelik.
Link

Hozzászólások

267 #1 Perle
- 2017-01-24 08:53
Eddig is az volt neki.

Ez európai rendõrség vizsgála 10 európai országban a csempész fegyver ( török gyártású pisztoly ) kereskedelmet.
http://www.global...0384.shtml-

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.56 másodperc
4,440,260 egyedi látogató