Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Amerika szerepére pályázik Kína

KülföldUgye nem mondtam...elégszer? Kína átveszi a gazdasági "motor" szerepét, Oroszország meg a "világcsendõr" munkakört tölti be. Az usa visszaszorul a "saját" határai közé és a teljes hatalmi struktúra átalakul, miközben lényegében minden marad a régi. Csak nem úgy, nem azokkal és nem olyan játékszabálok szerint. A kínai elnök beszédében a globalizáció védelmezõjeként lépett fel és a kereskedelmi háború veszélyeire figyelmeztetett.

Hszi Csin-ping kínai elnök (b) és Klaus Schwab (j), a Világgazdasági Fórum alapítója Davosban 2017. január 17-én
Fotó: Fabrice Coffrini / AFP


A globalizáció melletti kiállásával megadta az alaphangot a davosi 47. Világgazdasági Fórumon Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai elnök, aki kedd délelõtti nyitó beszédében a bezárkózóbb gazdaságpolitikát hirdetõ leendõ amerikai elnöknek, Donald Trumpnak is üzent. Hszi fellépése önmagában is példátlan eseménynek számít, hiszen kínai elnök még sosem vett részt a kapitalista világelit csúcstalálkozóján. Aligha véletlen azonban, hogy erre épp most került sor, hiszen úgy tûnik, hogy a globalizáció eddigi irányítója, az Egyesült Államok épp feladni készül eddigi pozícióit.

A Kína vezette új világrend lehetõségét felvázoló Hszi legfontosabb üzenete úgy szólt, hogy országa nyitva hagyja kapuit és reméli, hogy a több ország is nyitva hagyja az ajtaját. Kína ugyanis elkötelezett az iránt, hogy a világgazdaság szívévé váljon, amennyiben Amerika már nem kívánja ezt a szerepet betölteni. Beszédében hosszasan elemezte a globalizációt, amelynek válságáról, valamint a populista politikai irányzatok, mozgalmak és vezetõk elõretörésérõl sok szó esik majd a január 20-ig tartó csúcstalálkozó különbözõ panelbeszélgetésein. Hszi véleménye szerint sokak szemében a globalizáció „Pandóra szelencéje”, de nem szabad a globalizációt okolni a világ problémáiért, mert ez nem segít megoldani a konfliktusokat. A gazdasági válságról sem a globalizáció tehet, hanem a profit hajszolása és az elhibázott szabályozás.

Szóba hozta a növekvõ vagyoni és gazdasági egyenlõtlenségek kérdését is, miszerint a világ lakosságának egy százaléka rendelkezik akkora vagyonnal, mint a maradék 99 százalék. Szerinte az alapvetõ probléma az, hogy újra meg kell találni a növekedés hajtóerejét, amelyben nagy fontosságot tulajdonít az új iparágak és az innováció támogatásának. – Az új norma az innováción, a nagyobb átláthatóságon és a korszerûbb szabályozáson alapul majd – mondta a davosi közösségnek. „Nem okolhatunk másokat vagy futhatunk el a felelõsség elõl, ha akadályokba ütközünk” – tette hozzá.

Hszi határozottan kijelentette, hogy nem fogják leértékelni a jüant és nem kezdenek kereskedelmi háborúba, hiszen egy ilyen háború végén senki sem lehet nyertes. A kínai vezetõ egyértelmûen Trumpnak címezte azt a megjegyzését, hogy a világ vezetõinek a nyitottság, az együttmûködés felé kell haladniuk. „A protekcionizmusra való törekvés olyan, mint ha valaki bezárja magát egy sötét szobába. A szél és az esõ ugyan kinn marad, de ugyanígy a fény és a levegõ is” – fogalmazott az elnök. Arról is beszélt, hogy az 1,3 milliárd fõt számláló Kína most új korszakba lép, és gazdaságuk erõsödésébõl az egész világ profitál. Ugyanakkor leszögezte, hogy tartják magukat a párizsi klímamegállapodáshoz, és ezt várják mindenkitõl.

Persze ironikusnak tûnik, hogy a svájci kisvárosban épp a Kínai Kommunista Párt elsõ embere tartott elõadást a világelitnek a globalizáció elõnyeirõl, de az új idõkre utal az is, hogy rengeteg ismert kínai üzletember is részt vesz a fórumon.

Köztük van Kína egyik leggazdagabb embere, a Dalian Wanda ingatlancég alapítója, Wang Jianlin és a dollármilliárdos Jack Ma, aki az Alibaba megalapításával a világ legnagyobb internetes kereskedõ cégét hozta létre. Jack Ma nemrég New Yorkban találkozott Donald Trumppal, akit pénteken iktatnak be Washingtonban. Trump egyébként nem megy el Davosba.
Link

Hozzászólások

118 #20 keepfargo
- 2017-01-24 16:27
Na és akkor ne forduljon meg a fejekben, hogy Gorbacsovtól (peresztrojka meg glaznoszty = Oroszország legyengítése) a szeszkazán Jelcinen át (aki alatt ügyesen szétkapták nem egy természeti kincsét az orosz földnek/népnek) végül egy KGB-s kapja meg a legföbb hatalmat. Azért, hogy aztán a patriotizmus, meg az "igazságot minden népnek" jelszavai mellett simán belecsússzunk a IIIvh.-ba (vagy már a IVvh - ki tudja?)
238 #21 bivaly
- 2017-01-24 17:18
Kína nem más, mint a "Nyugat" orgazdája. Nem érdekel ki mit mond, nem azt a Kínát látjuk ( láttatják) ami van. Mindenki felejtse el, hogy "rablóból lesz a legjobb pandur" ! Közhely, de nem igaz. Meg ha eddig is hazudtak a világnak ( a na kik ?), ez után mitõl lennének hitelesek ? A vér soha nem válik vízzé, legfeljebb megalvad. És, ha eddig "volt" háttér hatalom, mostantól miért ne lenne ? Van ugyan az anyagmegmaradás törvénye, de szarból várat még nem épített senki, az Isten sem ! A lényeg az az, hogy a politikai elõd "apák" stricik , az "anyák" meg kurvák voltak, mostanra a fiaik, lányaik a "stricik", meg a "kurvák", nem változott semmi, csak a "Madam". Az emberi élet véges, csak és kizárólag ezért. A lényeget tekintve, 1980.- óta az égvilágon semmi sem változott ami a hétköznapokat, és az egyszerû emberek életét jellemzi. Rabszolga munka, üveggyöngyökért, mocskos politikai szemfényvesztés, és cirkusz a hülyéknek, "oszd meg és uralkodj" alapon. A tények igen makacs dolgok, ez okosakra, és féleszûekre egyaránt vonatkozik.
80 #22 monguzking
- 2017-01-24 17:20
természetesen nem gondolom azt hogy bankárdinasztiák lennének a piramis csucsán-inkább jezsuiták de végül is ez sem számit mert ami számit az a mindent láto szem----ezt nem tudjuk elpusztitani de szerintem ha emberek nem lennének zombik akkor alatta lévö föirányitokat likvidálva felszabadulhatunk....gerry én egyszerü s hatékony megoldások hive vagyok lévén hogy idö az már nincs....vagy baszok rá s fotelomban idegeskedek s ha már eléggé felfort agyvizem-bedobálom cuccaimat hátitáskába s irány a reptér
159 #23 vanyusha
- 2017-01-24 17:49
JHV halfajok mennyei birodalom létezés érõ ll ezer éve meg érkezésérõl a világuk végérõl rettegnek biberach tekercsek ikonokon sárga hajú trombitál császár carkány sárkány évõdik slavic k val.

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.50 másodperc
4,461,888 egyedi látogató