Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Ferenc pápa lemondatta a Máltai Lovagrend nagymesterét

KülföldAjvé, a máltai szabadkõmûves bûnbarlangnak új pásztora lesz! Lehetõleg még mocskosabb, mint az eddigiek, csak mert a nép a drága értelmes nép így akarja. Benyújtotta lemondását Matthew Festing, a Szuverén Máltai Lovagrend nagymestere, miután Ferenc pápa erre kérte fel – közölte a lovagrend szóvivõje. Az olasz sajtó szerdai elemzése szerint a háttérben a nagymester és az egyházfõ közötti ellentétek állnak.

Ferenc pápa és Matthew Festing vatikáni találkozója után jelentették be, hogy az egyházfõ távozásra kérte fel a nagymestert, aki "ezt elfogadta". Hivatalosan a nagymester távozását még a lovagrend tanácsának is jóvá kell hagynia.
Elmozdított egy vezetõt

Sajtóértesülések szerint a pápa és a nagymester közötti ellentétek az után merültek fel, hogy Matthew Festing tavaly decemberben eltávolította a lovagrend egyik legmagasabb rangú tagját, a nagykancellár Albrecht Freiherr von Boeselager német bárót.
Óvszert osztottak

A nagymester döntését állítólag az motiválta, hogy Albrecht Freiherr von Boeselager a lovagrend afrikai és ázsiai humanitárius-egészségügyi missziói során nem akadályozta meg, hogy háborús övezetekben óvszert osszanak szét. A katolikus egyház tanítása tiltja a mesterséges fogamzásgátlás minden formáját. Valójában az óvszereket a renddel együttmûködõ nem kormányzati szervezetek önkéntesei osztogatták. Boeselager mindig azzal védekezett, hogy nem volt tudomása a kezdeményezésrõl, és amikor értesült róla, azonnal leállította az óvszerosztást.
Belülrõl fúrták

A lovagrend nagymestere tagadta, hogy ezért távolítatta el Albrecht Freiherr von Boeselagert, de a nagykancellár félreállítása megosztotta a lovagrendet. A Vatican Insider olasz hírportál úgy tudja, hogy a nagykancellár félreállítását Raymond Leo Burke bíboros, a lovagrend prelátusa kívánta. Ferenc pápa levélben kérte Burke bíborost a renden belüli ellentétek rendezésére, ezt a levelet azonban a bíboros nem osztotta meg a rendet vezetõ tanáccsal.

Matthew Festing és Ferenc pápa egy korábbi találkozó alkalmával
Forrás: AFP/Gabriel Bouys
Megosztottnak látta az egyházat

Albrecht Freiherr von Boeselager a pápához fordult, aki öttagú bizottságot állított fel az ügy kivizsgálására. Matthew Festing azonban elutasította az együttmûködést, jogtalannak minõsítve az egyházfõ kezdeményezte bizottságot, amely szerinte beavatkozott a szuverén rend belsõ ügyeibe.
Burke bíboros még tavaly novemberben felhívást intézett Ferenc pápához az egyházfõnek a családról rendezett szinódust követõ dokumentumának korrigálását sürgetve, úgy nyilatkozva, hogy sohasem látta ennyire kétségekkel telinek és megosztottnak az egyházat, mint a jelenlegi pápával.
Élete végéig maradhatott volna

A római székhelyû Szuverén Máltai Lovagrend – teljes nevén a Jeruzsálemi, Rodoszi és Máltai Szuverén Ispotályos Szent János Lovagrend – az egyik legrégebbi, a 11. század elejétõl mûködõ keresztény intézmény Európában, több mint 13 ezer taggal. A máltai rend független és szuverén testület, saját jogrenddel, útleveleket állít ki, bélyegeket ad ki, és pénzverési joga van. A nagymesterek kinevezése eddig életük végéig szól. A 67 éves Matthew Festing a rend 79. nagymestere volt, 2008 óta vezette a rendet.
Link

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.34 másodperc
4,072,120 egyedi látogató