Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Az olcsó olaj költségvetési hatásai miatt leminõsítették Szaúd-Arábiát

KülföldLeminõsítette Szaúd-Arábia államadós-osztályzatát pénteken a Standard & Poor's, elsõsorban azzal a várakozásával indokolva a döntést, hogy az olcsó olaj miatt a szaúdi államháztartási hiány szinte példátlan mértékben nõ az idén.
A nemzetközi hitelminõsítõ péntek este Londonban bejelentette, hogy az eddigi "AA mínusz/A-1 plusz"-ról egy fokozattal "A plusz/A-1"-re rontotta a devizában és a hazai valutában fennálló szaúdi államadósság besorolását. Az új szuverén osztályzat is még az elsõrendû befektetõi ajánlású kategóriában van, de az S&P további leminõsítés lehetõségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben a rontott besoroláson is.

A hitelminõsítõ az indoklásban kiemelte, hogy várakozása szerint a hazai össztermékhez (GDP) viszonyított szaúdi államháztartási hiány az idén eléri a 16 százalékot a tavaly mért 1,5 százalékos deficit, illetve a két éve elért 7 százalékos többlet után.

A Standard & Poor's hangsúlyozza, hogy Szaúd-Arábia államháztartási egyenlege a 2013-ban zárult tíz évben évente átlagosan 13 százalékos többletet mutatott. A cég várakozása szerint ugyanakkor ha az olajárak nem emelkednek érdemben, akkor a szaúdi államháztartás GDP-arányos hiánya még jövõre is 10 százalék, 2017-ben 8 százalék, 2018-ban pedig 5 százalék lesz, akkor is, ha a szaúdi kormány végrehajtja a tervezett költségvetési konszolidációs lépéseket.

Az S&P elemzõi szerint az államháztartási egyenleg várható idei romlásának puszta mérete, valamint az, hogy a költségvetési bevételek 80 százaléka a szénhidrogénszektortól függ, a szaúdi közfinanszírozási rendszer sérülékenységére utal.

A hitelminõsítõ elõrejelzése szerint a globális alaptípusnak tekintett Brent olajfajta hordónkénti átlagára a 2015-2018-as idõszakban is csak 63 dollár lesz. A Standard & Poor's számításai szerint ez azt jelenti, hogy a szaúdi kormány GDP-arányos bevételei ebben az idõszakban nem fogják meghaladni a 30 százalékot a tavaly mért 40 százalék után.

Más nagy londoni házak sem számolnak az olajárak jelentõsebb felfutásával a következõ években, sõt egyes prognózisok szerint jövõre további árcsökkenés várható.

Az Economist Intelligence Unit (EIU), a világ egyik legnagyobb gazdaságelemzõ és elõrejelzõ intézete Londonban ismertetett új prognózisában közölte: a Brent esetében 2015 egészére 53 dolláros, 2016-ban 60 dolláros hordónkénti átlagos árfolyamot vár.

Az EIU várakozása szerint a Brent hordója 2017-ben átlagosan 73 dollárba kerül majd, de a ház hangsúlyozta, hogy ez is messze elmaradna a 2010-2014 közötti idõszak árszintjeitõl.

Az EIU szerint az OPEC-csoport továbbra is növekvõ kínálata és az változatlanul magas amerikai kínálat együtt arra vall, hogy a globális nyersolajpiacra a jövõ év jelentõs részében is a kínálati bõség lesz jellemzõ, miközben a kereslet csökken.

A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminõsítõ új, felülvizsgált elõrejelzése szerint az olajárak érdemben csak 2017-tõl kezdenek emelkedni.

Korábbi prognózisaiban a Moody's ezt 2016-ra valószínûsítette, most már azonban azzal számol, hogy jövõre a Brent hordónkénti átlagára még alacsonyabb lesz, mint az idén. A hitelminõsítõ új elõrejelzése 2015 egészére 55 dolláros, 2016-ra 53 dolláros, 2017-re 60 dolláros éves Brent-árfolyamátlagot jósol. Link

Hozzászólások

19 #1 tudatlanka
- 2015-10-31 19:47
Én két dolgot nem értek a témában:
1. "A plusz/A-1"-re rontotta a devizában és a hazai valutában fennálló szaúdi államadósság besorolását."
Egy olyan országnak, amelyik a földjének nyersanyagából gazdagon megélhet, hogy a fenébe lehet államadóssága?
2. Nekünk már az 1960-as években az általános iskolában azt tanították, hogy a világ olajkészlete 15-20 éven belül teljesen kifogy. Ehhez képest még 50 év múlva, a megsokszorozott kitermelési kapacitás mellett is, a föld bõven ontja az olajat. Tudom hülyén hangzik, de nem lenne-e ideje újra gondolni, vagy átértékelni a hivatalos tananyagot az olaj keletkezésérõl? Fõleg azért is, mert ezek az országok nem úgy tekintenek és gazdálkodnak az olajjal, mint ami a közeljövõben akár kimerülhet.
131 #2 lalapapa
- 2015-11-02 12:41
olcso benzin legyen
hogyan jon meg megy a vilag korulotte nem erdekel
senkit
ki gazdag meg gazdagabb lesz,
a szegeny meg mindig nem halt ehen,
ugy mint
stalin csinalta ukranokkal,
de meg mindig nem tanulnak azok sem
a zsiddaj ajj jajjj josagaibol,
meg hat az arab sem
az meg jobban villog szeret villogni
mint a vizbe ejtett ezust kanyal
:@:@
48 #3 ro-zsola
- 2015-11-02 13:27
A szaudi vezetõségnek alaposan ráléptek a zacsijára. Ezért is lõtték le " valakik " azt az orosz gépet
Egyiptom nem hülye , elvesztené a turistákat és az oroszok letörölnék a térképrõl
más. Bomba a fedélzeten. Naná pont mint egy ámerikai filmben. Hagyjuk mariskát !
Technikai zavar. hmmm . Izraeli " csodafegyver ". Erre még Vágó - Schneider Pityu is csak annyit mondhatna : " van benne valami "
Valamely Állam hadserege ? Talán. Az iszlamisták légvédelme 5000 m felett fabatkát sem ér. 10 000 m magasságig a vállról inditható vagy más hordozható üteg nem ér el. Ha a gépet lelõtték akkor azt komoly üteg követte el. pld Patriot.

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.49 másodperc
4,461,851 egyedi látogató