Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Mégis mûködhet Putyin ravasz terve

KülföldAz orosz államfõ karjaiba hajtja saját közel-keleti szövetségeseit az Egyesült Államok azzal, hogy határozatlanul lép fel a szíriai válság megoldásába - vélik elemzõk. A térség vezetõi sorra utaznak Moszkvába a Kreml urával tárgyalni.

Az Egyesült Államok közel-keleti szövetségesei elvesztették türelmüket, nem óhajtanak tovább várni arra, hogy Barack Obama amerikai elnök határozottan kezébe vegye a szíriai válság rendezését. Egyre több figyelmet szánnak a tetszhalott állapotából feltámadó Oroszországnak, annak ellenére, hogy sokan közülük nem szívesen erõsítik Vlagyimir Putyin orosz államfõ pozícióit - írja a Bloomberg két külügyi és biztonságpolitikai szakszerzõje.

Washingtonban sokan úgy látják, hogy az Obama-adminisztráció feladta az USA alapvetõ törekvését a térségben. Amerikai politika az 1970-es évek óta arra törekedett, hogy távol tartsa Oroszországot a Közel-Kelettõl. Most azonban a külügyminisztérium a háttérben azt javasolja az Amerika-barát kormányoknak, hogy lépjenek kapcsolatba Moszkvával. Ezzel akarják egyengetni az utat az orosz vezetés bevonása elõtt a szíriai rendezésbe. (Ja, kérem, veszít az ottani kõolaj a jelentõségébõl - a szerk.)

Barátom ellenségének ellensége

Ez eddig nem sok sikert hozott. Miközben John Kerry amerikai külügyminiszter arról beszélt, hogy be kell vonni Oroszországot a helyzet rendezésébe, Moszkva cselekedett. Tankokat, bombázó repülõgépeket, katonákat küldött Szíriába és gépei csapásokat mértek a Bassár al-Aszad szír elnök ellen lázadó felkelõkre, akik egy részét az USA támogatja.

Nem elsõsorban az - amerikai gondolkodás szerinti - közös ellenséget, az Iszlám Államot támadják tehát, ám ez valójában megfelel az elemi katonai logikának. A terrorszervezetre mért csapásokkal az Aszad ellenes erõk egyik ellenségét gyengítenék.

Kerry ennek ellenére forszírozza Oroszország bevonását a Közel-Kelet stabilizálásába. A múlt heti bécsi Szíria-konferencia után - amelyen orosz, szaúdi és török kollégájával tárgyalt - optimistán nyilatkozott ennek esélyeirõl. Orosz partnere, Szergej Lavrov azonban ismét az amerikaiak felelõsségét hangsúlyozta a káosz kialakulásában, nem megfeledkezve iraki és líbiai beavatkozásukról.

Lehet, hogy nem õszinte

Az amerikai külügy tehát igyekszik rávenni Oroszországot, hogy álljon az USA mellé a rendezés érdekében, miközben Vlagyimir Putyin azt sugallja a térség vezetõinek, hogy országa az új erõs nagyhatalom a térségben, ezért jó ha vele tárgyalnak. Az USA még legfõbb követelése, Aszad távozása ügyében is tett egy lépést hátra, jelezte, hogy ezt nem feltétlenül azonnal akarja elérni, hanem esetleg egy átmeneti idõszak után.

Putyin viszont fogadta Aszadot Moszkvában. Ezzel azt üzente a régió államainak, hogy a szír elnököt csak a testén keresztül lehet eltávolítani a hatalomból - fejtegeti Turki al-Faisal, Szaúd-Arábia volt washingtoni nagykövete, korábbi titkosszolgálati miniszter.

Lehet, hogy az orosz elnök nem õszinte, amikor azt állítja, hogy Szíriában az Iszlám Elleni harc a célja, ám az USA vezette lázadóknak nincsenek meg az eszközeik a terrorszervezet legyõzéséhez - jelzi a helyzetben rejlõ csiki-csukit a szaúdi diplomata.

Benyomulnak a résbe

Miközben az oroszok részt vesznek az amerikaiak kezdeményezte tárgyalásokon, kétoldalú lépéseket is tesznek. Külön tárgyaltak Jordániával katonai akcióik összehangolásáról, Moszkvában fogadták a szaúdi honvédelmi minisztert, illetve más Öböl menti államok diplomatáit.

Izraellel is egyeztettek katonai kérdésekben, az egyiptomi államfõ is megjárta az orosz fõvárost és elérték, hogy az iraki kormány engedélyezze az orosz légierõ bevetését az ország megszállt területein. Bagdad ezzel a gesztusával fittyet hányt Washington ezzel kapcsolatos rosszallására.

Putyin arra játszik, hogy az amerikai kormányzat tart a konfliktus eszkalálódásától, a konfrontációtól. Ezért nem kell attól tartania, hogy az Obama-adminisztráció visszavág az USA-val együttmûködõ lázadók bombázása miatt - véli Jack Keana nyugdíjas amerikai tábornok.

Washingtoni körökben nagyon hasonlóan látják a helyzetet. Az amerikai vezetés semmiképpen sem akarja, hogy újra válságossá váljon az USA és Oroszország viszonya - fejtegették a Bloomberg szakírónak forrása. Ezért hagyja, hogy a dolgok Moszkva szája íze szerint történjenek.Link

Hozzászólások

172 #1 pozor124
- 2015-11-02 10:43
s_sir"Érdekesek" ezek a cikkek, de bárcsak ezek volnának az én legnagyobb személyes gondjaim. Cseszhetem én Putyint meg az Obama adminisztrációt, amikor ki van a s_eggem a gatyámból!:|
7 #2 virag
- 2015-11-03 08:11
Szaúd-Arábia az elszigeteltség helyett Moszkvát választja
http://www.hidfo....valasztja/

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.46 másodperc
4,440,262 egyedi látogató