Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Tüdõrákkal küzd Arthur Finkelstein, az Orbánt gyõzelemre segítõ rejtélyes kampányguru

BelföldFigyelmesen olvasni, érteni...mert nem zsidó-csicska cionista kormánypárti hazugságról van benne szó....
Egy hosszú, nekrológnak is beillõ méltatásból derült ki, hogy a többek közt Orbán Viktort is gyõzelemre segítõ amerikai kampányguru, Arthur J. Finkelstein súlyos beteg.

Még mindig képtelen vagyok elhinni, hogy Arthur Finkelstein beteg. Nagyon. Ez nem lehet igaz. (...) Épp kemoterápián esik át

– áll a konzervatív National Review-ban megjelent tisztelgõ írásban, melyet Finkelstein egyik tanítványa, Craig Shirley történész jegyez. Matt Brooks, a Republican Jewish Coalition ügyvezetõ igazgatója pedig arról írt Twitteren, hogy „kedves barátja és mentora", Finkelstein tüdõrákkal küzd. Az amerikai tanácsadó neve az elmúlt hetekben ismét felbukkant a magyar sajtóban, többen õt sejtik ötletgazdaként a Soros Györgyhöz kötõdõ civil szervezetek elleni támadás mögött. Az Átlátszó arról írt, a magyar kormány a tavaly nyáron elfogadott izraeli „civil átláthatósági törvény" bevezetésénél is bábáskodó, Benjam Netanjahunak is tanácsokat adó Finkelstein tanácsai alapján jár el és az izraeli mintát másolja.

Ha ez valóban így van, ez lehetett a negatív kampányok és lejáratások mesterének egyik utolsó munkája.
Lázár letagadta, Orbán elismerte

Az idén 72 éves kampányguru társával, George E. Birnbaummal együtt dolgozott a Fidesz kampányain, alkalmazásukról az Index írt még 2012-ben. Birnbaum cégének, a GEB Internationalnak a weboldala szerint 2008-ban kerültek kapcsolatba az akkor még ellenzéki Fidesszel, mely aztán 2010-ben

csapatának stratégiai szolgáltatásit használta, és segítségükkel Orbán Viktor megszerezte a miniszterelnöki posztot, pártja pedig a parlament kétharmados többségét.

Finkelstein egy brookylni zsidó családban született, apja taxisofõr volt. A Columbia Egyetemen és a Queens College-ban tanult matematikát és statisztikát, MA diplomát azonban nem szerzett. Közvélemény-kutatóként is dolgozott, majd a '70-es évektõl vett részt a Republikánus Párt politikusainak kampányaiban, többek közt Richard Nixon '72-es újraválasztási kampányában. Kliensei közt szerepelt Jesse Helms észak-karolinai szenátor, akinek Finkelstein a megosztó, a liberalizmust szitokszóként használó taktikájával három kampányt is megnyert.

Miközben a kampányguru elõszeretettel játszik rá a jobboldali választók homofób vagy éppen rasszista – sõt, olykor antiszemita – érzelmeire, õ maga vállaltan meleg, 2004-ben egy férfival kötött házasságot. A Columbia egyetemen Ayn Rand, az objektivista filozófia megalkotója és a libertariánus mozgalom egyik legfontosabb alakjának hatása alá került, egyetemi rádiómûsorokban is szerepeltek közösen. Ez adhat magyarázatot Finkelstein világképére: azt a jobboldali áramlatot követi, mely az önérdekérvényesítést tekinti a legfõbb célnak, és ami számára a lényeg az egyéni szabadság és a piacgazdaság szentsége – minden más mellékes.

Finkelstein és Birnbaum Magyarországon országgyûlési és önkormányzati, valamint népszavazási kampányokon is dolgoztak, hivatalosan azonban nem állnak kapcsolatban a kormánnyal. 2015 májusában Lázár János azt állította, nem is hallotta még Finkelstein nevét: „Nem tudom, hogy ki az úr, tájékozatlan vagyok. Én nem tudok róla, hogy bármilyen kapcsolat lenne". Egy nappal késõbb viszont Orbán Viktor az RTL Klub kérdésére megerõsítette a kapcsolat tényét. „Jól ismerem õt, igen, nagyon kiváló és elismert szakember" – mondta róla, majd arra kérdésre, hogy mikor dolgozott utoljára a Fidesznek, azt válaszolta:

Hát velem van kapcsolatban, nagyon gyakran (találkozunk), legutóbb két napja volt nálam.

2013-as portrécikkében a Magyar Narancs kormányközeli forrásokra hivatkozva arról írt, hogy míg Birnbaum „inkább a kutatások és kampányok operatív szervezésével foglalkozik", addig „Finkelstein kezében összpontosulnak a stratégiai kérdések: õ értelmezi a számok közti összefüggéseket,

õ tesz javaslatot az üzenetek megfogalmazására és azok közvetítési technikáira. Finkelstein az agy.

Gonoszak voltunk és rosszindulatúak

„Arthur Jay Finkelstein egyszerûen a legnagyobb és legvitatottabb, legetikusabb és legsikeresebb politikai tanácsadó és közvélemény-kutató az amerikai politika történetében″ – a National Review-ban megjelent méltatás egy mindig tisztességesen, piszkos trükkök nélkül dolgozó, jótékonykodó figuraként festi le Finkelsteint, ami azonban nem kicsit áll távol a valóságtól. Módszerérõl sokat elárul az a 2011-es elõadása, melyet a 444.hu mutatott be részletesen. Finkelstein a következõket mondja:

„Egy jó politikus elõbb mond neked valamit, ami igaz, mielõtt elhiteti veled azt, ami nem. Ha olyan dolgokat kezdene mondani, amik nem igazak, utána nem hinnéd el azt sem, ha késõbb igazat mondana."
„Gonoszak voltunk, és rosszindulatúak. Csak támadtunk és támadtunk, csak negatívan és negatívan”
„A politika ma nem racionalitásról, hanem érzelmekrõl és dührõl szól. Ha arról beszélsz, hogy ebben a hét pontban akarom megreformálni a nyugdíjrendszert, soha nem fogsz nyerni, viszont ha azzal kampányolsz, hogy ezt vagy azt a csoportot kidobod az országból, inkább lehet esélyed.”

Shirley szerint Finkelstein tanította meg a modern korban a republikánusokat arra, hogy hogyan kell nyerni, az 1980-as években pedig a republikánus szenátorok és képviselõknek „talán fele" az õ kliense volt. Egy anekodta szerint arra a kérdésre, hogyan kell kiejteni a nevét, azt válaszolta, hogy „ha egy szegény zsidó lennék, Finkelsteen ('finkelsztin'), lenne, de mivel gazdag zsidó vagyok, így Finkelstine ('finkelsztájn')".

Shirley szerint Ronald Reagan elnökké válásában is fontos szerepe volt, mégpedig azáltal, hogy még az 1976-os – végül sikertelen – elõválasztási kampányában hozzásegítette Észak-Karolinában egy meglepetésgyõzelemhez. Így Reagan egészen a konvencióig versenyben tudott végül maradni, és bár kikapott Gerard Ford elnökkel szemben a jelöltségért folyó küzdelemben, de négy évvel késõbb elnökké választották. Shirley külön kiemeli, hogy forradalmi jelentõségû volt Finkelsteinnek az a húzása, hogy az észak-karolinai kampányban egy 110 ezer republikánus szavazó elérhetõségeit tartalmazó adatbázis alapján dolgoztak.

A visszaemlékezés szerint Finkelstein a nyilvánosságot és a közszereplést kerülte, a karótnyelt republikánus politikai elithez képest pedig sokkal lazábban öltözködött. Öltöny helyett már akkor kék zakót hordott vászonnadrággal, rendesen megkötött nyakkendõ nélkül, amikor még ez nem volt divat – ahogy a kétnapos borostája sem. Fotók szinte alig jelentek meg róla, mindössze pár képét találni az interneten.
Kitõl kapott pénzt Finkelstein?

2012-es cikkünkben azt írtuk, hogy Finkelstein akkorra már nem a Fidesszel állt közvetlen kapcsolatban, hanem a milliárdos tanácsadói szerzõdéssel ellátott Századvég-csoportal és Habony Árpáddal, aki közvetlen összekötõdként is mûködött. A Századvég hivatalosan sosem ismerte el az üzleti kapcsolatot Finkelsteinnel, a kormány viszont egyenesen tagadta azt. 2015-ben Havasi Bertalan – letagadva saját fõnöke, Orbán Viktor nyilatkozatát – azt állította, sem a miniszterelnök, sem a Miniszterelnökség nem áll vele munkakapcsolatban. Ellenzéki politikusok többször is firtatták, vajon állami vagy pártpénzekbõl finanszírozza-e a Fidesz az õ munkáját.
Orbán Viktor
Orbán Viktor
Fotó: Julien Warnand

Az egyetlen konkrét és kimutatható üzleti kapcsolat a magyar kormánykörök és Finkelstein között a Danube Business Consulting nevû londoni cég, amit Finkelstein és Habony Árpád alapítottak, ügyvezetõnek pedig a századvéges Lánczi Tamást tették meg. Bár a Figyelõ arról írt, hogy Habony és Finkelstein cége nemzetközi (francia és horvát) kampányokon is dolgozik, ezt az érintett külföldi szereplõk tagadták.

Tavaly írtunk arról is, hogy Finkelstein tanácsadócégének egyik embere bukkant fel a rejtélyes, több száz millió forinttal kitömött amerikai alapítványban, a Magyar Foundation of North Americában. Az Indexnek washingtoni források ezt követõen azt mondták, a Magyar Foundation mûködésének nyomát néhány rendezvénytõl eltekintve nem igazán látják, az alapítvány igazgatóját, Jo Anne Barnhartot pedig Finkelstein barátjának, közeli ismerõsének tartják. Az alapítvány felügyelõbizottságában ott van Baán László, Habony Árpád esküvõi tanúja, aki odaadta neki a lagzijára a Szépmûvészeti Múzeumot, valamint Connie Mack, a Miniszterelnökség amerikai szószólója és Orbán Viktor hivatalos washingtoni lobbistája.
Connie Mack
Connie Mack
Fotó: Bradenton Herald

A kétes lobbitechnikáival a hírekbe bekerülõ Connie Macket szintén Finkelsteinnek köszönheti a magyar kormány, õ vezette ugyanis az egykori floridai republikánus politikus 2012-es sikertelen szenátusi kampányát. A választás elõtt Finkelstein arról írt, hogy Mack legrosszabb esetben is 50-50%-ra hozza ki a küzdelmet, ehhez képest Mack végül 1 millió szavazattal, 42-55% arányban maradt alul. Az Egyesült Államokban ekkora persze már jó ideje nem igazán voltak fontos megbízásai Finkelsteinnek, aki a '90-es évektõl inkább egyre több nemzetközi, fõként izraeli és kelet-európai ügyfelet vállalt, és szinte mindenütt az otthon már kipróbált uszító, lejáratási technikáit vetette be.

1996-ban Benjamin Netanjahut segítette Izraelben gyõzelemhez, majd az izraeli kampányok egyik legmeghatározóbb figurája lett, Ariel Sharon gyõzelmébõl is kivette a részét és a szélsõséges, ultranacionalista Avigdor Liebermannak is dolgozott. Magyarország mellett Romániában, Csehországban, Bulgáriában, Ausztriában és Koszovóban is benne volt gyõztes kampányokban, de tanácsadócége Azerbajdzsán autoriter vezetésnek is bedolgozott .
Link

Hozzászólások

238 #1 bivaly
- 2017-01-29 22:12
Azért az érdekes, hogy ezek a végtelenül becsületes politikai háttéremberek ( már amennyiben), mind zsidók, meg mind buzik ! És ezt valakiknek érdekükben áll a tudomásunkra hozni, pedig nem is kértük, meg nem is akarjuk.
4 #2 Posta Imre
- 2017-01-30 06:13
Lóf@sz a seggetekbe gabikám!

matula.hu/img/hazad/51/szdsz_gay_party.jpg
http://matula.hu/...amp;id=618
2 #3 gerry
- 2017-01-30 06:31
Imre - ez is már a múlt - dolgozik a hatalom.

matula.hu/p/front/frontfin.jpg
7 #4 virag
- 2017-01-30 07:00
Megújul a Figyelõ
"Erõsíteni kívánják médiapiaci pozícióját.
https://www.media...yelo/22783
Ennek érdekében 2017. január 26-tól háromtagú szerkesztõbizottságot állít fel, amelynek feladata a lap megújítása. A szerkesztõbizottság elnöke Lánczi Tamás, tagjai L. Simon László és Tallai Gábor."

Súlyos beteg Finkelstein, Orbán tanácsadója
http://mno.hu/kul...ja-1383445
48 #5 ro-zsola
- 2017-01-30 11:26
Érdekes dolog , a Habsbuhg zsidóköcsögök mindannyian tüdõproblémákkal szenvedtek. Vajon a vérfertõzés miatt ?
3 #6 Enid
- 2017-01-30 18:59
Ro-zsola! Lelki problema ezeknel ki van csukva, igy felesleges a tud-o... ott kezdenek el/rohadni...
4 #7 Posta Imre
- 2017-01-30 19:13
Kunhalmi: Bûn a cigány holokausztközpont bezárása

Történelemhamisításra viszont van pénz az MSZP-s képviselõ szerint.

A nemzetközi holokauszt emléknapján jelentették be, hogy forráshiány miatt bezár a Cigány Történeti, Kulturális, Oktatási és Holokauszt Központ – írja közleményében Kunhalmi Ágnes MSZP-s képviselõ, az Országgyûlés kulturális bizottságának alelnöke. Mint fogalmaz, a három éve mûködõ intézmény üzemeltetõi hiába kértek segítséget a kormánytól, nem kaptak.

Kunhalmi nehezményezi, hogy "Schmidt Mária történelemhamisítására, a német megszállásról emléket állító hazug szoborra, a fideszes Magyar Mûvészeti Akadémia politikai kitartottjaira, és fideszes álcivilekre számolatlanul van pénz, a cigányság fontos emlékközpontja pedig bezárhat".

"A központnak rendkívül fontos szerepe lehetne abban, hogy megismerhessük a történelem legnagyobb hibáit és bûneit, s hogy elkerülhessük azok megismétlését. Ezt a célt nem szolgálja, hogy magas rangú kormányzati tisztviselõk – így az oktatásért és kultúráért is felelõs Balog Zoltán miniszter – letagadják, hogy Magyarországról cigányokat deportáltak a vészkorszakban, ahogy a miniszter ezt 2014 augusztusában tette" – áll a közleményben.

Balog Zoltán egyébként egy évvel késõbb bocsánatot kért ezért a kijelentéséért, és visszavonta.

Az emlékhely, amelyet egy családi házban alakítottak ki, 2014. augusztus 2-án nyitotta meg kapuit, a megnyitón Áder János és felesége is megjelent. Három év alatt több ezer látogatót fogadott.
http://hvg.hu/itt...t_bezarasa

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.67 másodperc
3,399,707 egyedi látogató