Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Kegyetlenebbek a férfiaknál - egyre több a nõi terrorista

KultúraAz amazonok korán halnak. Nyikita...megvan még? Sok esetben a nõk sokkal jobban fanatizálhatók, mint a férfiak. Több nemzetközi tanulmány is van, amely szerint a nõk akár brutálisabbak is lehetnek.

A nõk tettei sokkolják a közvéleményt, kevésbé gyanúsak és hatékonyabbak. Egy-egy nõk által elkövetett öngyilkos merénylet akár kétszer annyi áldozatot is követel, mint a férfiak támadásai.
Nem telik el úgy hét, hogy valahol ne hajtanának végre öngyilkos merényletet. Irak, Jemen vagy Nigéria viszont olyan messze van tõlünk, hogy a sok áldozat ellenére szinte fel sem kapjuk a fejünket a merényletek hírére. Azonban ha ezeket a rémtetteket nõk, vagy nõnek öltözött férfiak követik el, arra felfigyelünk. Októberben két olyan öngyilkos merénylet is történt Nigériában, amelyet nõk hajtottak végre. A Boko Haram négy nõi tagja a két támadás során összesen 26 embert gyilkolt meg úgy, hogy felrobbantották magukat.

Jelentõs szerep jut a nõknek terrorszervezetekben

Nõi terroristák vannak, mindig is voltak és sok tekintetben sokkal agresszívebbek, mint a férfiak – mondta a hirado.hu-nak Georg Spöttle.

„Annak idején azt tanították nekünk, hogy ha behatolunk egy fegyveres terroristákkal teli helyre, akkor elõször a nõket ártalmatlanítsuk, mert a megfigyelések szerint agresszívebbek, impulzívabbak, mint a férfiak, és kisebb az esély arra is, hogy megadják magukat” – tette hozzá a biztonságpolitikai szakértõ.

MTI/EPA/Ghulamullah Habibi


A nõk szerepe a különbözõ terrorszervezetek életében egyre jelentõsebb. Egyre több elemzés szerint a nõk részvétele a terrorizmusban akár 30-70 százalékos is lehet – ezt már Mátraházi Tibor mondta.
Az elsõ öngyilkos merényleteket Srí Lankán a tamil tigrisek hajtották végre, majd a Hezbollah is átvette a módszert, késõbb pedig a Hamász és más radikális szervezetek. Radzsiv Gandhit is egy tamil nõ ölte meg 1991-ben. Odalépett az indiai miniszterelnökhöz, hogy egy virágfüzért akasszon a nyakába, majd mikor a közvetlen közelében volt, megnyomta a mellényén lévõ kapcsolót. Megölte a politikust, a közelben lévõket és magát.

„A 2000-es évek óta elkövetett öngyilkos merényletek körülbelül fele köthetõ nõkhöz például Srí Lankán, Törökországban vagy Csecsenföldön” – folytatta a szakértõ.

Nagyobb sokkot váltanak ki a nõi elkövetõk

A szakértõ szerint egyre több szélsõséges csoport próbál élni azokkal a plusz lehetõségekkel, amelyek a nõkhöz köthetõk. Egyrészt ha egy életadásra teremtett nõ veszi el mások életét, az nagyobb médiavisszhangot vált ki, a közvélemény figyelme pedig rendkívül fontos a radikális szervezeteknek. Másrészt nõként az ellenség kijátszása is könnyebb. Bizonyos esetekben a nõk könnyebben átjutnak az ellenõrzéseken, kevésbé gyanúsak és sokszor hatékonyabbak.

Harmadrészt sok esetben a nõi elkövetõkre is képes áldozatként tekinteni a közvélemény, ami jót tesz az ügyüknek és vonzóbbá teszi a szervezetet a követõk számára - magyarázta Mátraházi Tibor.

Egy-egy nõk által elkövetett öngyilkos merénylet másfélszer vagy akár kétszer annyi áldozatot követelhet, mint egy olyan terrorcselekmény, amit férfiak követtek el – emelte ki a szakértõ. Hozzátette: a Közel-Keleten például kifejezett elõnyt jelentenek azok a kulturális sajátosságok, melyek a nõk ruházatából adódnak.

Így lesz egy nõ öngyilkos merénylõ

Általában egy családjukban történt esemény miatt fanatizálódnak a terrristává vált nõk– mondta egy tel-avivi kutatásra hivatkozva Georg Spöttle. „Vagy gyerekkori trauma áll a háttérben, vagy a bosszú, egy családtag halála miatt” – a biztonságpolitikai szakértõ ismertetése alapján erre jutottak az öngyilkos merénylõk családi hátterét vizsgáló kutatók.

A férfiak és nõk motivációjában szinte semmilyen különbség nincs – jegyezte meg Mátraházi Tibor a terrorizmus kapcsán készült tanulmányokra hivatkozva. A nõk esetében éppúgy szerepet játszhat a nacionalizmus, például a palesztin világban felnõtt fiatal lányba kiskorától fogva oltják a zsidók gyûlöletét. Szerepet játszhat a bosszú, például a „Fekete özvegyek” esetében, akiknek a csecsen háborúk idején megölték valamelyik családtagjukat, ezért tudatos bosszút álltak. A moszkvai metróban is õk robbanthattak 2010-ben, akkor több mint 40-en meghaltak.

Szerepet játszhat még az öngyilkos merénylõknél a vallásosság és a mártírhalál utáni vágy. Emellett van, akit a megalázottság - nemi erõszak áldozata -, a kitaszítottság, a bizonyítási vágy motivál. Számos eset volt rá a fiúk között is, hogy a háborúban épp azok áldozták az életüket a többiekért, akiket korábban kinéztek a társaik maguk közül – magyarázta.

Brutálisabbak lehetnek a nõk

„Nem látok különbséget a férfiak és a nõk között a terrorista akció végrehajtásában” – ezt Németh Zsolt mondta a hirado.hu-nak. A kriminológus szerint ugyanakkor, ha egy nõ öngyilkos merényletre adja a fejét, akkor még elszántabb és kegyetlenebb is tud lenni, mint egy férfi.

MTI/EPA/Ghulamullah Habibi


Sok esetben a nõk sokkal jobban fanatizálhatók, mint a férfiak, és több nemzetközi tanulmány is van, amely szerint a nõk akár brutálisabbak is lehetnek, mint a férfiak – erõsítette meg Mátraházi Tibor is.

A nõi elkövetõk nagy általánosságban véve egyelõre kevesebben vannak, de jelen pillanatban a trendek abba az irányba mutatnak, hogy a számuk és arányuk is emelkedhet.

Fanatikus gyerek merénylõk

Sajnálatos módon gyerek öngyilkos merénylõkre is van példa. Georg Spöttle elmondta, a Hamász például kisgyerekeknek tart olyan kurzusokat, ahol megtanulják, hogyan tudják álcázni magukat, és azt, hogyan kell egy bombát összerakni.

Mátraházi Tibor szerint a motivációs tényezõk a gyerekek esetében is igen eltérõek, de a fiatal, még kiforratlan személyiségû gyerekeket igen könnyû a szélsõséges eszmék irányába mozdítani.

Georg Spöttle úgy látja, nagyon fanatizálhatók a gyerekek, a nõk és a férfiak is. „Pakisztánban a közelemben robbantotta fel magát egy 15 éves öngyilkos merénylõ. A viselkedése gyanús volt. Láttam, hogy idegesen toporog, és nagyon fel volt öltözve, annak ellenére, hogy hõség volt” – mesélte a biztonságpolitikai szakértõ. Hozzátette: a férfiak is elhiszik, hogy a túlvilágon 72 szûz várja õket.

„A maguk világában megkérdõjelezhetetlen az igazuk”

A terrorista akciók végrehajtása könyörtelen és szakszerû, amit gondos tervezés elõz meg. Az áldozatok személye véletlenszerû, többnyire közömbös a terroristának, a rombolás, az élet kioltása számára pusztán módszer.

A célpont szinte soha nem az egyén, hanem a közösség, annak valamely alapintézménye vagy értéke. A végrehajtók sziklaszilárdan hisznek küldetésükben. Egy eszmerendszer hívei, és a maguk világában megkérdõjelezhetetlen az igazuk – magyarázta Németh Zsolt, kriminológus.
Link

Hozzászólások

154 #1 kakas
- 2015-11-01 10:48
Ja,kegyetlenek és az álca is szuper!41.media.tumblr.com/bc8b9e5a591579369fe1cf14673801fe/tumblr_nhwv8rr2wa1rvhbxso1_500.jpg +szeretik a lábuk között érezni a "fegyvert".40.media.tumblr.com/9c37b7866837fe6ae5dc731e3f1cc29c/tumblr_nsuxl5IpXg1rfobcxo1_1280.jpg
2 #2 gerry
- 2015-11-01 11:01
de kicsit túl muffos, elöbb le kell borotválni - szerintem csaltál, - ilyen szõrösen egy nõ se jelenik meg manapság!
s_vigyori a második képen a visszarugó dugattyús verziót láthatjuk? :D

A cikkbõl:

Nõi terroristák vannak, mindig is voltak és sok tekintetben sokkal agresszívebbek, mint a férfiak

Helyesen: Nõk vannak, mindig is voltak és sokkal aresszívebbek, mint a férfiak.:P
33 #3 vizilo
- 2015-11-01 13:17
Ezt en tapasztalom nap mint nap !!!! Es nem panaszkodom mert egy igazi keszeszteny ugyanugy mint az indianok nem panaszkodik !s_francs_franc
154 #4 kakas
- 2015-11-01 15:10
Gerry,ezek nem követik a 'borot-válós' divatot!Még fonat is készül a csu nyáján....41.media.tumblr.com/1d6cea5d1fde49c2fc66837fac6ed298/tumblr_nnu6uyOrdV1qecl4ao1_500.jpg s_vigyori
99 #5 MORMOTA1968
- 2015-11-01 18:47
Azért azt szivesen megkérdezném egy öngyilkos merénylõtõl, hogy képzeli el a szeretkezést a 72 szûzzel oda át, ha a teste ezer felé robban? Meg egyáltalán tud olyan esetrõl, hogy bárki is magával vihette volna a fizikai testét a túlvilágra? Anélkül meg bajos lesz szeretkezni, okoskák. s_franc Vagy netán az is szerepel a Koránban, hogy odaát új testet kap? Huzatosak! s_hihi Még mondja valaki hogy az emberi agy nem egy elcseszett számitógép! Csecsemõ kortól kezdve olyan program telepithetõ rá, amilyet csak a globális elit kiván.
99 #6 MORMOTA1968
- 2015-11-01 19:07
Rohadjon meg, szétszakadt az az ócska vezeték a billentyûzeten, most baQatom a rezet ezzel a kqrva képernyõ billentyûzettel! s_crash
75 #7 talpi
- 2015-11-02 16:11
Még, hogy kegyetlenek, aljasok a végtelenségig. Nem föltétlen abban kell gondolkodni, hogy fegyverrel a kezükben, ááá, a fenéket, a szájukkal, a nyájasságukkal, körmönfont aljasságukkal mindennél többet ártanak. Ma példát kaptam mindebbõl, Szerencsére, azért volt aki észen volt és idõben kapcsolt, hogy mi mindenre figyelt oda, ami valahol egy aljas, ha nem a legaljasabb terv kezdete. Mert ezzel, szerintem nincs vége. Nincs, mert nem érte a "foglalkozás" a célját" vagyis nem lettem teljesen ellehetetlenítve, de nem is leszek, remélem. Az Istenük a pénz, az ami mindent motívál, ennek megszerzésének útjába senki nem állhat, nem, kivéve az általuk kreált, "jog" amit most kicsit,azt hiszem benéztek. Ugyanis vannak dolgok, amit lehet és vannak, mit nem. Ezt, egy másik hatóság hozta ma tudomásomra, és meg is nyugtattak vele, annak ellenére, hogy, csak látszólag, de mégis jól alakult, és fog is.
Megtapasztaltam, hogy az efféle "terror " ellen, másként is fel lehet lépni, nem csak vassal, hanem ésszel is, úgy, mint az Aikidoban, ki kell használni a támadó energiáját és addig kell játszani vele, míg fel nem adja, vagy bele ne piusztul saját gyötrelmes sorsába. Nos, terrorpisták, akkor a játék, vagy a gyors vesztés, mert, nem mindegy, ha lehet, a gyors vesztés,kíméletesebb, de ez már nem az én dolgom.
131 #8 lalapapa
- 2015-11-02 17:57
nade hat
ne talakozzatok olyan nagyobb farku rendor novel mivel
en is talalkoztam,
kiszalt az autobol es meg igazitotta a farkat
a vegen jol el is huzott a birosag kemenyen
birsagolt olyan kozlekedesi vetseg miatt
mi a leszekbikka nem cicazok
300 meter tavolsagbol latott a sarga lapanal
meg allapitotta a vetkemet
a lord allah judde budha meg az osszes
legyen velunk ha kifogunk
egy lesssbika rendornot
131 #9 lalapapa
- 2015-11-02 18:01
gondolom itt latho holgyeknel a kezukben a fegyverrel
nem a caliber szamitt hanem a tolteny es a huvejj,
vagy 50 vagy 52 lehet
mi minden vagyam hogy egy illyent vehessek,
gondolom van itt ki a kepek utan tobb
le irast is adhat,
eleg nehez lehet cipelni
foleg ha a fegyverhordo is
a nyakunkra szorul vagy passzol
s_hihi

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 1.39 másodperc
3,890,890 egyedi látogató