Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Szovjet munkatáborban játszódik Csányi Sándor új filmje

BelföldNa, ez sokkal reálisabb, mint a holokosztozás. Remélem jó sokba kerül, jó sok zsidó kap gázsít és aztán átmegy az egész realzite. Szovjet munkatáborban játszódó játékfilmet készít a Gulág Emlékbizottság támogatásával a Félvilág és A berni követ alkotópárosa, Szász Attila rendezõ és Köbli Norbert forgatókönyvíró. Az Örök tél fõszerepeit Gera Marina és Csányi Sándor alakítják, a filmet a tervek szerint jövõ februárban mutatják be.

„Nem tablószerûen szeretnék megmutatni a korabeli eseményeket, hanem egy személyes történetet mesélünk el egy családjától elragadt nõrõl” – mondta el Szász Attila.


Rétvári Bence, az Emberi Erõforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára hangsúlyozta: a szovjet munka- és hadifogolytáborokban mintegy 800 ezer magyar járt, vagyis minden 12. magyart érintett a tragédia. Közülük 200 ezren sosem tértek haza, az elhallgattatás miatt mostanáig mégis kevés film született a „szörnyû szenvedésgyárról”.

„A mi generációnkra vár a feladat, hogy feldolgozzuk a nagyapáinkkal, nagyanyáinkkal történteket” – fogalmazott a sajtótájékoztatón Köbli Norbert.
Link

Hozzászólások

2 #1 gerry
- 2017-02-04 07:31
Ha kész lesz a film, a zsidó szereplõk, (unokákig bezárólag) jogosultak lesznek az átélt félelem okán évente 2400 dollár (esetleg Euro!) Film-élmény-holokoszt kiegészítésre. Goj szinészeknek kuss, örüljenek, hogy láthatják magukat egy magyar filmben, ha bajuk van menjenek el egy pszichomókushoz, jutányos óradíj 12'000 Ft (saját zsebböl).
Jaj, most ezt nem szabad leírni? Ajjaj, mit tettem! Mea culpa, ajvé, hol az a nagy fal ahova el kell mennem és fejemet a falba vernem?
s_ohno
254 #2 mujko
- 2017-02-04 07:42
102 ÉVES MAGYAR FILMET HOZ HAZA A FILMARCHÍVUM
Hír
1915-ben bemutatott magyar némafilm került elõ az amszterdami EYE Filmmuseumban. A munkászubbony az egyik legrégebbi, fennmaradt magyar játékfilm.
102 éves magyar filmet hoz haza a filmarchívum
A Bródy István rendezte A munkászubbonyt 1915. január 12-én mutatták be. Fõszerepét Hegedûs Gyula játssza, akinek játékáról semmilyen más mozgókép nem maradt fenn, noha egyéb források szerint korának olyan meghatározó színészegyénisége volt, hogy egykori teátruma, a Vígszínház közelében utcát is elneveztek róla. Ha nemrég egy másik némafilmkincs, A tolonc felfedezése és felújítása nyomán Jászai Mari játékával lettünk gazdagabbak, úgy most egy másik színészóriás játékának is örülhetünk.
A holland kutatók elsõ ránézésre azt hitték, hogy a gyûjteményükben található némafilm egy osztrák alkotás, mivel a tekercseken német feliratokat találtak, a dobozokon pedig – tévesen – Lehár operettjének, a Cigányszerelemnek a német címe volt feltüntetve. A film története azonban nem egyezett az operettével, ezért alaposabb kutatásba fogtak. Így találtak rá a hangosfilm.hu adatbázisban A munkászubbony címet viselõ magyar filmdrámára, ennek alapján végül sikerült azonosítaniuk a szereplõket és a fennmaradt kritikák segítségével rekonstruált történetet.
Az 1900 és 1930 közötti némafilmkorszakból mindössze néhány alkotás maradt fenn eredeti hosszban. A fennmaradt filmek nagyrészt hiányosak vagy töredékesek, gyakran csak fényképek, cikkek maradtak meg róluk. A munkászubbony elõkerülése nagy szenzációnak számít, mert a filmarchívumnak korábban semmilyen anyaga nem volt belõle, holott egyike az elsõ hosszabb magyar játékfilmeknek – áll a filmalap közleményében.
A kalandos módon elõkerült kópia hazahozataláról már folynak a tárgyalások. Az EYE-ban található Kertész Mihály idén 100 éves, még Kolozsvárott forgatott némafilmje, Az utolsó hajnal is, amelyet 2011-ben a Haghe Film hagyományos módon restaurált, míg a Magyar Nemzeti Filmarchívum idén a film digitális restaurálását tervezi.
Az érdeklõdõk A munkászubbony megmentésének minden állomását nyomon követhetik majd a filmarchívum Facebook-oldalán.
Szereplõ Hegedûs Gyula született Heckmann Gyula
4 #3 Posta Imre
- 2017-02-04 07:42
Gerry az is holokoszt volt ám, csak ott az nkvd-s nagykutyák, táborparancsnokok és fõg.cik voltak zsidók. Szegényeknek mit kell végigcsinálniuk, nem? A német táborõrõk is kártérítést érdemelnének, hogy ennyi tetvedéket kellet õrizniük, nehogy kárt tegyenek önmagukban és egymásban.

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.49 másodperc
3,405,194 egyedi látogató