Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Francia elnökválasztás: 'Európát megváltoztatjuk vagy elhagyjuk!'

KülföldNa, ez a szöszke népvezír zsidó-seggnyalóka is ki akar törni, vagy kitörölni...pedig Putyin pincsije és az EU fõkolomposa. Mi baja lehet? Nem jut a morvai-hasonmásnak somma? Ezek mind olyan ágrólszakadtak és úgy harcolnak, hogy csuda! A közép-franciaországi Lyonban kampányolt a hét végén a francia elnökválasztás két fõ esélyese: Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front (FN) elnöke és a függetlenként induló Emmanuel Macron volt szocialista gazdasági miniszter. Marine Le Pen kampánynyitó beszédében "a nép Franciaországa jelöltjének" nevezte magát a "pénzvilág bal- és jobboldalával" szemben, míg Macron "a haladás képviselõjeként" jellemezte magát
Francia elnökválasztás: "Európát megváltoztatjuk vagy elhagyjuk!"
Marine Le Pen (Fotó: Reuters)

"Én a társadalmunk tartófalait védem a jelenlegi vezetõkkel szemben, akik a szabályozatlan globalizációt és a tömeges bevándorlást választották" - mondta vasárnapi egyórás beszédében Le Pen, aki a felmérések szerint az elnökválasztás április 23-i elsõ fordulójában az elsõ helyen futhat be.

Három hónappal az elnökválasztás elõtt Le Pen a radikális jobboldali párt hagyományos témáira, a nemzeti prioritásra, a patriotizmusra, a bevándorlásra és a közbiztonságra helyezte a hangsúlyokat a programbeszédében, amellyel a sokáig legnagyobb riválisának számító Francois Fillontól elpártoló szavazókkal kívánja szélesíteni a bázisát.

A tíz napja felesége fiktív parlamenti foglalkoztatásával megvádolt konzervatív jelölt ugyanis a harmadik helyre csúszott vissza a felmérések szerint, s a tõle elpártolók eddig elsõsorban

a függetlenként induló volt szocialista gazdasági miniszter, Emmanuel Macron szavazótáborát erõsítették, aki így a második helyre lépett elõre a jelöltek népszerûségi listáján. Marine Le Pen nem is titkolja, hogy mostantól Macront tekinti legnagyobb riválisának,

akivel a jelenlegi állás szerint a május 7-i második fordulóban megmérkõzhet az államfõi posztért.

fotó: reutersFotó: Reuters
"Önök is láthatták, az aktualitások egyértelmûen bebizonyították, hogy a pénz jobboldalával és a pénz baloldalával szemben én vagyok a nép Franciaországának jelöltje" - fogalmazott Marine Le Pen. "Nem akarunk az iszlám fundamentalizmus béklyója vagy fenyegetettsége alatt élni, amely a teljes testet elfedõ fátyolt, a mecseteket, a nõi alávetettséget akarja ránk erõszakolni. Egyetlen francia, egyetlen köztársaságpárti, egyetlen nõ sem fogadhatja ezt el" - hangsúlyozta az FN elnökjelöltje a háromezer fõs, nemzeti zászlókat lengetõ hallgatóság elõtt az elmúlt két év franciaországi iszlamista merényleteire utalva, amelyekben 238-an vesztették életüket.

Emmanuel Macron is beindult

A legfrissebb közvélemény-kutatások alapján a választás második fordulójába várt Emmanuel Macron ugyancsak Lyonban tartott nagygyûlést szombaton.

Macron több mint tízezer érdeklõdõ elõtt a haladás képviselõjeként jellemezte magát, és azt ígérte, hogy olyan elõremutató intézkedéseket tesz majd, "amilyeneket még senki nem tett" az országban.

A szocialista kormányzat korábbi minisztere egyebek között arról beszélt, hogy ha elnökké választják, akkor Franciaországot a technológiai kutatások, az "innováció földjévé" teszi, növeli a foglalkoztatást, csökkenti az alkalmazottak által fizetett illetékeket, kíméletlenül fellép a terrorizmus ellen, és lépéseket tesz annak érdekében is, hogy az Európai Unióban fokozódjék a védelmi együttmûködés és a külsõ határok védelme. Emellett hangoztatta, hogy szeretné, ha megszûnne a megosztottság az országban a politikai baloldal és a jobboldal támogatói között, és leszögezte, hogy kiáll a francia érdekek és értékek védelmében.

emmanuel macron (fotó: reuters)Emmanuel Macron (Fotó: Reuters)
Az európai szerzõdések felmondásáért kampányolt a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon, a francia radikális baloldal vezetõje, aki vasárnap szintén Lyonban, Marine Le Pennel egy idõben tartotta meg kampánynyitó beszédét. A provokatív politikus szándékosan választotta kampánynyitánya helyszíneként Lyon városát, ahol Marine Le Pen vele egy idõben szólalt fel. Ugyanakkor a beszéd céltáblája elsõsorban Macron volt.


fotó: reutersFotó: Reuters
"Európát megváltoztatjuk vagy elhagyjuk!" - hangsúlyozta a baloldali politikus, aki elítélte azt "az obszcén világot, amelyben nyolc milliárdos ugyanannyi vagyonnal rendelkezik, mint az emberiség fele". A tavaszi elnökválasztás elsõ fordulójában a felmérések szerint ötödik helyre várt politikus képmását hologram technológiával egy párizsi sportcsarnokban is kivetítették, ahol több ezren követték figyelemmel beszédét. Az elnökválasztás elsõ fordulóját április 23-án, a másodikat május 7-én rendezik meg Franciaországban.

atv.hu/MTI
Link

Hozzászólások

267 #1 Perle
- 2017-02-06 15:16
Miyen mázlija van Putinnank, hogy nem a XV. században élt, mert most utólag megvádolnák azzal, hogy a Szen Jó Hannát és õ lázította fel, sõt a máglyahalálát is az õ rovására írnák.
A világban most mindenért õ felel. Átvettük teljesen a hazug média orosz ellenes retorikáját csak amiatt, hogy itt járt Magyarországon.
Fel nem foghatom, mi azzal a abaj, ha Magyarország megpróbál a Vereckei szoroson túl gazdasági kapcsolatokat kiépíteni. Ki gondolhatja azt komolyan, hogy azzal megássuk Európa sírját, ha gázt veszünk az oroszoktól, meg nem várva az Amerika által ígért tartályos gázt, és élelmiszert adunk el nekik, amibõl mi felesleget is tudnánk termelni?
Az, hogy a brtitek és a franciák kia akarna lépni, két ekkora hatalmas ország, az semmit nem nyom a latba?
Nehogy már Európa meggyöngítése miatt is hazánkat vádolják!

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.37 másodperc
4,440,320 egyedi látogató