Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

A román nép ráébredt, hogy lépnie kell

KülföldRomán micsa? Micsinált? Lépni? Igen, nagyot Keletnek és átadni az orzott területeket. Jól eldöngöltetik a szolgálatok a medvetáncot a csürhével. Itt viszont béke, csend, rend, fegyelem. A döglött kutyát se érdekli már mekkora a micsoda.
Soros vagy a Román Hírszerzõ Szolgálat (SRI) szervezi a romániai tüntetéseket? Forradalom zajlik az országban, vagy jól szervezett manipuláció áldozatai a tüntetõk? Bukarestben megtaláltuk azt az újságírót és portálját, akire és amelyre figyel az ország: a Hotnews.ro oldalt naponta 3,8 millióan olvassák.


Dan Tapalaga negyvenkét éves újságíró aktuális írásait százezrek olvassák – munkahelyének, a Hotnews.ro hírportálnak olvasottsága egy hét alatt 1,8 millió napi egyedi felhasználóról 3,8 millióra ugrott. Õk húzták meg elõször a vészharangot, hogy valami sunyiságra készül a kormány, egérutat szerezve korrupcióval és hivatali visszaéléssel vádolt embereinek, és Klaus Iohannis államfõ is cikkeik nyomán próbálta megakadályozni a sürgõsségi kormányrendelet megszavazását. A Gyõzelem téren tüntetõ emberek Tapalaga cikkeibõl értesülnek arról, mi történik épp a kormányban és a parlamentben, és akkor is a portált nyitják meg, ha meg akarják tudni, hányan vannak éppen a kormányépület elõtt.

– Soros György, a román titkosszolgálat, vagy ki szervezte-szervezi a tüntetéseket?
– Senki, ez egyszerû történet. Én következetesen sürgõsségi forradalomnak vagy tiszta revolúciónak nevezem az írásaimban. Az emberek határozott nemet mondtak a törvényben szentesített lopásra. Soros csõdbe ment volna, ha le kellett volna fizetnie félmillió embert – tegnap este legalább ennyien voltak az utcán Románia településein. Ennyi embert nem lehet manipulálni.

– A SRI sem képes erre?
– Nem. Nézze, Székelyföldön sok olyan román állampolgár él, aki nem vagy alig beszél románul. Õk is utcára mentek. Õket hogyan manipulálta a SRI? Az utca hangjának üzenete világos: a népnek elege van a korrupcióból. Ez nem kitalált szlogen. Az emberek rájöttek, hogy a hatalom visszaél az erejével, ezért most megmutatják, hogy õk mennyire erõsek.

– Megbukik a kormány?
– Nehezen tudom elképzelni, hogy a Grindeanu-kabinet ki tud tartani ilyen helyzetben, amikor ennyire elveszítette az emberek bizalmát. Ez nemcsak itthon, külföldön is megtörtént. A döntés a Szociáldemokrata Párt kezében van, de úgy gondolom, mivel õk nyerték meg a választást, nekik kell új kormányt alakítaniuk. Nem a párt semmisítette meg magát a napokban, hanem az általa létrehozott kabinet, ezért van lehetõsége korrigálni. Elõre hozott választást követelni butaság – két hónapja majd ötven százalékot szereztek, és Romániának nincs szüksége arra, hogy a politikai válsághelyzet folytatódjon. Egy normális kormányra viszont szükség volna. Pénteken fedeztük fel, hogy egy másik sürgõsségi rendeletben eltörölték a költségvetés elköltésének korlátait is – mostantól nyakra-fõre lehet hitelt felvenni. Ebbõl egyrészt fizetni lehet a jóléti intézkedéseket, így tudják betartani a választási ígéreteiket, másrészt sokkal többet hazavihetnek belõle. Mi azt mondjuk, a Grindeanu-kabinet szervezetten, következetesen próbálja az országot a törvényes lopás útjára vezetni, ráadásul ezt éjszaka, lopva teszi. Eleve korrupt országban élünk, elegen lopnak, de legalább voltak intézmények, amelyek akadályozták ezt. Egyébként a Nemzeti Korrupcióellenes Igazgatóságot (DNA) is be akarták szántani, összevonva egy másik szervezettel, és új, hithû pártembert nevezve ki az új szerv élére.

– Korábban is voltak gazemberségek, politikusi trükkök az országban, mégsem tódult a tömeg az utcára. Mi változott?
– Hatalomra került egy párt közel ötven százalékkal, elfoglalva minden vezetõi széket. A kampányban elõzetesen nem beszéltek arról, hogy kegyelmet fognak adni a korruptjainak, de aztán kiderült, hogy ez a prioritás. Amikor megírtuk, hogy erre készülnek, folyamatosan tagadták. Látszólag egyeztetést kezdeményeztek azon a napon, amelyiknek az estéjén elfogadták, hogy elaltassanak minket. Nem volt a kormány napirendjén, mégis este tízkor megszavazták, és gyorsan meg is jelent a hivatalos közlönyben – az erõvel való ilyen visszaélés már túl sok volt a románoknak.

Liviu Dragnea PSD-elnök hétfõ délben a román parlamentben, az újságírók gyûrûjében

Fotó: Lukács Csaba / Magyar Nemzet


– Ha most lenne a választás, nyerne a PSD?
– Nehéz kérdés. Alig két hónapja nyert nagyon, és a tapasztalat azt mondja, hogy a választóknak kell legalább fél év, de inkább egy esztendõ, hogy kiábránduljanak, és átvándoroljanak egy másik párthoz. Igaz, ez rendkívüli helyzet, de a korrupció az ellenzék legtöbb pártját is érinti, tehát alig van tiszta ember. Azért sem lenne értelme most az elõre hozott választásnak, mert nincs kire szavazni. Az embereknek elegük lett a politikusokból. Mentalitáscsere zajlik a tömegnél – ennek voltak már jelei, gondoljunk a Colectiv klubbeli tragédia utáni tüntetésekre vagy még korábban a verespataki bányanyitás elleni tiltakozásokra –, és ennek társadalmi hatása csak az 1989-ben bekövetkezett változásokhoz mérhetõ. A román nép ráébredt a saját erejére és öntudatára, felfogta, hogy lépnie kell, ha változást akar.

– Hol voltak ezek az emberek decemberben, a parlamenti választáson?
– Ott még nem tartunk a fejlõdésben, hogy rájöjjünk: nemcsak a dühünket kell kifejezni, amikor felháborodunk, hanem el kell menni szavazni akkor is, amikor a választásokat szervezik.
Az igazságügyi minisztérium letett a büntetõjog módosításáról

Letett a román igazságügyi minisztérium arról, hogy a parlament elõ terjesztendõ törvénytervezettel kezdeményezze a büntetõjog módosítását – derült ki a tárca hétfõi közleményébõl, miközben Romániában csaknem egy hete százezrek tüntetnek amiatt, hogy a kormány sürgõsségi rendelettel próbálta módosítani a büntetõ törvénykönyvet (Btk.) és perrendtartást. A Sorin Grindeanu vezette román szociálliberális kormány a tüntetések hatására vasárnapi rendkívüli ülésén hatályon kívül helyezte a Btk.-t módosító korábbi vitatott sürgõsségi rendeletét. A kormány akkor még azt közölte: a miniszterelnök felkérte az igazságügyi minisztériumot, hogy sürgõsen kezdeményezzen közvitát valamennyi politikai párt és a civil társadalom bevonásával a Btk. és a büntetõ perrendtartás módosítása ügyében, hogy a büntetõjogot egy szabályos parlamenti eljárás keretében az alkotmánybírósági döntésekhez, az európai irányelvekhez igazítsák. Egyes hírforrások szerint a tárca már vasárnap megküldött a legfelsõ bírói tanácsnak véleményezésre egy olyan törvénytervezetet, amely a kifogásolt kormányrendelet minden vitatott elõírását tartalmazza, kivéve azt, hogy a hivatali visszaélés csak 200 ezer lejnél (14 millió forint) nagyobb kár esetén minõsül bûncselekménynek. A tüntetések azonban a sürgõsségi rendelet hatálytalanítása után is folytatódtak Romániában, egyes hírforrások szerint vasárnap este országszerte félmillió ember tüntetett a Grindeanu-kormány ellen. A demonstrálók azt állították, nem bíznak már abban, hogy a szociálliberális kormánykoalíció nem fog ismét tisztességtelen módszerekkel próbálkozni, hogy megmentse a felelõsségre vonástól a korrupt politikusokat. (MTI)
Link

Hozzászólások

118 #1 keepfargo
- 2017-02-07 03:32
Az élet a változás; aki élni akar, változik. A változás pedig változtatás. Min? Azon, ami a legrosszabb; a megtévesztés, a hazugság, ezt követöen a lopás....soroljam?

A románokat (is) lehet szidni, ócsárolni, alábecsülni stb. de ök is része a természetnek, és tudnak természetes választ adni egy-egy kérdésre.

Miböl gondolom ezt? Például abból, hogy egy apróság (de sokatmondó), az autóstop használata természetesen oldódott meg Romániában, akkor, amikor a magyar hétköznapi életböl szinte eltünt.

(Személyes tapasztalatokról írok, mindkét országot illetöen; részletekbe nem bocsájtkozva, ezúttal.)
7 #2 virag
- 2017-02-07 07:16
Idegen manipulációt sejtenek a román tüntetések mögött
http://www.origo....ogott.html
"meg akarja vizsgálni, nem sérti-e a nemzetbiztonsági törvényt az, hogy a Romániában mûködõ külföldi tõkéjû vállalatok támogatják a kormányellenes tüntetéseket."
154 #3 kakas
- 2017-02-07 14:43
68.media.tumblr.com/70c0f3c5b76bb721a48e845500bb57be/tumblr_okg7xnAAPz1u9o3mxo1_400.jpg68.media.tumblr.com/e1857ccb728e7e765454e3891cd7d9a7/tumblr_okysepDwrS1rbuxu4o1_1280.png

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.47 másodperc
4,461,931 egyedi látogató