Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

A török miniszterelnök együttmûködésre szólította fel az ellenzéket

KülföldImádkozzunk együtt tezsvírek, oszt legyen bíke, csak nehogy változzon a cionzsidó jólét. Ahmet Davutoglu török miniszterelnök együttmûködésre szólította fel az ellenzéket az általa szükségesnek vélt alkotmánymódosításhoz. A kormányfõ ezzel kapcsolatos beszédét az Anadolu hírügynökség ismertette hétfõn.
A vasárnapi török választásokon gyõztes, Davutoglu által vezetett iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlõdés Pártja (AKP) továbbra sem rendelkezik az alkotmánymódosításhoz szükséges parlamenti kétharmados többséggel. A korábban Recep Tayyip Erdogan török államfõ által vezetett párt a vasárnapi választásokon a szavazatok közel 50 százalékát szerezte meg.


"Az új Törökország ellenségei újabb alkalommal szenvedtek vereséget. A november 1-jei választás népszavazás volt az új Törökországról. Megmutattátok, hogy a régi Törökország mélyen el van temetve és sosem tér vissza. Hagyjuk magunk mögött a puccsalkotmányt, fogjunk össze valamennyien egy polgári és szabadelvû alaptörvény érdekében" - mondta Davutoglu. A miniszterelnök ugyanakkor bejelentette, hogy tiszteletben fogják tartani a török polgárok jogait, vallás és vélemény nyilvánítási szabadságukat.

A hatályos török alaptörvény még az 1980. évi katonai puccs idejébõl származik. Ezt az AKP egy elnöki rendszerû alkotmánnyal váltana fel, amely megfigyelõk szerint jelentõsen kibõvítené az államfõ jogköreit. Erdogan - aki hivatalosan már nem tagja a pártnak, de kampányolt mellette - hétfõn gratulált ahhoz, hogy az AKP egyedül is képes lesz kormányozni.

Davutoglu - támogatásukért cserébe - egyebek mellett a választási rendszer reformjával kecsegtette az ellenzéket. A reformot az alkotmányozási munkálatok során dolgoznák ki. A miniszterelnök ezzel kapcsolatban konkrétumot nem említett, a hírügynökségek ugyanakkor utaltak arra, hogy a hatályos török választójog - nemzetközi viszonylatban magasnak számító - tíz százalékos parlamenti küszöböt tartalmaz, ami a kisebb pártok és kisebbségek számára jelent hátrányt.

Az Európai Biztonsági és Együttmûködési Szervezet (EBESZ), az Európa Tanács és az Európai Parlament megfigyelõi közös jelentésükben bírálták a választások során megnyilvánuló erõszakot, illetve azt, hogy - mint fogalmaztak - az elnök köré tömörölõ erõk akadályozták a média szabad véleménynyilvánítását.

Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács fõtitkára ennek ellenére gratulált Davutoglu miniszterelnöknek pártja választási gyõzelméhez. Bizakodásának adott hangot, hogy a török kormány a jövõben kezdeményezni fogja az ország számos problémájának a megoldását, valamint egy befogadó társadalom kialakítását. Az Európa Tanács örömmel vesz részt a menekültválsággal, az igazságszolgáltatás reformjával és a szabad véleménynyilvánítás kérdésével kapcsolatos párbeszédben és együttmûködésben - tette hozzá.

Hétfõ délutáni hírek szerint az AKP választási gyõzelmét követõ napon a rendõrség õrizetbe vette a "Nokta" nevû kormánykritikus hetilap két vezetõ szerkesztõjét, és lefoglalták az aktuális lapszámokat is. Errõl maga az újság számolt be internetes oldalán. A legfrissebb szám címoldalán a következõ szöveg szerepelt: "Hétfõ, november másodika a török polgárháború kezdete". A Nokta - az újság saját állítása szerint - 10 ezres példányszámban jelenik meg. A hetilapnál már szeptemberben is tartottak rendõrségi razziát.

A Riporterek Határok Nélkül szervezet legutóbbi, a sajtószabadság helyzetét értékelõ rangsorában 180 ország közül Törökország meglehetõsen hátul, a 149. helyen szerepelt.
Link

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.32 másodperc
4,460,647 egyedi látogató