Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

4 éves volt, és egy este nem mert hozzányúlni a fütyijéhez

KultúraAlapértékek...ha már a kultúráról és a nememberekrõl esik szó. A 25 éves Abby Stein valószínûleg a világon az egyetlen haszid rabbi, aki egyben nõ is – ezzel a mondattal kezdõdik a Haaretz cikke, ami egy New York-i ultraortodox zsidó rabbi életének különös fordulatáról szól.

Abby Yisroel Stein néven született, és egy, az eleve ultraortodox haszid zsidóságon belül is a talán legkonzervatívabbnak számító szatmári haszid családba született, Brooklyn híres haszid negyedében, Williamsburgben.

A Stein család még a saját közösségében is konzervatívnak számít. Abby apja nem vezet autót, a család sosem jár étterembe, és mindenki kizárólag haszid oktatási intézményekben dolgozik. Abby gyerekkoráról (12 testvére van) sokat elárul, hogy amikor egyszer megkérdezte, hogy miért nem mennek pészah és a sátras ünnepek idején vidámparkba mint a többiek, az apja csak annyit mondott, hogy

a Steinek nem csinálnak ilyesmit.

El lehet képzelni, mit jelentett egy ilyen környezetben, hogy Abby 4 évesen érezte elõször, hogy a fütyije nem a teste része, és azt is azonnal tudta, hogy errõl nem beszélhet. Esténként gyerekkorától kezdve azért is imádkozott, hogy egy nap lányként ébredjen fel.
020212611

A jiddis anyanyelvû, de angolul (és persze héberül) is tudó Abby egyre többet olvasott a zsidó miszticizmusról, és 15 évesen, egy kabbalatudós rabbival folytatott beszélgetés után értette meg, hogy a születési nem nem feltétlenül végleges.

17 éves korában egy házasságközvetítõ segítségével találtak neki (természetesen szintén haszid) menyasszonyt, és a közösség szigorú elõírásai szerint Abby
nem mondhatott nemet az esküvõre.

Az esküvõre való felkészítéskor tudta meg, hogy hetente kétszer, kedden és pénteken, éjfélkor élhetnek majd házas életet, sötétben, egyetlen pozícióban.

Az esküvõ után a pár New Yorktól nem messze, Monsey-be költözött, és Abby-n egyre jobban eluralkodott a kíváncsisága a nemátalakítás iránt. Rájött, hogy az út járható, és ettõl teljesen kiborult.

Egy évvel késõbb megszületett a fiuk, és rá egy évvel elmondta a feleségének, hogy elveszítette a hitét. Stein felvette a kapcsoaltot a transz-közösségekkel, Chava néven csinált egy Facebook-accountot és leérettségizett angolul.

Közben visszaköltöztek Williamsburgbe, de szétmentek a feleségével. A fiát eleinte heti egyszer láthatta, de végül még a havi egy láthatást is ahhoz a feltételhez kötötték, hogy
beleegyezik a válásba és nem változtatja meg a külsejét.

Amikor jelentkezett a Columbia egyetem különleges hátterû diákoknak szóló ösztöndíjprogramjára, az elvárt hosszú esszé helyett annyit írt magáról, hogy

New York-ban nõttem fel, de 20 éves koráig egyetlen filmet se láttam, nem voltam színházban, és zenét se hallottam soha.

Felvették.

Ennek ellenére még nem állt készen a nemátalakításra. Miután viszont súlyos depresszióba esett, terapeutát váltott, majd egy LMBT-központban kerek perec közölték vele, hogy márpedig transzszexuális. Ekkor döntötte el, hogy testileg is nõvé válik.

Elkezdte szedni a hormonkészítményeket, és 2015-ben több barátjának elmondta, hogy mi a helyzet. Bár még férfiruhában járt, de a teste kezdett átalakulni, átalakult az arca, kiszélesedett csípõje, és mellei nõttek.

Abby az apjával végül egy hozzá közel álló rabbi jelenlétében, fülbevalót viselve közölte, hogy nõ. Az apja visszakérdezett, hogy
miért csinálja ezt, ha a nõk annyival értéktelenebbek.

Aztán közölte, hogy valószínûleg soha többé nem beszélhet vele, és köszönés nélkül kiment a szobából. Abby szülei azóta nem állnak vele szóba és a telefont sem veszik fel neki.

Abby Stein ma már hivatalosan is nõ, a Columbián gender-elméletet tanul és mint mondja, soha korábban nem érezte magát ilyen jól. Ötéves fiát volt feleségének új férje hozza a láthatásokra. A kisfiú mamának nevezi.
Link


Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2017-02-15 15:53
kep.index.hu/1/0/1467/14679/146793/14679365_0299ffe15d3021036120022cf6d3f2fc_wm.jpg
254 #2 mujko
- 2017-02-15 16:30
Csoda hogy a jó Isten elfordul a világtól ennyi buzi láttán .
154 #3 kakas
- 2017-02-15 17:49
Ez a kóser! 68.media.tumblr.com/6ec1203c76722caf571162ffadc54b30/tumblr_old11ac6uL1v51zqbo1_400.jpg
267 #4 Perle
- 2017-02-15 19:49
"kedden és pénteken, éjfélkor élhetnek majd házas életet"

Ezt a kitolást ! Ha elkongatja a toronyóra péntek éjjel az éjfélt, már sabbat van. Akkor bizonyt mindent azonnal abba kell hagyni, ezért állandósul bennük az éjféltõl és a félmunkától való félelem. A rettegés miatt nem utaznak a nyári hónapokba északra sem. A fehér éjszakák alatt reggel 6 óráig csak a tórát olvasgathatják , akár szemûvek nélkül is.s_nopompom
131 #5 lalapapa
- 2017-02-15 23:26
az lesz a nagyon nagyon jo
mi befele repeszt es kifele meg majd szakitt,s_nezems_hihi:D
arra meg a fonoksog is oda fogy nagyon nagyon
figyelni,
4 #6 Posta Imre
- 2017-02-16 15:37
Az ELTE elindítja a világ legnagyobb áltudományának mesterszakát
888-s3.s3.eu-central-1.amazonaws.com/thumbs/2017-02-11/6158097efcf02e58eedbe7af6d0e3b23/760x0.jpg
Az egyetem szeptembertõl ugyanis – ráadásul az országban elsõ helyen magyar nyelven – elindítja a társadalmi nemek tanulmánya (Gender Studies) címû mesterszakot.

Hol vannak már azok az idõk, amikor olyan kommunista áltudományokból, mint a "tudományos szocializmus" hivatalos képesítést lehetett elnyerni, sõt, még diplomát is. Úgy tûnik, az ELTE nosztalgiázni szeretne ez ügyben, tekintettel arra, hogy

bevezeti a Gender Studies mesterszak magyarosított változatát szeptembertõl"

annak érdekében, hogy betöltse azt az elképesztõ tudástõkében jelentkezõ hiányt, amely ma Magyarország fejlõdésének elvitathatatlan eleme lehetne a harmadik, azaz semleges nemû WC-k bevezetése kapcsán. Vagy nem.
De lássuk, milyen tudást is kínál a jövõ genderológusainak ez a szak:

"A Társadalmi nemek tanulmánya (Gender Studies) mesterképzés a társadalmi nemek közötti viszonyok és a társadalmi struktúra közötti kölcsönhatások elméletileg megalapozott és szisztematikus módszertani apparátussal történõ probléma-orientált vizsgálata áll" – olvasható az ELTE honlapján, továbbá hogy

a képzés során különös figyelmet fordítunk a társadalmi nemi egyenlõtlenségek magyarországi és kelet-közép-európai megjelenési formáira, a régióspecifikus magyarázatokra, elméletekre, megközelítésekre"

Aki számára még ezután sem igazán világos, hogy valójában milyen tudástõkével is fognak távozni az ide jelentkezõ diákok, annak érdemes áttekintenie azokat a témákat, kurzusokat, amelyekkel az ELTE genderszakosztálya foglalkozni fog.
Fotó: MTI Fotóbank
Lássuk a kötelezõ kurzusok listájának legízesebb elemeit:

Társadalmi nemek szociálpszichológiája
Bevezetés a feminista irodalom- és kultúraelméletekbe
Antidiszkrimináció és emberi jogok a társadalmi nemek perspektívájából
Testelméletek és testtörténetek
Férfikutatások

Hiába böngészi át az ember a teljes listát, annak ellenére, hogy van "Férfikutatásokra" keresztelt kurzus, "Nõkutatásokra" nem bukkantunk. Hát ez van. De lássuk a választható tantárgyakat:

Feminista filozófia
Gendernyelvészet
Aktuális genderkérdések a hazai és nemzetközi közbeszédben
Nem és karrier
Társadalmi nemek a médiában
Szexuális kisebbségek
Globális perspektívák a társadalmi nemek tudományában

Ha még ez sem hozta meg a kedvünket ahhoz, hogy beiratkozzunk, akkor a kötelezõ olvasmányok listája biztosan meg fogja hozni:

Giddens, Anthony: Szexualitás és társadalmi nem.
Takács Judit: Homofóbia Magyarországon.
Waylen, Georgina: Társadalmi nem, feminizmus és az állam: áttekintés
Connell, Raewyn: A maszkulinitás társadalmi szervezettsége
Juhász Borbála: A nõtlen évek ára. A nõk helyzetének közpolitikai elemzése
Kay, Rebecca: Gender, Equality and Difference During and After State Socialism
Replika: Körkép a kortárs hazai genderkutatásokról
Spivak, Gayatri Chakravorty: Szóra bírható-e az alárendelt?
TNTeF: A feminista kutatás és oktatás távlatai Magyarországon.

Aki jelentkezni szeretne, az február 15-ig megteheti a felvi.hu honlapján keresztül elektronikusan!
http://888.hu/art...sterszakat
118 #7 keepfargo
- 2017-02-17 12:41
Nem-es-ed-ik a világ...

Egyre több nem van, vagyis szaporodik az, ami nincs.

Ez az igazi kincs.

Soha ilyen gazdag nem volt az emberiség - és soha nem volt ennyire szegény.
Soha ennyit nem tudott, és soha nem volt ennyire tudatlan.

Eszte(sza)rházi meg kitalálta hogy : "Most van soha".

Na, ezért (is) nézünk ki, ahogy kinézünk.

Mert ha a nyelvvel, ami a tudatosság alapja, kulcsa, fokméröje stb. azt lehet csinálni amit úri kedvünk tartja, akkor, ugye, akármi megtörténhet. Meg is történik.
Az is megtörténik, hogy nyelvi (tudati, filozófiai, vallási) törpék mozgalma - komplett idióta tanokkal a Szent Könyv-eikben - írja elö például egy nyelvi nagyhatalomnak - amely valamikor könyv nélkül tudta, ismerte a Mindenség alapelveit, mozgató rugóit (Szer-ét!) - hogy mit hogyan értelmezzen, és milyen alapokon tengesse tyúkszaros életét.

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 1.19 másodperc
3,894,589 egyedi látogató