Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Szavazzon: olimpia helyett vegyünk tengert, hegyet, Erdélyt!

BelföldNa, ki a hüjjje? Na és, ki a király? Itt az ideje, hogy felelõsen beszéljünk az olimpiára elköltendõ pénzrõl, hiszen ennyibõl sok más módon is szerezhetnénk magunknak világhírt, és erõsíthetnénk a nemzet egységét. Például csinálhatnánk magyar világslágert, magyar világmárkát, magyar tengert, magyar hegyet, magyar Erdélyt és magyar Bajnokok Ligája-gyõztest is. Ja, és egy-két évtizednyi ingyensör is kijönne belõle!

Amint azt már néhány alkalommal megírtuk az Indexen, az olimpiarendezés rettentõ drága, mindig többe kerül, mint a tervezett költségvetés, ráadásul jó eséllyel szanaszét lopják az egészet. Persze lehet reménykedni, hogy ha Budapest megkapja a 2024-es rendezést, akkor ez a történelem során elõször máshogy lesz, de azért nem nagyon érdemes.

Arról már annál inkább, hogy mennyibe is fog ez kerülni nekünk, és mégis mi másra lehetne inkább elkölteni ezt a rengeteg pénzt.

Az olimpiához kapcsolódó sportlétesítmények hivatalos költségvetése 774 milliárd forint, de persze azért ennyibõl még a legoptimistább számítások szerint sem jönne ki az egész dolog.
Az infrastrukturális fejlesztésekkel együtt ugyanis már bõven 3000 milliárd fölött járunk, csak hát ezekrõl azt állítják az érdekeltek, hogy amúgy is szükséges beruházásokról van szó.
Ez persze nem igaz, hiszen ha például nem épülne Csepelen olimpiai stadion meg kismillió létesítmény, akkor nem is kellene rohamosan fejleszteni a közlekedést arrafelé. Tehát nyugodtan számoljuk ezt is bele.
Az olimpiák történetében átlagosan 176 százalékkal szokott elszaladni a büdzsé, tehát a történelmi átlag szerint legalább ennek a 3000 milliárdnak a 2,7 szeresét költené pártunk és kormányunk a dologra, vagyis 8100 milliárdot.
Viszont ha a vizes világbajnokság példáját vesszük, akkor Magyarország e téren is jobban teljesít: itt egyetlen uszodát kellett volna felépíteni és kettõt rendbe szedni, tehát nem valami hatalmas dologról van szó, mégis sikerült már meghaladni a tervezett költségvetés négyszeresét. Ha ezt az olimpiára vetítjük, akkor már 12 ezer milliárdnál tartunk.

Tehát valahol 774 és 12 ezer milliárd forint, azaz kb. 2,5 és 40 milliárd euró között jönne ki a kontó.

Persze lennének bevételei is az olimpiának, na de ez a minimum, ha az ember elkölt, illetve hát elméletben befektet ennyi pénzt. Azonban az olimpiarendezés megtérülési mutatói nem valami jók, olyannyira nem, hogy még az olimpiapárti sportközgazdászok is elismerik: anyagilag nem érné meg a történet. Viszont összehozná a nemzetet, ami mindennél többet ér.

Ezzel nehéz vitatkozni, viszont az az igazság, hogy ha a nemzet összehozása lenne a cél, akkor ez ennyi pénzbõl több más módon is elérhetõ lenne, akár nagyobb megtérüléssel és társadalmi haszonnal párosítva is. Éppen ezért érdemes lenne számba venni az alternatívákat is. Márpedig az alternatívákat eddig sem az olimpia mellett, sem az olimpia ellen kampányolók nem hozták fel, ami eléggé nevetségessé teszi mindkét csoport érvelését.

Mi viszont most elvégeztük helyettük a piszkos munkát, és megnéztük, hogyan lehetne jobban felvirágoztatni a nemzetet ennyi pénzbõl. Ráadásul ezeknek a projekteknek az az elõnyük is megvan, hogy nem kell hozzájuk elnyerni semmiféle rendezési jogot, akkor csináljuk meg õket, amikor csak akarjuk. Ennek örömére pedig rögtön meg is tartjuk róluk a népszavazást, olcsó, közvetlenül demokratikus módon.

Halszagú Happy Get Lucky

A kormány, pontosabban a kormány által megbízott banda már berendelt egy minõségi, méltányos és mértéktartó dalt az ország összehozására, de az végül mégis egy kicsit halszagúra sikeredett.

Pedig
ha valamivel gyors, átütõ világsikert lehet aratni a nemzetközi porondon, az egy igazi fülbemászó sláger.

Az ABBA elõtt egyáltalán tudta valaki, hogy hol van Svédország? És Romániáról ki hallott a világban, mielõtt megjelent a Dragostea din tei? Épp itt az ideje már egy magyar világslágernek, a zeneiparban pedig pénzzel mindent el lehet intézni.

Hogy elkerüljük a halszagú csorbát, biztosra kell menni, és a Happyt és még kismillió slágert jegyzõ Pharrell Williamst kell szerzõdtetni producernek, aki egy-két százezer dollárért (plusz a haszon egy jelentõsebb részéért) már alánk rak egy vidám és fülbemászó alapot. A világszínvonalú technikusok és szakik további százezer dollárból simán megoldhatók, és ha rádobunk a költségvetésre még mondjuk 2-3 százezret, akkor egy-két közepes világsztárt is megszerezhetünk egy versszak erejéig.

És akkor még mindig marad az alapköltségvetésbõl kb. 2,5 milliárd dollárunk marketingre, ami bõven elég lenne arra, hogy hónapokon át a csapból is a Nagy Magyar Sláger szóljon, és mindenki megismerje ezen keresztül kis hazánkat. Vagy arra, hogy ha nem hoz áttörést a dal, addig próbálkozzunk a pénzbõl, amíg el nem találjuk a nemzetközi közízlést.
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Világmárkát a magyaroknak

Tegye a szívére a kezét:
mi jut eszébe Dél-Koreáról, hogy milyen frankó volt az 1988-as szöuli olimpia, vagy a Samsung?

És Kínáról? Hogy milyen jól nézett ki 2008-ban az azóta üresen kongó madárfészek-stadion, vagy hogy mindent elárasztanak a kínai termékek?

Magyarország imázsának és sikerességének az olimpiánál sokkal jobbat tenne egy világmárka. Hiába az ezeréves történelem, és hiába nálunk a világon a legmagasabb az egy fõre esõ, külföldre menekült és ott kiteljesedett Nobel-díjasok száma, eddig sosem sikerült felzárkóznunk a világ technológiai élvonalához. Eddig!
Ikarus busz reklám a felújított Szárnyas fejvadász rendezõi változatában
Ikarus busz reklám a felújított Szárnyas fejvadász rendezõi változatában
Kép: szarvas / Index

A buszgyártás ideális terep lenne:

van benne hagyományunk (Ikarus);
igazi jófajta mocskos, olajos, melós, ipari munka, ami tökéletesen illik az ország újraiparosításába (persze valójában ma már inkább robotok végzik és egyáltalán nem mocskos, de ne rondítsunk bele a kormány ipari bukolikájába);
van kormányközeli vállalkozó, aki ezzel foglalkozik;
és nemzeti buszstratégia is, amely a kormányközeli vállalkozó támogatására van kitalálva.

Minden adott tehát ahhoz, hogy néhány száz-ezermilliárddal megtolva felvirágoztassuk a magyar buszgyártást. Az EU biztos vernyákolna, de nincs ebben semmi kivetnivaló, Kelet-Ázsia világverõ cégei, mint például a Samsung is hatalmas állami támogatással indultak.

Persze a legegyszerûbb lenne gyorsan ledolgozni a technológiai hátrányt, és felvásárolni egy erõs buszgyártót. A Volvo buszos üzletága például az eladásai és a csoportszintû részvényárfolyam alapján 600 milliárd forintból simán megszerezhetõ lenne, de nagyságrendileg hasonló összegért fel lehetne markolni a világ egyik legjelentõsebb gyártóját, a Daimler buszos üzletágát is.

És hát mennyire menõ lenne, ha világszerte levernék a Mercedes-jelvényeket a buszokról, és mostantól Ikarus (vagy evopro, vagy Mabi-Busz, vagy Turul-busz) emblémák lepnék el a világ útjait? Arról nem is beszélve, hogy ezernyi munkahely jöhetne így létre, és akkor még el sem költöttük a tervezett olimpiai keretet!
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

BL-gyõztes Fradika

Persze szép dolog a kulturális vagy ipari siker, de mi van, ha a magyar nemzet mégis sportsikerre vágyik? Ahogy a tavalyi foci-Eb megmutatta, egy közepesebb nemzetközi labdarúgó teljesítménnyel már évtizedek óta nem látott eufóriát lehet Budapest utcáira varázsolni.
Itt az ideje, hogy ne csak 30 évente, hanem minden évben átélhesse ezt az eufóriát az ország és a fõváros.

Aminek a legegyszerûbb módja, ha Bajnokok Ligája-esélyessé tesszük a Ferencvárost. Mármint nem bejutásra esélyessé, hanem gyõzelmi esélyessé.
Lionel Messi, a Ferencváros játékosa nyilatkozik a Fradi TV-nek
Lionel Messi, a Ferencváros játékosa nyilatkozik a Fradi TV-nek
Kép: szarvas / Index

Persze a magyar fociba egyébként is töméntelenül ömlik a pénz, különösebb eredmények nélkül. Van azonban egy nagyon egyszerû módja a csapat fejlesztésének: nem stadionokat és béna akadémiákat kell építeni, hanem leigazolni egy sor jó játékost. A tavalyi BL-gyõztes, a Real Madrid keretének értéke a transfermarkt.de szerint kevesebb mint 800 millió euró, az egy évvel korábbi gyõztes, a Barcelona gárdája pedig egy kicsivel még kevesebbet is ér.

Persze a futballpiacon mindig fölé kell ajánlani a jó játékosoknak, de azért kétszeres árért simán meg lehetne venni egy keretnyi világverõt. Tehát 1,6 milliárd euróból lehetne egy BL-gyõztes Fradika, és minden évben mehetne a BL-fieszta Budapesten. Ha pedig jönne az UEFA a pénzügyi fairplay szabályokkal, biztos lenne egy leleményes kormányközeli vállalkozó, aki lepapírozná a dolgot.

A költségvetés maradékából pedig néhány évig futna a fizetésekre is, aztán ahogy az olimpiai létesítmények is elrohadnak, a pénz elfogyása után a Fradika is mehetne a süllyesztõbe, hiszen komolyabb belföldi tévéközvetítési pénzek nélkül azért nem fenntartható ez a modell, a magyar ligáért meg úgysem fognak annyit adni, mint a spanyolért vagy az angolért. De addig mennyi felejthetetlen élményt adna mindenkinek a Fradi menetelése (kivéve persze az újpesti szurkolókat)!
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Hegyet, tengert a magyaroknak!

A magyarságot a sors sok más mellett azzal is megverte, hogy a hegyeinket és tengerünket is elvették tõlünk (bár utóbbi végül is sosem volt, de ez mindegy). Épp ideje lenne visszaszerezni mindkettõt!

Tengerpartot venni manapság elég könnyû, a lassan tíz éve válságban lévõ görögöknél ugyanis relatíve jó áron kaphatók nagyobb szigetek. Néhány százmillió eurós befektetéssel már jelentõsebb területeket lehetne venni, ahová minden magyart alanyi jogon évi egy hétre elutaztathatna nyaralni az állam.
Magyar szigetek az Égei-tengeren
Magyar szigetek az Égei-tengeren
Kép: szarvas / Index

Egy Airbus A330-as chartergép óránként nagyjából 10 ezer euróért bérelhetõ, egy út oda-vissza 240 embernek kb. 6 órából kijönne mindennel együtt. Tehát évi félmilliárd euróból az utaztatást is meg lehetne oldani (persze fel lehetne támasztani a Malévot vagy a Sólyom Airlinest is a projektre), további félmilliárdból pedig jó kis szállodákat lehetne építeni a szigeten. Az olimpiai teljes költségvetésbõl a rendszer finanszírozása 20 évre biztosítva lenne, de még ha szétlopnák (és amúgy nyilván szétlopnák), akkor is
simán lenne 10 jó évünk a görög tengerparton.

Most õszintén: lenne ennél népszerûbb kormányzati program valaha? Persze bökkenõ lehet, hogy a görög szigeteken gyakran tûnnek fel szíriai menekültek, de azért ebben már elég nagy rutinunk van, legfeljebb oda is felhúznánk egy jó kis kerítést.

A hegyépítés kissé nehezebb feladat, a legegyszerûbb talán az lenne, ha a létezõ dombocskáinkra rádobnánk egy kevés követ és földet, de ha igazán látványosat akarunk, a Hortobágyra is fel lehetne húzni egy közepesebb hegyet.

A hollandoknál már felmerült a probléma, õk úgy számolták, hogy egy 2000 méter magas meredélyt 70 és 450 milliárd euró közti összegért lehetne felhúzni. Ez sajnos messze túlmutat az olimpia költségein, viszont ha beleszámítjuk, hogy a magyar építõipar jóval olcsóbb, és elég lenne ennek a felét is rápakolni a Kékes tetejére, hogy legyen egy szép nagy hegyünk, igazából már valahol 20 és 100 milliárd euró között kijöhetne. Ebbe a beruházásba már az olimpia helyett is bele tudnánk vágni, és nyilván a Magyar Aszfalt Zrt. is örülne egy ilyen jelentõs építkezésnek.
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Ingyen sör

Bár nem szép dolog ellenzéki pártok kampányígéreteihez hasonlítgatni az olimpiát, nehéz lenne az ellen érvelni, hogy az ingyen sör ne kovácsolná egységbe a nemzetet. Hiszen egyrészt az alkoholizmus bizonyítottan a magyarok kedvenc szabadidõs tevékenysége. Másrészt népszavazási eredmények és személyes tapasztalatok alapján is igaz, hogy honfitársaink többsége úgy látja,
az igazán fontos dolgoknak (egészségügy, oktatás) ingyen kell lenniük, és kész.
Kormányzati plakát az ingyen sör bevezetésérõl
Kormányzati plakát az ingyen sör bevezetésérõl
Fotó: szarvas / Index

A Kétfarkú Kutya Párt már többször meg is ígérte az ingyensört, de felelõtlen módon eddig nem álltak elõ részletes fiskális tervvel ennek kivitelezésére. Pedig annyira nem is lenne nehéz. A sörgyártók szerint tavaly 6,5 millió hektoliter sört adtak el itthon, ami egy átlagos doboz, 219 forintos borsodival számolva 284,7 milliárd forint. (Persze ennek jelentõs része, 39 százaléka az adó, de nem érdemes az adómentes árral számolni, hiszen itt kiesõ állami bevételrõl van szó.)

Ha hozzávesszük, hogy a fogyasztás egy jól látható része külföldiek belében köt ki, akik nyilván nem kaphatnának a magyar társadalombiztosítási juttatásból, akkor jó 10-15 százalékkal simán csökkenthetõk a költségek. Plusz egy ekkora rendelés esetén nyilván egy jelentõsebb, akár 20 százalékos árengedményt is ki lehetne alkudni. Sõt, a legegyszerûbb talán az lenne, ha az állam saját kezébe venné a sörgyártást, esetleg közbeszerzést írna ki rá, és egy oligarcha nyithatná meg az egész országot ellátó magyar gigasörgyárat.

Ebben az esetben pedig simán kijönne négy évnyi ingyensör az olimpia szûken vett költségvetésébõl, sõt ha az átlagos olimpiai túlárazással számolunk, akkor akár nyolc évig is ingyen vedelhetnénk. Ha pedig a szétlopott, teljes olimpiai költséggel, azaz 12 ezer milliárd forinttal számolnánk, akkor akár 60 évig mehetne a végtelen magyar fieszta. Természetesen ez a szám túlzás: nyilván növekedne a sörfogyasztás, ha ingyen lenne, és vélhetõen rengetegen folyamodnánk magyar állampolgárságért is, ahogy az infláció is bezavar a tervekbe, de 20-30 év így is kihozható lenne.

Ráadásul az ingyen magyar sör jó eséllyel az olimpiához mérhetõ nemzetközi sajtófigyelmet kapna, és rengetegen jönnének ide megnézni a Kánaánt. Arról nem is beszélve, hogy vélhetõen demográfiai problémáink is enyhülnének.
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Szabadságot a Csíki Sörnek!

Persze ennél kevésbé ambiciózus terveket is meg lehetne fogalmazni, ott van például nemzetünk féltve õrzött büszkesége, az Igazi Csíki Sör, amelyet 1540 óta rovásírásos recept alapján fõznek rendes székely kézmûvesek a Szent Magyar Királyság területén, most meg a Heineken szét akarja verni.
csiki
Kép: szarvas / Index

A Csíki Sör megvétele és felfuttatása aprópénz lenne az olimpiai költségvetéshez képest, az igazán kemény válaszcsapás ugyanakkor mégiscsak az lenne, ha bemosnánk egy akkorát a hollandoknak, hogy a fal adja a másikat:
megvennénk a Heinekent, és átmárkáznánk a vöröscsillagos lõrét Igazi Csíki Sörré.

A holland sörpolip piaci kapitalizációja, azaz az összes forgalomban lévõ Heineken-részvény értéke 41 milliárd euró, ami kicsit erõs összeg, de egy nagy felvásárlási ajánlattal ebbõl bõven lehetne faragni akár 10-20 százalékot is. Plusz eleve nem kellene minden egyes részvényt megvenni a teljes irányításhoz, a magyarok szívének oly kedves kétharmaddal is beérné az ország.

Így tehát 20-25 milliárd euróért már bekebelezhetnénk a nemzetrontókat, és világszerte híressé tehetnénk a magyar székely sört. Ráadásul a Heineken-csoport egy elég jól menõ cég, így az olimpiával ellentétben itt kifejezetten nyereséges bizniszre menne a lóvé. Tehát bosszúból nemcsak a hollandok sörét vesszük el, hanem a profitjukat is. Mi ez, ha nem a világhírû magyar gógyi?
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Visszavesszük Erdélyt

De minek állnánk meg a Csíki Sörnél, ha már Erdélyrõl van szó? Nyilvánvalóan összehozná a magyar nemzetet, ha kiköszörülnénk a szõröstalpú csorbát, és visszaállítanánk Nagy-Magyarország történelmi határait, hogy birodalmunk régi fényében ragyoghasson.

Trianonban a Magyar Királyság 232 ezer négyzetkilométernyi területet vesztett. De például Horvátországot azért nehéz lenne jogosan visszakövetelni, a déli határra pedig kerítést húztunk azóta, szóval ez eléggé annak a jele, hogy már nem kell vissza. A lengyelektõl nem fogunk területet követelni, mert bratankik, az osztrákok meg töröljék ki az Õrvidékkel. Marad tehát Erdély és a Felvidék, a maga 102, illetve 61 ezer négyzetkilométerével.
Csonka Magyarország nem ország, Nagy-Magyarország mennyország!
Csonka Magyarország nem ország, Nagy-Magyarország mennyország!
Kép: szarvas.tumblr.com

Itt két lehetõség van, az egyik, hogy simán megvesszük a földet. Persze nem a magyar állam, hanem mondjuk egy ciprusi cég, amelynek a tulajdonosa egy Kajmán-szigeteki cég, aminek a tulajdonosa egy Brit Virgin-szigeteki vagyonkezelõ, aminek a tulajdonosa egy Luxembourgban bejegyzett zártkörû részvénytársaság, aminek az ügyvezetõje Mészáros Lõrinc telekszomszédjának üzlettársa.

Nehéz pontos összeget mondani ezeknek a területeknek az egészére, hiszen jelentõs részük erdõs, hegyes vidék, sok a kis település, meg persze a szántó, de ezek is eltérõ minõségûek, és így eltérõ árúak. Mindenesetre a romániai szántóföldek hektáronként 1000-8000 euró között cserélnek gazdát, a román országos átlagár 5000 euró körül van; erdõt viszont ennél valamivel olcsóbban, 2-4 ezer euró körül is lehet venni.

Százezer négyzetkilométer az 10 millió hektár, de ebben benne vannak a települések, infrastruktúra, stb., szóval reálisan ennek maximum 60 százaléka, amit meg lehetne venni. Ez nagyságrendileg 25 milliárd euró lenne, ami bõven belefér a keretbe. De
ha megelégednénk a második bécsi döntés eredményével, akkor csak 43 ezer négyzetkilométert kellene megvenni, ami szõröstül-bõröstül kijönne ebbõl a keretbõl.

És hát azért ez fontosabb ügy, mint a csepeli HÉV fejlesztése.

Persze a települések román fennhatóság alatt maradnának, és a Felvidékre sem feltétlenül maradna már pénz, de Erdéllyel együtt nagyot nõne az ország jövedelmezõsége, és szigorú fiskális politikai mellett néhány év alatt kitermelnénk azt az összeget, ami a maradék bekebelezésére hiányzik.
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Van nekem egy mániám

Leleményes dolog ugyan Erdély megvásárlása, de a magyar ember nemcsak gógyis, hanem egyenes, erõs, tettrekész is. Így hát kifizetõdõbb lenne inkább erõvel elfoglalni.

Magyarországnak úgyis nagy nemzeti traumája, hogy
gyakorlatilag Bécs rövidke elfoglalása óta nem nyertünk háborút

(a török kiverése nem ér, azok a Habsburgok voltak). Az olimpiai költségvetésbõl ezt a csorbát könnyen ki lehetne küszöbölni.

Ha a teljes, 12 ezer milliárdos költségvetéssel számolunk, akkor nagy lehetõségek állnak elõttünk. A Honvédség éves büdzséje kevesebb mint 300 milliárd forint, ezt simán négyszeresére lehetne emelni, így aztán a jelenleg nagyjából 30 ezer fõs sereget 120 ezresre lehetne bõvíteni. 2024-ig ez 6300 milliárd forint pluszköltséget jelentene.
Orbán Viktor megtekinti a magyar flottát az Adriai-tengeren
Orbán Viktor megtekinti a magyar flottát az Adriai-tengeren
Kép: szarvas / Index

Ezután még maradna további 5700 milliárd eszközbeszerzésre, ami elég sok mindenre elég lenne. A Gripeneket például egy 210 milliárdos szerzõdéssel lízingeljük, ha akarnánk, tízszer ennyi vadászgépet is berendelhetnénk. További 1100 milliárdból pedig vehetnénk még 50 Apache-helikoptert, 100 Stryker harcjármûvet, 100 M2 Bradley lövészpáncélost, 100 M1 Abrams harckocsit és 800 páncélozott jármûvet. 900 milliárdból kijönne 200 Reaper drón, és akkor még mindig maradna egy kis aprópénz kiképzésre, egyéb beszerzésekre, logisztikára.

Egy ilyen sereggel szemben a románoknak esélyük se lenne. Az inváziónak pedig a nemzetközi környezet is kedvezne. Az Egyesült Államok új elnöke, Donald Trump folyton azon kesereg, hogy a többi NATO-tag nem költ eleget a védelmére, hát ezzel nem lenne gond. Miután pedig nagyrészt amerikai eszközöket rendelne a Honvédség, külön támogatná a magyar haderõfejlesztést. Trump azt is folyton elmondja, hogy Európa védje meg magát, úgyhogy nem avatkozna bele a buliba.

A németek 1945 óta eleve irtóznak a háborútól, a britek éppen a brexittel vannak elfoglalva. A franciák mondjuk nagyon szeretnek más háborúkba beavatkozni, és a románok is közel állnak a szívükhöz, de a 2017-es választási kampányban nem lenne népszerû téma, hogy mindenféle kelet-európai parasztok balhéja miatt francia életeket áldozzanak fel, úgyhogy talán õk is kimaradnának. Vlagyimir Putyin meg külön örülne neki, hogy szétverjük az EU-t, Moldovát meg is kaphatná cserébe, és bevonulhatna közben Ukrajnába is. Mi meg mehetnénk tovább, és leigázhatnánk sorjában a Kárpát-medence népeit.

Még Orbán évértékelõjében is elhangzott, hogy

a katonáink várják, hogy újra Kelet-Európa meghatározó méretû hadseregében szolgálhassanak.

És hogy ez hosszabb távon fenntarthatatlan lenne? Egyáltalán nem! Nagyobb ország könnyebben eltart majd egy nagyobb hadsereget. Sõt, ha elég nagyra nõ az ország, még az is lehet, hogy idõvel elég nagyok leszünk ahhoz is, hogy megengedhessük magunknak, hogy elverjünk egy csomó pénzt az olimpiára.
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10


Link

Hozzászólások

329 #1 gutai zub
- 2017-02-19 14:24
mennyibe is fog ez kerülni nekünk? Nekünk?

Nagyon nagy szolgálatot tenne egy "Szagértõ" aki venné a bátorságot, és elmagyarázná a jó népnek, hogy hogyan,milyen körülmények között is jön létre a Forint, és milyen "pénzügy" helyzetben van Magyarország.
Kussol róla kormány és ellenzék

Minden egyes forint, ami az alapvetõ árúcsere, bármely csere alap kis elfogadott egysége Hazánkban, bankok által, uszora költségre jön életbe.
Nem beszélhetünk itt egészséges, normális, értékteremtés jóvoltából létrejött összegekrõl. Ide még papir se kell a bankoknak: digitálisan beiktatnak több és több forintot, persze hihetetlen uzsorára, kamatokra.

iAz igazi és mindent bénító rablás a forint megszületése pillanatában megtörténik. Olympia, vagy nem olympia, a mai magyar költségvetések, teljesitmények, beruházások, minden: már jó elõre, az eladósodottság következtében, a jövõ még meg sem született generációkat fogja terhelni.
Ha nincs változás, ez a teher minden évben több plympia költségeivel terheli majd a következõket.

Nekünk, olympia vagy nem, nem kerül már semmibe, bõven mínuszban vagyunk..........
4 #2 Posta Imre
- 2017-02-19 15:03
Gutai, nekünk mindenbe, de nem pénzben. Erdély visszacsatlósítása és mondjuk Kárpát és a legaljának is és a többi elcsalatkoztatott, immár ugyanolyan ostoba barommá tett zömében nem magyar lakossággal....kínai yüan alapú elszámolással megyen az osztogatás. Gyaníthatóan mostanra qva sok píz jött össze, mert a kilopottakat is csatornába terelték és persze suttyomban megyen a zsidajok visszacsorgatása is a rendszerbe, mert a Nagy Magyarország projekt, ez a hun-szkyta huncutkodás az õ tervük. Pénz nem számít. Az csak nekünk jelent valamit, nekik eddig se jelentett.
4 #3 Posta Imre
- 2017-02-19 17:29
Erre az 59 darab földbe ásott lyukra ment el 558 millió EU-s támogatás

A bicskei menekülttáborral szemben áll az a drótkerítéssel elkerített terület, amelyen mindössze 59 darab, földbe ásott lyuk és néhány zászló nélküli zászlórúd árválkodik. Az ide tervezett logisztikai központra összesen 558 millió forintnyi uniós támogatás ment el; a palyazat.gov.hu szerint a beruházás megvalósult, a projektet sikeresen lezárták. Az utolsó részletet idén május 9-én fizette ki a támogatáskezelõ.

Az Átlátszó drónnal szállt fölébe, és ezt találta:
https://444.hu/20...-tamogatas
249 #4 Bazalt
- 2017-02-19 19:03
Imre, nem látom a problémát.
Teljesen korrekt minden.
Az ott egy logisztikai központ, ahol lyukakt tárolnak.
Ennyi.
4 #5 Posta Imre
- 2017-02-20 09:40
Két éve nem ért haza a milánói sámándob
A 2015-ös milánói világkiállításra készült, kétes megítélésû sámándob története azóta nem zárult le, a 24.hu cikke szerint a mai napig nem sikerült hazahozni.

A kreálmányt már tavaly le kellett volna bontani, sõt, tartozások miatt a milánói bíróság le is foglalta a mûtárgyat, de a 24.hu szerint a magyar pavilon még mindig áll.
A magyar szervezõk új határidõt kaptak, hogy elhordják: 2017. május 1-jét.

Minderrõl Kunhalmi Ágnes számolt be, miután a szocialista képviselõ megkérdezte a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot, és válaszoltak.

Ha egyszer hazatér a mûtárgy, Karcagon fogják felállítani. Vagy Szombathelyen.

Fónagy János államtitkár azt is elárulta a képviselõnek, hogy „a pavilon üzemeltetési költsége a világkiállítás ideje alatt 90,5 millió forint volt, az azóta eltelt közel másfél év alatt mindössze 1,5 millió ment el. Az államtitkár szerint a Sámándob aktiválási értéke 1,75 milliárd."

Sámándobról az Index mutatta ki, hogy igen is jelentõs varázsereje van, segítségével ugyanis állami százmilliókat sikerült eltüntetni. Az érdekesség nem csak ennyi volt, mi ugyanis közelrõl láttuk, mi került ennyibe, de inkább kattintson, úgysem hinné el képek nélkül.
A 21. század hét magyar fõbûnének állítottunk emléket a világkiállításon

Kiderült, hogy a sámándob kamu volt. A helyszínen láttuk a megvalósult épületet, és most elõször bocsánatot kérünk megtévesztett olvasóinktól. Ennél tökéletesebb magyar jelkép nem készült még.

A fõpolgármester csekkolja, hogy tényleg rátolja-e a döntést a kormánypárt, és ha igen, akkor õ szerdán beviszi a közgyûlés elé a pályázat visszavonását.

http://index.hu/b..._samandob/
238 #6 bivaly
- 2017-02-21 06:49
Az olimpiai cirkusz a férgek, és a férgek által elhülyültek csatája . Az olimpiára jó esély lett volna, és egy ilyen rendezvény megrendezése akkor is sokat dob anyagilag, ha ezt tagadják. És, ha már olyan kurvára nagyon pofáznak már megint a senkik, és agyatlanok, hogy kórház, meg oktatás, meg egészségügy, az csak porhintés, komolytalan indok. Akik el akarják lopni a pénzt, azt olimpia nélkül is megteszik ! Még egyszer, jó hangosan ! Az olimpia NEM MAGYARORSZÁGÉ, HA NEM BUDAPESTÉ !!! És akkor a "vidék" mit ugat bele ??? Ja, hogy politika ? Tõlem még soha nem kértek sem támogató, sem tiltakozó aláírást, hogy Gyõrben, vagy Miskolcon, vagy akárhol mi legyen, vagy mi ne legyen . Most meg ugattatják a "vidék érzõ lakosságát" ( már nem tudom , hogy minek nevezzem az intelligencia bajnokokat ?), hogy "költsék a pénzt az oktatásra, meg az egészségügyre". Ez a rengeteg szûk agyú barom, tényleg elhiszi, ha nem lesz olimpia, akkor ez a pénz majd megmarad ??? Már írtam, de Tarlós is mondta, ez világkiállítás szindróma. Keresd mögötte a ... ! Na !! Tényleg nem tudod, hogy kiket ?
12 #7 spartakusz
- 2017-02-21 09:03
Olimpia vagy nem olimpia? Ez nem arról szól! Leírtam nem! BIZALMATLANSÁG KIMUTATÁSÁRÓL! MERT NINCS SE BIZALOM SE SEMMI A MAFFIA BÛNÖZÕKKEL SZEMBEN! NINCS JOGLAPJA SEMMIRE - MERT NEM CSAK A PÉNZT A VAGYONT LOPTA EL A MAGYARTÓL, HANEM AZ ÁLLAMÁT IS!
EZZEL A FURFANGGAL KÉNYSZERÍT TÉGED, HOGY ÜLJ LE A PÓKERASZTALUKHOZ JÁTÉKOSNAK ÉS LEGYÉL JÁTÉKOS HITELESÍTVE A MÛKÖDÉSÉT!
BIZONY - BIZONY BIZONY EZ ---VAN!
238 #8 bivaly
- 2017-02-23 06:45
Üzenem az olimpiát eddig mellszélességgel támogató mindenkinek, meg a most mellszélességgel kihátrált belõle mindenkinek, meg a szavazó "civiliknek", hogy menjetek a büdös kurva anyátokba, észérvekkel, meg észérvek nélkül ! Ez a mélységes rohadás, ami ti vagytok, ez teszi már eléggé régen nevetségessé az országot, nem az, ha kitartottatok volna korábbi saját véleményetek mellett. És üzenem a két diplomás faszfejeknek, hogy el fogják lopni nyugodjatok meg azt a pénzt is, amirõl eddig még csak szó sem volt. Isten barmai ! Az építkezések, és infrastrukturális beruházások eszméletlen sok munkaerõst ígényeltek volna ! Munkát adtak volna sokaknak ! Legalább átmenetileg, és egy megépített út, csatorna, villamos hálózat, az nem vész el a semmibe.
Legyetek elégedettek, rohadt lelkû ellenzék, meg idióta csicskás hasznos idióták ! És töröljétek ki a seggeteket a diplomáitokkal !
Magyarország jól láthatóan virtuális állam, gyakorlatilag nincs, szabadon garázdálkodnak még ehetõ részein a paraziták, meg a hasznos idióták seregei. A csõcselék meg moslékként lötyög a disznó vályúban, okossága, és bölcsessége teljes birtokában. Ennyire telik. 266 ezer döglégy pete, meg a háttér tenyésztés ! Fasza ! Már tavasszal kirohad az õszi gyümölcs. "Szép vagy, gyönyörû vagy Magyarország" ! ... ?
267 #9 Perle
- 2017-02-23 21:05
Érdekes, hogy 2 olimpiát rendezését tervezték, de csak az egyik ellen kellett tiltakozni. Én kettõt az egyben aláírtam volna. ;)

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.99 másodperc
3,406,316 egyedi látogató