Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

A hidegháború óta nem adtak el annyi fegyvert, mint most

BelföldGazdaságélénkítés! Minden kézbe fegyver legyen, s közben kantáltassuk, hogy kibaxott nagy szeretet és béke van.
A fegyverkereskedelem a hidegháború óta nem látott szintre emelkedett a legutóbbi öt évben a világban, a fegyverek több mint felét pedig az Egyesült Államok és Oroszország szállította – közölte hétfõn ismertetett jelentésében a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI).

A legnagyobb fegyverexportõr az Egyesült Államok, amely a globális piac 33 százalékát birtokolja, és legalább 100 országot lát el fegyverrel. Oroszország a globális fegyverexport 23 százalékát adta. Moszkva mintegy 50 országba szállít fegyvereket, de az export több mint kétharmada mindössze négy országba, Indiába, Vietnamba, Kínába és Algériába megy.

A harmadik legnagyobb fegyverszállító Kína, melyet Franciaország, Németország és az Egyesült Királyság követ.
A SIPRI által összesített adatok szerint 2012 és 2016 között a múlt század ötvenes évei óta nem látott mértékûre nõtt a globális fegyverkereskedelem, ami fõleg annak tudható be, hogy a Közel-Keleten és Ázsiában megugrott kereslet.

Volumenét tekintve az ázsiai és óceániai térség vásárolta fel ebben az idõszakban a világ fegyverexportjának 43 százalékát, ami 7,7 százalékos növekedés az elõzõ ötéves periódushoz képest. Ezen belül is jelentõs részt képez a Közel-Kelet és az Öböl térsége, amely a korábbi 17-rõl 29 százalékra növelte részesedését a globális fegyverimportban. Ugyanebben az idõszakban Európa fegyverimportja 7 százalékponttal 11 százalékra csökkent.

A Közel-Kelet leginkább importból fegyverkezõ állama Szaúd-Arábia, amely a globális fegyverimport 8 százalékáért volt felelõs 2012 és 2016 között, ami a korábbi több mint háromszorosa. A szaúdi import mintegy fele az Egyesült Államokból származik. Sok fegyvert vásárolt még Rijád emellett az Egyesült Királyságtól és Spanyolországtól is.

Ázsiában amúgy India a legnagyobb fegyverimportõr, a globális kereskedelem 13 százalékával. A SIPRI úgy számol, hogy India importjának több mint kétharmada Oroszországból származik, és Újdelhi csak ötöd ennyi fegyvert importált az Egyesült Államokból. A SIPRI szerint India a jövõben is jelentõs importõr marad, mert nem volt képes sikeresen saját hadiipart létrehozni.Link

Hozzászólások

329 #1 gutai zub
- 2017-02-20 13:02
A gyors pénzszerzés "Anyja", a fegyvergyártás és kereskedelme.
persze tabu a bankok, és a drogok (elleni hivatalos háború)

9/11 óta nem is kell nagyobb valóságban történõ "false flag" incidens, a háború, tenor ellenes persze, mindenhol köszöni szépen jól van.

A fegyverek kereskedelmébõl persze kimaradt egy haszonélvezõ, aki nagyobb részt csak kereskedik, de ez több hasznot hajt mindenhol mint a gyártás.
Találjátok ki: ki lehet ez?

A szereplõk mind jól beállítva: Oroszország, Kína, Egybesült államok, Anglia, Szaud Arábia, stb.
Mind mind háborúra készülve,mindig új ellenséget találva, (ebben nagy segítség a globális média) fegyverkezve, fegyverkezve.
Az olasz hadsereg olyan tankokat vásárol, amelyeknek 4 sebessége van hátrafelé, és egy elõre: arra a ritka esetre, ha az ellenség hátulról támad..................
267 #2 Perle
- 2017-02-20 19:54
Vajon mit értenek "fegyver" alatt? Ha haditechnikával együtt gondolják, más lenne a helyzet, a sorrend.s_nezem
7 #3 virag
- 2017-02-22 15:14
Visszaszerezhetõ a magyar légi fölény?
http://mno.hu/bel...ny-1387173
2 #4 gerry
- 2017-02-22 19:54
virag - volt olyanunk? Pápán anno ezt nem hallottam... de ha igen akkor ki ellenében lehetett?s_ohno

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.54 másodperc
3,410,556 egyedi látogató