Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Milliószámra szivárogtak külföldre a gyógyszerek

BelföldTudtátok? Tennaptól újra lehet kapni a patikákban SÓT! Ami a cikket illeti, ez akkora blöff! Minden adat közvetlen megy az oephez és a Rivotril vényköteles. Igaz, nagyon sok fogy, ahogy a Xanaxból, Frontinból, de kiadni csakis vényre, amit viszont szigorúan ellenõriznek. Vagy nem? Ja értem! Eljött az idõ az államosításra. Folymatos lesz eztán a baxtatása a patikáknak. Újabb két gyógyszertár mûködését függesztette fel az OGYÉI február 16-án. A budapesti Bercsényi Gyógyszertár és a Pázmány Péter Patika ügyében még jelenleg is vizsgálódik a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

A közelmúltban több olyan gyógyszertár (vizsolyi Attila Patika, budapesti Lánchíd Gyógyszertár) tevékenységét függesztette fel az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI), melyekrõl bebizonyosodott, hogy a szakma szabályait súlyosan megszegik. Elsõsorban azért szankcionálták a patikákat, mert azoktól vényköteles, szigorú orvosi felügyeletet igénylõ készítmények kerültek ki ismeretlen körülmények között, amivel egészségügyi vészhelyzetet idézhettek elõ - olvasható az OGYÉI közleményében.

Egyedi azonosító kerül 2019 februárjától a vényköteles gyógyszerek dobozaira az Európai Unióban. Az új rendszer a hamisítás elleni küzdelmet szolgálja. Bõvebben errõl az alábbi cikkünkben olvashat!

Néhány napja a Bercsényi Gyógyszertár és a Pázmány Péter Patika esetében derült ki, hogy a gyógyszertárat mûködtetõ gazdasági társaságok és a személyi jogos gyógyszerészek figyelmen kívül hagyták a hatályos jogszabályokat, és ismeretlen személyeknek, cégeknek értékesítettek különféle jogellenes technikákkal, több tízezer doboznyi (több millió tabletta) klonazepám hatóanyag-tartalmú nyugtató-szorongásoldót.

A tavalyi és tavalyelõtti éveket vizsgálva az OGYÉI szakemberei kiderítették, hogy a nagykereskedõk által értékesített gyógyszerek egy részét nem rögzítették a gyógyszertári elektronikus nyilvántartási rendszerben. Emiatt nem lekövethetõ a gyógyszerek útja, amelyek nagy része vélhetõleg külföldre került.
Több tízmillió tabletta szivárgott külföldre

A most vizsgált idõszak alatt a Bercsényi Gyógyszertárról kiderült, hogy 1395 doboz gyógyszert jogszerûtlenül szolgáltatott ki olyan külföldi egészségügyi szolgáltatónak, akinek erre jogosító engedélye nem volt, másrészt pedig 56114 doboz klonazepám hatóanyag-tartalmú gyógyszert szerzett be nagykereskedõktõl. Errõl azonban számlát vagy bármilyen igazolást nem találtak a szakemberek. A Pázmány Péter Gyógyszertár pedig 240 doboz, kizárólag recept ellenében kiadható készítményt szolgáltatott ki olyan külföldi egészségügyi szolgáltatónak, akinek erre jogosító engedélye nem volt. Továbbá 33 782 doboz gyógyszer kiadását sem orvosi vény, sem megrendelõlap becsatolásával nem tudták igazolni.
Gyógyszerek millióit értékesítették külföldön
Gyógyszerek millióit értékesítették külföldön

Dr. Pozsgay Csilla, az OGYÉI fõigazgatója elmondta: eddigi vizsgálódásaik és ezen alapuló becsléseik szerint az elmúlt három évben a gyógyszerek készletezésére és kiadására vonatkozó szakmai szabályok megsértése eredményeképpen több tízmillió tabletta­ - nyugtató, altató, daganat-ellenes gyógyszer és fájdalomcsillapító - került ki a legális, zárt gyógyszerellátási láncból.

Az OGYÉI a két ügyben megkereste a NAV-ot, kérve a nyomozóhatóságot, hogy segítse az esetek felderítését. Dr. Zámbó Péter pénzügyõr dandártábornok, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bûnügyi fõigazgató-helyettese a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a gyanú szerint egy budapesti gyógyszerész rendelt a két gyógyszertár nevében több hazai gyógyszer-nagykereskedõtõl, havonta tízmilliós nagyságrendben.
OGYÉI: veszélyes a modafinil hatóanyag OGYÉI: veszélyes a modafinil hatóanyag
9 gyógyszert vontak ki a forgalomból 9 gyógyszert vontak ki a forgalomból
Bezáratta a Lánchíd patikát az OGYÉI Bezáratta a Lánchíd patikát az OGYÉI
Új országos tisztifõgyógyszerészt választottak Új országos tisztifõgyógyszerészt választottak

A tablettákat egy magyar kamion szállította Svédországba, ahol a sofõr az árut átadta egy svéd futárnak, aki autóval vitte volna tovább, de a rendõrség útját állta. A csomagtartóban több mint tizennégyezer tablettát találtak. A magyar kamionsofõrt és a svéd futárt kábítószer-csempészet miatt elõzetes letartóztatásba helyezték. Mindeközben a pénzügyi nyomozók hét budapesti és Pest megyei, továbbá három vidéki helyszínen tartottak házkutatásokat. Több mint félmillió szem tabletta került elõ.

A NAV eddigi adatai szerint az elkövetõk a nagy mennyiségben beszerzett gyógyszert illegális úton külföldre juttatták. Az itthoni beszerzési ár és a külföldi feketepiaci érték között jelentõs különbség van, így hatalmas bevételük származhatott az illegális kereskedelembõl. Dr. Zámbó Péter tájékoztatása szerint az ügyben jelenleg három gyanúsított van. Engedély nélküli nemzetközi kereskedelmi tevékenység miatt folyik a nyomozás - olvasható a közleményben.
Link

Hozzászólások

238 #1 bivaly
- 2017-02-21 07:54
Mert az úgy megy, hogy gondol egyet a patikus, hogy há' svédben maj' eladjuk. Anyátok nektek is jól van ? Ezt ma már mástól is "kérdeztem".
267 #2 Perle
- 2017-02-23 21:22
320 millió körül van a világon a depressziósok száma:
http://www.spiege...36042.html
, ezért szívárognak tõlünk is külföldre a gyógyszerek:
Vagy alkohollal egyutt kábszer helyett használják.
238 #3 bivaly
- 2017-02-24 18:52
Perle !

A fájdalom csillapítók legnagyobb része kábítószer. Pont. De nem mindegy, hogy használják, vagy "felhasználják".

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.93 másodperc
3,406,204 egyedi látogató