Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Az izraeliek törvény felett állónak tartják magukat

KultúraA cionizmus és vahabizmus a közel-keleti feszültségek forrása
80 ország képviselõi vesznek részt a palesztin intifádát támogató 6. Nemzetközi Konferencián, melynek idén Teherán a házigazdája, hogy az izraeli atrocitásokat elítélve kifejezzék szolidaritásukat a palesztin emberek mellett. Ebbõl az alkalomból a Press TV interjút készített Catherine Shakdam-mal, a londoni Shafaqna Intézet közel-keleti tanulmányokkal foglalkozó igazgatójával, hogy elmondja az izraeli-palesztin konfliktusról kialakult véleményét.

Delegációk a palesztin intifáda (felkelés) támogatására rendezett 6. nemzetközi konferencián Teheránban, 2017. február 21-én – AFP

Catherine Shakdam szerint Izrael megteremtése a birodalmi hatalmak napirendjén alapult, amelyek a Közel-Kelet átformálását tûzték ki célul, mely során etnikai és felekezeti vonalak mentén igyekeznek megosztani az embereknek, hogy azok soha ne tudjanak a gyarmatbirodalmak kialakítására irányuló törekvéssel harcba szállni.

Szintén fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a Közel-Keletrõl szóló háborús elemzések olyan tévhiteken alapulnak, miszerint a bajok eredõje az, hogy bizonyos vallási közösségek nem tudnak egymás mellett élni.

"Nem szabad elfelejtenünk az okát annak, hogy a vallási közösségeknek miért van problémájuk egymással. Bizonyos hatalmak - és említem az USA-t és a szaúdiakat - azért fáradoztak, hogy feszültségeket gerjesszenek, a cionista vahabista ideológiákat és napirendeket népszerûsítve és pénzt nyomva azokba, vagy olyan károkat okozva, amelyek feszültséget teremtenek", mondta.

Felhívta a figyelmet a vahabizmus és a cionizmus közti szoros párhuzamra is, mondván, a két ideológiának nagyon hasonló a felépítése, a gyakorlási módja és a „kizárólagosságának” hirdetése.l

Shakdam szerint az izraeli erõszak semmisíti meg Palesztinát és nem pedig fordítva, és a palesztinok az életben maradásukért, az identitásukért, a hagyományaikért, a történelmükért és a nemzeti szuverenitásukért harcolnak.

Hangsúlyozta, hogy a cionizmus egy fasizmuson és etnikai tisztogatáson alapuló "politikai konstrukció", azzal érvelve, hogy a cionista napirend súlyos következményei során Palesztina "szisztematikusan eltûnt".Izrael arra törekszik, hogy a palesztinok eltûnjenek, és eltöröljék létezésüket, jegyezte meg Shakdam.

Az elemzõ kiemelte, hogy a vallásszabadság egy "alapvetõ emberi jog", és ezt károsíthatja, ha a judaizmus többletjogokat kér magának a többi vallással szemben.

A cionizmus, mondta Shakdam, a kizárólagosságon alapul és az izraeliek törvény felett állónak tartják magukat, hozzátéve, hogy az izraeliek általi gyilkosságokat "helyesnek" tartják - de amikor a palesztinok megvédik magukat és a természetes jogukat gyakorolják az elnyomással szemben, azt "gyilkosságnak" nevezik.

Az elemzõ azzal zárta le beszélgetést, hogy az elnyomásban élõ palesztinoknak nincs más választása, mint hogy ellenálljanak, mivel a másik alternatíva a "teljes etnikai tisztogatás és az eltûnésük" lenne.l

Persianews.vcp.ir

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2017-02-22 19:17
Jó, az rendben, hogy ráraktak valami keresõmotort, de ennyire? A cikk jó, csak nehezen hihetõ, hogy komment nélkül így pörög. Én meg sorra vágom ki a mindenhonnan, mindenféle fura nickel bejelentkezõket. Sejthetõ, hogy elkezdik pörgetni a "híreket", bár nem vagyok oda az elképzeléstõl, hogy a "titkosszolgálat", meg a fax tudja milyen "heckerek" besegítenek. maradjanak ott, ahol eddig buzultak!
267 #2 Perle
- 2017-02-24 17:16
Új rassz születik. Egyre több ember születik két szívvel és túlélik az egyszerû egyszívût.
http://vsluh.net/...-rasy.html

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.39 másodperc
3,899,515 egyedi látogató