Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Ölhetett-e eltévedt rendõrgolyó Bõnyben?

BelföldMég 10 év és mikor már a kutyát se érdekli, meg István is önszántából elhal, no meg az elkövetõt is baleset érte addigra (sztem már nem él) egy lábjegyzetben esetleg megemlíthetik, hogy a "rendõrség" szopás szerint megent hazudott. Bár már megvolt a belsõ vizsgálatuk és fel sem merült más elkövetõ. Hihi...ugye milyen nem vicces? Egyesített igazságügyi orvos- és fegyverszakértõt rendelt ki a bõnyi rendõrgyilkosság ügyében a Nemzeti Szakértõi és Kutató Központ a február elején elkészült fegyverszakértõi szakvélemény megállapításai alapján – tájékoztatta lapunkat a Központi Nyomozó Fõügyészség szóvivõje. Nagy Andrea kérdésünkre elmondta: az ügyben több szakértõt is kirendeltek. Néhányan már elkészítették a szakvéleményüket, a legtöbbre azonban még várni kell.

– Az eljárás jelen szakaszában – a nyomozás érdekeire tekintettel – sem a már elkészült szakvélemények tartalmáról, sem a nyomozás egyéb megállapításairól nem adható tájékoztatás – mondta a szóvivõ, hozzátéve, hogy a Központi Nyomozó Fõügyészségnek továbbra is csak egy gyanúsítottja van az ügyben. Az elõzetes letartóztatásban lévõ férfit hivatalos személy sérelmére, több ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés bûntettének és lõfegyverrel való visszaélés bûntettének elkövetésével gyanúsítják. Emlékeztetõül: 2016. október 26-án a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) illegálisan tartott fegyverek felkutatása érdekében házkutatást akart tartani az ismert szélsõjobboldali aktivista, Györkös István bõnyi házában. A 76 éves férfi azonban nem engedte be a nyomozókat, állítólag azt mondta nekik, várjanak a kapuban, amíg beszél az ügyvédjével. Rendõrségi forrásaink szerint késõbb sem volt együttmûködõ. Egyre agresszívabban, elutasítóbban viselkedett.
Hosszúra nyúlt vizsgálat

Máig tisztázatlan, hogy Györkös István és a nyomozók vitája miért torkollott lövöldözésbe. A rendõrök mindenesetre azt állítják: az elsõ lövést a gyanúsított adta le egy gépkarabélyból, õk ezután már csak viszonozták a tüzet. Nem tudni, hány lövés dördült el azelõtt, hogy Pálvölgyi Péter õrnagyot, az NNI munkatársát halálos találat érte. A 46 éves tisztet a belügyminiszter hõsi halottá nyilvánította, és alezredessé léptette elõ.

Takács Zoltán ügyvéd, Györkös védõje azonban a rendelkezésére álló (részletesen nem ismertetett) információkra hivatkozva azt mondja, hogy nem a védence adta le a halálos lövést a rendõrre, ahogyan azt az ügyészség állítja. Szavait igazolni látszik, hogy már a sokat látott rendõrök szerint is gyanúsan hosszúra nyúlt a fegyverszakértõi vizsgálat. Sem a helyszín, sem más körülmények nem indokolnak ilyen hosszú vizsgálatot.

És ezzel még nincs vége: újabb, immár összevont fegyver- és orvos szakértõi vizsgálat következik, amely a már elkészült fegyverszakértõi jelentés egyes megállapításait lesz hivatott boncolgatni. Ebbõl sok más mellett az a következtetés is levonható, hogy nem sikerült a fegyverszakértõnek egyértelmûen tisztázni, hogy az egyes lövéseket ki és honnan adta le, és hogy melyik okozta a rendõrtiszt halálát.
Baráti tûz áldozata lett?

De ha igaza van az ügyvédnek, akkor vagy egy másik – ma még ismeretlen – személy lõtt, vagy az alezredes baráti tûz áldozata lett, azaz egy gurulatot kapott rendõrgolyó okozta a halálát.

– Mire kellett ennyi idõ? – teszi fel a kérdést az ügyvéd. Györkös gépkarabélyába 7,62 milliméteres lövedék való, a rendõrök pisztolyába 9 milliméteres. Elvileg akár ránézésre is el lehetne dönteni, milyen kaliberû lõszer okozta a tiszt halálát, bár a valóságban azért nem ilyen egyszerû.

Takács Zoltán szerint a hatóságok megkísérlik rekonstruálni a történteket. Egyelõre azonban a nyomok – véli az ügyvéd – nem támasztják alá az ügyészség verzióját, azaz hogy Györkös lõtte le az alezredest. Álláspontja szerint amikor a rendõrtisztet a végzetes lövés érte, onnan, ahol Györkös István állt, nem találhatta el oly módon, és nem okozhatott neki olyan sérülést, amely végül a halálát okozta.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés idõpontja: 2017. 02. 23.
Link

Hozzászólások

154 #1 kakas
- 2017-02-23 10:01
49.media.tumblr.com/1e5b097891424e042715b81e0410a07c/tumblr_n6n9vwozwg1sk2mewo1_500.gif
4 #2 Posta Imre
- 2017-02-24 16:30
Nem baráti tûz okozta a rendõr halálát Bõnyben
joobs

Az igazságügyi fegyverszakértõi vélemény szerint a bõnyi rendõrgyilkosság során az NNI nyomozóját a Gyõrkös István kezében lévõ gépkarabélyból leadott lövés találta el, és beazonosították a lövedéket is, mondta a Központi Nyomozó Fõügyészség szóvivõje az MTI-nek.

Mint korábban az Index megírta , a gyilkosság körülményei tisztázatlanok. 2016. október 26-án a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) illegálisan tartott fegyverek után akart kutatni a szélsõséges félkatonai szervezet, a Magyar Nemzeti Arcvonal (MNA) szellemi vezetõjének tartott Gyõrkös István bõnyi házában. A 76 éves férfi nem engedte be a nyomozókat. Lövöldözés tört ki, amiben a rendõrök is részt vettek. Eközben érte halálos lövés Pálvölgyi Péter õrnagyot, az NNI munkatársát. Gyõrkös István azt vallotta, nem õ lõtt elõször, csak miután golyót kapott, véletlenül adott le õ is egy sorozatot gépkarabélyával. A hõsi halált halt rendõrt, posztumusz alezredessé léptették elõ.
Borulhat, amit a bõnyi rendõrgyilkosságról eddig tudni lehetett
Borulhat, amit a bõnyi rendõrgyilkosságról eddig tudni lehetett
Súlyos kérdésekre kell választ találni: végezhetett-e baráti tûz a nyomozóval? Hogyhogy nem lõtt abba az irányba Gyõrkös István, ahol a rendõrök álltak? Miért menekültek ki és miért nem segítettek több mint fél óráig társukon a nyomozók? Rekonstruáltuk a gyilkosságot.
Tovább
Helyszínelõk Bõnyben, 2016. október 26-án
Helyszínelõk Bõnyben, 2016. október 26-án
Fotó: Krizsán Csaba

A Központi Nyomozó Fõügyészség gyõri regionális osztálya a 2016. november 18-án kirendelt Nemzeti Szakértõi és Kutató Központnak a kirendelõ határozatban több mint hetven kérdést tett fel, amelyeket az intézmény a különbözõ szakterületek szerint megosztott. Az ujjlenyomat-szakértõ, az igazságügyi vegyészszakértõ és az igazságügyi fegyverszakértõk már elkészítették szakvéleményüket. Az utóbbi állapította meg szakértõi bizonyossággal, hogy a rendõrt a gyanúsított gépkarabélyából származó lövés találta el.

Nagy Andrea, az ügyészség szóvivõje elmondta: más irányból is bizonyítani akarták a tényállást, ezért a Központi Nyomozó Fõügyészség gyõri regionális osztálya egyesített igazságügyi orvos- és fegyverszakértõi véleményt kért. A genetikus és a fizikus-kémikus szakértõi vélemény, valamint az egyesített igazságügyi orvos- és fegyverszakértõi vélemény elkészítése még folyamatban van.

Nagy Andrea leszögezte: a jelenleg rendelkezésre álló bizonyítékok szerint tehát "nem baráti tûz történt". Arról is beszámolt, hogy a gyanúsított elõzetes letartóztatását a Gyõri Járásbíróság április 27-ig hosszabbította meg. A nyomozás határideje 2017. április 26. http://index.hu/b...t_bonyben/
30 #3 osmagyar
- 2017-02-24 17:54
Biztos nem részrehajló ám az igazságügyi fegyverszakértõ! Próbálna csak olyat állítani, hogy 9mm-es végzett a rendõrrel, azzal megásná a saját sírját. Állami szervtõl nem kapna munkát, az biztos. Egyéb helyrõl meg ki adna munkát egy igazságügyi fegyverszakértõnek?
238 #4 bivaly
- 2017-02-24 21:13
Írjon már ide valaki rajtam kívül is, hogy mi az a 7,32 es, ha kilövik a Kalasnyikovból ! Egy ! Nem 9 mm-es !!! Kettõ ! A talált tárgy szétroncsolódik, parasztosan, szarrá megy !!! Kérdés, mi a büdös kurva anyjukat hazudoznak "ezek" ? Nem a gyilkosság a kérdés, hanem a ki, és mivel !!!
249 #5 Bazalt
- 2017-02-25 09:07
Csak apró javítás.
7,32 valójában 7,62, vami valójában 7,92...

Fura, hogy nem tudják megállapítani.
A 7,62-es úgy van tervezve, hogy sokkal csúnyább kimeneti nyílást hagyjon maga után, mint bemenetit (elkezd a lövedék egy idõ után bukdácsolni és roncsol). Ha ezzel ölték meg a bemeneti nyílás elég egyértelmû.

A 9mm-est meg úgy, hogy benne maradjon a testben. Talán az FMJ-s abból is átmegy, a rendõröknél a járulékos sérülések elkerülése miatt HP-s lehet inkább használatban, ami tuti benn marad, még a fejben is.
9 #6 vala_ki
- 2017-02-25 09:50
Két székely ballag az erdõben, egyszer csak az egyik a kisbaltával jól kupánvágaj a másikat.
Fél óra múlva, mikor feléled, ránéz a haverra s megkérdi:
- Komám, ez vicc volt vagy komoly?
- Hát e komoly.
- Akkor jó, met viccnek elég durva lett volna.

Itt is valami ilyen lehetett. Valószinû azt kutatták eddig, hogy barátok voltak e a kollégákkal, vagy haragban voltak.
238 #7 bivaly
- 2017-02-25 12:11
Bazalt !

Köszönöm a javítást, most látom csak, hogy elütöttem azt a 7,62-õt, 7,32-re !! Dühömben félre ment. Bazalt ! Olyan helyen voltam katona, ahol sokan megfordultak, több helyrõl is. Meg lõttem éppen eleget is. Szóval, ott mesélték az "illetékesek", hogy valakit megállítottak kifelé a határon, mert meg kellett állítani. Egy rövid sorozat 3 lõszere talált, és a szerencsétlent három felé tépte. Na ekkor most jönnek itt a barmok, hogy eltalálta, stb. Ez a lõszer, ahogy mondod is, azonnal fordul beérkezéskor ! Ez nem üt lukat még befelé sem, kifelé meg már keresztben jön ! Olyan mint egy mini gránát. Nem neked magyarázom, lehet, hogy te nálam is sokkal jobban ismered, de mert én is elég jól ismerem, hát rendesen felingerel, hogy otromba módon hazudnak.

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.74 másodperc
3,405,499 egyedi látogató