Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Lekörözte a bitcoin ára az aranyét a piacon

BelföldAz "átmeneti" világpénz a "coint", ahogy látom. A Mr. Robot sorozatban olyan szépen bemutatják a "dollár" bukását, melyet közben átnyergeltetnek bitcointba. Arany a fedezete, vagy mi. Tudom, sokan benne vagytok a virtuális "pénz" játékban. Hajrá! A menekülõeszközök felé vették az irányt a befektetõk, ami egyesek szerint a Donald Trump választási gyõzelmét követõ rali végét vetíti elõre. A „szuperpénz” iránti keresletnek Kína is a felhajtóereje, miközben az amerikai értékpapír-felügyelet a jövõ héten dönthet a bitcoin ETF-kereskedésérõl.

Péntekre 1265 dollárt adtak a bitcoinért; ezzel a nyolc éve létezõ kripto­pénz értéke elõször haladta meg az arany unciánkénti árát. A bitcoin idén már 33 százalékkal ér többet, mint tavaly, az elmúlt 12 hónapot tekintve pedig 200 százalékot nõtt az értéke – emlékeztet a Financial Times. Szakértõk két tényezõvel magyarázzák a rekordárfolyamot. Kínában egyre többen a „szuperpénz” irányába fordulnak a jüan­ban való megtakarítás helyett, és a Portfólió.hu szerint az ázsiai országban lecsengõben van az év eleji ellenõrzési hullám, amelynek célja a tõkekorlátozási törekvések megóvása volt. A kínai felügyelet tartott attól, hogy ezt sértik a bitcoinbefektetések, ezzel közvetve gyengítve a jüant. A másik ok: Amerikában a Bloomberg szerint legkésõbb a jövõ hét végéig dönt arról az értékpapírpiaci felügyelet, hogy engedélyez-e egy bitcoinalapú ETF-et, azaz tõzsdén jegyzett befektetési alapot.

2013-ban – amikor elõször lépte át az ezerdolláros határt – a digitális pénz értéke már megközelítette az arany árfolyamát, de ezután jelentõs értékvesztésen ment keresztül, és csak az elmúlt hónapokban kapott újra szárnyra. Árfolyama meglehetõsen ingadozó az aranyhoz képest: január elején 1100 dollárt is ért, majd hamar több száz dollárt veszített ebbõl.

Az arany a befektetõk hagyományos menedéke, így a Trump-kormánnyal kapcsolatos, illetve az euró árfolyamát is érintõ francia politikai bizonytalanságok miatt sokan választják. De a nemesfém mégsem olyan vonzó már, mint alacsony hozamkörnyezetben, az amerikai tartalékbank, a Fed kamatemelési ciklusának kezdete elõtt volt, noha a kilátásait továbbra is jónak tartják. „2016-ban jó éve volt az aranynak, a makrogazdasági körülmények és a korábbi évek elhalasztott kereslete pedig 2017-ben is magasan tartja a nemesfém iránti igényt” – írta az Aranyvilágtanácsra hivatkozva a Conclude.hu.Link

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.52 másodperc
3,410,755 egyedi látogató