Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Henri Boulad: Magyarországnak fontos szerepe lesz a világ megváltoztatásában

BelföldA jezsuita gyiapaci már csak tuggya! Magyarországnak fontos szerepe lesz a világ megváltoztatásában, mégpedig azzal, hogy megváltoztatja Európát – jelentette ki Henri Boulad jezsuita szerzetes a budapesti Párbeszéd Házában szombat este.

Henri Boulad egyiptomi szerzetes – aki maga kérte, hogy felvehesse a magyar állampolgárságot és a héten az Országházban letette az állampolgársági esküt – hangsúlyozta: ebben a küzdelemben Magyarország Dávid és Európa Góliát, mégis hinni kell abban, hogy Istennel képesek vagyunk megváltoztatni a világot.

„Az Istenben való hitnek az önmagunkban való hitté kell válnia. Amennyire ugyanis nekünk szükségünk van Istenre, ugyanannyira kellünk mi is” Istennek ahhoz, hogy átformálja a világot – mondta a szerzetes, aki hisz abban, hogy a következõ hónapok meglepetéseket tartogatnak, és Európa „meg fog mozdulni”.

Henri Boulad Átistenülés a mindennapokban címmel megtartott elõadásában arról beszélt, az egyház hagyományos tanítása azt az érzést kelti az emberben, hogy gonosz és esendõ. A megváltástan arról szól, hogy az ember vétkes, és végtelen bûnéért végtelen áldozattal kell fizetnie az Isten fiának. A megváltás tehát valamiféle „visszavásárlás”. Húsz évszázada ezt ismételgeti a nyugati kereszténység, miközben senki sem érti, hogy kitõl kéne visszavásárolni az embert, és miért elégedett ezzel az Atya.

Ez, az ember alapvetõ bûnösségét állító látásmód, mélységes pesszimizmust eredményezett. A nyugati szemléletmód az emberrõl és a történelemrõl alapvetõen tragikus. És az is lehetséges, hogy a mai uralkodó nihilista filozófia gyökerénél éppen ez a felfogás, az „embernek ez a leértékelése áll”.

Henri Boulad szerint azonban van másfajta teológia is: eszerint Jézus nem azért jött, hogy megváltsa, hanem hogy „megistenítse”, a saját szintjére emelje az embert.
Kitért arra, a görög egyházatyák – köztük Órigenész, Alexandriai Szent Kelemen, Alexandriai Szent Atanáz – szemlélete sokkal pozitívabb, mint a nyugati gondolkodóké. Valamennyiük teológiája összefoglalható ebben az egy mondatban: Isten emberré lett, hogy az ember Istenné váljon.

Ezt megértve „felfedezzük, hogy a kereszténység úgy felmagasztalta az embert, ahogyan egyetlen más vallás sem”. Ezért lett a kereszténység a civilizáció és a fejlõdés kovásza – mutatott rá.

Henri Boulad Alexandriában született 1931-ben, szíriai családból származik, édesapja szír, édesanyja olasz származású, a család francia anyanyelvû katolikus. A jezsuita rendbe 1950-ben lépett be, 1963-ban szentelték pappá Bejrútban. Három doktorátust szerzett és – visszatérve Egyiptomba – az ifjúság nevelése és a szociális munka területén dolgozott, emellett lelkigyakorlatokat vezetett. Kalkuttai Szent Terézzel együttmûködve megszervezte az egyiptomi Caritast. Menekülttáborokat alapított, küzdött a szudáni népirtás megfékezéséért, a rabszolgák kiváltásáért. Rendszeresen tart elõadókörutakat Európában, beszédeit gyakran a rádiók is közvetítették. Többször járt már Magyarországon is, most március 24-ig tartózkodik itt, ezalatt több lelkigyakorlatot is tart.
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2017-03-19 08:57
Milliárdokat kaptak az egyházak - részletes lista


A legtöbb forrást, 8,8 milliárd forintot a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia kapta: a legnagyobb hazai egyház egyedül többet kapott a támogatások felénél. A reformátusok 2,2 milliárd, az evangélikus 1 milliárd forinthoz jutottak. Az Emberi Erõforrások Minisztériuma közzétette a februári támogatási szerzõdéseinek összesítését.

Az Emmi összesen 14,27 milliárd forint támogatást osztott szét februárban a hazai felekezetek és egyházak között. Az egyházi törvény alapján ebben az összegben benne vannak a múlt hónapban kiutalt személyi jövedelemadó-támogatások, azok kiegészítései és az alapmûködési keretösszeg is. De a tárca fizeti ki azokat a tételeket is, amelyek az államosított, de vissza nem szolgáltatott egyházi ingatlanok után járnak.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 2,7 milliárd forinthoz jutott az egykori ingatlanvagyona után, míg

5,92 milliárdhoz alaptámogatásként.

A legutolsó népszámláláson közel 38 százalék vallotta magát római katolikusnak.

A második legtöbb forráshoz a Magyarországi Református Egyház jutott, mintegy 2,93 milliárd forintot kapott, a Magyarországi Evangélikus Egyház 1,01 milliárd forinthoz jutott.

A világegyházak közül három buddhista szervezet (a Tan Kapuja Buddhista Egyház, a Buddhista Misszió és a Gyémánt Út Buddhista Közösség) összesen 245 millió forintot kapott februárban. A magyarországi iszlám felekezetekhez 11,13 millió forint került.

A hazai zsidó közösségek közül a legkevesebb pénz, 31 millió forint a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita közösségnek járt. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség 87,6 millió forinthoz, míg a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége 420,23 millió forinthoz jutott. A három szervezet összesen 560,2 milliárd forintot kapott.

A részletes lista a Napi.hu oldalon tekinthetõ meg.

http://inforadio....tes_lista/
8 #2 miskolcilaci
- 2017-03-19 09:09
Magyarország Dávid és Európa Góliát, mégis hinni kell abban, hogy Istennel képesek vagyunk megváltoztatni a világot.

static4.depositphotos.com/1004074/379/i/450/depositphotos_3795925-stock-photo-all-seeing-eye.jpg

Ezzel az istennel biztos!
329 #3 gutai zub
- 2017-03-19 12:44
Önmagunkban való hitet azért jó lenne ha megelõzné a delphoi intelem: "ismerd meg önmagad"
Ez egy kicsit több munkával jár mint a puszta hit, de bármi változáshoz elkerülhetetlen.

Henry adósunk maradt annak elmagyarázásában: hogyan, miben, milyen alapon lesz "nagy" szerepe Magyarországnak az egész Világ megváltoztatásában?

Megváltozni, külsõ és belsõ idegen hatásokra Magyarországot látom, és ez nem válik dicséretére.

mégis mi lesz a fontos szerep.................
33 #4 vizilo
- 2017-03-19 13:35
Henri Boulad atya nagyon hasonlit a Bécsben élö Lendvai Palibácsihoz. Ami nekem furcsa hogy az állampolgárság beiktatásánn ott volt minden görbe orru és nagyfülü , nembeszélve az Orsos dinasztia vezetöje !Nem vagyok ember ismerö de szerintem nem tévedek ö is egy " kiválasztott nép " fia ...) Gondolom értiTEK. Én már nem hiszek a meSÉK ben ,véletlenek nincsenek !
238 #5 bivaly
- 2017-03-20 19:03
Gutaikám !

Szír apu, olasz anyu, magától értetõdõ francia anyanyelv ! Bejrúti kereszténység, plusz jezsuita ! Mi kell még ? Szóljon aki elsõre érti ! Én igen, de nem azt amit mondanak róla, hanem amit nem mondanak róla . Remélem más is, vagy nem !?
Az utóbbi idõben megnõtt a "magyarok" és díszmagyarok ( nem a ruházat !) létszáma. Feltûnõen megnõtt.
4 #6 Posta Imre
- 2017-03-20 19:14
Csak nem zsidó? Ki hitte vona!
238 #7 bivaly
- 2017-03-20 19:44
Imre !

Hogy neked mindenrõl ugyan az jut az eszedbe ? De vajon miért ? Csak nem azért, mert a látszat nem a látszat ?
4 #8 Posta Imre
- 2017-03-20 19:50
Bivaly, most volt nálam Kiss Imre egy jó csevejre. Sokat tanulunk az ilyesmibõl, mikor összeillesztjük egymás ösmereteit. Kerekedik a világ és a szemünk.
238 #9 bivaly
- 2017-03-20 20:35
Imre !

Te képtelen vagy megjavulni ! ( Igaz, én se nagyon.)

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.95 másodperc
3,398,681 egyedi látogató