Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Az amerikai kormány kivonul a csendes-óceáni szabadkereskedelmi megállapodásból

KülföldIT, haza! Donald Trump aláírta azt az elnöki rendeletet, amelynek értelmében az Egyesült Államok kivonul a csendes-óceáni szabadkereskedelmi megállapodásból (TPP).

Az elnöki rendelettel Donald Trump a választási kampányban tett egyik ígéretét váltja valóra, s ezzel az Egyesült Államok elhagyja a csendes-óceáni térség 12 országát összefogó szabadkereskedelmi együttmûködést.

Az aláírás után Trump leszögezte: a TPP felmondása "nagyszerû hír az amerikai dolgozó emberek számára".

Az Obama-kormányzat éveken keresztül tárgyalt a megállapodásról, amelyet Ausztrália, Brunei, Kanada, Chile, Japán, Malajzia, Mexikó, Új-Zéland, Peru, Szingapúr, az Egyesült Államok és Vietnám képviselõi 2016. február 4-én Aucklandben írták alá.

A TPP jövõje azonban kérdésessé vált, miután Donald Trump megnyerte az amerikai elnökválasztást, mivel kampányában többször is hangoztatta, hogy mihamarabb felmondja azt, mert inkább kétoldalú megállapodásokat kötne a TPP helyett.

A TPP-megállapodás életbe lépésének az a feltétele, hogy minden ország ratifikálja, vagy két évvel az aláírás utánig legalább az aláírók együttes hazai össztermékének (GDP) 85 százalékát adó országok emeljék be azt hazai jogrendjükbe.

Utóbbi feltétel azt jelenti, hogy az Egyesült Államok nélkül nem jöhet létre a szabadkereskedelmi övezet, ugyanis a 12 ország együttes GDP-jének 60 százalékát az amerikai gazdaság állítja elõ.

Abe Sindzo, japán miniszterelnök - aki a TPP nagy támogatója - a minap leszögezte: a TPP-nek az Egyesült Államok nélkül semmi értelme.

A TPP 12 ország 800 millió lakosát és a világgazdaság 40 százalékát foglalta volna magában, a világkereskedelemben való részesedése pedig elérte volna 25,9 százalékot.

Korábban közölt elemzõi vélemények szerint, ha nem lép életbe a megállapodás, várhatóan felértékelõdik Kína szerepe a csendes-óceáni térség kereskedelmének alakításában.

Az Ovális Irodában tartott ceremónián az amerikai elnök más rendeleteket is aláírt, köztük azt, amely munkaerõ-felvételi tilalmat rendel el a szövetségi adminisztratív munkahelyekre.

Forrás: MTI / businessinsider.com
- See more at: Link

Hozzászólások

329 #1 gutai zub
- 2017-03-20 14:26
Az egybesült államok nélkül

Hát igen. A mai "világ" helyzetben, három nem véletlenül feltûnt figura bizonygatja, hogy õ a népének érdekeit képviseli.
Trump Putyin Netanyahu
Azt nem közlik a nagy büdös és elhülyített nyilvánossággal, hogy azt a szerepet amit lejátszanak, csak ideglenesen kölcsönbe kapták.

Trump az amerikai vicces pojáca, Putyin az okos konzervatív, Netanyahu a harcias zsidó ebben a triumvirátusban.
Lényegükben egyformák, és a megszokott verkli megy szépen tovább..................

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.35 másodperc
4,458,025 egyedi látogató