Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Legújabb hírek: magyar miniszterelnöke lehet Izraelnek

BelföldLapid lali neve mond még valamit? 2006? Izraeli azonosító nélküli szemkilövõk...és "magyar" csatlósaik? Na, veszitek? Lehet, hogy ismét elõrehozott választásokat rendeznek nemsokára Izraelben és csak egy magyar származású pártelnöknek van reális esélye megszorongatni az évek óta egyeduralkodó Benjamin Netanjahut. A baloldal közben lényegében összeomlott.

Az izraeli 10-es Tv-csatorna pár nappal ezelõtt közzétett közvélemény-kutatása szerint fej-fej mellett áll népszerûségüket tekintve Netanjahu miniszterelnök Likud pártja és a Yesh Atid (Van Jövõ) nevû enyhén jobboldali színezetû ellenzéki közzéppárt, amelynek vezetõje, Yair Lapid apai ágon magyar eredetû, édesapja, Tommy Lapid itt, Budapesten élte túl a második világháborút, innen vándorolt ki Izraelbe, ahol pályája elején az Új Kelet természetesen magyarul író munkatársa volt.

Yair Lapid is élénken érdeklõdik Magyarország, a magyar politika iránt. Akárcsak édesapja, õ is újságíró volt, mielõtt politikai pályára lépett. Az általa vezetett Yesh Atid a jelenlegi 11-rõl 25-re növelné képviselõi helyei számát a kutatás szerint egy most vasárnap tartandó választáson, míg a Likud 30 helyett csak 26 helyet kapna, vagyis mindössze egyetlen mandátum közöttük a különbség. A baloldal pedig mindössze tíz helyet szerezne egy most vasárnapi választáson.

A két párt régóta fej-fej mellett halad egymással, mostanában azonban újra felmerült az izraeli politikában nem szokatlan elõrehozott választás gondolata: Ezúttal tehát nem zárható ki az sem, hogy Izraelnek, története során elõször, magyar kötõdésû miniszterelnöke lehet a nem túl távoli jövõben Yair Lapid személyében.

A The Times of Israel írása alapján
Link

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.31 másodperc
3,408,855 egyedi látogató