Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Csak a fõvárosi cigányzenészeket támogatja a kormány

BelföldFriss cigánypecsenye? Kell a kutyának se! Támogatni? Inkább döngölni jó sok földdel! Kizárólag a budapesti cigányzenészeket támogatja a kormányzat a Muzsikáló Budapest projekt keretében. A cél, hogy a turisztikailag kiemelt nyári idõszakban a belvárosi éttermekben biztosítsák az élõzenét. A Miniszterelnökség és a Hagyományok Háza 173 millió forintot költ a célra. A vidéki éttermek számára nincs pályázati lehetõség, pedig a Hír Televíziónak nyilatkozó szegedi zenész azt mondja, erre ott is szükség lenne. Egyre kevesebben választják ugyanis a zenészpályát, így aztán utánpótlás sincs.

A 100 tagú cigányzenekar elnöke a Hír TV-nek nyilatkozva kiemelte: fontos, hogy a külföldiek is hallják ezt a zenét, hiszen ilyen csak Magyarországon van. „Azt mondják a cigányzenekar játsza a Kék-Duna keringõt. Senki nem fogja várni azt, hogy fél 4-kor ugyanabba a tempóban, ugyanabban az ütembe vagy hangfekvésben játssza el azt a számot, mint a Bécsi Filharmonikusok, mert ez egy cigányzenekar. Ez egyedi, ilyen nincs a világon, csak nálunk Magyarországon” – fogalmazott Beke Farkas Nándor.

A vidéki éttermek számára viszont nincs pályázati lehetõség, pedig a Hír Televíziónak nyilatkozó szegedi zenész szerint a térségben is szükség lenne hasonló támogatásra. Egyre kevesebben választják ezt a pályát, így aztán utánpótlás sincs.

„Kellene tudni, hogy milyen elgondolásból kapják csak a pestiek. Ha úgy gondolják, tényleg vannak nagyon mély szegénységben élõ zenészkollégák, akik nagyon nagy zenészek, és mégis nem dolgoznak, és lehet, hogy azokra gondoltak. A másik disszonáns ebben, hogy vidéken is vannak zenészek, akik megérdemelnék, hogy nekik is jusson a pénzbõl” – fejtette ki Kecskés Sándor cigányprímás.

A Fidesz szerint a pályázat kiírói késõbb megszüntetik a különbségtételt a budapesti és a vidéki éttermek között. „Hát szerintem mindenhol lehet pályázni. Ez gondolom a pályázatnak egy elsõ fejezete lehet, gondolom egy leader pályázat, tehát megnézik, mûködik-e, és ki lehet az egész országra terjeszteni, sõt nagyon fontosnak találnám” – közölte Németh Szilárd frakcióvezetõ-helyettes.

A budapesti vendéglõk a turisztikai szezonban, májustól augusztus végéig számíthatnak állami támogatásra, állandó zenészeik díját télen saját büdzséjükbõl kell fizetniük.
Link

Hozzászólások

329 #1 gutai zub
- 2017-04-03 06:49
Cigányzene?

"a zsidók az önálló alkotásra képtelenek, nincs kreatív tehetségük, csupán az elõadásban produkálnak jelentõset "

Ezt írja a cigányzenérõl elmélkedõ írása elején Liszt Ferenc.
Nem véletlenül. Mert ahogy folytatja, cigányzene nincs, magyar népzene van, amit kétségtelen, hogy idõnként nagyon jól elõadnak.
Persze ma már összetévesztik a lagzi lajcsi, búnyos pityú valamiket a cigányzenével, ami igaz is magyar zenei háttér nélkül, ennyi is lenne a cigányzene.............
69 #2 Szalonna
- 2017-04-03 12:13
Kodály mit mondott a cigaretta zenérõl? Na, ennyi. s_hihi
4 #3 Posta Imre
- 2017-04-03 14:07
Ehhõ képest Kodály neje is zsidó vót. Már csak tudta mirõl is beszél.
7 #4 virag
- 2017-04-11 07:01
Két miskolci gimnázium kap összesen több mint egymilliárd forintot, hogy feltuningolják õket. Az államtitkár szerint imádják a népek az egyházi iskolákat.
http://24.hu/belf...at-kapnak/
238 #5 bivaly
- 2017-04-11 09:12
Gutai !

Az "álomónium" kanna, meg kanál, autentikus cigány népi hangszerek. Hivatalosan !!!

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 2.41 másodperc
3,399,995 egyedi látogató