Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Afrika szintjére süllyedtünk a korrupcióban

BelföldHa-ha, zsidó-cigány maffiaállam, szkyta erkölcs, rendõrsegg, ügyészsegg, bírósegg...meg béke, szeretet, áldás! Magyarország?, egy egy mocskos buzitanyává tett porfészek. Négybõl három magyar cégvezetõ szerint mindennapos a visszaélés az üzleti életben.

Az EY EMEIA Visszaélési Felmérése lesújtó adatokat közöl. A megkérdezett hazai 500 fõnél nagyobb cégek vezetõinek 78 százaléka tapasztalja, hogy a kenõpénzek és a korrupció az üzleti élet mindennapos részét képezik. Két évvel ezelõtt még csak 73 százalék gondolta így, 2012-ben pedig mindössze 58 százalék.

Ezzel a 78 százalékkal a kelet-közép-európai átlagot (60 százalék) is jócskán meghaladjuk, sõt Magyarország bekerült a korrupció által leginkább sújtott országok közé, egy sorba Dél-Afrikával, Indiával és Egyiptommal – derült ki a szerdán ismertetett kutatásból, amit egyébként 2008 óta végez a tanácsadócég.

Az EY vezetõ partnere, Biró Ferenc azonban nemcsak rossz, hanem néhány jó hírrel is tudott szolgálni.

Ilyen például az, hogy a válaszoló vállalatvezetõk a korábbinál jobban bíznak a gazdaság fellendülésében, vagy hogy kevésbé hajlandóak etikátlan cselekedetre. Ami szintén némi bizakodásra ad okot, hogy egyre kevesebb olyan vezetõ van, aki igennel válaszolt arra a kérdésre (18 százalék), adna-e pénzt azért, hogy megnyerjen egy üzletet. Viszont még mindig 13 százaléknyian vannak, akik megbabrálnák a könyvelést a pénzügyi cél elérése érdekében.

Rossz hír, hogy a korrupció észlelésénél folyamatos a romlás a magyar cégeknél, és hogy egyre jobban féltik a személyes biztonságukat azok, akik tudnak a visszaélésekrõl, és ezért zömében inkább nem is jelzik ezeket. A felmérésben megkérdezett cégvezetõk 69 százaléka válaszolta azt, hogy a személyes biztonsága miatt aggódva nem valószínû, hogy jelezné a cégen belüli csalást, vesztegetést vagy korrupciót. Összevetésül: a cseheknél fele ennyien (34 százalék) félnek csak ennyire, és Magyarországon alig különb a helyzet, mint Nigériában.
Close-up Of Businessman With Money Handshaking With His Business Partner
Fotó:Thinkstock

Pedig Biró Ferenc szerint a legrosszabb, amit a munkavállaló tehet, ha elhallgatja az ügyet – ha jelenti, nagyobb védettsége lehet.

A személyes biztonsággal kapcsolatban az is kiderült, hogy gyakran konkrét fizikai veszélyeztetettségrõl van szó. Például a sáros kolléga fenyegetésérõl: Ha errõl beszélsz, bajod lesz! Szintén a fizikai fenyegetettséget növelheti, hogy szervezett bûnözõi csoportok is beépülhetnek olyan cégekbe, ahonnan komoly pénzeket lehet eltulajdonítani. Vagyis a visszaélés összefügg az üzlet nagyságrendjével is – mondta Biró.

Igen sokatmondó, hogy mit válaszoltak a magyar vezetõk arra a kérdésre, éreztek-e valaha nyomást arra, hogy kötelezettségszegéssel kapcsolatos aggályt vagy információt elhallgassanak. A válaszolók csaknem harmada (31 százalék) rendelkezett információkkal, de éppen a nyomás miatt elhallgatta ezeket, és csak kevesen voltak, akik ennek ellenére is bejelentést tettek (7 százalék).

Az is elgondolkodtató, hogy a megkérdezettek 49 százalékának fordult már meg a fejében, hogy a munkahelyén tudomására jutott etikátlan magatartás miatt felmondjon. De végül csak az észlelõk negyede mondott fel.

S hogy vajon miért emelkedett ennyire azon magyar cégvezetõk körében azok aránya (78 százalékra), akik azt mondják hogy a korrupció az üzlet mindennapos része? Feltehetõleg azért, mert a felsõ vezetés vizet prédikál és bort iszik. No meg azért is, mert Magyarországon továbbra sem az etikus, transzparens mûködésre épülõ cégkultúra a jellemzõ – mondta el kérdésre válaszolva Biró Ferenc.
Link

Hozzászólások

154 #1 kakas
- 2017-04-05 19:44
68.media.tumblr.com/490ebd7c0662aca32b6000bc627fb1a4/tumblr_omvnl5ViR91tuls68o1_500.jpg68.media.tumblr.com/490f0c512da851acc3c040fad4ea58b8/tumblr_onagaa92pb1s06q5zo1_r1_400.gif

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.31 másodperc
3,397,364 egyedi látogató