Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Le Pen szerint Franciaország nem felelõs a franciaországi zsidók deportálásáért

BelföldPersze, hogy felelõs minden franszia is, mert csak annyit szedtek össze és sokkal több lett belõlük. Mit kell ezt a szégyent tompítani! Marine Le Pen, a francia jobboldali Nemzeti Front vezetõje és elnökjelöltje hétfõn úgy vélekedett, hogy Franciaország nem felelõs a franciaországi zsidók deportálásáért a második világháború idején.

“Nem hiszem, hogy Franciaország a felelõs Vel d’Hiv-ért” – jelentette ki a politikus egy interjúban arra célozva, hogy 1942 júliusában 13 ezer zsidót gyûjtött be a francia rendõrség a párizsi Velodrome d’Hiver nevû stadionba, ahonnan náci haláltáborokba deportálták õket. ”Úgy vélem, hogy voltak felelõsök, azok, akik hatalmon voltak akkoriban, de nem Franciaország” – mondta Marine Le Pen.

Az izraeli külügyminisztérium a közösségi médiában utasította vissza Le Pen kijelentését. ”Ez a kijelentés ellentétes a történelmi tényekkel, ahogyan azt korábbi francia államfõk is kinyilvánították” – húzta alá a zsidó állam külügyminisztériuma.

A francia történelem egyik legsötétebb korszakában, a náci Németországgal kollaboráló francia Vichy-rendszer alatt összesen mintegy 76 ezer deportált francia zsidót gyilkoltak meg haláltáborokban, és a történtek ma is vitát kavarnak a francia társadalomban.

Francois Hollande francia köztársasági elnök 2012-ben úgy emlékezett meg az 1942-es deportálásokról, hogy az “Franciaországban, Franciaország által elkövetett bûncselekmény” volt. Korábban, 1995-ben Jacques Chirac akkori elnök bocsánatot kért a történtek miatt a francia zsidó közösségtõl.

Marine Le Pen kijelentése visszaüthet az elnökválasztási kampányban, amelynek õ az esélyese az elsõ fordulóban, de a másodikban valószínûleg veszíteni fog. A kommentárját máris bírálta fõ vetélytársa, a függetlenként induló Emmanuel Macron, és emlékeztetett arra, hogy Marine Le Pen édesapja Jean-Marie Le Pen szélsõjobboldali politikus, akit a bíróság többször is elítélt antiszemita és rasszista nyilatkozatai miatt.

Marine Le Pent más francia elnökjelöltek és az izraeli külügyminisztérium is bírálta kijelentéséért.
Link

Hozzászólások

329 #1 gutai zub
- 2017-04-10 15:25
Nagypéntek elõtt

"A kollektíve bûnösség elve valamely etnikai vagy társadalmi csoport, közösség egyetemleges felelõsségre vonása azon a jogcímen, hogy a közösség egyes tagjai ténylegesen (vagy feltételezhetõen) jogi vagy erkölcsi elítélendõ cselekedetet hajtottak végre"

Franciaországban több generációval ezelõtt?

és, Palesztinában több generációval ezelõtt?

Feszítsétek meg! kiáltották!

Halála rajtunk, és a minket követõ generációk fején

Boldog Húsvéti Ünnepeket

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.35 másodperc
3,401,572 egyedi látogató